• PerG

    Veckomatsedel à la budget

    Ett tips är att använda fläsk istället för bacon. Det blir mycket godare och dessutom billigare!


    Karlsson skrev 2009-02-07 19:35:47 följande:
    Koka dom med morötter, lök och buljong. Som man gör med kokt höna. Rensa och gör sen paj, gratäng eller ät med currysås och ris Idag blev vi bortbjudna så den grillade karrén uteblev. Fick dock sjömansbiff istället Tror jag har nästa veckas matsedel klar! Vi köpte en säck vanlig potatis i veckan som visade sig innehålla bakpotatisar, så dessa ska utnyttjas på fredagen!Mån: Fläsklägg och rotmos+ potatismos ifall någon misstycker Tis: Spagetti och tomatsåsOns: Ugnspannkaka med baconTor: BroccolisoppaFre: Bakad potatis och tonfiskröraLör: Grillad fläskarré, klyftpotatis och vitlökssmörSön: Köttfärslimpa, potatis och gräddsås
  • PerG

    Nä, såklart, men fläsk är ändå godast! ;)... Dock är det nog inte så mycket dyrare än ditt megapack med bacon. 50-60:-/kg ligger väl fläsket på? Ditt bacon landar ju där nånstans också, men fläsket har ju lite svinn i form av svålen som går bort..


    Karlsson skrev 2009-02-07 23:48:04 följande:
    Jo visst men jag har köpt 500 grams bacon paket för 25 kr så det priset slår sällan fläsk
  • PerG

    Hmm... Jag minns dock inte vad det kostade senast jag köpte, men om man köper det i bit (inte färdigskivat) så har jag för mig att jag köpt det billigare än så...

    Men det slår ju inte ditt bacon i pris... men det gör det i smak! ;)

    Rimma själv låter intressant ändå.... ;)


    Karlsson skrev 2009-02-07 23:54:38 följande:
    Fläsk brukar här kosta ca 69 kr/kg som bäst. Hittade dock orimmat för 29kr/kg men då måste jag rimma själv.
  • PerG

    I fläskpannkakan klagar dom väl inte om fläsket är grått hoppas jag.. ;)

    När jag tänker efter så rimmade alltid vi julskinkan (egenslaktat) när vi var små om inte jag minns fel...


    Karlsson skrev 2009-02-08 00:04:43 följande:
    Jorå rimma är inte så krångligt om jag förstått saken rätt. Däremot har jag letat snabbsalt i alla möjliga butiker utan resultat. Visst man kan salta med vanligt salt men då får köttet en lätt gråaktig färg och det tror jag ungarna sätter sig emot...Har i frysen några fläskbitar som jag ska rimma bara jag hittar rätt salt...
  • PerG

    Kollade när vi handlade, och rimmat fläsk i bit kostade 57:-/kg.

    Dock fanns ett annat märke med skivat rimmat fläsk för 59:-/kg så det borde med andra ord gå att få tag på rimmat fläsk för billigare kilopris än så eftersom "skivningen" kostar en del såklart.. ;)


    Karlsson skrev 2009-02-07 23:54:38 följande:
    Fläsk brukar här kosta ca 69 kr/kg som bäst. Hittade dock orimmat för 29kr/kg men då måste jag rimma själv.
  • PerG

    Jag gjorde frikadeller i förrgår. Det var väldigt gott och är definitivt en budgeträtt (även om jag inte hade det som syfte när jag gjorde det).

    1. Fräs lök och vitlök i en kastrull i olja/smör. Häll på krossade tomater (jag tror runt 500g tomater per 3-400g köttfärs är ungefär lagom).

    2. Gör en vanlig köttbullesmet (egentligen ska det väl vara på kalvfärs om man frågar en Italienare, men jag körde med 70/30 nöt/fläsk). Jag blandade i lite pressad vitlök också... Rulla ganska stora bullar.

    3. Släpp ner ett par frikadellerna åt gången i tomatsåsen (så många som får plats utan att det blir trångt). Låt koka i 5-10 min. Fiska upp frikadellerna och upprepa tills alla är kokta.

    4. Krydda upp tomatsåsen efter smak med basilika, oregano, persilja, peppar, salt, buljong efter egen smak. Späd ev. med vatten för att få mer tomatsås.

    5. Lägg tillbaka frikadellerna i tomatsåsen igen och låt koka en liten stund till.

    Serveras med spaghetti eller annan pasta av valfri sort... Riv gärna lite parmesan över också om så önskas.

  • PerG

    Om du har svårt att följa matsedeln för att du får andra impulser så kanske du väljer fel rätter? Kan du inte göra tvärtom. Skriv ner vad ni faktiskt äter en vecka. Använd detta som matsedel fyra veckor senare typ.. ;)

    Vi har en lista på maträtter som vi utgår ifrån när vi ska planera veckans mat. Dessa rätter är bara sådana som vi båda tycker om och som vi ofta är sugna på. Då är det lättare att få inspiration och göra en bra matsedel.


    Fem skrev 2009-02-12 00:07:21 följande:
    jag har noll sjävdisciplin på att följa vår veckomatsedel så nu har jag startat en blogg där jag ska lägga upp maten efterhand som jag lagar den. På så sätt hoppas jag hålla pressen uppe tillräckligt för att sluta impulshandla så mycket och på så sätt hålla priserna nere. I nuläget är matkontot löjligt högt...hemlagad.blogspot.com
  • PerG

    Om man lyxar till det lite kan man göra havets wallenbergare. Då blir det inte lika mycket budget, men gott! Då ska man ha ägg och grädde i smeten och panera med bröd. Mums!


    Kime skrev 2009-02-12 22:23:55 följande:
    misstristess:Fiskburgare? Jag känner mig halvskeptisk Vegetarisk ärtsoppa gillar jag, mamma brukar göra med lök och morötter ibland, det blir jättegott. Senap och timjan är två "måsten" till, förstås
  • PerG

    Ja, suck så dyrt i Norge... och inte är pizzorna godare för det! ;)..

    Var där i jobbet en del för längesen och då var traktamentet ganska högt tyckte jag, men det behövdes om man inte skulle svälta.. ;).. och då åt man ändå bara de där jäkla smörgåsarna till lunch... herregud vilket land (och då är jag dessutom uppväxt c:a 3 mil från gränsen... ;)


    drea skrev 2009-02-15 21:43:19 följande:
    Pizza köper vi alltid hem med bud, betalar 350NOK för en pizza (lagom för två) Köper man det på pizzerian kostar det runt 150SEK styck eller mer.Bröd kostar runt 24sekMjölk 15sekKöttfärs kostar alltid minst 80kr kilotBacon ca 45 kr per paketDyrt med andra ord. Vi handlar så ofta vi kan i Sverige, precis som norrmännen själva gör
Svar på tråden Veckomatsedel à la budget