Katy Perry oväntad bröllopsgäst
Forum Hus - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Måla träpanel (inomhus tak)

  Tor 2 jul 2009 13:14 Läst 36074 gånger Totalt 9 svar
  Tor 2 jul 2009 13:14

  Vi har genomgåande träpanel i hela huset. Vill nu måla detta och undrar om någon kan visa för/efter bilder på hur det blev. Vi är lite veliga om vi ska måla eller sätta såna där vita skivor (vilket blir betydligt dyrare).

  Vad hade ni för färg? Vad är bäst att måla med roller/pensel? Ska man måla en eller två gånger för bästa resultat?

  Tacksam för svar...

 • Tor 2 jul 2009 13:19 #1

  Vi hade samma när vi köpte hus...
  Takpanel i hela huset...

  Vi Vitmålade i Hall o Kök, sedan vitlaserade vi i Sovrummen o sparat träfärgen i V-rummet än så länge.. Tyvärr inga tillgängliga bilder!!

  Börja med att Lasera eller måla vit i ett mindre rum ni har.. Blir det inte bra så kan ni köpa o sätta upp takskivor istället!!

  Lycka till!!

 • Tor 2 jul 2009 13:21 #2

  Är träpanelen obehandlad innan? Prata med din färghandel om vad du ska använda föär färg, förmodligen ska du lacka på kvistar innan så att de inte lyser genom om ett par år, sedan måla med snickerifärg, räkna med en grundning och sedan två färdigstrykningar, med andra ord måste ni förmodligen måla taket minst tre gånger. Gå till en riktig färghandel (inte bauhaus eller rusta typ) och köp färg, den är mycket dyrare men ni sparar massa pengar på att slippa stryka färg en massa extra gånger (den billiga färgen är utspedd med mer vatten). Personligen tycker jag att det blir 100 gånger snyggare med ommålad panel än fula takskivor, förutsatt att paneltaket sitter ok. När ni grundmålat taket så fogar ni alla synliga springor med latexfog, det kostar några extra kronor men resultatet ser 1000 gånger proffsigare och snyggare ut... Måla med pensel, eventuellt kan man stryka ut med roller och sedan arbeta in med pensel.
  Har tyvärr inga bilder men hoppas ni fått några tips.

 • Mrs Ru Barb
  Visa endast
  Tor 2 jul 2009 13:34 #3

  Vi har precis köpt färg till vårt kök....pärlspontade väggar.
  1.kvistlacka , annars kommer det tränga igenom förr eller senare å då måste man måla om de gula fläckarna.
  2. grunda 1 gång
  3. lacka 1-2 ggr den bästa vita heter 0502Y (standars för de flesta märkena) den är lite bruten men vit för ögat.

  Är trät behandlat sedan innan får du prata med färghndeln om vad du ska göra för förarbete.
  Vi har valt oljebaserat, men Anneli (se nedan) målar alltid med vattenbaserat.

  Min väninna har mycket vitmålat hemma, bådde väggar å tak, sist nu så malade de även golvet vitt.
  Kolla hemma hos henne
  jernbergsbyggoinredning.blogg.se/index.html
  eller för ännu mer hemma hos bilder hos dom
  anneliekreativ.webblogg.se/
  (Hennes hem är även med i Plaza detta numret som är ute nu)

  Här kan du kika på mina förberedelser iaf, innan vi bestämmde oss för just vitt och själva ombyggnaden av köket
  www.mariante.se

  Lycka till å visa gärna bilder på ditt arbete!

 • Mrs Ru Barb
  Visa endast
  Tor 2 jul 2009 13:36 #4

  Säger som mamalo
  Vänd er till en riktig färgbutik!
  Vi betalade 315 för 2,5 liter grundfärg och 520:- för 2,5 liter vit färg
  Det där med penselmålning är oxå det snyggaste!
  Inte så dum den där mamalo ;o)

 • Tor 2 jul 2009 18:56 #5

  Å tack så hemskt mycket för alla svar o tips. Vi är rätt nya på detta med hus och allt sånt. Här hemma älskar vi färg men så har vi länge gått å stört oss på penelen. Vi tror om vi målar den i vit så kommer det tona ner allt det färgglada vi har och smälta in i det på ett lite finare sätt. Som tur är har vi inget panel på väggarna.

  Panelen är helt obehandlad så detta ska jag komma ihåg å säga till dom där vi ska köpa färg.
  Vad brukar sån färg kosta? Tror ni man fixar sånt själv eller är det bättre å anlita målare?!

 • Mrs Ru Barb
  Visa endast
  Tor 2 jul 2009 19:31 #6

  Jag skrev vad vi betalade.......
  Kvalitetsfärg ligger straxt under 200:- litern när vi kollat runt.
  Rusta ÖB mfl har billigare färg men du får garanterat måla fler ggr å sånt vill man ju inte!
  Grunden lite billigare!
  GLÖM INTE att kvistlacka 2 ggr oxå!

  SJÄLVKLART fixar ni det själva!! ABSOLUT!

  Furu kan ju ge ett ganska oroligt intryck.....alla kvistar gör ju att det blir prickigt nästan....å gult å eländigt....träet alltså, gulnar ju med tiden!

  KOllade du hemma hos Annelie...hon älskar färg, men har allt annat neutralt i vitt/svart å grått. Så givetvis kommer ett vitt tak göra STOR skillnad!

  Lycka till å som sagt uppdtara gärna över hur det går för er!

 • Bebisn­oja
  Visa endast
  Tor 2 jul 2009 20:25 #7

  Vi är också nya när det gäller hus. Köpte vårat första hus för 4 månader sen och har sedan dess målat alla våra paneltak. Och jag säger bara en sak, gör det. Det blir så himla fint.

  Vi kvistlackade kvistarna 2 gånger sedan körde vi med en färg som heter ISOLERA, finns hos Colorama. Det är en färg som bland annat är avsedd för att få bort röklukt etc men vi valden den just av anledningen att den inte luktade när man målade (vi har småbarn). 10 liter kostade 1500:-. När man har den färgen behöver man ingen speciell grundfärg utan man använder den till alla strykningar. Här har vi målat totalt 3 gånger. Den ena gick med en roller på skaft och den andra gick med en utomhuspensel och drog efter så att det skulle bli fina drag. Ganska mycket jobb och ganska jobbigt eftersom det är just tak man målar men det är helt klart värt allt slit.

  Lycka till!

 • Tor 2 jul 2009 22:56 #8

  Mrs Ru Barb skrev 2009-07-02 19:31:25 följande:


  Jag skrev vad vi betalade.......Kvalitetsfärg ligger straxt under 200:- litern när vi kollat runt.Rusta ÖB mfl har billigare färg men du får garanterat måla fler ggr å sånt vill man ju inte!Grunden lite billigare!GLÖM INTE att kvistlacka 2 ggr oxå!SJÄLVKLART fixar ni det själva!! ABSOLUT!Furu kan ju ge ett ganska oroligt intryck.....alla kvistar gör ju att det blir prickigt nästan....å gult å eländigt....träet alltså, gulnar ju med tiden!KOllade du hemma hos Annelie...hon älskar färg, men har allt annat neutralt i vitt/svart å grått. Så givetvis kommer ett vitt tak göra STOR skillnad!Lycka till å som sagt uppdtara gärna över hur det går för er!
  förlåt missade ditt inlägg med priserna, det var inte så farligt. när vi köpte färg till väggarna köpte vi på k-rauta. Dom blandade till oss och dessa färger var kanon. Räckte å måla en gång men det kanske är skillnad med takfärg. Ska i vilket fall vända mig till en färgbutik för att höra.
 • Tor 2 jul 2009 22:57 #9
  Bebisnoja skrev 2009-07-02 20:25:10 följande:
  Vi är också nya när det gäller hus. Köpte vårat första hus för 4 månader sen och har sedan dess målat alla våra paneltak. Och jag säger bara en sak, gör det. Det blir så himla fint. Vi kvistlackade kvistarna 2 gånger sedan körde vi med en färg som heter ISOLERA, finns hos Colorama. Det är en färg som bland annat är avsedd för att få bort röklukt etc men vi valden den just av anledningen att den inte luktade när man målade (vi har småbarn). 10 liter kostade 1500:-. När man har den färgen behöver man ingen speciell grundfärg utan man använder den till alla strykningar. Här har vi målat totalt 3 gånger. Den ena gick med en roller på skaft och den andra gick med en utomhuspensel och drog efter så att det skulle bli fina drag. Ganska mycket jobb och ganska jobbigt eftersom det är just tak man målar men det är helt klart värt allt slit.Lycka till!
  Tack för ditt tips. Undrar en sak?! Räcker det med att skydda möblerna med plast, droppar färgen?! Är inte sååå sugen på att tömma alla rum på möbler å sånt...
Svara i tråden: Måla träpanel (inomhus tak)
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem
Svara i tråden...

Innehåll