• Hanna36

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    jag födde oxå ett stort barn (5380g, 58 cm) och fick en sfinkterruptur grad 3.
    Jag hade oxå ett helvet i början, men det har blivit mkt bättre med tiden! det är nu lite över 3 år sen, och jag ha ringa besvär idag!
    Har även varit gravid och fått barn efter det.

  • Hanna36
    Svar på #45
    ja, han var rejäl... Fundersam
    jag var lite orolig då jag väntade lillebrorsan för ett tag sen.. ville inte gärna gå igenom samma sak en gång till..
  • Hanna36
    Lonicera skrev 2009-01-04 20:03:10 följande:
    Men hur gick det med lillbrorsan då? Var det tal om snitt då? Eller tillväxt-UL och igångsättning?
    Redan när Lukas (den stora pojken) var nyfödd så sa de att vid en ev. nästa graviditet skulle jag inte gå mer än max 40 fulla veckor.
    När jag sedan blev gravid med 3:an (oplanerat) så bestämde doktorn på MVC att vi skulle göra viktskattning i v.36 och v.38. Om bebis visade sig vara stor i v.38 så skulle jag ev sättas igång redan då, men allra senast i v.40. Snitt tyckte hon inte var aktuellt övht.. har jag fött 5 kg bebis så kan jag föda vad som helst sa hon.. Fundersam

    Sedan pratade jag med en gynekolog som absolut inte tyckte att jag skulle föda vaginalt pga sfinkterrupturen, så han skrev en snittremiss åt mig, som jag fick avslag på.
    Då bestämde en ny (!) doktor att jag skulle komma åter för kontroll i v.39+5, och ev. ta hål på hinnorna. Någon viktskattning ville hon inte göra, det hade dom helt slutat med för det var så missvisande. Ledsen Efter det här besöket grät jag när jag gick hem.. kände mig helt överkörd.
    När v.39+5 kom så visade gyn.undersökningen (hos ännu en ny doktor) att livmodertappen var helt omogen, så han ville inte göra någonting, utan satte upp en ny tid en vecka senare... viktskattning var det inte tal om hos denna doktor heller..
    en vecka senare var tappen fortfarande omogen och han ville vänta ytterligare en vecka..
    Om tappen fortfarande var omogen då, så skulle han sätta upp mig på snitt.
    Men då sa jag att nu får det banne mig vara nog! Ska du snitta mig, så gör det nu, för jag tänker inte springa här vecka för vecka och låta den här bebisen bli lika stor som den förra... Jag går inte härifrån utan ett datum. Så 5 dagar senare blev jag snittad, i v.41+3, då vägde bebisen 4660g och var 56 cm lång. Hade jag fått vänta ytterligare så hade han varit i samma viktklass som storebrorsan, precis som jag sa hela tiden..

    har aldrig fått så många olika besked i hela mitt liv..har verkligen känt mit runtvalsad, som en "sak", inte som en människa med känslor..
  • Hanna36
    Philips mamma skrev 2009-01-04 22:22:55 följande:
    Svar på #51 Oj vad du varit med om!! Att det får gå till så är helt sjukt. Om en läkare har sagt att du har rätt till snitt så har du! Sen får man i de flesta fall välja givetsvis beroende på hru omfattande skadan varit. Men iom att procenten blir lite högre (från 3 till 5 % tror jag) så är den ju ökad om man varit med om SR tidigare. Sen all oro essutom och ovissheten att inte veta.
    Ja, det var det jobbigaste på slutet, att få nya besked hela tiden.. var jättejobbigt!
    Vi hade ändå gjort upp en plan från början, men den struntade de ju fullständigt i sen när det väl gällde... uselt tycker jag! Det är ju ändå männsikor det handlar om.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera