Inlägg från: Astarte |Visa alla inlägg
  • Astarte

    Vilka namn anses som White Trash-namn?

    Adoniram skrev 2010-01-03 17:34:38 följande:
    Det där stämmer ju inte helt.WT är inte folk som bor i husvagn och lever på socialbidrag. WT är folk som inte har något speciellt att utmärka sig med, men försöker genom att bete sig, klä sig eller kalla sig speciellt för att verka vara mer än de är. orden började hos den svarta delen av befolkningen för att håna dessa vita som trodde de blev något annat bara genom att låtsas vara speciella.I USA finns orden 'trailertrash' (folk som bor i husvagnar och lever av socialbidrag) och whitetrash (Vita sopor som stämmer med den förklaring jag just har gett). Det är tyvärr ett fel att man i Sverige blandar ihop orden.En familjl som vill vara mera speciella än de är använder ofta barnens namn som ett sätt att skapa en bild av familjen som speciella. Det kan vara medvetet eller omedvetet men ger ofta bakslag. Denna tråd handlar om den slags namn. Förr i tiden köpte man titlar som 'von' och liknande för att utmärka sig utan att egentligen göra något. Det var WT när farfar var ung. Nu är det svenska föräldrar som kallar deras ungar Chevin, Tindrah, Aleckszandher och liknande. Det blir intressant att se vad som är WT när våra barn ska ha barn.
    Jätteintressant!
  • Astarte

    Jag har också tänkt lite på det här med WT (framför allt sedan jag började hänga på FL och fick lära mig att det var viktigt).

    I början av 1900-talet var det romannamnen från amerikanska noveller som blev populära i arbetarklassen. Det var Jane, Gurli och vad de nu hette. Alla uttalade på ren svenska.
    På 50-60-talen kom tv och amerikans masskultur. De berömda -y namnen blev poppis bland arbetarna då de förde tankarna till det moderna landet "over there". Det var också i den lägre arbetarklassen som de sociala problemen var starkare. Många Conny har därför suttit inne heller fått sociala problem. De bodde i förorterna, med allt vad det innebär.

    Efter den här tiden kom Sverige att få ny befolkning snabbt genom massiv invandring. Invandrarna placerades i många fall allra längst ner på samhällets skala. inte för att de förtjänade det, utan för att det gick. Landet fylldes på underifrån. Detta har gjort att de namn som är arbetarnamn i Sverige, inte kommer ses som WT-namn(med risk att jag blandrar WT och TT, som ett tidigare inlägg talade om) när våra barn växer upp. Lilla Kevin bor inte i förorten, det är lilla Achmed som gör. De fördomar som fanns mot den lägsta samhällsklassen har överförts till invandrarna.

    Tänk er ett jobb som lastbilschaffis och ett som börsanalytiker. Carl, Kevin och Achmed kommer alla tre söka båda jobben. Visst ligger det närmast till hands att tänka sig att Carl blir börsanalytiker, Kevin blir chaffis och att lille Achmed inte får något av jobben?

    WT finns inte direkt kvar i Sverige, något har hänt.

  • Astarte
    patti87 skrev 2010-01-06 13:46:24 följande:
    varför bryr du dig ens om vad andra tycker om de namn som du väljer till ditt barn?? nyfiken...huvudsaken är väl att du gillar namnet?!
    Fast det är väl ganska självklart att det är viktigt hur namnet uppfattas och kommer att uppfattas. Det påverkar ju barnet.
  • Astarte
    Cornbread skrev 2010-02-13 11:34:26 följande:
    Så barnsligt, egetnligen är ju alla namn utom Karl & Lars & Eva wt-namn enligt er;) Är min son Jamie också ett wt-barn??
    Jag tänker att Jamie är ett typiskt arbetarnamn. Att sätta likhetstecken mellan arbetare och WT som många gör, är fel tycker jag.
  • Astarte
    Cornbread skrev 2010-02-14 05:26:24 följande:
    Vad anser ni om William & Max ????????
    Trenden med att välja amerikansklingande namn är vanligast inom arbetarklassen, och har alltid varit det. Det är därför de namnen associeras med arbetare. Som sagt tycker jag att det är skillnad mellan arbetare och WT.
  • Astarte
    Memnok77 skrev 2010-02-14 14:07:45 följande:
    Det finns väl en viss korrelation mellan WT och arbetarklass (därmed inte sagt att alla från arbetarklassen är WT, det är ju en oerhört bred grupp med tanke på att kapitalisterna är 0.3-1% av befolkningen). Det är inte bara bland trasproletariatet som man hittar WT....
    Visst gör det. En del vill få det till att det är samma sak, och det håller jag inte med om.
  • Astarte
    ääni skrev 2010-02-14 22:11:15 följande:
    Jag håller med dig Men vad är skillnaden enligt dig? Jag tänker att det inte bara innefattar statusmarkörer som sysselsättning, boende (typ och område)) och ekonomi utan att det är något mer. Kan inte sätta fingret på det utan att det låter fel. Så vad menar vi med white trash egentligen?
    När jag tänker på WT brukar jag framför allt se tre personer framför mig. En av dem är Joy i "My name is Earl". Hon är WT så det skriker om det. De andra två är det paret där frun är syster till Hyacint i "Skenet bedrar". De är också WT.
    En sak som är gemensam för de WT-personer jag träffat i levande livet är att det är lite skralt med statusmarkörerna överlag. Hemmen är fyllda med gammal skit i alltför stora mängder och samtalen kretsar kring "veeet du vad hon sa dååå?", och liknande. Den första statusmarkören som blir viktig brukar vara pengar.
    Hur tänker du själv?
  • Astarte
    Kiwi86 skrev 2010-02-14 22:31:42 följande:
    Visste inte att det fanns folk som satt och tyckte att vissa barn hade white trash namn...sorgligt.Tycker personligen inte om namnen som klassas som WT enligt alla i tråden,gillar gamla,svenska namn och har alltid gjort...men jag skulle inte gå och tänka eller tycka,shit vilket WT namn den ungen har,hur tänkte föräldrarna där???Det kommer alltid finnas folk som inte diggar din unges namn. Så är det bara.
    Det är nog få som hävdar att det handlar om att man tänker så medvetet, det är snarare en fråga om vilka omvedvetna associationer namnet ger.
  • Astarte
    virre85 skrev 2010-02-14 22:44:55 följande:
    När jag hör ordet wt så tänker jag automatiskt på ett speciellt namn men det har inte med namnet att göra utan personen..Vad tycker ni att Elias och Elin faller in i för kategori?
    Vanlig medelklass.
  • Astarte
    Bedan skrev 2010-02-14 23:13:21 följande:
    Jag tänker på Ronny, Sonny, Conny, Johnny, Dennis, Natalie, Liam, såna namn och så allt påhittat trams som Tindra och Vilda. Och så naturligtvis mysko stavade namn "min dotter heter Maya och det är ju inte alls samma sak som att heta Maja!" eller "storebror vill att lillebror ska heta Oskar, men jag har bestämt att han ska heta Ozcar, ovanlit å fint :D"
    Kan bara hålla med.
  • Astarte
    statisk skrev 2010-02-14 23:23:35 följande:
    Åh, nu blir jag jätte nyfiken om min lilla kille har ett sk wt namn!Han heter (trumvirvel) DOUGLAS!!!!Det är ju faktiskt lite engelskt, vilket indikerar på wt om man har ett svensson efternamn, har jag nu läst mig till i tråden här.Det har ju även en lite konstig stavning. Men kolla här liksom: "DOGLAS". Hello dyslexi säger jag.Jag känner mig även manad att bidra med namnet: Patrizia (Jag heter faktiskt så, men med c självklart.)Det blir helt otroligt wt om man dessutom har en brorsa som heter Patrick.(Vilket jag också har.) (Detta kallas självinsikt mina vänner. )
    Douglas är jättefint. Jag får inga WT-viddar av det, snarare lite överklassvibbar i så fall. Jag vet inte varför. Namnet har väl funnits ganska länge i Sverige?
  • Astarte
    DaaLing skrev 2010-02-14 23:48:41 följande:
    Vad fan, Amanda är inget WT namn!???
    Nej, det var det jag tänkte också. Det har ju funnits i Sverige sedan 1800-talet minst. Ett helt vanligt, svenskt namn.
Svar på tråden Vilka namn anses som White Trash-namn?