• Stinky

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Jag har också reagerat på sockernojan. Hur vore det om vissa föräldrar skulle slappna av lite istället för att förbjuda sina små en massa? Alla förbud resulterar ju ändå till slut i att ungdomar frossar i allt de inte fick smaka av som barn och blir feta, lata och oaktiva.

  • Stinky
    Shmone skrev 2009-12-30 17:52:45 följande:
    eeeh??? Det handlar inte om att förbjuda utan att lära barnen vett... Min fyra o femåring VILL redan nu äta nyttig mat... och de gånger dom bjuds på godis så äter dom bara lite - för dom är inte vana - och mår därför illa om dom äter mycket. Jag fick inte mycket godis när jag var liten.. absolut inte varje vecka - och jag blev då ingen frossare för det.. snarare tvärtom - jag växte upp med sunda vanor.
     
    Var har jag snackat om att barn ska äta mkt godis? Jag påpekade bara risken med att förbjuda en massa, vilket kan resultera i frosseri i slutändan. Observera ordet "kan".
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 19:52:05 följande:
    För att socker är beroendeframkallade och dåligt för tänderna.
    Skulle man resonera så, kan man ju lika gärna sluta leva. Det mesta kan vara "beroendeframkallande" och dåligt om man inte brukar det måttligt. 
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 22:33:12 följande:
    Skulle man resonera så, kan man ju lika gärna sluta leva. Det mesta kan vara "beroendeframkallande" och dåligt om man inte brukar det måttligt. Det är inte beroendet i sig som är problemet. Utan just kombinationen beroendeframkallande och ohälsosamt. Det är väl inte så svårt att leva efter principen att man i största möjliga mån försöker eliminera sådant.
    Sött, salt, syrligt kan alla vara beroendeframkallade och ohälsosamma om man inte brukar dem i måttliga mängder. Jag tror absolut att man ska avdramatisera det mesta när det gäller just kosten, för jag tror att det är mkt där problemet sitter. Ju mer förbud och "ajabaja", desto mer lockande blir det med alla dessa "ajabaja" när barnet blir äldre och större risk för frosseri, vilket bidrar till övervikt om man inte rör på sig. 
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 23:01:26 följande:
    Nej men det är ointe farligt med sunt förnuft och i måttliga mängder och ja jag anser att det främst är personer med ett stört förhållande till socker som inte kan hantera det normalt vilket 9 av 10 personer kan, dom flesta av oss alltså. Har du problem med det får du gärna motivera varför. Vad är sunt förnuft? Jag menar att man per defintion måste ha ett stört förhållande till samtliga ting för att kunna kallas beroende av dem. Frågan gäller hur vi förebygger detta. Mitt eget förhållande, om det är det du efterfrågar, är helt i sin ordning.
    Jag tror att störda förhållanden till mat skapas av att vissa saker blir tabu-belagda i barndomen p.g.a. föräldrar som ser socker och fett som något livsfarligt, eller något fult som inte ska ätas för att man kan bli tjock. Jag tror att om man förhåller sig till socker, salt, fett etc. på ett avslappnat och sunt sätt som förälder, är risken mindre för barnen att drabbas av dagens vällevnadssjukdomar.
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 22:43:07 följande:
    Globalt sett tycks det inte te sig så. Fri tillgång = fetma och diabetes.
    Globalt sett är det många som lider av svält, vilket beror på fattigdom.
    Jag menar inte att barn ska ha fri tillgång till socker, däremot ska man inte förbjuda dem och tabu-belägga det alltför mycket.
    PennyD skrev 2009-12-30 22:45:15 följande:
    Varför ens erbjuda något som barnen inte utan anledning ber om?  Varför ge dem anledning att vilja ha sötsaker?  Varför muta med sötsaker, som om det vore en belöning? ...och sedan fråga sig varför de gapar efter godis.
    Om jag sitter och äter en smörgås, en bulle, godis eller vadsomhelst så är min son där på en gång och vill smaka. Jag tillåter honom smaka på dessa ting, då jag inte anser att det är farligt för honom. Han är tio månader och riktigt nyfiken på alla smaker. Vissa gillar han, vissa inte.
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 23:57:01 följande:
    Jag tror att störda förhållanden till mat skapas av att vissa saker blir tabu-belagda i barndomen p.g.a. föräldrar som ser socker och fett som något livsfarligt, eller något fult som inte ska ätas för att man kan bli tjock. Jag tror att om man förhåller sig till socker, salt, fett etc. på ett avslappnat och sunt sätt som förälder, är risken mindre för barnen att drabbas av dagens vällevnadssjukdomar. Jag förstår inte ditt resonemang, tänker du likadant om samtliga droger? Hur förklarar du de som lider av ätstörningar/övervikt/typ 2 diabetes/ fetma utan att ha uppfostras med tabun, eller fri tillgång?
    Vi människor är komplexa utav naturen, så givetvis kan man inte dra alla med ätstörningar etc. över en kam, då det kan finnas många skäl till deras sjukdomar p.g.a. ett problematiskt förhållande till mat. Det finns många olika förklaringar till varför människor drabbas av ätstörningar och vällevnadssjukdomar, men jag tror absolut att socker- och fettnojande föräldrar bidrar till detta i många fall. 
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 23:58:36 följande:
    Om jag sitter och äter en smörgås, en bulle, godis eller vadsomhelst så är min son där på en gång och vill smaka. Jag tillåter honom smaka på dessa ting, då jag inte anser att det är farligt för honom. Han är tio månader och riktigt nyfiken på alla smaker. Vissa gillar han, vissa inte. Varför anser du dem inte vara farliga?
    För att han får smaka på dem i små mängder.
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-30 23:57:52 följande:
    Vad har det med saken att göra?
    Ungefär lika mkt som det inlägget jag svarade på.
  • Stinky

    Jag tror att dagens människor gör det för enkelt för sig i fetmadebatten genom att skylla allt på sockret. Alla med en viss kunskap i kostlära vet att om man äter allt i måttliga mängder och rör på sig, är det bra.

  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-31 00:07:04 följande:
    Vi människor är komplexa utav naturen, så givetvis kan man inte dra alla med ätstörningar etc. över en kam, då det kan finnas många skäl till deras sjukdomar p.g.a. ett problematiskt förhållande till mat. Det finns många olika förklaringar till varför människor drabbas av ätstörningar och vällevnadssjukdomar, men jag tror absolut att socker- och fettnojande föräldrar bidrar till detta i många fall. Det tror inte jag. Jag tror samtliga självdestruktiva beteenden bottnar i dålig självkänsla som i sin tur beror på arv och eller miljö. Jag ser inte hur sockerförbud kommer in i den bilden. Trivialt.
    Jag tycker sockerförbud är glasklar i bilden. Det brukar inte bara sträcka sig till sockerförbud, utan även till många andra saker.
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-31 00:24:34 följande:
    Jag tycker sockerförbud är glasklar i bilden. Det brukar inte bara sträcka sig till sockerförbud, utan även till många andra saker. Du får gärna beskriva dessa kringliggande problem för mig. Jag ser ingen risk för självdestruktivitet i en sparsam tillgång till socker.
    Den sociala miljön gör ofta sitt.
    PennyD skrev 2009-12-31 00:26:24 följande:
    Likaså de som skyller ätstörningar på åthållsamhet.
    Vad grundar du det på?
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-31 00:58:38 följande:
    Vad grundar du det på? Jag grundar det på dess antites. Jag ser ingen möjlighet.
    Jag gör det.
  • Stinky
    IdaVasterflo skrev 2009-12-31 13:12:36 följande:
    jag tycker också att hela sockerfrågan är överdriven. I synnerhet de som menar att barn inte ens ska äta mer än en frukt per dag för att det innehåller så mycket socker. Fråga vilken dietist som helst: nyttigheterna i frukt överväger sockret! Folk är så jäkla dietberoende: det går inte att äta sunt och varierat utan att man måste hålla på att exprimentera och utesluta en massa saker hela tiden. Än är det socker, kolhydrater över huvudtaget, mättat fett, allt fett osv.  Äter man av allt och försöker balansera det på ett bra sätt så kommer man att må bra, se bra ut och inte lida av något överskott eller underskott av något! 
    Håller med till 100%!
  • Stinky
    Sedek skrev 2009-12-31 14:27:38 följande:
    Våra kroppar är inte gjorda att hantera socker.Vi är anpassade att äta fett och protein och grönsaker, absolut inte raffinerade kolhydrater. Det går ju bra, men det skulle gå bättre utan.Ni som testat eller vet om någon som ätit stenålderskost, LCHF eller vad ni nu kallar det. Fråga hur de mår...! Man vill inte gå tillbaka att stoppa i sig socker igen, jag lovar!Men hela vårt sammhälles matkultur är uppbyggt kring raffinerade kolhydrater så det är lite svårt och udda att äta "rätt". Men vem vet, om alla skulle lägga om sin kost så kanske både canser och hjärt och kärlsjukdommar försvinner, sådana sjukdommar som inte fanns innan vi började äta socker... Tänk på den.
    Cancer, hjärt- och kärlsjukdomar har existerat så länge människan funnits, mig veterligen. När arkeologer och forskare tagit prover på 1000-åriga lik, har de hittat sjukdomar och krämpor som existerar än idag. Att säga att sockret är roten till allt ont, anser jag därför vara naivt. En balanserad kost där inget fattas kombinerad med motion är vägen till ett bra leverne, men ingen garanti att man håller sig frisk hela livet.
  • Stinky
    PennyD skrev 2009-12-31 20:38:44 följande:
    För mig låter det som bekvämlighet blandat med idioti att blunda för vetenskapligt framlagda studier.Varför är det naivt, menar du, att ta åt sig av sådant, men inte att blunda för det?
    Finns många vetenskapligt lagda studier om kost. Vilken av dem väljer du att tro på, som inte är bekväm blandning av naivitet och idioti?
  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-01 19:50:46 följande:
    Är du säker på att människan hade cancer för 1000 år sedan? Eller hjärt o kärl sjukdommar? Hjärt o kärl förekom säkert men i extremt mycket mindre omfattning än idag. Det är minst lika naivt att ignorera socker som ett ohälsosamt näringsämne.
    Jag är rätt säker, då arkeologer fått fram dessa fakta genom att undersöka mkt gamla lik. Vi vet inte statistiken för hur mkt hjärt- och kärlsjukdomar och olika cancersorter förekommit långt bak i tiden, det är ju ganska svårt att fastställa av naturliga orsaker. Kanske fanns inte dessa sjukdomar i samma omfattning som nu, men det är i alla fall säkert att det fanns redan på egyptiernas tid och säkerligen längre bak i tiden.  Jag säger inte att raffinerat socker är något som man ska äta hur mkt som helst av, men jag tror heller inte på att sockret är roten till allt ont. 
  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-01 21:25:30 följande:
    Vi dör inte av socker, allt beror på hur vi och när vi äter det. Jag som tränar mycket häller i mig ca 70 g rena kolhydrater (maltos) innan och 50-70 g direkt efter. Skulle jag göra det på kvällen eller på morgonen eller utan att träna så skulle jag fullkomligt rulla fram och ha igenkloggade kärl vid det här laget. Inget för nybörjare. Generellt är socker inget vi behöver, det går att träna på fett o protein också, dock inte optimalt i muskelökningssyfte. Jag har inga studier att referera till angående sjukdomshistoria och socker, det finns garanterat. Har läst det om det i många olika böcker om kost o näring, ofta framställs det som att socker ÄR "EN" av rötterna till mycket ont. Eftersom hjärt o kärlsjukdommar är den vanligaste orsaken till för tidig död hos män, och att socker ofta är boven, så är det tillräckligt för mig för att hålla mig borta från onödigt intag i tid och otid.
    Som jag skrev tidigare så tror jag att balanserad kost och motion är det allra bästa, så jag säger inte emot dig.
  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-02 09:07:22 följande:
    Äsch, jag som ville argumentera mera
    Sorry
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?