• gammeltacka

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Jag fick barn för 5 veckor sedan och har precis upptäckt att jag har fått någon form av framfall. Främre slidväggen buktar och tror att även den bakre havererat. Hur det ser ut längre uppp vågar jag inte ens tänka på  Jag kan tömma både blåsa och tarm tack och lov! Kanske lite svårt att tömma blåsan helt för jag blir snabbt kissnödig igen. Mellangården brast grad 2 och det har börjat att göra mer ont igen antar att det är lite tryck inifrån som orsakar det. Annars är jag besvärsfri förutom att det känns ledsamt och obehagligt, lite skavigt.

    Vad jag har förstått kan ingen säga nu hur det kommer att bli efter avslutad amning och tid.

    Det jag skulle vilja ha hjälp med är undersökning av en kunnig gynekolog (i Göteborg) och hjälp med råd kring hur jag skall förhålla mig till detta. Träna? Lyfta? På nätet är råden väldigt olika allt från" inga lyft" till "träna det är bara bra"!

    Har för mig att jag läst att någon av er var opererad av en läkare på Sahlgrenska? Eller är det någon som har ett namn på en bra gynekolog vars bedömning och råd går att lita på?

  • gammeltacka
    Gladhannapanna skrev 2011-02-09 14:59:10 följande:
    Jag går hos Anna Welander på göteborgs lvinnoklinik, hon är superbra! Blev op på östra av Eva Dahlgren. Inboxa om du vill ha mer info.
    Tack för tipsen! Ser inte hennes namn på hemsidan (GK) men ska ringa och fråga
  • gammeltacka
    Gladhannapanna skrev 2011-02-10 15:43:39 följande:
    Hon är rätt ny där, jobbade på Lundby sjukhus tidigare, jag följde efter henne när hon bytte ställe i höstas.
    Ja du, jag pratade med en sjuksköterska där förut. Verkade inte vilja förstå att jag bara vill veta hur det ser ut nu och få råd om hur jag skall leva. Trist attityd minst sagt. Får vända mig till någon annan.
    Läkaren är säkert toppen

    Som grädden på moset har jag åkt på en analfissur dessutom. Ska man sitta eller gå liksom?
  • gammeltacka
    Gladhannapanna skrev 2011-03-03 14:07:26 följande:
    FÖr mig är det helt klart värt det!
    Jag kan nu bära min fyraåring utan att det känns som om det ska trilla ut ngt mellan benen. Jag kan både springa och hoppa utan obehag vilket jag inte kunnat på över fyra år!
    Vad skönt för dig 

    På efterkontrollen konstaterades "slapp" slidvägg. "Knip så blir det bra". Känns det igen?
    Men jag tycker faktiskt att jag blivit lite bättre, i alla fall vissa dagar. Och promenader verkar gör att jag känner av det mindre!?!
  • gammeltacka

    Hur har ni upplevt ert framfall/förslappning när mensen kommit igång efter förlossningen? Själv tycker jag att det känns sämre, jag hade hoppats på en förbättring.

    Ammar fortfarande, fortfarande lite hopp om bättring efter avslutad amning. Hur blev det för er?

  • gammeltacka

    Tack för svaret Pyttis!

    Nästa fråga är om man vågar sig på att använda tampong om det känns hyggligt ok eller tror ni att det förvärrar de slappa väggarna??

  • gammeltacka
    rasajj skrev 2011-08-01 13:55:46 följande:
    Tampongen forvagar naturligtvis inte slidvaggarna, varfor skulle den gora det?
    Jag tycker inte tanken är så orimlig faktiskt, att den skulle kunna tynga ner på det som redan är slappt när den sitter på plats.
  • gammeltacka
    Gladhannapanna skrev 2011-08-02 13:21:25 följande:
    För mig är den öppna känslan så gott som borta efter op. De fixade ju båda bakre, främre framfall och mellangården så jag vet inte vilket som gjorde skillnaden!
    Vad skönt för dig
  • gammeltacka

    Gissningsvis har väl de flesta i denna tråden redan googlat på det mesta kring framfall Annars är här en länk kring träning av bäckenbotten och framfall som talar lite mot det man ständigt hör, att det inte hjälper. Kan ju vara något att läsa för de vars underliv inte havererat totalt Obestämdhttp://www.sinoba.se/forskning-och-utveckling-start/traning-effektivt-mot-framfall
    Längst ner finns länkar till ett träningsprogram.

    En fråga. Vågar ni träna? Utan hopp och så alltså. Jag har varit på ett baspass på F&S och det kändes väl så där. Frustrerande att inte våga ta i när det finns både vilja, ork och kondition. Kände mig som en pensionär som gick när de andra joggade osv Rynkar på näsan Allt bredbent kändes, ja ovant kan man väl uttrycka det milt. Jag skall väl vara glad för det lilla jag kan göra men från att ha tränat ganska mycket tidigare så är detta inte riktigt vad jag vill. Behöver dessutom stärka bålen för nu börjar det bli tungt med det lilla livet som tack och lov inte är en klängbebis.
    Förstår att detta låter som ett lyxproblem för de av er som inte ens kan gå på toa utan problem. Lider verkligen med er {#emotions_dlg.flower}

  • gammeltacka
    Minnie7 skrev 2011-10-12 10:43:58 följande:
    Hella: Håller på att sluta amma. Känns inte speciellt mkt bättre. Göra nr 2 funkar helt tillfredsställande (tack och lov- bara lite svårt att liksom knipsa av tillräckligt men det är ju helt ok). Värre är med främre väggen som inte ens är ett framfall. Känner mig så himla kissnödig hela tiden . Det måste vara något fel där. Känns som om urinröret hänger ner. Och så den öppna känslan, insugning av luft mm. Ska till gyn igen om ett par veckor. Undrar om det kan bli bättre enbart av att stärka upp muskulaturen i bäckenbotten samt bygga upp mellangården?? Ska till en sjukgymnast på måndag för att lära mig knipa rätt. Hmmm, jaja.

    Hur känns det själv Hella??
    Jag tror inte att du skall hoppas någon direkt förbättring innan alla hormoner har stabiliserats efter graviditet och amning och det tar tid, månader tycker jag.

    Jag tycker att det går upp och ner hur mycket det känns av, både under en dag och på längre tid. Nu har jag upplevt det som sämre ett tag, ingen aning om varför. Ständigt kissnödig, tyngdkänsla, drar in luft osv. Försöker att fokusera på annat. Hur lätt det nu är Obestämd
  • gammeltacka
    Minnie7 skrev 2011-10-12 22:26:25 följande:
    Pollys mamma: nej det tar tid det förstår jag. Men det är så jobbigt att vara kissnödig hela tiden
    Jag tycker att det hjälper att ta sig tid på toa. Kissar i portioner kan man säga...kissa, knipa och så kissa lite till. Fast ibland är jag lika nödig efter fem minuter igen och kan kissa lika mycket. Tröttsamt men känner mig trots allt tacksam att jag kommit lindrigt undan jämfört med många andra.

    Det gör mig dock förbannad rent ut sagt att detta är ett sådant eftersatt område i sjukvården. Samma operationsmetod sedan Hedenhös! Hade detta varit ett manligt bekymmer så kan jag lova att man forskat fram bra sätt att åtgärda detta på. Som håller. Nej då, allt är så normaaaalt och sånt man får räkna med när man är kvinna och så dum så man väljer att föda barn. Läste en magisteruppsats nyligen där man studerat vilka symtom kvinnor hade 3-7 år efter förlossningen. Jag kan säga att vi är i gott sällskap och de flesta tiger och lider Som med det mesta som rör kvinnors underliv Demon Nej fy fasen, det är orättvist och rena 1800-talet!

    Ja det var väl allt
  • gammeltacka

    Usch Isa vad jobbigt Hoppas du kan få hjälp så du känner dig bättre {#emotions_dlg.flower}

  • gammeltacka

    Eva Fornell är väl en av landets bästa på området tycker jag det verkar som!
    Här är en intressant artikel som hon har skrivit tillsammans med två andra:
    http://www.gynekologi.info/chronicleview/ge-kvinnor-den-gynh%C3%A4lsa-de-har-r%C3%A4tt-till.html

    Sitter här och deppar ikväll. Känner mig plötsligt så mycket sämre 7-8 månader efter förlossingen hade det blivit mycket bättre, jag kände inte ens av det varje dag! Nu känns det som om jag är tillbaka på ruta ett igen. Förstår inte varför. Kanske för att jag sedan några veckor helt plörsligt ammar på nätterna igen? Just nu har jag mens och då är det alltid sämre men inte så illa som nu. Kan inte göra varken nummer 1 eller 2 ordentligt
    Jag har hela tiden försökt tänka positivt och vara glad för att jag åtminstone kunnat gå på toa, jag har ju läst här hur illa det kan vara. Nu får jag väl vara glad över att jag inte läcker. Ännu.

  • gammeltacka
    Minnie7 skrev 2011-10-24 22:07:04 följande:
    Pollys mamma: Det låter verkligen som om Eva Fornell är en kanonläkare! Åh vad jag hoppas jag får komma till henne!!

    Usch, din stackare. Har du svårt att kissa nu också?? Vad säger din gynekolog? Själv har jag motsatta besvär- läckage, men bara om jag hostar och nyser. Hoppa och springa också antar jag men det har jag inte vågat än, känner mig ju vidöppen därnere. Konstigt egentligen- jag känner mig öppen samtidigt som hålet känns fyllt...

    Kram till dig!!!
    Tack du!  Jag har inte varit på någon koll efter efterkontrollen hos BM. Det känns helt meningslöst eftersom jag fortfarande ammar, man får väl varken diagnos eller hjälp då? Jag har haft svårt att kissa i perioder, jag blir liksom aldrig klar. Ungefär som när man var gravid fast då kom det ju inget, nu kan det komma lika mycket fem minuter efter att jag varit på toa och kissat ordentligt.
    Jo precis, det är öppet och stängt på samma gång.
    Hoppa och springa, nej hua! Då vrängs man väl ut och in
  • gammeltacka
    pseudonym1 skrev 2011-10-30 20:48:46 följande:
    Hej tjejer!
    Vet att jag pratat om träning innan men tror jag bara tog upp löpning då...
    Är det någon som har koll på hur/vad man kan träna?
    Det är ju helt sjukt vad dålig information  det är runt detta...

    Jag är ju en löpartjej egentligen men det har jag lagt på hyllan och kommer ta upp i vår istället (då har det ju gått ett år efter förlossningen).
    Kör nu spinning ca 4 ggr/v och crawlar 2 ggr i v så jag kör hårt men det borde väl va ok?
    Varken spinning eller crawling är ju stötträning/hoppträning.... Men det jag är orolig för är ju att man ändå belastar bäckenbotten i båda sporterna...
    Vad tror ni? Någon som vet vad "de lärda" säger?
    Vad jag har förstått så råder det delade meningar om detta. Otippat va?
    Jag har läst en del på nätet och på en sida där en gynekolog Ingela Högerås svarar på frågor så är budskapet "kör hårt". Hon menar på att träningen gör mer nytta än skada, framför allt att träna bålen och rumpan. Brukar rekommendera core, yoga, dans, längdskidor. Om man har en bra bålstabilitet så hjälper det tydligen till att lyfta upp hela paketet. www.gynekologen.nu

    "Allt som inte känns obehagligt" tycks vara ett annat vanligt råd. Men vad gör man när det mesta känns obehagligt kan man undra??

    Idrotter som innebär extra belastning typ löpning känns ju rent spontant som mindre lyckat. Personligen är jag nog för feg, livrädd att allt ska bli värre. Jag promenerar, saknar verkligen att springa och försöker att träna bålstabiltet här hemma. Känner att jag behöver styrketräna hela jag känns bara helt svag, som en barbamamma i kroppen 
  • gammeltacka

    Eva Fornell som verkar vara väldigt kunnig på eländet har jag läst menar att alla kvinnor som fött barn kanske bör undvika studsmattehopp, kronísk hosta, övervikt och tunga lyft som man vet påverkar bäckenbottenmuskulaturen.

  • gammeltacka
    Hibiscus skrev 2011-10-31 09:49:04 följande:
    Det är illa nu, blir så ledsen.. har verkligen blivit värre, rectum väggen verkar ha blivit mer uttänjd o avföringen lägger sig som en stor klump mot slidväggen som gör det omöjligt att få ut...ska ju till läkare på onsdag och hon måste lyssna och hjälpa mig- man blir ju så nervös att de inte ska ta en på allvar, men nu jag vet inte vad jag ska ta mig till...det är så illa att det faktiskt är värre än innan operationen för 1 år sedan..fattar inte vad som hänt..nej nu är jag så deppig
    Stor kram till dig Hjärta
  • gammeltacka
    Minnie7 skrev 2011-10-31 16:12:38 följande:
    Åh, jag är så himla glad nu. Fick brev från KK och om jag inte blivit bättre när jag slutat amma helt samt testat elstimuleringen ett litet tag så kommer hon skicka remiss till Eva Fornell i Linköping. Yes! Känns oerhört skönt att en riktig specialist ska kolla då!
  • gammeltacka
    Minnie7 skrev 2011-11-16 07:54:46 följande:
    Liten uppdatering från mig...

    Har varit hos sjukgymnasten i olika omgångar nu. Först kände hon på knipet manuellt och konstaterade att det var svagt. Sedan kom jag tillbaka för att testa elstimulering- men kände ingenting och då fick jag komma tillbaka för att mäta knipet med en apparat. Den gav inga utslag. Alltså- jag har inget knip trots flitiga övningar i 7 månader. Något måste ju vara helt galet!! Nerver eller musklerna måste ju vara skadade!
    Nej men oj  Men nu kanske du kan bli utredd och få klarhet i vad som felar i alla fall. Och förhoppningsvis få hjälp. Håller du tätt?
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder