Inlägg från: Madderakka |Visa alla inlägg
  • Madderakka

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Hej, hittade precis denna tråd.
    Har haft problem med sköldkörteln i ca 2 år (antagligen längre men då upptäcktes det).

    Äter Levaxin sedan ett år och jag har upptäckt att när jag inte stressar blir värdena lägre. Har också förstått att det inte bara är TSH och T4 man ska hålla koll på utan också T3 som ju är det hormon som T4 omvandlas till. T2 är det hormon som håller koll på viktnedgången (jag har gått upp 10 kg på ett år.... så här är en till som kan gå med i Heffaklumpen AB...). Hatar min kropp just nu! :(
    Enligt min mening borde läkarna göra en koll på TSH, T2, T3 och T4! Att endast mäta T4 och TSH ger inte helt rätt bild enligt vissa läkare (har jag läst). Har även sökt efter info om jag kan matmässigt göra så att sköldkörteln mår bättre och hittade lite grann om det som jag försöker testa nu.

    Är det någon när som tar medicinen Armour Thyroid (naturlig T3 och T4!) eller Liothyronin (endast T3 och därför ofta komplement till Levaxin)? Är nyfiken på hur dom funkar bättre än Levaxin (som ju bara är konstgjord T4).

  • Madderakka
    3barnsmor35 skrev 2009-08-09 08:40:56 följande:
    Nej, men jag är nyfiken på den medicinen!
    Liothyronin finns att få här i Sverige, så det kan man nog diskutera med sin läkare. Vad jag har förstått så är det här fortfarande ett ämne som läkarna inte vet supermycket om.
    Armour Thyroid finns ej i Sverige ännu men läkaren kan skriva om dispens och få den till sina patienter. Den ska tydligen funka mycket bättre eftersom den är naturlig och innehållber både T3 och T4!
    Selen hjälper T4 (inaktiv form) att bildas till T3 (aktiv form) för att förbättre sköldkörteln. Så jag tar "kvinna vitamineral" från Aco nu... hoppas på att det förbättrar det hela till nästa provtagning.
  • Madderakka
    Uliise skrev 2009-08-10 09:47:43 följande:
    Hejsan! Jag är helt ny i den här tråden och om det finns svar på mina funderingar på något annat ställe så skicka mig bara dit :) Jag har medicinerats mot hypotyreos i 3 1/2 år, dosen ställdes in bra i början och jag har sedan dess alltid legat bra till vid provtagningarna. Nu undrar jag hur Hypotyreos påverkar fertilitet och graviditet? Svårare att bli med barn? Högre risk för missfall? Det ofödda barnets hälsa?
    Hypotyeros gör att man har svårare att bli gravid, lättare få missfall just för att hormonvärdena är dåliga. Men om de justeras och blir på en bättre nivå så ska det gå att bli gravid. Det viktiga är ju när man blir gravid att man får gå på kontroll var 4:e vecka för att se så att värdena inte blir sämre, vilket ju då riskerar att man får missfall eller att barnets utveckling blir sämre. Jag har hittat lite om riskerna men inte velat läsa för mycket om det för min egna ros skull.
    Jag kämpar sedan 6 år med att bli gravid.
  • Madderakka
    eija skrev 2009-08-10 20:03:09 följande:
    Hej allihopa! Ni verkar så kunniga här ang. sköldkörtelsjukdomar så jag har en liten fråga till er.. Har läst/hört någonstans att det är vanligt med b12-brist när man har hypothyreos, så därför tog jag och köpte en så´n burk på mataffären häromdagen. Men hur yttrar sig b12-brist egentligen, några särskilda symptom? Bör man kolla upp med ett blodprov först om man har brist eller är det bara att ta tabletterna ändå? Tacksam för svar!
    Man blir trött, okoncentrerad. Du bör göra ett blodprov innan du börjar ta tabletterna eftersom det inte är bra att få för mycket av B12, även om dom är vattenlösliga i kroppen. (B12 gör att folsyran kommer till användning i kroppen så det kan ju indirekt påverka en graviditet).
  • Madderakka
    milja08 skrev 2009-08-11 09:15:54 följande:
    Hejsan! Tittar in här nu då jag igår fick veta att jag åkt på hypertyreos igen. Mina värden ligger på T3= 25, T4= 47 och TSH= 0,01. Jag behandlades för Graves för ca 5 år sedan och blev då frisk efter ca ett halvårs medicinering, då avbröt jag behandlingen pga att jag hade sådan hemsk klåda av medicinerna. Just nu funderar jag lite på att operera bort sköldkörteln då jag och min sambo har försökt få barn en tid med hjälp av IVF behandlingar då jag inte kan få barn pga stopp i äggledarna, nu har ju inte IVF behandlingarna lyckats och det kan ju ha sina orsaker men jag är ändå glad att jag inte upptäckt detta mitt i en graviditet. Är ni flera här som har opererat er? Jag är lite rädd för att stämbanden ska ta skada då ffa är beroende av rösten i mitt jobb. Ngn som vet hur stor risken är och på vilket sätt rösten kan förändras? kram milja
    Jag frågade min läkare för några veckor sen om att operera men han kunde inte rekommendera det. Varför förklarade han inte.
    Tar du ingen Levaxin nu? Jag håller på med ivf sedan flera år och har under den tiden fått operera bort båda äggledarna plus några missfall... Just nu äter jag Levaxin och så fort värdena ser ok ut igen så tillåter ivf-avdelningen att vi får göra ett försök igen. Har läkarna inte försökt få ordning på ditt värde?
  • Madderakka

    milja08: Ok, då förstår jag. Jag har underfunktion av sköldkörteln, dvs hypotyreos som du skrev.

  • Madderakka
    Sommarblom skrev 2009-08-14 08:34:45 följande:
    Ska man fasta inför proven? Jag har fått olika besked, så jag är villrådig och tacksam för svar.
    Jag har alltid blivit tillsagd hos de olika läkare jag varit hos att det är bäst om man tar provet på fastande mage och att man ej ska ta sin Levaxin heller.
    Skruttis1979 skrev 2009-08-14 08:37:45 följande:
    nej, du behöver inte fasta inför proverna. Det gjorde man förr, men inte nu längre. Däremot ska du inte ta någon Levaxintablett på morgonen om du äter det i vanliga fall.
    Vet du varför man inte gör det numera?

    Jag tog blodprov i början av veckan och mitt TSH låg nu nere på 0.14!! Så lågt har jag aldrig haft tidigare! Kanske har den sjunkit för att jag har semester nu (ingen superstress!) och för att jag försöker följa kostråden här:
    www.yourbodycanheal.com/diet-for-hypothyroid.html

    I nuläget gör jag allt för att förbättra min sköldkörtel och öka chansen att bli gravid...
  • Madderakka

    Marran: Jag har underfunktion och enligt min läkare är det inte bra att operera då.
    Kan du inte fråga din läkare om du får pröva en annan medicin än Levaxin? Kanske Levaxin + Liothyronin eller bara Armour Thyroid (som jag själv gärna skulle prova...).

  • Madderakka
    Marran81 skrev 2009-08-28 22:02:57 följande:
    Jag har en telefon tid med läkaren om 2v så jag ska absolut fråga. TACK!!! Men jag sa till förut att jag mår konstigt av levaxinet å måste ta den innan jag lägger mej för jag mår inte bra av den men fick som svar att det bara fanns levaxin... hmm.. Är dessa mediciner samma sak??? Ska skriva upp dom..
    Levaxin = syntetiskt T4
    Liothyronin = syntetiskt T3
    Armour Thyroid = naturligt T3 OCH T4
    Många mår bättre av att ta både T3 och T4 och därför får en del både Levaxin och Liothyronin. Men, många mår mycket bättre av den naturliga formen av hormonerna i Armour Thyroid (som jag så gärna vill prova). Det trista är att läkaren måste ansöka om att få ta in den sistnämnda medicinen men jag tycker det är viktigt att tjata till sig detta då. Det handlar ju om ens egna hälsa.
  • Madderakka

    Amour Tyroid är inget naturläkemedel, det säljs alltså inte receptfritt utan tvärtom. Det är tyvärr ett licenspreparat och är tydligen svårt att få utskrivet, väldigt svårt....
    [/citat]

    Precis, det är inget naturläkemedel utan taget från grisarna. Läkaren måste skriva en ansökan om att få ta in läkemedlet.
    Marran, om du vill bli gravid så ska du kolla så att TSH-värdet inte ligger över 2.0 (om jag minns rätt). Över det kan göra att man lättare får missfall, får svårare att bli gravid mm.

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14