Inlägg från: kimsi |Visa alla inlägg
  • kimsi

    Vi som sökt utbildning på högskolan VT 2010

    Fast hur fungerar det här med ansökan egentligen, även om man har bra betyg och skrivit bra på högskoleprovet så är det väl ingen garanti att man kommer in för det är för lite platser. En kompis till mig har sökt nu och hon är nästan säker på att hon inte kommer in trots både bra betyg och bra på högskoleprovet. Enligt henne så är det så otroligt få platser och många sökanden. Men i mina öron låter det galet, att en person med både bra betyg och bra resultat på provet ändå knappt har en chans att komma in. Här ser jag att ni skriver siffror som att de tar in 60,70 på ett program, hon hade hört ryktas om att till hennes program tar de in 22 och brukar ha 700 sökanden.

  • kimsi
    sasssyy skrev 2009-12-08 09:44:53 följande:
    är nästan nästan nästan helt säker på att jag har kommit in...
    Inte för att jag misstror dig, är bara nyfiken på hur du kan vara så säker på det? För jag har skrivit om min vän längre upp och hon har både bra betyg och skrev bra på högskoleprovet och ändå är hon nästan säker på att inte komma in eftersom så många har sökt. Hon har sökt samma program som dig (socionom).

    Jag messade henne och berättade att resultatet tydligen kommer i eftermiddag, så nu orsakade jag en nervkollaps hos henne.
  • kimsi
    PuzzirensPuh skrev 2009-12-08 09:53:19 följande:
    Har inte hängt med här inne nu,men är urval 1 klart idag?
    Ja tydligen ska besked finnas runt 15-16 i eftermiddag
  • kimsi
    sasssyy skrev 2009-12-08 09:57:49 följande:
    jo eftersom jag -som myspappan sa- har en källa på insidan.. Din vän kanske inte har sökt samma som jag??Jag har ju faktiskt kollat tidigare års statistik och jämfört poäng och intagning med år 5 år tillbaka och sett de år som har haft nästan samma antal sökande som i år, sett den terminens poäng och jämfört med hur många som tas in i år på "mitt" program..Redan där såg jag att chansen för att jag kommer in är väldigt stor eftersom lägst intagna sist det var så här många sökande hade samma som jag, sen är det nästan dubbla antalet platser i år jämfört med den terminen vilket ju gör att det är ännu större chans att jag kommer in...sen att jag har en källa på "Insidan" som kunnat skvallra lite om hur läget ligger med poäng.. dock är det inte säkert som jag skrev och som myspappan påpekade..inget är officiellt ännu, men chansen är jääääättestor för min delJag vet inte vad din kompis har sökt, eller vad hennes betyg är, men som Peetra skriver här så har hon maxbetyg men ändå är hon långt ifrån garanterad en plats på läkarprogrammet.Jag har sökt socionomutbildningen och när det gäller högskoleprovet har det aldrig varit ett särskilt högt resultat som krävts där 1.0 - 1.2 utom då för 5 år sedan då det var 1.4 och nästan 3000 sökande till 80 platser (drygt 3000 sökande i år till drygt 150 platser tror jag det var i år)
    Ok, ja sitter du med lite information så förstår jag.

    Nej jag vet inte om min vän sökt exakt samma program som dig, menade bara att hon sökt till socionomprogrammet. Men hon är som sagt nästan säker på att inte komma in just för att så många söker och platserna är få. Trist egentligen, att uppfylla alla krav men ändå inte komma in pga platsbrist.

    Får jag vara nyfiken och fråga vad du hade på högskoleprovet och vilket betygspoäng du har (förstår fullständigt om du inte vill svara en nyfiken främling )
  • kimsi
    sasssyy skrev 2009-12-08 10:13:56 följande:
    jag har inte betygspoängen eftersom jag inte får söka på dem... har inte ett sammanslaget betygsdokument utan bara behörigheten.Jag hade 1.4 på högskoleprovet.Till vilken skola har hon sökt?
    Jag TROR att hon har sökt till Karlstad (hon är lite hemlighetsfull av sig eftersom hon som sagt inte tror att hon kommer in). Men då borde väl min vän ha en rimlig chans, hon hade ungefär som dig på högskoleprovet tror jag och dessutom söker hon även på betyg (och jag vet att hon har bra betyg, nästan enbart vg och även ett flertal mvg)
  • kimsi
    sasssyy skrev 2009-12-08 10:26:42 följande:
    det finns ju två varianter i Karlstad.. den ena hade bara 0.5 i högskoleprovintag förra våren, den andra 1.0. Vad gällande betyg hade de mellan 14.58 -15.52men det är nog FLER sökande i år.Det är ju bara 23 platser på varje.. iaf förra året.. tror att det är fler platser i år dock..plus att de alltid tar in ett överintag. Om hon hade samma på högskoleprovet som jag så kommer hon nog in.
    Fasen nu sitter ju jag här och är nervös också och jag har inte ens sökt.
    Men jag ligger nog lågt nu och säger inget till henne, vill inte bygga upp några förväntningar för henne ifall hon inte kommer in.

    Men bara 23 platser, det är ju ingenting.
  • kimsi
    Cessy skrev 2009-12-08 10:34:44 följande:
    Det är färre som söker nu än i höstas på mitt sjuksköterskeprogram, och höstens betyg och HP klarar jag utan problem. Kan det verkligen stämma att HP endast var 0,4 (VT -09 då det var ngt färre sökande) på ett så stort program??
    Kan säkert stämma, en jag känner skrev 0,7 på provet och kom in utan problem.
  • kimsi

    Frida och Pricken skrev 2009-12-08 10:38:24 följande:


    Tror ni beskedet kommer idag?!
    Enligt de som vet här i tråden så kommer beskeden i eftermiddag
  • kimsi

    Hur fungerar det där som ni skriver med överintag då. Säg att de har 30 platser och tar in 45 och alla tackar ja, får då 15 avstå sina platser?

  • kimsi

    Vet inte varför jag fastnar i den här tråden, jag som inte ens har sökt in. Men en liten tanke börjar gro, jag kanske ska försöka nästa år.

    En fråga till då, har programmen viss kvot som kommer in på betyg och viss kvot på högskoleprovet? Säg att ett program har 30 platser, har de då t.ex att 20 kommer in på betyg och 10 på högskoleprovet?

    För min vän blev rekomenderad att göra högskoleprovet just för att öka sina chanser att komma in, för då stod hon i två urvalsköer hade de sagt till henne.

Svar på tråden Vi som sökt utbildning på högskolan VT 2010