• Strix

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Jemima - önskar dig ett snabbt tillfrisknande.

    Ullise - För att bli med barn bör TSH ligga under 2,0 - helst under 1,5 enligt vad jag har hört. En i en annan tråd fick inte göra IVF förrän hennes värde gått ned från 2,4 till en bra bit under 2. Hon blev då gravid - efter två misslyckade försök då hon inte haft medicinering. Få vanliga läkare känner till det. Missfallsbenägenheten verkar inte heller vara helt utredd. Jag vet inte hur mycket det påverkar. 

    Jag har försökt bli mamma i tre år och har under den tiden haft svårt att bli med barn och haft upprepade missfall. En missfallsutredning visade ett TSH på 3,3. När jag blev uppmärksammad på hypotyreos visade det sig att jag har haft symtom i flera år utan att fatta vad som var fel och att det gick att åtgärda. Samma cykel som jag började med levaxinet blev jag spontangravid, vilket inte hänt på två år. Tyvärr blev det missfall igen. Jag vet inte om det blir mindre missfallsrisk efter längre tid med medicin, men har svårt att tro att själva graviditeten inte hade något att göra med medicinen.

  • Strix

    Oj, läste inte andra inlägg förrän jag skickat mitt. Så T4 bör ligga på 16? Mitt har legat på 8 och 9 vid kontroller de senaste tre åren utan att någon har reagerat. Och jag har under den tiden varit på tre olika fertilitetskliniker och tagit mängder med hormoner och betalat stora summor pengar. För att inte tala om all depression, psykisk och fysisk smärta. Börjar faktiskt misströsta på svensk sjukvård.

    Någon som vet om missfallen sker på särskilt sätt eller särskild tidpunkt om de beror på sköldkörteln?

  • Strix

    Jag ligger precis inom ref.värdet, men har symptom på hypo. Dessutom svårt för att bli gravid och får upprepade missfall. Inga antikroppar. Jag började med levaxin i somras, blev gravid direkt men fick missfall. Men, graviditeten gick längre än tidigare - vi fick se tickande hjärta. Läkare tror olika, men en jag har träffat är övertygad om att graviditeten kom tack vare levaxin och missfall pga att jag inte hunnit få balans i värdena.

  • Strix
    http://www.vgregion.se/upload/SU/omrade_medot/labmed/klinisk_kemi/kemi_nytt/keminytt_4_2005.pdf

    Den här har också ref.värden för gravida. Börjar bli så många länkar i infotråden att det är svårt att hitta. Dessutom lägger jag ju in allt om infertilitet så det är ingen ordning. Synd att man inte kan redigera dem. Jättebra länkar Buffy och Ellabus. Ska lägga in dem om de inte finns med redan (har som sagt ingen vidare koll längre).
  • Strix

    Viktoria5 - jag har haft fyra missfall - alla tidiga. Dessutom har vi svårt att bli gravida. I somras hade jag TSH på 3,3 och T4 på 8. Läkaren sa att vi låg inom ref.värdet och inget var fel. Jag hade tack och lov läst här inne att man ska ha under 2 för att bli gravid (kände då inte till den ökade missfallsrisken dessutom) så jag ringde desperat till IVF-läkaren, som skrev ut levaxin. Jag måste ha blivit gravid precis efter att jag börjat med levaxinet (oregelbunden mens och ingen koll på ÄL, dvs ytterligare ett tecken på obalans i hormonerna). Men, fick ingen hjälp någonstans med att kolla TSH. Vi hann för första gången se ett tickande hjärta på VUL innan det sket sig igen. Jag har ingen aning om vilka nivåer jag hade under graviditeten.

    Det som bekymrar mig är att jag har typiska symtom på hypotyreos - tom bortfall av ögonbrynen. Har inte fått någon endokrinolog att ta sig an mig, men däremot ska vi nu få göra en missfallsutredning och på det stället finns specialistmödravård. Vet bara inte vad de känner till om sköldkörteln och missfall. Det verkar i alla fall som om jag behöver ligga i nedre delen av ref.värdet för att må bra och det påverkar antagligen även fertiliteten.

    På Danderyd finns det en läkare - tror han heter Bengt Johansson - som gör en studie just nu på sköldkörteln hos gravida. Han trodde att jag hade blivit gravid med hjälp av levaxinet men fått missfallet för att det inte hunnit stabiliseras. Tyvärr får jag inte ha honom som läkare. Tror inte att någon kan ha honom som reguljär doktor för han är på gynakuten.

    Så, Viktoria, jag tror definitivt att dina missfall kan ha berott på ditt TSH-värde. Tycker dessutom att 0.25 är lite snålt doserat. Jag har 0.5 och väntar på svar om jag ska höja (har betalat extra för att få ta nya blodprov och svaren kommer imorgon).

  • Strix

    Nej, TSH sänks och T4 höjs med högre dos. Det är vad jag har förstått i alla fall.

  • Strix

    Lillsnörpa - vad har ditt T4, T3 och TSH legat på när du var dålig respektive efter behandling?

    Mitt TSH har vid ett test varit 3,3. T4 var då 8. Har symtom på hypo (inklusive ögonbrynsavfall), svårt att bli med barn och får när det väl lyckas tidiga missfall. Fick levaxin i somras, blev gravid bums men fick missfall igen. Vet inte vad värdena låg på då. Fick ingen läkarhjälp - kanske främst för att jag inte visste vad jag skulle kräva och av vem. Nu, efter två och en halv månad med 50 microgram levaxin om dagen, är TSH 0.65 och T4 12. Hoppas verkligen att det ska ge oss barn.

  • Strix
    3barnsmor35 skrev 2009-09-29 10:26:23 följande:
    Ja, eller får missfall, jag fick tre st.
    Eller både och: jag har svårt för att bli gravid och när det väl händer så blir det tidigt missfall (minst fyra).
  • Strix
    Lillsnörpa skrev 2009-10-06 08:48:57 följande:
    Ni i tråden som fått missfall: har ni kollat ert TNF-alfa? Om ni har förhöjt så kan behöva Prednisolon och/eller Trombyl eller Fragmin för att få behålla liten.
    Jag har inte tagit det. TRor inte att någon klinik i Stockholmsområdet tar TNF Alfa längre. Mig fnyser de åt när jag för det på tal i alla fall. Det anses tydligen inte vetenskapligt konstaterat att det kan påverka eller att medicinering hjälper för den delen. Var har du testat det Lillsnörpa?
  • Strix

    Michiara - jag hade TSH på 3,3 och T4 på 8 när jag fick medicin. Inga antikroppar, men symtom på hypo. Fick inte levaxin för det för någon endo gick det inte att få tag i med mina värden. Däremot skrev en IVF-läkare ut det för att jag skulle ned under 2 innan jag får påbörja nästa försök. Mår otroligt mycket bättre nu. Framförallt är det en fröjd att kunna gå på toa som en vanlig människa och inte gå med förstoppning hela tiden.

  • Strix

    Hmm, samtidigt kan det ju vara en direkt följd av att leva i ett mörkt och kallt land och inte få sova ordentligt. Provtagning är bra, men man kanske inte ska underskatta betydelsen av att få sova ordentligt och få lite sol på sig för att må bra.

  • Strix

    Buffy, du har kunskap som ett uppslagsverk och tålamod som en ängel! Stort tack för att du delar med dig av allt!

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14