• pipie72

    Välj gymnasielinje för att bli psykolog el flygledare

    Min dotter är 15 år gammal och går i 9:an. Det enda hon kan tänka sig bli är psykolog eller flygledare. Vet någon vilken gymnasielinje som lämpar sig bäst för dessa yrken. Hon måste nämligen välja redan om några månader.

  • Svar på tråden Välj gymnasielinje för att bli psykolog el flygledare
  • ääni

    Tycker hon ska välja den linje som verkar roligast och intressantast men som innehåller den särskilda behörighet som krävs för psykolog och flygledare. Eventuellt bör hon också tänka på vad hon har lättast för och känner sig motiverad att plugga eftersom det är höga antagningspoäng till psykologprogrammet. Men hon kanske är begåvad och har lätt för det mesta!

    Kolla den särskilda behörigheten och jämför med vad hon får på de olika gymnasielinjerna:

    www.bliflygledare.nu/behorighet/
    Behörighet till psykologprogrammet är lite beroende av universitet så kolla alla (Lund, Umeå, Örebro, Stockholm, Karolinska, Göteborg, Uppsala, Mittuniversitetet, Linköping).

    Jag har behörighet till båda utbildningarna och jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet. Men det där kan nog bero lite på skola och inriktning. Dessutom var det ett tag sedan jag gick i gymnasiet.

  • Wolfclaw
    lillekatt skrev 2009-09-26 22:42:28 följande:
    säger också naturvetenskaplig linje..
    Dito. Om inte annat är det nog den linjen som bäddar för flest möjligheter i framtiden om man ändrar sig vilket jag gjorde. Från militär till pilot till ingenör till militär igen :)
  • ääni
    Wolfclaw skrev 2009-10-03 20:17:45 följande:
    Dito. Om inte annat är det nog den linjen som bäddar för flest möjligheter i framtiden om man ändrar sig vilket jag gjorde. Från militär till pilot till ingenör till militär igen :)
    Visst är det så! Jag tror det är en jätterolig linje om man känner för det!

    Jag föreslår att hon i första hand väljer den linje hon tycker verkar rolig och intressant men som ger behörighet till dessa två utbildningar. Vi lever trots allt NU och gymnasietiden är tre år av ens liv, tre år att ägna åt något man tycker är spännande och kul. Vill ts dotter läsa naturvetenskaplig linje så är det bra men vill hon läsa något annat är det inte för sent att komplettera med ett naturvetenskapligt basår om hon skulle ändra sig senare. Det är aldrig för sent att göra det...

    Sen är frågan om hon ska vara taktisk. Jag tror i och för sig att många fixar 20,0 i betyg på natur, bara de är motiverade, men det kan vara lättare på någon annan linje. Ska hon söka psykologprogrammet på sina betyg bör hon ha 20,0 (kan komma in på knappt det på vissa universitet men det är ju en chansning). Men det går ju att söka med högskoleprovet också.
  • ääni

    Jag anser att psykologprogrammet på många sätt är en samhällsvetenskaplig utbildning. Men naturligtvis har den medicinska och naturvetenskapliga inslag, mer vid vissa universitet än vid andra. Den har ligger vid de flesta universitet under den samhällsvetenskapliga fakulteten men vid något under omvårdnad eller beteendevetenskap. Jag tror bara det är Karolinska institutet som har en mer medicinsk och biologisk inriktning än de andra, dock kräver de inte att man gått natur på gymnasiet, så avancerade förkunskaper behövs inte.

  • Emeli

    Rent allmånt kan man säga att Natur öppnar flest portar eftersom det ger bredast behörighet och är ett bra förberedande program för såväl flygledarutbildningen som psykologprogrammet. Samtidigt är Natur det program som av många anses som mest krävande, men om din dotter har lätt för teoretiska ämnen nu blir det troligen inga bekymmer.

    Psykologi ingår inte på Natur, men det brukar gå att läsa som valbar kurs på många skolor. På samhällsprogrammet ingår psykologi, men inte lika mycket matte som på natur, och ingen fysik.

  • Dr Mupp
    Emeli skrev 2009-11-07 03:19:40 följande:
    Rent allmånt kan man säga att Natur öppnar flest portar eftersom det ger bredast behörighet och är ett bra förberedande program för såväl flygledarutbildningen som psykologprogrammet. Samtidigt är Natur det program som av många anses som mest krävande, men om din dotter har lätt för teoretiska ämnen nu blir det troligen inga bekymmer. Psykologi ingår inte på Natur, men det brukar gå att läsa som valbar kurs på många skolor. På samhällsprogrammet ingår psykologi, men inte lika mycket matte som på natur, och ingen fysik.
    På den tiden jag gick på gymnasiet så fick man välja psykologi A eller filosofi A på naturvetenskapliga programmet. Vet inte om de ändrat det under de senaste 10 åren.
Svar på tråden Välj gymnasielinje för att bli psykolog el flygledare