• 2barnsmorsan

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej! Jag har just hittat den här tråden och läst igenom rätt mycket. Jag känner igen mig i många tankar och problem, har haft problem med mitt underliv i fyra år sedan jag fick mitt andra barn. Hela tiden har jag fått höra att allt är normalt men nu till sist pallade jag inte må dåligt över att inte känna nåt vid sex och att ha ett helt öppet underliv så jag bokade tid hos en privat gynekolog.

    Jag trodde att jag hade nåt typ av framfall men enligt gynekologen så hade jag inte det. Misstänker att jag kan ha haft ett som gått tillbaka....Däremot ät hela bakre väggen av slidan och mellangården obefintlig vilket gör att min slida har formen av en triangel och alltså är helt öppen baktill. slidan börjar så att säga precis vid anus och är ca 3 cm i bredd baktill.... :/ Jag blev rekommenderad att göra en bakre plastik operation, vilket är samma som för ett bakre framfall? Om jag fattat det hela rätt. ...

    Nu har jag bokat tid men känner mig väldigt nervös och osäker, de säger att det ska läka på ca en vecka men flera här verkar ha haft ont mycket längre. Jag är ganska säker på att jag vill göra operationen för det känns inte okej som det är nu men jag skulle gärna vilja höra mer av er som gjort den om det är några här som har det.

  • 2barnsmorsan

    Tack för svar och pepp. Jag hoppas att det kommer bli bättre efter op, men är rädd för att få just samlagssmärtor, eller bli för tajt, nu har jag ju inte ont bara att jag inte känner nåt :/ och i ärlighetens namn har jag obehag och skav av att allt är så öppet nu.... är också rädd för att det kommer göra jävligt ont efter op. Du blev sjukskriven fem veckor till mig har de sagt att det räcker med Max en vecka...känns lite snålt och jag är ju rädd att det ska spricka upp om jag anstränger mig. :/ jag ska nog ta upp det på samtalet med gyn innan operationen.


    Minnie7 skrev 2015-02-03 07:12:14 följande:

    Hej! Jag gjorde en bakre plastik och rekonstruktion av mellangården för tre år sedan. Jag blev sjukskriven i fem veckor och hade duktigt ont första veckan. Gynekologen skrev ut starka alvedon, voltaren och ett morfinliknanade läkemedel samt laxerande. Efter en vecka klarade jag mig på alvedon men jag hade ont i flera veckor. Helt återställd kändes det inte förrän efter flera månader när ärren lagt sig. Sedan fick jag tyvärr samlagssmärtor efter ett år ca men de upphörde helt plötsligt. Jag har inte samma känsel som innan förlossningen men det har blivit mkt bättre. Känns som om slemhinnorna gnuggas vid samlag och inte området runt slidan så mkt (svårt att förklara). Men du kommer säkerligen blir grymt mkt bättre.


  • 2barnsmorsan

    Tack för svar. Det känns skönt att läsa om andra som gjort operationen. Är så sjukt nojig för att det inte ska bli bra. Du blev också sjukskriven länge, jag måste kanske be om 2 veckor iaf? Min plan är att ligga på soffan i en vecka och sedan jobba om det går. Jag har ju ingen lust att deklarera mitt tillstånd för alla på jobbet. Känner du dig bra nu? Har du också fått smärtor vid samlag vid något tillfälle?


    Gladhannapanna skrev 2015-02-03 07:53:16 följande:

    Jag har också gjort bakre plastik och känner igen mig i Minnies beskrivning. Hade ordentligt ont första veckan, speciellt om jag stod upp. Tillbringade de dagarna på rygg i soffan. Sedan successivt bättre. Helt sjukskriven i 4 veckor, därefter sjukskriven på deltid (min föräldralediga del) pga av lyft av barnen. 


  • 2barnsmorsan

    Förresten det här som minnie beskriver som att det bara är slemhinnorna som gnuggas vid sex....tror jag har det lite så nu...själva slidöppningen är liksom helt obefintlig och därinne känns det inte så mycket, ååh får lite ångest när jag tänker på det. Jag hoppas i allafall på förbättring, det behöver inte bli perfekt. Nu ser det helt söndersprängt ut baktill. :/

  • 2barnsmorsan

    Ska du göra om samma operation? Har det gått upp igen? Är det vanligt?


    Gladhannapanna skrev 2015-02-03 11:17:50 följande:

    Jag har aldrig haft ont vid samlag, känns ungefär likadant som innan. 

    Jag opererade främre plastik våren 2010 och bakre hösten samma år så det är ca fem år sedan nu.

    Kan känna att jag så småningom kommer att behöva göra en ny operation, men det är inget som är aktuellt just nu. Hoppas på att kunna vänta fem år till i alla fall!


  • 2barnsmorsan
    MammAmma skrev 2015-02-03 19:51:13 följande:

    Jag upplever att jag blir mer kissnödig av att göra knipövningar? Känns som att jag ska kissa på mig...


    jag blir också lite kissnödig av knipövningar men jag tror att det är för att det blir lite stimulans där bara, precis som man kan bli kissnödig av att stimulera g-punkten. Bara kolla så att du gör rätt (inåt uppåt) så borde det väl vara ok. Jag tycker mig märka att knipövningarna gett effekt för mig iaf.
  • 2barnsmorsan

    Åh, vad sugit. :( jag hade bilden av att operation kunde återställa framfall helt...

    Men det måste väl ändå vara bättre att ha gjort en operation än inte? För då finns det ju lite mer vävnad som kan hålla emot...

    Hur vet du att du har dålig bindväv? Jag har ingen aning om hur mina vävnader är i skick igentligen, mer är att jag just nu inte bedöms ha nåt framfall och att musklerna är hela, (vilket ju betyder att de kan tränas upp). Men antar att det är slidvävnad och slemhinnor de ska sy ihop på operationen.


    Gladhannapanna skrev 2015-02-03 20:56:10 följande:

    Jag har dålig bindväv så återfallsrisken är så gott som 100%. Att få framfall som ung är också en risk för återfall.


  • 2barnsmorsan

    Ja, jag tänker också så att det ändå är bättre att göra operationen än att gå och må dåligt över underlivet hela tdn. Jag misstänker att jag kanske också har dålig bindväv....slidväggarne känns superslappa, som tur är har jag iaf lyckas stärka musklerna så de håller ju ihop slafset iaf.

    Hmm jag är förresten dessutom nästintill säker på att jag har ett framfall som gyn missade sist, det syns när jag sitter på toa och kollar i spegel som en mjuk boll som fyller slidöppningen. Antagligen så hon inte det när jag låg i gynstolen, den kanske föll bakåt/neråt? Eller såg hon det men sa inget eftersom hon ändå rekommenderade bakre plastik.


    Gladhannapanna skrev 2015-02-04 08:03:38 följande:

    Jag hade inte stått ut utan operation så den är absolut värd att göra även om man får återfall!!!!

    Även blodkärl är gjorda av bindväv och mina går sönder lätt, massor av blåmärken och kan inte lämna blod eller ta blodprov med för grova nålar för då spricker kärlen.

    Efter senaste operationen hade jag ett gigantiskt blåmärke på ena underarmen, en sköterska hade försökt sätta en infart där medan jag var sövd för de trodde att jag spände mig så att det var därför det var svårt medan jag var vaken....  


  • 2barnsmorsan

    Jag hittade mitt "knip" med hjälp av knipkulor. Jag hade haft dem hemma flera år utan att testa men nu när jag har känt mig som en hängig grotta i underlivet ville jag ge knipen ett försök. Jag hittade inte heller riktigt knipet först, tror att det var för att musklerna var så slappa så det hände liksom inget. Med knipkulorna inne kunde jag känna det lättare. De har en liten kula i sig som gör att de vibrerar lite när man går så då aktiveras musklerna av sig själv, det kan också vara bra att knipa runt kulorna, då blir det ju nåt att sträva mot iaf. Så om du känner dig bekväm med att stoppa upp nåt kan du prova det.

    Jag har blivit betydligt starkare i musklerna av att knipa. Nu kan jag lätt känna underlivet dra ihop sig, vilket jag inte gjorde innan.


    che71 skrev 2015-02-04 15:50:37 följande:

    knipövningar JA knipet var inte det bästa trots att jag varit flitig

    operation pratade inte BM ommitt framfall blev ju diagnosticerat redan 1 månad efter förlossningen (främre slidväggsframfall) av först min mvc BM o sen några månader senare av gynläkare på MVC...så det visste jag ju o "bollen" syntes ända tills för någon månad sen..

    då tyckte inte samma läkare att det syntes så mycket av framfallet längre o att det inte behöver opereras...men eftersom jag ändå har samma obehag o besvär så fick jag remiss till Bäckenbottencentrum o väl där en prolapsring.

    Är orolig att den ska trilla ut plötsligt...men i så fall ska jag bara ringa o få komma dit...senare ska jag ju kunna ta ut den o sätta in den själv också.

    1 gång per år ska hon ta ut den o tvätta runt o kolla så det inte blir sårigt o så.

    BM/urotarapeuten sa att det var  främre väggen som hängde lite (cystocele) o att livmodertappen o livmodern var långt ner....att jag har besvär fortfarande trots att "bollen" inte längre syns är bara för att det fortfarande trycker ner på bäckenbotten men högre upp som hon förklarade det.

    Ringen stöttar ju upp allt o förhoppningsvis kan knipövningar göra det så pass bra att jag inte behöver ringen om jag förstod det rätt....fast undrar hur det blir sen efter klimakteriet...men men 10 år till kanske tills dess..

    Jag har svårt att knipa rätt, spänner magen o låren också o vet inte hur jag inte ska göra det. Hon tyckte att musklerna var hela när jag frågade (men sa att det bara kan konstateras med ultraljud) o att bakre väggen var ok (tack o lov)

    ingen annan jag känner har fått framfall (en väninna har fött 5 barn o inga besvär)

    o min syster o Mamma har inte heller trots flera barn.

    Så jag verkar ju inte ha det ärftligt. Första barnet.

    Men sugklocka o pannbjudning gjorde väl detta.


  • 2barnsmorsan
    che71 skrev 2015-02-04 19:19:30 följande:

    Jag hade knipkulor hela sommaren på rekommendation från mun mvc Bm

    men har inte vågat använda de sen

    Den spec Bm igår gillar inte knipkulor tydligen "de kniper inte åt dig. ..o inte bra att ha knip längre tid som att gå runt med kulorna "

    Knip 10 s o vila 10 s 10 gånger o gör detta 3 gånger om dagen sa hon.


    Man behöver inte ha dem inne längre tid heller, men de hjälper att hitta rätt knipmuskler och de gör knipövningarna mer effektiva har jag läst. Jag började att ha dem när jag låg på sängen och gjorde 10x10 knip som du beskriver, (jag har också läst att det är bra att variera de här 10x10 styrkeövningarna med korta snabba knip och även uthållighetsknip). Sedan provade jag att gå runt med kulorna i tio minuter ungefär, och kände jättetydligt hur jag skulle knipa. 

    Nu brukar jag göra knipövningar utan kulor varje dag och med kulorna kanske två gånger i veckan. Men då gör jag knipövningar med kulorna inne, har de kanske inne 15 minuter. Jag har märkt skillnad på rätt kort tid jämfört med alla år då jag inte riktigt hittat rätt trots att jag har försökt så för mig har kulorna helt klart hjälpt. Menade barnmorskan att det skulle vara farligt att knipa länge? Det verkar osannolikt, varför skulle det vara farligt?
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder