• Jeena

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej hej!!
    Ännu en typ1a som nyligen plussat.. Skrattande
    Ska bli spännande att lesa igenom dessa trådar, även om det verkar vara myyycket text.. hihi..

    Hittade en folder på nätet, http://www.ssdf.nu/docs/pdfer/Diabetessaker/Mamma-och-diabetiker.pdf som verkar beskriva rätt bra hur det är att vara gravid diabetiker. Inte för mycket hysteri iaf.. har ni andra läst den, känns det som den stämmer?

    Hur upplever ni lite längre gångna att det går med diabetesen? Är det svårt? Blir man inte trött på att springa på kontroller hela tiden? hehe.. Fattar inte hur jag ska få ihop det med mitt jobb bara. :D

  • Jeena

    Hej hej!!

    Har en liten fundering bara, ni diabetiker som tar sprutor.. hur gör ni när magen blivit större? Sticker i "bullen", alltså i den spända huden eller trixar ni på nåt sätt för att få båda armarna att nå till de fluffiga handtagen på sidorna (hihi) eller sticker ni bara i låren? Andra tips på ställen att sticka?
    Min mage är inte så stor än, v18 men känner mig ju redan otympligare än vanligt och det fick mig att börja fundera på hur tusan man ska göra sen??

  • Jeena
    sakurasaj skrev 2011-06-23 12:07:55 följande:
    Hej igen! Jag fortsätter följa er här inne men har fullt upp med livet med bebis. :) Hoppas att alla har det bra! Boomie; (Är du kvar?) Om jag inte missminner mig så kör du med lchf? Jag vågade inte göra några större koständringar när jag var gravid men nu tänkte jag försöka. Jag gjorde det första dagen igår men det slutade med känning och kolhydrater för att få upp det. Suck. Vet ju inte hur mycket insulin jag ska ta. Har du fått sänka väldigt mycket när du äter lchf? Har du några bra tips på sidor eller trådar där jag kan hitta info? Nu önskar jag alla en glad midsommar - nygravida, höggravida, mittemellangravida och ogravida! :)
    Hejsan!

    Kan tipsa om sidan kolhydrater.ifokus.se 
    Det är en riktigt bra sida med både infoartiklar och ett stort välorganiserat forum som handlar allt om LCHF. Jag har kört rätt så strikt lchf under en lång tid, dock inte nu under grav. och jag har fått sänka mina insulindoser runt 75% så det är inte mycket insulin alls man behöver när man inte äter så mkt kolhydrater.

    Tänk att det går åt ungefär 1 enhet snabbinsulin / 10g kolhydrater man stoppar i sig.. Kött, fett, flertalet grönsaker (dock ej morötter, majs, paprika och andra "söta" grönsaker) kan man räkna ungefär noll på. Ta hellre lite för lite insuli i början än för mycket, just för att lära dig hur man reagerar på olika livsmedel. För om du dagligen tvingas äta större mängder kolhydrater så kommer du lixom aldrig igång och kommer inte in i ketosen som ju är det väsentliga för att man ska se att kosten ger resultat.

    Minmat.net är en bra sida om man verkligen vill gå in för det och registrera allt man äter för att ta reda på exakt vad det blir i kolhydrater osv. Kan vara rätt bra att göra ett par dagar i början iaf tills man lärt sig ungefär vad som är bra mat och inte.

    Lycka till.. lovar att du kommer gilla LCHF. Jag har då aldrig mått så bra med mitt socker och allmännt i kroppen som när jag vart i full gång på LCHF.

    Har du fler frågor är det bara att fråga på.
  • Jeena

    Angående allt prat om igångsättning.. är det vanligt att man blir igångsatt som diabetiker?
    När anses barnet vara FÖR stort för att man ska tillåtas gå tiden ut?
    Är det lixom vid en speciell vikt på barnet som man säger att nu är det dags, oavsett hur lång tid man egentligen har kvar?

  • Jeena
    Alema skrev 2011-06-25 20:50:06 följande:
    Olika beroende på vart man bor. Min bebis var inte för stor och följde kurvan helt normalt. Hon vägde 3.6 när hon föddes men jag fick inte gå över nånting. Det är väl oxå för moderkakan tror jag, det kan ju lättare bildas kalk o så på den när man e diabetiker och flödet kan ju lättare bli sämre..
    Så det verkar inte bara va vikten det beror på
    Oj då.. ännu en grej jag missat helt. Kalk på moderkakan.. får bli dagens uppgift att hitta info om. Förvånad
  • Jeena
    Frankofilen skrev 2011-06-26 13:59:09 följande:
    Jag läste någonstans att diabetiker alltid ska diskutera en kostförändring med sin läkare innan och ta ev. blodprover för att veta att allt är bra.

    LCHF - är det den kosten som innehåller stora mängder fett och protein? Fett och protein kräver ganska hårt jobb och njurarna påverkas tydligen när man äter fett och proteiner i stora mängder. Människor som har lite dålig njurfunktion rekommenderas att dra ner på fett och animaliska proteiner framförallt.

    Jag minns när jag jobbade på min förra arbetsplats. En i personalen följde en strikt kost, där man bara äter fett och proteiner, inga kolhydrater. Atkins eller Akins, jag minns inte. En gång när jag kom in i personalrummet, satt hon och åt från en tallrik ,med drygt 20 köttbullar och en stor klick smör. Det såg ganska läskigt ut, men hon gick ner väldigt mycket i vikt av den kosten. Skrattande Skulle själv vilja prova en kost som stabiliserar blodsockret, så jag kanske provar efter att bebisen har kommit. Nu är det nog ingen idé eftersom 80 % av min föda består av snabba kolhydrater.
    Stämmer bra det! Atkins är väldigt likt det som här i sverige kallas LCHF. Är inte så insatt i Atkins så jag vet inte de exakta skillnaderna.

    Pratar man LCHF med sjukvården säger de i stort sett att du kommer dö.. gjorde iaf min diab. sköterska och hon är i alla andra avseenden en väldigt vettig person. Detta var dock ett par år sedan. Känns som att de nu accepterat mer och mer att kolhydrater visst påverkar kroppen mer än man trott förut,  i de stora sammanhangen.

    Sen har jag iofs ingen aning om hur de ser på detta under grav. men är man inkörd på kosten sen länge så kan inte jag tro att det innebär några problem.. snarare så att det är en precis lika stor omställning för kroppen att vänja sig vid kolhydrater igen och de av den anledningen svårinställda sockret som det var att en gång vänja sig av med dem. Så jag kan inte säga att jag tror det är nån bra ide att starta upp en sån här diet under en graviditet.

    Men annars så rekommenderar jag det varmt till alla, utav olika anledning. Blodsockret, vikten, dålig mage/IBS. Däremot så kanske alla inte kräven en superstrikt variant utan vill man bara gå ner lite i vikt räcker det gott att bara skippa bröd, potatis, ris osv och man behöver inte alls hålla på att räkna på grammen.
  • Jeena

    Kan tilläggas oxå att köttbullar med rent smör inte är nån nödvändighet.. Jag ser lixom kosten som ett urval av det goaste på en vanlig tallrik Tungan ute Köttet, härligt gräddiga såser och flôtiga gratänger på grönsaker!!!

    Men det viktigaste av allt!!!! Man måste intressera sig för vad som händer i kroppen, lära sig lite om kosten och hur saker funkar så LÄS LÄS LÄS!
    Annars kan det nog bli farligt om man bara äter lite som man tror att det ska va..

    och det hör till med nån vecks huvudvärk och orkeslöshet i börja. Det är en del av utfasningen av kolhydraterna.

  • Jeena
    Frankofilen skrev 2011-06-26 13:53:06 följande:
    Aha! Det hade jag ingen aning om. Att det beror på kalk som bildas i moderkakan. Men när de gjorde flödeskontroll på mig så tittade de inte på moderkakan, utan gjorde någon slags avlyssning i de stora blodkärlen som går upp till moderkakan, t.ex. de stora kärlen från benen upp till magen.
    Flödeskontroll.. är det något som görs rutinmässigt på alla eller bara på oss som tydligen har ökad risk?
  • Jeena
    Protea skrev 2011-07-02 14:40:13 följande:
    Oj! Da ar det nara! Har satter de igang alla diabetiker mellan vecka 38 och 39 och jag blev igangsatt i v39+2 med forsta.

    Vad spannande, vet du vad du far?
    Så det finns alltså rutiner på att alltid starta tidigare på vissa ställen? Vart bor du (om man får va nyfiken)? Någon som vet hur man brukar göra i Skaraborg (Skövde)?
  • Jeena
    riparbella skrev 2011-07-06 20:22:21 följande:
    Hej alla!
    O grattis till Lingah2!
    Tänkte kolla lite med er som hänger här hur långt ni är i graviditeten? Har följt lite den senaste tiden och många tycks vara i slutet, är ni några som är i början? Själv r jag bara i vecka 14 och tiden sniglar sig fram tycker jag. Jag väntar mitt andra barn och har konstaterat att mina besök på specmödravården är betydligt färre nu än vid den första graviditeten. Var där idag, men då var det fyra veckor sedan senast och min nästa tid är om fem veckor samtidigt som RUL. Jag skulel vilja ha tätare besök o kolla allt, idag tog de inte ens blodtrycket eller kollade urinen. Flermed samma erfarenheter? Eller hur ofta går/gick ni i början?
    Hej hej!

    Är precis halvvägs jag, går in i v21 imorgon Skrattande 
    Har varit på spec.mvc ca var tredje vecka hittills.. Tycker det vart ganska lagom. Blodtrycket har de kollat vid varje besök och urin två tillfällen om jag inte minns helt fel.

    När är du beräknad? Jag har till slutet av nov om allt går vägen. Får väl se om det finns några fler här som är ungefär lika långt gångna som vi..
    Tror tyvärr jag börjat nojja lit väl tidigt ang. förlossning och likn. när det vart så mycket bf på g här. Tyst
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare