Veckomatsedel à la budget
Ett tips är att använda fläsk istället för bacon. Det blir mycket godare och dessutom billigare!
Ett tips är att använda fläsk istället för bacon. Det blir mycket godare och dessutom billigare!
Jag pratar om fläskpannkakan alltså.. ;)
Nä, såklart, men fläsk är ändå godast! ;)... Dock är det nog inte så mycket dyrare än ditt megapack med bacon. 50-60:-/kg ligger väl fläsket på? Ditt bacon landar ju där nånstans också, men fläsket har ju lite svinn i form av svålen som går bort..
Hmm... Jag minns dock inte vad det kostade senast jag köpte, men om man köper det i bit (inte färdigskivat) så har jag för mig att jag köpt det billigare än så...
Men det slår ju inte ditt bacon i pris... men det gör det i smak! ;)
Rimma själv låter intressant ändå.... ;)
I fläskpannkakan klagar dom väl inte om fläsket är grått hoppas jag.. ;)
När jag tänker efter så rimmade alltid vi julskinkan (egenslaktat) när vi var små om inte jag minns fel...
Kollade när vi handlade, och rimmat fläsk i bit kostade 57:-/kg.
Dock fanns ett annat märke med skivat rimmat fläsk för 59:-/kg så det borde med andra ord gå att få tag på rimmat fläsk för billigare kilopris än så eftersom "skivningen" kostar en del såklart.. ;)
Jag gjorde frikadeller i förrgår. Det var väldigt gott och är definitivt en budgeträtt (även om jag inte hade det som syfte när jag gjorde det).
1. Fräs lök och vitlök i en kastrull i olja/smör. Häll på krossade tomater (jag tror runt 500g tomater per 3-400g köttfärs är ungefär lagom).
2. Gör en vanlig köttbullesmet (egentligen ska det väl vara på kalvfärs om man frågar en Italienare, men jag körde med 70/30 nöt/fläsk). Jag blandade i lite pressad vitlök också... Rulla ganska stora bullar.
3. Släpp ner ett par frikadellerna åt gången i tomatsåsen (så många som får plats utan att det blir trångt). Låt koka i 5-10 min. Fiska upp frikadellerna och upprepa tills alla är kokta.
4. Krydda upp tomatsåsen efter smak med basilika, oregano, persilja, peppar, salt, buljong efter egen smak. Späd ev. med vatten för att få mer tomatsås.
5. Lägg tillbaka frikadellerna i tomatsåsen igen och låt koka en liten stund till.
Serveras med spaghetti eller annan pasta av valfri sort... Riv gärna lite parmesan över också om så önskas.
Om du har svårt att följa matsedeln för att du får andra impulser så kanske du väljer fel rätter? Kan du inte göra tvärtom. Skriv ner vad ni faktiskt äter en vecka. Använd detta som matsedel fyra veckor senare typ.. ;)
Vi har en lista på maträtter som vi utgår ifrån när vi ska planera veckans mat. Dessa rätter är bara sådana som vi båda tycker om och som vi ofta är sugna på. Då är det lättare att få inspiration och göra en bra matsedel.
Om man lyxar till det lite kan man göra havets wallenbergare. Då blir det inte lika mycket budget, men gott! Då ska man ha ägg och grädde i smeten och panera med bröd. Mums!
Ja, suck så dyrt i Norge... och inte är pizzorna godare för det! ;)..
Var där i jobbet en del för längesen och då var traktamentet ganska högt tyckte jag, men det behövdes om man inte skulle svälta.. ;).. och då åt man ändå bara de där jäkla smörgåsarna till lunch... herregud vilket land (och då är jag dessutom uppväxt c:a 3 mil från gränsen... ;)