• che71

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Lycka till imorgon Hemligkvinna!

    Jag var hos läkare idag (gynekolog kopplad till MVC) för att få kollat framfallet. (4 månader nu sen FL)
    Jo det är ett främre slidväggsframfall o livmodern hänger med nedåt sa han.
    Men han ville vänta med att skicka remiss till op tills några månader efter avslutad amning. (Jag delammar sen 3 månader)
    Han menade att alla mina knipövningar med kulor (som BM rekommenderat) var väl bra men kan inte bota framfallet...det måste opereras om jag sen fortfarande har besvär (men att det efter operationen var stor risk för återfallRynkar på näsan) ...om vi inte ska ha fler barn (men jag sa att det knappast är möjligt pga min ålder o att vi hade så många missfall innan vi nu till slut lyckades)

    Så bara att vänta o stå ut...trist...känner tyngden hela tiden (förutom direkt på morgonen), känslan av att något ska trilla ut...samt att det inte känns som jag kissat färdigt....
    o har inte vågat/känt mig sugen på att försöka ha sex pga detta (men perineumbristningen hade läkt fint sa han)
    Hur ska min sambo kunna vara sugen när jag själv känner så här?! Att något buktar ut som inte ska vara där är ju inte kul. Jag har ju dessutom hela tiden berättat om hur det känns o hur det ser ut.
    Hur ska det påverka vårt förhållandei längden?! Hur känner ni andra inför sex o vad säger era män?

    Läkaren sa att kanske känslan/besvären  av framfallet kan lägga sig efter amningen, men framfallet kommer alltid finnas där.
    Jag ska inte lyfta tungt sa han o jag frågade hur tungt men det var svårt att säga...men bebis i babyskyddet var på gränsen när jag frågade. (o tänk att nu väger min bebis bara 6 kg...tänk om 1 år eller ännu längre fram?)

    Jag frågade om hur jag ska göra sen när jag börjar jobba igen nästa år, för jag jobbar i vården o har tunga lyft varje dag (fick graviditetspenning de sista veckorna av graviditeten pga det)
    o då sa han  att jag kunde tala om det för min chef (kul att berätta för sin chef om framfall!Obestämd)...jaha men då kanske jag kunde få ett slags intyg...men det kunde vi ta då i så fall sa han.

    Hur gör ni andra med tunga lyft? Jag menar vissa har ju större barn också o tunga jobb...hur ska man kunna "leva som vanligt" när man är rädd att ens bära en Ica kasse eller lyfta sin bebis från golvet?!
    Kan arbetsgivaren omplacera en i så fall? Kan inte ens tänka mig att det går att helt undvika lyft i mitt jobb.
    Måste jag omskola mig?!! Vill absolut inte förvärra framfallet.
    Tankarna maler i huvudet...jag tänker på framfallet nästan hela tiden...att OM jag bara fått KS som jag ville hade detta kanske inte hänt...Skrikandes
    Att det begränsar mig...att inte kunna promenera utan att känna obehag, att inte ha ett sexliv alls, att känna sig kissnödig stup i ett...hur ska man förlika sig med situationen?

    Förlåt för deppigt inlägg...vet att flera här har mycket större besvär...men känns så orättvist att vi kvinnor ska behöva stå ut med detta bara för att de vägrar KS in i det längsta.Skrikandes Så blev det sugklocka o yttre press o så bristning o sen framfall.

  • che71
    Cissan skrev 2014-08-26 21:54:26 följande:

    Ja jag håller med dig, det är supersorgligt vi ska behöva ha det såhär ????. Jag tänker oxå på mitt underliv 99%av dagen. Vissa dagar könns det jobbigt att ens kliva upp ur sängen för att man vet att man ska ha ont o må dåligt.

    Du verkar iaf träffat en bra läkare ????

    Hur som helst ang samlevnaden ????....jag var livrädd för att prova men blev så glad när jag väl provat o det gick bra....å det bästa med att ligga med min man är att för mig blir framfallet bättre! Precis som att han trycker tillbaka det för en stund !! Så prova är mitt förslag! Kram


    Jo vi borde ju prova...

    Tja bra läkare. .kanske. .lite ointresserad..hade inte många svar på mina frågor. .sa några gånger att detta ju inte är något farligt. .inte typ livshotande. .jo tack det vet jag men obehagligt o det påverkar ju hela livet. .

    Du hade börjat må lite bättre läste jag. .utom de senaste dagarna? Hur långt efter FL kom din första mens? Jag ammar nästan bara på natten o morgonen o annars vill hon ha flaska för att bli mätt. .bara bröstet som mys övtig tid.
  • che71
    Maria7201 skrev 2014-08-27 08:35:20 följande:

    Che 71!
    Jag tycker att det är för jävligt att doktorer förminskar och bagataliserar våra problem. Framfall är en kronisk sjukdom i bäckenbotten som har stora konsekvenser för den drabbade. Vårt liv blir mycket begränsat.
    Jag tycker att du ska vara sjukskriven och inte ta ut dina mammadagar nu. Jag är sjukskriven och kommer att göra allt för att förlänga sjukskrivnngen just för framfall, då jag vägrar att förvärra mitt tillstånd. Ja fick restriktioner från USA- max4 kilo. Jag kommer lägga till en länk till artikel som behandlar aktiviteter och framfall senare.
    Mitt barn föddes i djup tvärstllning och det var indikation för c/s. Jag vägrades, krystade i 4 timmar utan effekt och sedan blev det yttre press x 10 och framfall.
    Che 71, hur många gånger har de tryckt på din mage? Som jag fick höra senare får man inte krysta mer än 1,5 timma och yttre press kan man prova en gång.I mitt fall "hoppade" de på min mage och tryckte med hela sin vikt och lite till även när jag inte hade värkar.
    Jag vill att de ska göra LexMaria men än så längre vägrar de. Detta ska tas up med verksamhetschef nästa vecka. Vi får se. Jag kommer göra allt i min makt för att det ska bli Lex Maria.

    Jobbar i vården själv och tänker ej att återgå till min älskade HIA. Även om doktorer kommer säga att jag får leva om vanligt och vägra skriva intyg om lyftrestriktioner (misstänker jag).
    Konsekvenser av förlossning i Sverige 2014 är långgående. Vi måste göra våra röster hörda, flickor! Ska vi kontakta uppdrag granskning?


    Oj 4 kg bara...då lyfter jag för tungt flera gånger om dagen...bara min bebis väger 6 kg o så upp från "gymmet" o från spjälsängen o så ibland i babyskyddet ut till bilen....o så vagnen upp för trapporna (i o för sig bara en halv trappa upp)...men läkaren sa inget om sjukskrivning..bara "att leva som vanligt"..men som sagt att "leva som vanligt" för mig är att inte känna något som är på väg att trilla ut ur slidöppningen, att inte känna urinträngningar, att inte oroa sig för framtiden o inkontinens o att våga ha ett sexliv igen 4 hela månader efter FL!!Skrikandes
    Som höggravid lyfte jag min systerdotter på ca 10-11 kg när jag hade henne någon dag i veckan o då kanske 10-15 ggr på en dag..jag var pigg o kände att jag orkade då o tänkte inte att hon vägde så mycket...sen även några gånger efter FL när hon kom o hälsade på...svårt att motstå en liten tjej som vill upp o kramas o titta på alltGlad  tänkte aldrig på framfall eller att det var "tunga lyft"...

    Kan det ha påverkat att jag fick framfall 2-3 veckor efter FL?

    Min FL var inte lika jobbig som din...jag krystade inte så länge..fast det kändes som en evighet...en läkare kom in o sa att bebis inte mådde bra enligt CTG o att de behövde få ut bebis fort så att sugklocka var nödvändigt.
    De visste om min förlossningsrädsla o rädsla för att spricka (hade aldrig hört om kvinnor som fått framfall efter FL då)o rädsla för att barnet skulle dö vid VF.
    Jag hade gått i sk förlossningsförberedande samtal o hade velat ha KS men ej fått det beviljat.
    Så jag som kämpade på med bara lustgas i alla timmar (därför att jag hoppades undvika att värkarbetet skulle avklinga o då risk för värkstimulerande dropp o instrumentell FL osv.)...o ändå blev det just värkstimulerande dropp, jag blev tappad 2 gånger innan sugklockan sattes o så alltså min mardröm sugklocka o perineumbristning...dessutom mitt i personalbyte så att de som var med sista halvtimmen inte var de gulliga som var med under hela värkarbetet..utan plötsligt var det 8 personer i rummet...några för att ta emot bebis fort o flera runt mig...bla en som tryckte på magen..
    Jag kommer ju inte ihåg allt så tydligt...det var så hemskt bara...o i journalen jag fick hemskickad står inget om yttre press..det står inte så mycket alls faktiskt...bara "pannbjudning" o "sugklocka" o "perineumbristning grad 2"
    Kan man få hela FL journalen själv? Jag menar det måste ju finnas en mer utförlig än den jag fått?
    De första dagarna bara rann urinen ur mig innan jag hann sätta mig på toa o det sa jag till ssk på BB o sen några dagar senare på efterkontroll för bebis, men de sa bara att så kan det vara...vänta o se o knip.

    Blir ni inte också arga för att både här på FL (fråga barnmorskan) o ute på MVC säger BM att framfall efter FL kan "gå över", "kan försvinna"?!! Läkaren sa tydligt att det kan framfall inte göra utan operation!
    Varför ger de falska förhoppningar egentligen?
    Varför tvingar de en till vaginal FL fast det sägs att det ska kvinnan själv få välja om hon absolut inte vill?
    Varför anses KS så farligt o att vaginal är bäst?
    Varför bryr de sig inte om våra underliv?Obestämd
  • che71
    Maria7201 skrev 2014-08-27 19:13:28 följande:

    Che71, Minnie, det är för er
    www.researchgate.net/publication/15032581_Hea...


    Tack så mycket!
    Bra att ev visa chefen sen när det är dags att jobba.
    Men svårt att undvika lyft o förflyttningar någonstans på min arbetsplats.
    Har jobbar där i 20 år men måste nog omskola mig pga detta. Vet inte var de skulle kunna placera mig.

    Maria - så det var hela journalen?! Bara 1 blad med väldigt lite information.
    en förlossning som är en så stor grej...helt otroligt!
    (Vi dokumenterar nästan lika mycket vid de ca15-30 min undersökningar jag gör på mitt jobb!!Skrikandes)

    Ja "lev som vanligt" var ju idiotiskt sagt...o ssk kommenterade innan också "att om det är framfall kan det åtgärdas enkelt med operation"...
    Jo tack, fast först måste man vänta ½ år o sen kanske stå i kö till op o sen ska man återhämta sig efter det o inte lyfta ...vi pratar att kanske kunna leva som vanligt 1 år efter FL i bästa fall!
    För jävligt!
    Tror också det skulle vara mycket annorlunda om män födde barn.

    Skönt att man kan lyfta sitt barn i alla fall.


  • che71

    Blåklocka
    Tack för tipset!
    Verkar ju väldigt bra!

    Någon som fått information om det är bra att knipa med kulor eller ej om man har främre slidväggsframfall?
    Läkaren kommenterade inte det, fast jag berättade att BM rekommenderat det o att jag gör det varje dag.
    Jag frågade om jag knep rätt men han kände inte, jag frågade om det inte fanns instrument som kunde mäta knipet men han sa att han bara kände med fingret....fast jag skulle bara krysta enligt hans instruktioner vid undersökningen.
    Jag sa att jag hade svårt att knipa framtill enligt BM men han sa då att det finns speciella sjukgymnaster som kan hjälpa med det...fast han visste inte var de fanns..jag frågade då om Malmö KK hade det men det trodde han inte alls...förmodligen privat sa han bara...jag frågade om remiss men det behövdes inte sa han...verkade rätt ointresserad allmänt.
    Men visst finns just Bäckenbottencentrum i Malmö? Hur kan en gynekolog inte veta det i så fall?

  • che71
    Maria7201 skrev 2014-08-27 21:26:43 följande:
    Den sjuksköterskan ska inte arbeta där då hon saknar kunskap om prolapser samt operationer. Det känns att Sverige ligger lååångt bak i tiden vad gäller prolaps kirurgi och inställning till kvinnans vagina. Det är ju jämställdighetsfråga! Ska jag maila till Gudrun Shyman?
    Ja det borde verkligen lyftas fram att kvinnor inte blir bemötta på rätt sätt i vården.
    Att problem med underlivet efter FL förminskas o förringas....för jäkla orättvist!
    Men potensproblem minsann, där finns det hjälp att få.

    Jag, som var förlossningsrädd i alla år o inte ens vågade tänka tanken på att föda barn sen tonåren, jag blev först lite tystad av min BM,när jag tog upp det på inskrivningssamtalet.... typ det kan vi prata om längre fram i graviditeten...sen äntligen skickad på samtal när jag var i v 32...
    Där pratade bara BM om varför jag är rädd egentligen, om det kunde ligga något bakom, som problem i förhållandet eller övergrepp....jag förklarade att jag alltid varit rädd för FL, inte främst pga smärtan, utan mest på att under krystningsfasen spricka mycket o få men för livet i form av inkontinens...samt att barnet ska fastna o dö vid FL.
    Jag fick sen också träffa läkare o rada upp alla mina farhågor o varför jag var så rädd (hög ålder, många missfall, blodproppsrisk, inflammatorisk tarmsjukdom osv) men inget hjälpte...vaginal FL ska alltid vara det bästa o man får inte ens välja själv.Obestämd
    Framfall efter FL hade jag inte läst om faktiskt, i min värld var det bara något jag hört att äldre kvinnor kunde få.
    Jag blev i alla fall skickad på avslappningsövningar i grupp, typ andas o tänk att bebis ska ner o ut ur slidan...andas in o ut..o flyta runt i bassäng...vilket var rätt skönt just då, men hur fan hjälper det mot sugklocka o bristningar o framfall undrar jag?!!Skrikandes
  • che71
    Maria7201 skrev 2014-08-27 22:03:24 följande:

    Jag ångrar att jag inte betalade för c/s privat. Jag förstod inte att barnet låg på i tvärställning. Barnmorskan gjorde uljud 10 dagar innan förlossningen då hon tyckte att min mage såg konstigt ut: rumpan på barnet låg högt up på sidan och jag sa att han sparkade fel). Hon såg att han var ej fixerad och låg i fel position men informerade inte mig om detta utan trodde att han skulle vända rätt. Detta altså 10 dagar innan beräknad datum för mitt tredje barn. Hur tänker man? Jag kommer aldrig att förlåta henne att hon inte informerade mig och förlossningen så att de skulle kanske kolla en gång till innan det var dags. Jag var hos henne 5 dgar innan förlossningen och min mage såg exakt likadån ut. Nu i efterhand har jag förstod att min pojke låg fel uner hela tiden, men jag reflekterade inte alls då jag inte kände till risker med framfall.


    Betala för cs privat? ? Var i Sverige kan man det?
  • che71

    Inatt tror jag att jag måste ha kissat på mig!

    Vaknade o det var helt blött i trosan o fuktigt under mig.

    Hade sovit 4 timmar o var väldigt trött.

    Har detta med framfallet att göra?

    Någon som varit med om det?

    Är så orolig.

    Igår kväll när jag la mig var magen extra stor. ..inte gasig utan på annat sätt liksom. ..kan det vara blåsan som inte tömde sig ordentligt när jag kissade?

    Fast kissa på sig på natten? ! Så konstigt. .har inte hänt sen jag var liten.

    Ändå var framfallsbesvären inte värre än vanligt.

    Hade inte druckit alkohol alls.

    Bebis fick mat o jag kissade o sov sen som en stock..alltså 4 timmar. .inget ovanligt. Brukar kissa 1-2 gånger per natt. .när jag ändå är uppe o ammar.

  • che71
    Minnie7 skrev 2014-08-31 08:50:08 följande:
    Har aldrig hört det sambandet mellan framfall. Förstår att du känner dig orolig och blev brydd. Kanske sov djupare än vanligt och kanske hade mkt urin i blåsan pga framfallet? Du drömde inte att du var kissnödig? Har själv gjort det vid något tillfälle och kissat på mig (alltså som vuxen också)
    Nej har inget minne av att jag drömt det o har som sagt aldrig sen jag var barn kissat på mig på natten.
    En dum idè...kan man ha lite fostervatten kvar 4 månader efter FL som kan rinna ut plötsligt...kanske om livmodern drar ihop sig därför att mensen är på gång???
    Har ju inte fått mens än efter FL, trots att jag bara ammar typ 2 gånger om natten sen 1 månad o innan dess kanske 3-4 gånger om natten/morgonen (väldigt lite på dagen)  sen hon var 2 månader.
    Eller en annan idè..om man är jättekissnödig o nyser i sömnen?!! Fast jag vaknade inte av att kissa...utan jag vaknade nog av en blixt o kände att det var blött i trosan...trodde det var mens först.
    Hade ni som svag mensvärk några veckor innan mensen kom igång?
    Det har jag ibland sen över 1 månad...eller kan östrogensalvan jag smörjer i underlivet påverka det?
    Kan man ha så mycket flytningar att det blir så pass blött i trosan?..var ju inte särskilt blött i sängen, bara fuktigt o luktade inte kiss.
    (Inte ens i början av graviditeten när jag tog progesteronvagitorier var det så blött i trosan nämligen.)
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder