• Faile

    Varför är alla så sockernojjiga?

    chivasregal skrev 2009-12-30 07:38:33 följande:
    så har de varit i alla tider med socker (åh min dotter har så fina tänder för hon äter inte socker) ungefär men vadå om barn tål socker låt de äta de är ingen trend nu för så har de varit så länge jag levt iaf
    När jag växte upp ( 70-talet ) så fick man glass när någon fyllde år, små russinpaket att mumsa i sig vid speciella mystillfällen, krämer till mellis lite då och då, nyponsoppa med glass osv. Så var det för de flesta jag känner i samma ålder, det var ingen som snackade om socker då.

    Vi tänkte vara liberala med socker och liknande här hemma men det funkar helt enkelt inte.
    Sonen på 2,5 år blir helt galen efter tex kakor eller juice, så nu försöker vi hålla sånt borta så mycket som möjligt.
    Sylt till pannkakor, ketchup till korv, nyponsoppa osv slinker dock ner när det passar. Och glass får man såklart om någon fyller år
  • Faile
    chivasregal skrev 2009-12-30 08:15:54 följande:
    Jo men vissa föräldrar är nojjiga med socker (min bror) får inte bjuda på nåt kex eller så. Jag tycker man ska låta dem äta lite vad de vill de blir inte lika suget då. Usch ursäkta om jag svarar virrigt (har nog inte vaknat riktigt än)
    Förstår precis vad du menar.
    Just för att vi inte varit nojjiga så tycker sonen lika mycket om grönsaker och frukt som tex kex.
    Skillnaden är att vi erbjuder inte kex frivilligt, och det ligger heller inte framme synligt på något sätt.
    För honom är grönsaker godis, precis som kex är det. Men han får det ena betydligt oftare än det andra

    Riktigt godis vet han inte vad det är än och det gjorde mig mäkta förbannad när barnens farfar var här under julen och tjatade om godis.
    Han pratade om att han velat köpa godis, men att vi är ju så elaka föräldrar som inte vill ge godis blablabla.
    Och för oss handlar det ju inte om att vi inte _vill_ge, utan att vi tycker det är onödigt att introducera något han inte har behov av.

    Den dagen han själv vet vad godis är och ber om det, då får farfar gärna bjuda oxå
  • Faile

    Undrar hur vissa föräldrar hade reagerat om deras barn gjorde vad sonen gjorde.
    Han smet iväg i butiken medan jag packade varor och försökte hålla ordning på minstingen och kom tillbaka med en chokladtomte med avbitet huvud.

    Det var bara betala och se glad ut, och då fick sonen även äta upp resten av tomten han så gärna ville ha

  • Faile
    sara1981 skrev 2009-12-30 08:31:39 följande:
    Jag kan inte förstå varför man ska ge barn socker i form av sådant som egentligen är helt onödigt att äta? Helt ok att äta i "matform", men finns det någon bra anledning att ge godis eller glass till en ettåring? Det är ju föräldrarnas egna mått på vad som är gott och vad som är firande, inte ettåringens. Den hade varit precis lika nöjd med något annat ex, frukt, om föräldrarna inte påverkat dem..När vi nu har stora problem med övervikt i vårat samhälle så är det väl bra att lära barnen bra matvanor så tidigt som möjligt. Men här ingår ju såklart mycket mer än att bara skippa glassen på dagis. Det gäller ju maten öht, samt att röra sig naturligt genom lek mm. Att resonera så att "så gjorde vi när jag var liten/förr i tiden och det är inget fel på mig", håller ju inte. Varken i den här diskussionen eller någon annan. Forskningen går framåt och man vet idag mycket mer om hur kroppen påverkas (av socker, krocka med bilen, röka osv..), sen ser våra liv annorlunda ut (vi har råd att köpa godis/sötsaker i större utsträckning, har fler och snabbare bilar osv.) och då måste vi även anpassa oss efter detta..
    Naturligtvis kan man inte hela tiden köra på att det som funkade för 30 år sedan funkar lika bra idag.
    Men att inte ge sina barn sötsaker och försöka hålla socker borta, till att bli helt galen för att ungarna på dagis får ketchup till maten en gång varannan vecka?
    Det är ju bara löjligt. Tycker jag.
  • Faile
    sara1981 skrev 2009-12-30 08:59:16 följande:
    Jag är inte på nåt sätt emot ketchup till maten. Är heller inte helt och hållet emot godis utan tycker att det är onödigt att ge godis och glass t.ex. till barn som inte efterfrågar det själva.På vårat dagis hade de glass varje fredag + vid födelsedagar när barnen var 1-2,5år.. Helt onödigt enligt mig..
    Jag menade inte just dig, utan mer generellt eftersom det startas mängder med trådar här av arga föräldrar gällande just typexemplet bla.

    Glass varje fredag är ju att ta i, men glass när någon fyller år är ju trevligt. Om det nu är en åldersblandad avdelning. Är det bara 1-åringar är det naturligtvis helt onödigt.
  • Faile

    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 09:17:01 följande:


    Ni som vill att era fikar på dagis är det för att spara pengar själva
    Vilken totalt onödig kommentar!

    Jag tycker att glass kan vara trevligt, thats it. Så enkelt är det, och nej det gör inte mig något om mina barn nu skulle få 25 glassar på ett år på dagis.
    Och ja, när någon fyller år på mitt jobb så bjuds det ofta på tårta. Och vi är 50 pers, den du
  • Faile

    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 09:23:33 följande:


    Du säger ofta men inte alltid. Du äter alltså tårta ungefär en gång per vecka och så på alla era kalas. Det måste bli tårta 2 gånger per v eller mer ibland. Tveksam till att det stämmer men känner många som skickar iväg sina barn på barnkalas 1/v ungefär under terminerna och då får de även en godispåse efter kalaset och jag förstår dessa föräldrarna när de satt stopp på fika på dagis också. Hade de serverat fika ofta på mitt dagis hade jag också tagit upp det.
    Ja, och på fredagarna finns det _alltid_ bullar och kakor i fikarummet för dem som vill ha. Det blir bara värre och värre detta. Jag kanske ska säga upp mig från detta dekadenta ställe?

    Du får ursäkta, men du låter faktiskt ungefär så nojjig som ts skriver. Om jag nu tycker det är ok så tycker jag det. Inget måste heller, så jag blir inte upprörd om de nu inte skulle få glass. Det finns ju föräldrar som kanske sätter stopp menar jag, och då finner jag mig i det med
  • Faile
    Ja, och på fredagarna finns det _alltid_ bullar och kakor i fikarummet för dem som vill ha. Det blir bara värre och värre detta. Jag kanske ska säga upp mig från detta dekadenta ställe?Du får ursäkta, men du låter faktiskt ungefär så nojjig som ts skriver. Om jag nu tycker det är ok så tycker jag det. Inget måste heller, så jag blir inte upprörd om de nu inte skulle få glass. Det finns ju föräldrar som kanske sätter stopp menar jag, och då finner jag mig i det med
    Fast nu är jag förstås hemma med barnen, så då slipper jag ju gå till denna frestelsens boning
    Och måste betala mitt fika själv
  • Faile
    Dr Mupp skrev 2009-12-31 08:13:18 följande:
    Vårt dagis serverar inte glass till födelsedagar. Varför skulle de det? Barnen tycker deras dagiskalas är superkul, de får sitta på guldstolen, får ett fint kort och ett musmigt härligt fruktfat. Varför ska dagis lära barn att äta glass och godis? Varför ska en ettåring äta glas på dagis? Är det synd om barn som inte får glass på dagis? Varför i såfall? Och ni som tror att sockerförbud kommer leda till sockerfrosseri. Ser ni det likadant med alkohol. Alkoholförbud=tonåringar som kommer supa skallen av sig så fort de får möjlighet att dricka?
    Fast lite så är det ju med alkohol.
    I de länder där alkohol är tillgängligt överallt ( inte för små barn då ) ser man inte samma fylleri som i Sverige tex.
    De dricker säkert lika mycket i mängd som svenskar, men inte samma "frosseri" vid ett och samma tillfälle. 1-2 glas vin till maten istället för 2 flaskor en kväll.
    Jag tror att totalt förbud skapar ett begär, på samma sätt som överkonsumtion skapar beroende. Lagom är bäst helt enkelt.
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?