• Protea

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    HEJ!

    Vad skont att hitta andra typ1:or som ar gravida!

    Jag ar i vecka 9+5 och gjorde VUL den 27e maj och da sag allt bra ut! Mitt blodsocker hoppar rajat ibland och det ar som om insulinet inta 'tar'!

    Innan graviditeten lag jag pa 4+6+6 med humalog innan maltiderna och 16 lantus pa kvallen men nu har jag redan fatt hoja 1/3.. hur fick ni gora?

    Jag bor i London och ar nojd med min vard har men allt ar ju sa nyt!!

  • Protea

    Hej! Jag tittar in har igen.

    Jag har precis varit hos min nya diabetessjukskoterska pa sjukhuset bara for en mellankontroll, sen har jag kontroll med alla specialister om 3 veckor. Ar sa nojd mitt Hba1c lag pa 6.6! Det hoppar fortfarande men har lugnat ner sig lite och jag tror jag maste sanka dosen insulin.

    Jag hade dock gatt upp 1.2 kilo pa en manad..... Jag vill ju inte ga upp mer an nodvandigt!

    Idag ar det precis 2 veckor till mitt 12 veckors ultraljud....vantar med spanning!

    MCL- hoppas allt gar bra imorgon!

    Villhabarnigar - sa skont att varderna sag bra ut!

  • Protea

    Villhabarnigar - Jag ar i v11+3 och jag har hojt fran 14 till 16 lantus pa kvallen och dagsdoserna fran 4+6+6 till 6+8+8 och nu verkar det behovas mer igen da jag ater vad jag normalt ater till lunch och anda haft toppar en timme efter pa 14 och 16 tva dagar i rad.


    Jag mar verkligen pest nar blodsockret gar upp sa mycket - annu varre an jag gjode innan jag blev gravid. Sa jag hojer mina doser och skirver lydugt upp det i min graviditetstest och dos dagbok som jag fick hos min diabetesspecialist nar jag var dar forsta gangen. Jag testar nog ca 10 ggr om dagen nu sa det blir en del.


    Har fatt tid hos dietisten om nagra veckor far lite tips och rad...fast jag kan ratt mycket om hur olika mat paverkar mitt blodsocker men just nu tar jag emot all hjalp som jag erbjuds.


     

  • Protea

    Hej!

    Idag ar jag v12+0!!! Kanns toppen och ska pa ultraljud pa tisdag!

    Tycker att det later knepigt med ett Hba1c pa under 5. Nar jag haft Hba1c pa mellan 5 och 5.5 har jag blivit tillsagd att det ar for lagt da det betyder att jag maste ligga for lagt ofta.

    Jag hade ett ingangs Hba1c pa 7.5 och nu senast 6.6 och det var perfekt sa de at mig. Jag har fatt inforamtionen att blodsockret ska ligga mellan 4.8 och 5.9 innan mat och mellan 5.5 och 7.8 en timme efter mat.

    Jag ar ocksa larare och vi slutar inte forran den 21 juli och har da 6 veckors sommarlov. Jag har fullt schema i host och hoppas kunna jobba tills i mitten av november men det beror pa hur jag mar. Jag kommer att kollas varnnan vecka i sista trimestern och traffar da bade diabetesspecialicerad barnmorska och sedan ett helt team med diabeteslakare, diabetessjukskoterska och 'obstitrician' (vad heter det pa svenska?!) innan dess blir det en gang i manaden om allt gar bra.

    Jag kommer att fler ultraljud an vanliga gravida och det blir 7 totalt. Jag tackar och tar emot all hjalp och stod jag kan fa!

    Jag ar sa grymt sugen pa fil och ser fram emot att aka hem till Sverige den 23e juli i en vecka!

    HUr star ni ut i varmen? Hur paverkar den erat blodsocker?

  • Protea

    Hej igen! Hur har ni det i varmen....har i London ar det svettigt med runt 30 grader och kvalmigt varje dag....mitt klassrum har sol fran 11 tills skolan sluta 15.30 och det ar som en bastu! Att pendla 1 timme och 20 minuter enkel resa pa svettiga tag ar inte heller nagon hojdare men sant ar livet!

    Mitt blodsockar har stabliserat sig nagot och ibland maste jag tom sanka.

    Igar var vi pa varat andra ultraljud och allt sag bra ut!! Bebisen ar nu 6 cm lang och alla matt var normala. Jag gjorde det kombinerade testet for downs och far svar pa det om ca en vecka.

    Imogon ska jag skirvas in pa MVC och nasta torsdag ar det dags tt mota hela teamet av specialister igen - hoppas det gar bra!

    Den 31a agusti har vi nasta ultrljud och da kan vi fa se om det blir en pojke eller flicka - spannande!

    Skot om er!

  • Protea

    Hej!


    Jag har ocksa enstaka hoga varden - det ar ju svart att helt undvika dessa tykcer jag.


    Jag har ultraljud den 31:a agusti och sedan ett specialultralud for att kolla barnets hjartfunkion pa ett specialsjukhus har i London runt vecka 16-18 sa det blir ju snart!

    Igar handlade jag mina forsta mammaklader....kandes lite knepigt da jag inte ser gravid ut bara som om jag 'lagt pa mig' men alla mina byxor och kjular stretar nu! Hittade riktigt vettiga klader som jag ar nojd med. Som tur var ar det det rea nu sa da ar det ju annu battre nar man inte behover lagga ut en formogenhet pa klader man inte kommer anvanda sa lange!

    Pas torsdag ska jag pa kontroll med hela teamet av specialister igen, far se vad mitt hba1c ligger pa och vad de sager.

    Hur ar det i Sverige gors det oftas kejsarsnitt pa diabetiker?

  • Protea

    Pa mitt forra sjukhus vet jag att de garna gjorde planerat kjesarsnitt pa diabetiker och dar jag nu ar vet jag inte, har inte fragat annu!


    Jag vill att allt ska ga bra och gor det som rekommenderas kanns det som.... Ann sa lange har jag varit valdigt nojd med varden, far traffa samma team av diabetessjukskoterska, specialst barnmorska, diabeteslakare och 'obstitrician' (vad 17 hetr det pa svenska??) varje gang. Nu ar det en gang i manden men snart blir det varannan vecka plus alla ultraljud.


    Jobbar som hogstadielarare och nu ar det ju ratt lugnt pa jobbet nu innan sommarlovet men vet att det kommer att bli supertufft med fullt schema i september. Undrar hur lange jag kommer att orka jobba??


     


     

  • Protea

    Oj, det skulle inte bli populart pa min skola.... De stottar mig men skulle nog inte gilla sjukskrivning men jag vet att det kan bli sa.

    Jag ar lite orolig for hur det kommer att ga, jag pendlar aven 1 timme och 20 minuter med tag enkel resa.... Naja man far val ta en dag i taget!

    Jag ska pa kontroll pa torsdag och ska da hore lite mer konkret hur ofta de kommer att vilja kolla mig i september. Jag har fullpakat scheme dvs de har gett mig precis sa manga lektioner jag ska ha sa det kommer att bli tufft men det ar val bara att gora sa mycket som kanns bra aven om det ar svart att saga nej. Enligt lag har kan man inte tvingas ta ut mammaledighet forran 4 veckor innan BF. Jag hoppas kunna jobba tills i mitten av november men vi far se hur jag mar.

    Hoppas du har ett skont sommarlov - jag langtar sa tills den 21a juli da mitt borjar!

  • Protea

    Vad kul att allt gar sa bra med jobb och inskrivning osv!

    Jag madde pest igarkvall, jatteont i huvudet fast blodsockret lag bra och jag gick och la mig vi 19 tiden, vaknade for att ga pa toa runt ett och da blev jag sa yr att jag nastan svimmade. Min man var tvungen att stodja mig till toaletten! Sen snurrade det sa fort jag vande pa mig i sangen och lika dant i morse.

    Tog det lugnt och det gick tillslut och jag jobbade hel dag i dag men lite otackt var det.

    Har ni varit sa yra?

    Sen var mitt blodsocker 10.2 efter en bra lunch och sen sjonk det till 2.6....helt knepigt....

    Ska pa kontroll pa torsdag sa da far jag fraga om rad!

  • Protea

    Godmorron!

    Fick svaret pa mitt kombinerade Down's syndrom test i veckan - ar det det ni kallar for KUBB? De mater nagot pa bebisen nacke under ultraljudet och sedan gor man ett blodtest. Vi hade valdigt lag risk 1:1700 sa vi behover inte gora nagra mer prover. Superskont.

    Jag var aven pa kontroll i torsdags och det gick toppen, jag har bra varden och har bara gatt upp 2 kilo sedan jag blev gravid och jag ar nu i vecka 14+1. Doserna fick jag hoja forst men har sen fatt sanka igen sa det var intressant att lasa att det ar normalt men att man sen kan fa hoja rejalt i v20.

    Runt v20 ska jag pa kombinerat RUL och 'cardicac scan' pa King's college hospital, ska bli spannande.

    Vad ater ni till frukost normalt? Och lunch nar ni jobbar?

    Hoppas ni mar brsa i varmen!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare