Inlägg från: sisley |Visa alla inlägg
  • sisley

    Veckomatsedel à la budget

    *ger mig tillkänna*

    Jag har läst denna tråd sedan start och är superimponerad och inspirerad av alla goda och billiga rätter ni komponerar ihop. Jag älskar att laga mat, (nej nu överdrev jag), tycker om att laga mat men det är sällan det blir särskilt billigt. Jag har aldrig vågar räkna efter hur mkt vi lägger ner på mat i månaden men jag skulle tro att det ligger på runt 6000. Vi är 2 vuxna, en 4-åring och en bebis. Dyrt, jag vet. Men till mitt försvar så bor vi i Stockholm och maten är verkligen dyr här, särskilt om man som jag envisas med att köpa ekologiskt.

    Nu när jag är föräldraledig så tänkte jag experimentera och se hur pass mycket jag kan pressa ner matbudgeten. Vad tror ni att det är rimligt för vår familj att handla mat för i månaden? Både jag och min man är storätare (jag ammar och är vrålhungrig JÄMT) men vår 4-åring är liten i maten och bebisen äter inget alls än så länge. Jag har ICA, Konsum, Lidl, Willys i närheten. Lägger ner kravet på ekologiskt tills vidare för att se skillnaden ekonomiskt.

    Dessutom, jag handlade hem en stor kålrot och skulle göra rotmos men upptäckte nu att det var rotselleri. Usch! Jag gillar inte alls det men nu måste den ätas upp. Förslag?

  • sisley

    Misstristess

    Tack!

    Jo, vi har faktiskt haft ekolådan men jag avbeställde den till slut för vi hann aldrig äta upp maten och då är det varken ekologiskt eller ekonomiskt. Dessutom fick vi tre veckor i rad grönkål. Jag gillar verkligen inte grönkål!

    Men ekologiskt för mig är också att laga mat efter säsong. Just nu försöker jag köpa mycket rotfrukter då det är billigt. Men som sagt, jag ska strunta i att köpa ekologiska varor ett tag och se vart vi hamnar pengamässigt. Vi drar iväg till Chile om 2 månader och det vore fint att spara in lite på maten här för att kunna njuta mer där.

    Vad gäller protein i maten så äter jag gärna vegetariskt medan min man är köttätare av stora mått. Vi lagar mycket kyckling för det är faktiskt ganska drygt i grytor av olika slag. En kycklingfilé räcker till vår familj om det samtidigt drygas ut med olika grönsaker.

  • sisley

    Frukost: Hembakt bröd med bregott + ost/leverpastej/messmör. Smothie med hemmagjord müsli/havrekuddar. Te, kaffe, vatten.

    Vi äter ofta efterrätt här hemma, mest på grund av att jag är en fena på att baka och gärna snor ihop något som jag kan bjuda på. Idag har jag haft äldsta dottern och min systerdotter hemma under dagen och då fikade vi med kladdkaka och vispgrädde.

    Godis äter vi inte så ofta, men dottern får såklart lördagsgodis. Chips köper vi aldrig. Jag får ofta problem med magen om jag äter för mycket friterad mat och som bekant är det svårt att äta en näve chips och nöja sig med det. I ärlighetens namn tycker jag inte ens att det är så gott heller. Som snacks poppar vi popcorn på fredagar. Inga micro-popcorn! De ger en hinna i gommen. Vi kör på det gamla hederliga sättet i kastrull vilket blir tusen gånger godare.

    Livsmedelsbudget: alldeles för hög. Ska ändra på det nu tänkte jag.

    Hygienartiklar: Den här kostnaden är rätt låg faktiskt. Ingen av oss använder deodorant (det är sant!) och varken jag eller barnen tvättar håret med schampo. Jag tvättar med balsam någon gång i veckan och tjejernas hår sköljer jag bara med vatten. Istället för rakhyvel så kör jag på vax. Det är billigare och så slipper man eländet några veckor. För er som dör av äckel efter att ha läst detta så lovar jag att vi är renliga och luktar gott ändå. Intresserade kan läsa lite i denna tråd: www.familjeliv.se/Forum-5-73/m40680171.html

    Igår hade vi min systers familj här på middag. Vi bjöd på linssoppa med våfflor, grädde och sylt. Inte så lyxigt kanske men alla tyckte det smakade mycket bra.

  • sisley

    misstristess

    Nej, schampot och jag har gjort slut. För gott!

    Det där med att bjuda folk på middag behöver ju inte innebära flådig mat. Visst händer det att jag bjuder på stek och potatisgratäng men soppa är minst lika gott när det väl kommer till kritan. Dessutom slipper man bli så där däst som man lätt blir av kött och gräddiga gratänger.

    Imorgon bjöd jag in mig på middag hos mamma och pappa så då slipper jag gnugga geniknölarna. Skönt! Tänker blötlägga ärtor imorgon så vi kan äta ärtsoppa på söndag. Det är god och billig mat!

  • sisley
    misstristess skrev 2009-03-22 10:52:57 följande:
    jag vill bli mamma:gör du din caneloni själv? Jag har aldrig testat, men kan tänka mig att göra ett försök.
    Vi har gjort caneloni här hemma ett par gånger. Vi har gjort med lasagneplattor, lagt på fyllningen och rullat ihop. Lite pilligt men ganska gott.

    Middag ikväll blev: Pyttipanna på råstekt potatis, lök, rotselleri och korv. Serverades med rödbetor och hembakt bröd som förstärkning. Min äldsta dotter suckade åt maträtten och men åt upp korven plus en smörgås. Min man har ännu inte kommit hem från sin träning men jag har en känsla av att det här inte blir en favorit hos honom. Men jag tyckte det var helt okej. Och billigt! Jag skulle tro att jag landade under 10 kronor/portion åtminstone.

    Det blev ingen blötläggning av ärtorna igår och imorgon passar det inte att äta soppa heller för då är det soppa på dotterns förskola. Jag får fnula lite på det här. Kyckling kanske som jag fyndade på Willys...
  • sisley
    misstristess skrev 2009-03-22 20:14:21 följande:
    Netto nästa vecka:Gurka 15kr/kgHerrgårdsost 49kr/kgBasmatiris 15kr/kg
    Jag trodde att vi hade det mesta här i Stockholm men nu fick jag lära mig att vi inte har en Nettobutik... Attans också! Den billigaste osten jag sett här är från 59.90 kr kilot och endast Gouda. Jag föredrar lagrad.
  • sisley

    Jag äter det mesta som serveras men inte tofu.

    Det här receptet 'gick jag igång' på när jag såg det på baksidan av Bulgurpaketet idag.

    Gulaschsoppa med Bulgur

    2 dl Bulgur
    1 morot
    1 gul lök
    2-3 vitlöksklyftor
    1 röd + 1gul paprika
    1 purjolök
    2 l buljong
    paprikapulver
    2 msk tomatpuré
    salt o peppar

    Ansa och skiva alla grönsakerna. Fräs dem i en skvätt olja i en stor kastrull. Tillsätt bulgur och tillsätt paprikapulver och tomatpuré. Häll i buljongen och låt koka på svag värme i 30 minuter. Salta o peppra. Serveras med en klick turkisk yoghurt och bröd.

    Jag tror det blir jättegott så när det blir ett bra pris på paprika så tänker åtminstone jag laga till detta. Purjolöken byter jag ut mot gul lök då den är billigare OCH godare.

  • sisley
    Mjukamilla skrev 2009-03-24 13:18:01 följande:
    Någon som har nåt tips på vad man kan göra med bananer. Mat eller bak spelar ingen roll. Jag har ett gäng som håller på att sjunga på sista visan nu och jag vill använda upp dem innan de blir dåliga.
    Smoothie är ju alltid gott, och nyttigt med för den delen. Sen funkar det också att skiva bananen och lägga i frysen för framtida behov.
  • sisley

    Jag har våffeljärn, stavmixer, hushållsmaskin, elvisp, toastmaskin, plättlagg, pannkakslagg, stekpanna i gjutjärn, 2 teflonstekpannor och ett antal kastrullar. Jag har varit sugen på en gryta i gjutjärn i flera år men det finns inte plats...

    Imorgon blir det soppa på grönsaker redd med grädde och våfflor till efterrätt.

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget