• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • PerG

    Prova med vetemjöl special kanske. Det ger "fluffigare" bröd...


    misstristess skrev 2009-02-18 16:55:21 följande:
    Själv efterlyser jag recept på goda släta bullar att göra semlor av. Tycker att de flesta hembakade jag smakat är en aning kompakta, jag vill ha mina luftiga.
  • Zenobia

    misstristess

    Ja gjorde semlor förut som vart riktigt goda, vet inte om det berode på att jag hade havremjölk ist för vanlig mjölk.

    Tjälknölen lägger man in i kall ugn 100 grader har ja för mig. Sen ska den stå där tills den närmar sig 70-75 grader.

    Då tar man ut den och lägger den i saltvatten med kryddor. Har inge recept i huvudet då
    Men jag brukar köpa en krydda som heter provensalska kryddor och ha i marinaden blir god smak förutom enbär.

  • Karlsson

    Handlar på typ alla affärer här men har aldrig hittat fläsk för så lågt pris, aldrig billigare än 69kr/kg. På min lilla coop butik här i byn kostar fläsket på bit 85kr/kg Handlar dock inte fläsk där....

    Tjälknöl ja, jag brukar ha väldigt låg temperatur på ugnen ca 75 grader. Sen ställar jag in det frusna köttet under natten, ca 10-12 timmmar. Sätter i en termometer när det går och sen låter jag köttet gå upp i ca 70-72 grader.

    Sen kokar jag ca 1,5 vatten, lagerblad, massor med salt, krossade enbär och peppar (ibland krossar jag några vitlöksklyftor också. Lagen ska smaka riktigt mycket salt och enbär. Jag lägger sen ner det varma köttet i lagen och ställer svalt i några timmar gärna ännu längre
    Supergott till potatatisgratäng

    En väldigt bra rätt att bjuda på eftersom man gör köttet så lång tid före.


    PerG skrev 2009-02-18 16:30:40 följande:
    Jag sa ju det! ;) ... Du måste handla på dyra affärer i vanliga fall... ;)
  • misstristess

    Helt OT, men FY för kylan ute just nu... tack och lov så brukar inte vintern vara så länge är nere.

    Får väl släpa ut älgen då och göra något med den i helgen.

    Hur funkar det som pålägg? Får köttet smak hela vägen in? Annars blir det mycket älg för två personer. Speciellt som det inte är någon favorit os mig...

  • misstristess
    PerG skrev 2009-02-18 17:14:46 följande:
    Prova med vetemjöl special kanske. Det ger "fluffigare" bröd...
    Vad är det för skillnad på special mot vanligt mjöl?
  • Karlsson

    Ja jag fryyyser om dagarna, fingrarna är stela av köld emellanåt Går inte att jobba 8 timmar....Och all snö man får över sig och innanför kragen och ansikte, brrrr.

    Tillbaka till älgen. Såg att jag missat att skriva ca 1,5 LITER vatten, men det kanske du förstod Om du har en skärmaskin som kan skära riktigt tunna skivor, typ rostbiff borde det väl fungera som pålägg? Man kan förresten ta med sig sin stek och mot ca 10 kr få den uppskuren så där tunnt i charken på Ica eller liknande, ring och kolla!
    Köttet blir väldigt salt och ju längre det ligger i lagen desto mer smak tar den. I recpten i typ Vår kokbok brukar det stå vissa delar av alla kryddorna men jag brukar nästan dubbla allt för att få riktigt kraftig smak.


    misstristess skrev 2009-02-18 18:50:13 följande:
    Helt OT, men FY för kylan ute just nu... tack och lov så brukar inte vintern vara så länge är nere. Får väl släpa ut älgen då och göra något med den i helgen.Hur funkar det som pålägg? Får köttet smak hela vägen in? Annars blir det mycket älg för två personer. Speciellt som det inte är någon favorit os mig...
  • PerG

    Det är proteinrikare och ger bröd med mer volym. Kräver dock hushållsassistent eftersom man måste bearbeta degen mer för att bilda gluten.

    Här är lite info: www.axa.se/sv/produkter/produkt/

    Det brukar kosta dubbelt så mycket som vanligt vetemjöl tyvärr, men om du tycker semlorna blir för kompakta kanske det är värt det... Jag använder det flitigt när jag bakar bröd i alla fall...


    misstristess skrev 2009-02-18 18:51:28 följande:
    Vad är det för skillnad på special mot vanligt mjöl?
  • drea

    Karlsson skrev 2009-02-18 16:12:36 följande:


    Idag hittade jag rimmat fläsk på bit för 43.90kr/kg på Coop forum Högrev åke också ner i vagnen, 49.90kr/kg. Bra att göra tjälknöl som är en favorit här hemma Annars var det tråkig handling idag, bara en massa basvaror som mjöl, socker, chilisås, senap, bönor, tomatkross osv....Annars lunkar veckan på och det är sååå skönt att ha planerad matsedel när man börjat jobba igen. Mycket stress och irritation som man slipper då man vet vad som ska lagas och allt som behövs finns hemma.
    Ser framemot svenska priser åker hem i nästa vecka för bl a mathandel!
    Handlade på ICA Maxi första månaden vi bodde i Oslo, men gav fort upp. 2 kassar mat och 900 NOK, nej tack!
Svar på tråden Veckomatsedel à la budget