Inlägg från: mamman i skogen |Visa alla inlägg
  • mamman i skogen

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    littlepixiegrl skrev 2008-12-28 09:52:15 följande:
    Jag pratade med min mamma om sen avnavling igår och hon sa att det har man vetat länge att sen avnavling är bättre och att det inte funnits några belägg för att den gulsot som sent avnavlade barn kan få är farlig. Min mamma är läkare, men inte inom förlossnings-eler kvinnorsjukvård, utan ortopedi och ÄNDÅ visste hon om detta! Kan inte för mitt liv förstå hur sjukvården kan vara så trög, att det ska behöva ta decennier innan det händer något i praktiken!Förresten, är det någon som vet hur det är med sen avnavling på KK i Lund? Jag ska skriva det i förlossningsbrevet, prata med min man om det, meddela förlossningen när jag kommer in, fråga min bm, som nyligen slutat på förlossningen och med min svägerska som jobbade där för ett par år sedan, men det är alltid bra med mycket information!  
    Precis samma scenario som jag möter när jag förklarar scennariot med sonens syrebrist...förlossningsläkare och bmsk är skeptiska mot att värkstimulerande dropp kan vara farligt och orsaka syrebrist (trots att de vet detta) men övriga läkare säger på en gång att det var väl droppet som orsakade syrebristen... Förnekelse och hålla varandra bakom ryggen men till vilket pris och vilka vinner på det.... SJälvklart finns det förlossningspersonal som är bra men det verkar vara så inrotat att man måste göra på ett visst sätt så att all kunskap och kritik utifrån bara slås iväg som rent nonsens. Jag hoppas på en förändring på många plan så att vi kan känna oss trygga med att föda på landets sjukhus.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    abuelita skrev 2008-12-29 20:43:18 följande:
    Svar på #130Planeraren, nej jag vet tyvärr inte mer om varken Dilafor eller Fragmin än det som jag läst i några trådar här på Familjeliv. Det låter onekligen intressant, men jag håller med dig om att det artificiella inte känns så bra. Undrar om de här ämnena finns naturligt i några livsmedel, som man skulle kunna äta lite med av?
    Drar en paralell till danderydsmodellen ngn som vet om det är aktuellt med sådana läkemedel om man väljer detta eller kommer de fortsätta att använda värkstimulerande dropp för att driva på och hålla tidsgränsen...
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    Oj vad arg jag blev har kommenterat hoppas fler gör det!!!!


    Lilly Ängla Mio Nore skrev 2009-01-07 10:27:56 följande:
    Äsch...www.bt.se scrolla ner så hittar ni rubriken: SÄS går emot experternas rön om avnavling
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    Hallå där mammor har vi bara lyckats åstadkomma 7 kommentarer i tidningen????? Trodde att jag skulle kunna gå in och se åtminstonde trettio fyrtio stycken!!!!!


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    Milletti skrev 2009-01-15 16:33:31 följande:
    Hej! Såg på Doctors på Tv 4 häromdagen och då tog de upp att stamceller från barnets navelsträng kunde sparas och implanteras i barnets hjärna och läka cp-skador. Tror att man kan använda det vis andra sjukdomar också. Vet du om man kan spara blod från navelsträngen i Sverige? Behövdes inte mycket alls så tror inte att det påverkar barnet vid avnavlingen.
    Har en kille med en grav CP skada visst är det intressant och nu med ny president i USA kommer det nog hända en hel del på den fronten. Sverige är ganska stelbenta i alternativ behandling för barn med våra skador inte ens alternativa behandlingsmetoder som ger mycket bättre än den habilitering vi har tillgång till godkänns i de flesta landsting så att behandlingar som involverar stmceller ligger nog många många årtionden fram. Ska med intresse följa den utvecklingen men samtidigt så slår mig tanken på att man kanske kan förebygga dessa skador till en oerhört stor utsträckning genom att faktiskt låta barnen få sitt blod från början när det rör sig om förlossningsskador.. Nu är ju detta iofs en väldigt liten prcent av CP skador som är relaterade till just förlossningen.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    abuelita skrev 2009-01-17 12:35:20 följande:
    Ja herregud, den där hemska vågen!!!    Och det skulle man hålla på med på nätterna också , och barnet skulle ligga i ett annat rum!  Men om man absolut ville ha det i sitt eget sovrum skulle det åtminstone ligga i en vagga. Jag var en riktigt olydig  och dålig mamma för jag trotsade faktiskt det där. Jag hade barnet hos mig i sängen och jag ammade utan att väga (på nätterna alltså).Jag tycker inte det var OT. Jag skrev ju ifaktisk så här i TS:Denna tråd hade jag inte tänkt bara skulle handla om avnavling utan det är fritt fram att skriva inlägg även om annat som är viktigt runt förlossning och födelse. Inte minst bondingen:
    Ang vägandet så har jag dåliga erfarenheter från det också från neo. Vi låg först i umeå där nöjde det sig med att väga en gång per dag och det var ju ok för att se hur mycket sonen gick upp eller tappade men när vi kom till Östersund så väckte de oss varannan timme för att tvångsamma sonen och väga för att se hur mycket han fick i sig. Med tanke på hans trauma så kunde han inte suga och jag fick inte  sova för de hotade med att om inte amningen funkar så kommer ni aldrig hem härigrån.. Det skutade med att jag höll på att förlora mjölken och bryta ihop tillslut så var det min karl som fick nog efter en vecka och sa ifrån att om vi inte får en flaska till sonen och jag får sova så skriver vi själva ut oss och åker hem.. Tillslut var det en läkare som kom till oss och undrade varfö i hela värllden vi inte prövat flaska innan... Vi hade tjatat om detta men neo personalen var så förbannat påstridiga och vägrade oss det för de hade inställningen att alla barn ska ammas... När vi väl prövade flaskan så tog han den på en gång och åt sig mätt och fick vila mellan matningarna och efter ngn vecka så tog han bröstet utan problem...
    Tvång och stress är fördjävligt och tyvärr så verkar det vara många av den gamla skolan kvar inom vården...som vägrar ta in det nya och lyssna på föräldrar och framförallt se till barnens bästa.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    Babblis skrev 2009-01-26 19:01:08 följande:
    Svar på #659Tack för svaret Illid.Blir lite fundersam bara på hur du menar med pH-provet. Alltså att det kan visa hur barnet mått under förlossningen fattar jag.Det jag blir fundersam över är om du menar att det blir skillnad på resultatet mellan Exempel A: tidigt avnavlat barn + prov direkt innan första andetaget och Exempel B: sent avnavlat barn med prov taget från pulserande navelsträng innan barnets första andetag. Skiljer de resultaten sig åt, är det så du menar?Sen vet jag inte, jag är väl säkert tidigt avnavlad och det är väl inget större fel på mig, men många av de som livet ut får dras med alla möjliga diagnoser från adhd till cp-skador mm, hade kunnat slippa detta om de blivit sent avnavlade istället? Det är väl det som är frågan och det finns nog inget bra svar på den.Det känns skönt att höra att ämnet är stort på tapeten på era arbetsplatser iaf =)
    Min tanke är ju på en gång varför kan man på somlliga förlossningar ta provet genom att klämma åt med fingrarna och sedan släppa medans andra tar på pulserande sträng medans andra säger att det är omöjligt... Tror personligen att det sitter i vanan att använda vissa metoder och rädslan för att pröva det nya..

    En anna tanke som slog mig var att jag själv tvivlar på provets tillförlitlighet då jag själv har en gravt cp skadad kille och i journalen och epikrisen så är de oense om provet och en läkare säger att det påvisade syrebrist medans en annan säger tvärtom...Med det jag vet idag tack vare ett stort kontsaktnät med föräldrar med barn med cp skador så litar jag mycket lite på förlossningsvården då det alltför ofta förekommer mörkande och mixtrande med "bevis" och personalen gör allt för att hålla varandra om ryggen och ljuger en rakt upp i ansiktet.

    Sorry abuelita lite off topic men du vet att jag ifrågasätter ganska mycket och tycker att det ska komma upp till ytan och att vi ska se till att få fram det som är bra och den personal som faktisk vågar stå upp mot sina kollegor och göra det som är bäst för barnet och föräldrarna...
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    illid tycker det är kul at du har hittat tråden hoppas du stannar kvar och ställer upp med svar...

    En tanke jag har efter att ha läst om återupplivning med intakt sträng är hur kan man promt säga att det är omöjligt i sverige utan att ha prövat detta har fått den uppfattningen från anna förlossningspersonal i den här tråden... Kan förstå att det är ont om plats och pyssligt att komma åt särskillt som navelsträngen kan vara kort men tänk tanken att sen avnavling är det bästa för barnet och om det under ngn minut/minuter får den initierande behadlingen medans barnet tillgodogör sig den största möjliga mängd blod som kan hjälpa att transportera syret till hjärnan... Får ju ofta höra att ett barn som är akut dåligt måse omedelbart navlas av fr att tas till akutrummet men bara där går det ju värdefulla sekunder...

    Du kanske förstår mitt intresse efter att själv ha råkat ut för fruktansvärd behandling av bmsk och läkare vid sonens förlossning.. och pratar man med neopersonal och läkare så är de inte alls lika främmande för tanken på upplivning med intakt sträng som bmsk. Man undrar då i vad problemet ligger för praktiskt ska det ju gå att lösa.

    En anna sak som jag funderat på detta (rör inte dig) är varför den förlossningspersonal som gästat trådarna om avnavling är så ovilliga att läsa länkar och tex lyssna på en högst intressant intervju som abuelita länkat till...detta tycker jag är högst tragiskt att de förkastar det inna de ens tagit del av det


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    abuelita skrev 2009-01-27 13:12:04 följande:
    Jag har fullkomlig förståelse för det och jag håller med dig helt och hållet.
    Tyvärr kan jag låta lite bitter men man får ju tyvärr bekräftelse efter bekräftelse på detta när man får ta del av beslut från HSAN och PSR som ens medsystrar med barn med förlossningsrelaterade skador får.. De flesta av dessa barn skulle ju med ett annat handlande ha klarat sig med lätta eller inga skador...Ngn stans undrar man hur man kan minska denna trend den enda form av cp som ökar istället föär minskar är ju den förlossningsrelaterade detta är tragiskt när det borde vara tvärtom...
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    Alvarin skrev 2009-01-27 18:11:56 följande:
    Majoriteten av cp-skadorna har redan uppstått när kvinnan kommer till förlossningen, så sett ur den synvinkeln vill man som personal ha ett säkert test som visar att det inte var "vårt" fel. Det är oerhört viktigt som personal att hålla koll på CTG, och gärna ha en skalpelektrod när man satt värkstimulerande dropp. En yttre registrering kan se bra ut, men i själva verket vara mammans puls...(vem får inte hög puls av att ha ont under en förlossning). Det finns fall där CTG med yttre registrering sett skaplig ut, men när man satt skalp har man fått en "flatline". Personligen skulle jag vägra både EDA och syntodropp på grund av risken för komplikationer, men det är när det gäller mig själv. Syntocinondroppen har jag oerhört stor respekt för!
    Precis 80 rocent av cp skadorna är ju inte förlossningsrelaterade... De flesta fall av skador som anmäls till hsan och psr är där direkta fel begåtts av personalen..värkstimulerande dropp, feltolkade ctg kurvor där man tex lyssnat av ,mammans hjärtljud istället för barnets, man har ignorerat att hjärtljuden gått ner och inte tagit det som en indikation på att barnet mår dåligt... STAN anser många vara en bov i dramat också då den inte är tillförlitlig och man stoirrar sig blind på den...rena tjänstefel där bmsk behandlat födande kvinnor vidrigt och som ivårt fall inte alls haft ngn som helst ctg övervakning och lämnat en födanad ekinna helt själv i en riktigt traumatisk akut situation...
    abuelita skrev 2009-01-27 18:34:39 följande:
    Så pH-provet tar ni för er egen skull då? Är det alltså inte för att veta vad ni ska sätta in för behandling om barnet mår dåligt, som de uppger att de gör på en del andra sjukhus? Vet man verkligen med säkerhet att de cp-skador som "redan uppstått när kvinnan kommer till förlossningen" inte är orsakade av den syrebrist och akuta blodförlust som orsakas av tidig avnavling av redan medtagna barn?   Jag förstår verkligen att du personligen skulle vägra både EDA och Syntocinondropp, eftersom du i ditt abete som barnmorska har erfarenhet av dess negativa konsekvenser . Upplyser ni mammorna om de här riskerna ?
    Abuelite man kan med stor säkerhet säga när en skada uppkom genom en MR detta görs ju ofta när barnet är nyfött och hamnat på neo och ett par år senare då skadan inte längre är under utveckling.

    Jag är fortfarande förvånad att man inte får ngn som helst information om de effekter som kan komma med värkstimulerande dropp och att trots så många barn skadats av detta att man fortfarande gång på gång gör samma misstag detta är ju ngt som förekommer på de flesta sjukhus....Men ibland känns det som om ett par döda eller svårt cp- skadade barn inte är så allvarligt utan man räddar ju så många mer så lite spill får man räkna med...
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    Abuelita 20 procent är förlossningsskador om man räknar in prematurer så stiger siffran men då handlar det inte längre om förlossningsskador som orsakats av syrebrist på fullgångna barn utan prematur barn som ofta har outvecklade lungor drabbas av blödningar eller proppar i hjärnan och på så sätt får en skada.

    Det var dålig information om cp på deras sida...vi har ju lite firsthand info vi som är medlemmar i RBU och följer forskning tidningar och åker på konferenser.

    Mr kan visa ganska precis hur och när skadan uppkommit ger mig inte in på ngn längre förklaring på detta då det är komplicerat och snurrigt. Kan också tänka mig att man kan förvära skadan vid förlossningen då många barn redan är dåliga när de kommer ut pga sin skada. Du vet ju att RBU har en konferens i september i sthlm. En internationell konferens med läkare från främst hela europa. Denne konferens kommer främst handla om det rent medicinska och forskning. Forskningen som bla RBU är med och finansierar.

    Nej du jag känner inte till ngt barn med cp diagnos som blivit sent avnavlat men det är nog inte så konstigt...

    Ang vaccinationer och autism så ser jag inget samband där som förespråkarna vill säga. Däremot tror jag att de fåtalet barn som blir oerhört sjuka av sina vaccinationer kan få komplikationer och att sambandet mellan vaccination och autism kanske finns där men inte att den stora massan med autistiska barn får sin diagnos pga vaccinet. Däremot så är jag övertygad om att autism och cp är en vanligare kombination än man förrut trott eftersom man inte bryt sig om att diagnosticera det innan det visar sig också nu att en stor del av barn med cp har någon diagnos inom autism spektrat och där drar jag min egen högst ovetenskapliga paralell till just syrebrist på ett eller annat sätt 


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    Alvarin skrev 2009-01-28 10:01:39 följande:
    Självklart tar man provet för att se hur barnet har mått under förlossningen. Men tyvärr måste man som personal göra någonting för att skydda sig med. Anmälningarna mot förlossningspersonal är inte helt ovanliga, och det gäller att dokumentera allt som går att dokumentera för att ha "ryggen fri". Oftast behövs inte provet överhuvudtaget. Frågan är vad mer info till blivande föräldrar skulle ge? Vill man veta allt som kan gå fel? Blir man som förälder och födande kvinna mer trygg då? När jag har haft föräldrautbildning har jag berättat om risker, och en del har velat höra vad det värsta är som kan hända, men det har känts efteråt som att de har fått en till sak att oroa sig för. När det gäller autism tror (helt ovetenskapligt) jag mycket ligger i generna. Att det är ngn. "felkonstruktion" i nervbanornas uppbyggnad, signalsubstanser osv. Min dotter är sent avnavlad, ej vaccinerad och lätt autistisk. Hon blev inte vaccinerad just på grund av min dåvarande rädsla för att hon skulle bli autistisk... Jag är för sen avnavling, _absolut_, men jag tänker inte tillskriva den tidiga avnavlingen skulden för autism osv. innan jag sett oberoende vetenskaplig forskning.
    Fast det är skillnad på att informera och informera man kan på ett bra sätt informera utan att behöva dra upp hemska scenarion. En informerad kvinna är en tryggare kvinna när det väl är dags.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    Illid tack tyvärr är det ju inget ovanligt scenario det händer allt för ofta


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen
    abuelita skrev 2009-02-08 21:51:38 följande:
    Jaså är de bra på prematurer i Uppsala? Känner du till hur det är i Umeå då?Vad bra att du har startat en tråd om anknytning (bonding)      Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Har nu skrivit ett inlägg där.Det är väldigt viktigt att föräldrar ställer krav och kritiserar det som behöver förbättras inom förlossning och neonatalvården (och andra områden också förstås).  Men det finns sorgligt nog en gammal tratition som lever kvar, nämligen att man enbart ska vara tacksam för det "doktorn" gör och absolut inte klaga på något eller komma med några synpunkter. Helst ska man stå med mössan i hand och buga och bocka, trots att man som förälder /patient är kund, och kunden har faktiskt rätt att klaga och ställa krav!!
    Vi har legat påneo i Umeå och de är helt fantastiska där både läkare och personal... VI hade ju ingen prematur men de flesta andra var ju det. Oerhört kompetenta och läkarna var otroligt bra på att kommunicera på ett sätt som var lättförståeligt även för oss föräldrar. Tylig info om allt fick man när man kom dit plus att man på en gång fick en ansvarig sjuksköterska så man skulle slippa ta sina frågor med allt och alla. Självklart är det ju som på de fleta ställen att pesonkemin funkade bättre med vissa än andra mend et är ju svårt att komma ifrån men på det stora hela så är umeå kanon.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)