Inlägg från: riparbella |Visa alla inlägg
  • riparbella

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    hej allihopa!


    Jag hängde en hel del här under 2009 när jag väntade min dotter Signe. Haft diabetes sedan 1980. Nu funderar vi på syskon och jag undrar om någon här väntar barn nummer 2? I så fall undrar jag hur det går att hålla koll på bs i kombination med att ha ett litet barn. Jag hade fullt sjå under min förra grav och kräktes genom hela grav. Hade dock bra Hba1c runt 4 hela grav, och tog givetvis enormt många bs-prover. Undrar dock om det egentligen är möjligt att hålla sådan koll med ett litet bsrn hemma. Om ni väntar barn nummer 2, blev era Hba1c högre under grav nummer 2?

  • riparbella

    Tack för era svar!
    Håller på och "ta tag i diabetesen" nu för att komma ned i Hba1c. Hade förskräckliga 8,9 senast.  Inte klokt. Från att ha haft världens bästa koll så blev den nedprioriterad  till prio 100 typ. Usch.
    Tack i alla fall till er som svarade!

  • riparbella

    Smyger in här..... nygravid, typ vecka 6, andra barnet, legat tokhögt de senaste veckorna, nojar. Vi pratar värden på över 20!!!. Känns inte bra. Kontakt med spec. på Karolinska, tid om några veckor. Någon annan nygravid här????

  • riparbella

    Hej igen
    Jag skulle vilja höra lite hur ni gör med BS-mätning och vad ni har för bs-mätare.
    Själv har jag en precision xceed, vid förra graviditeten (2009) fick jag fylla i listor som min läkare tittade på vid varje besök. Det känns, ärligt talat, lite omodernt att för hand fylla i listor!
    Är det någon som har en mätare som man lite smidigt kan koppla till datorn o skriva ut?
    Sen undrar jag om någon har en kontinuerlig bs-mätare och hur det funkar i så fall. Jag har pump sen 15 år tillbaka, en Animas.

  • riparbella

    hej
    Till er som väntar ert andra barn, är det någon som har fått ett barn med någon typ av missbildning som har härletts till diabetesen och högt bs? Eller ja, det kan ju gälla er som väntar första barnet också givetvis.
    Jag fick en dotter med en missbildning 2009, hade ett Hba1c runt 4,5 under hela grav utom när jag blev gravid. Då låg det på 6. Nu är jag sjukt orolig att det ska bli nåt fel igen efterom jag legat högt i början av grav.
    Någon som har någon sådan erfarenhet här?

  • riparbella

    Lajka: Min dotter mår bra idag. Hon föddes med karaniosynostos, en missbildning i skallbenet. Ena fontanell var redan i hopväxt när hon föddes,hon genomgick en stor operation vid 6 veckors ålder då de öppnade upp hela huvudet och sågade bort benet som slutit sig. Man såg ingenting på UL så det kom som en total chock. Under grav. hade allt sett bra ut. Tiden runt operationen var fruktansvärd, till råga på allt gjordes det en miss på ALB. Hon fick en kateter under operationen, men gav inget förebyggande peniciilin vilket orsakde en UVI som gick upp i njurarna på henne och skadade den. Så nu har hon en sämre fungerande njure, trots att de var helt normala när hon föddes. De kan inte säga att missbildningen av skallbenet har med diabetesen att göra, men givetvis tror ju jag det.  Har inte varit på något första besök ännu, är väldigt tidigt i grav än så länge.

  • riparbella

    Neita. Så där var det för mig också, i två veckor. De två första veckorna efter att jag blivit gravid. Jag pendlade och låg upprepade gånger på värden över 20 i flera timmar . Det hände absolut inget när jag tog insulin. Det brukar aldrig vara så annars för mig. Fruktasnvärt stressande, inte minst när det sen visade sig att jag var gravid. Jag är givetvis jätteorolig att det här ska påverkat barnet. Än så länge tycks det vilja stanna kvar, är bara i vecka 8 så än kan ju mkt hända.

  • riparbella

    Hej alla!
    O grattis till Lingah2!
    Tänkte kolla lite med er som hänger här hur långt ni är i graviditeten? Har följt lite den senaste tiden och många tycks vara i slutet, är ni några som är i början? Själv r jag bara i vecka 14 och tiden sniglar sig fram tycker jag. Jag väntar mitt andra barn och har konstaterat att mina besök på specmödravården är betydligt färre nu än vid den första graviditeten. Var där idag, men då var det fyra veckor sedan senast och min nästa tid är om fem veckor samtidigt som RUL. Jag skulel vilja ha tätare besök o kolla allt, idag tog de inte ens blodtrycket eller kollade urinen. Flermed samma erfarenheter? Eller hur ofta går/gick ni i början?

  • riparbella

    hej alla!
    Kul att vi är några fler som traskar runt i början/mitten av graviditeten!
    Känns som om de flesta går på tätare kontroller än vad jag gör, undrar om det har med att jag väntar mitt andra barn att göra. Hade gärna gått oftare, man känner sig lite bortglömd och behöver lite feedeback för att orka med detta känner jag. Har också börjat fundera på förlossn redan, då min första var inte blev så bra. Är orolig över RUL också. Min dotter föddes med en missbildning av huvudet (ej diabetesrelaterat säger de) och nu är jag rädd att det ska vara samma fel igen. Dottern opererades som nyfödd o idag är det inga "fel " på henne. men jag nojar........

  • riparbella

    Hej
    Har en fråga till er angående antal bs-mätningar. Jag har ett mkt svängigt bs, är i veka 19. Därför tar jag mååånga bs-prover, det brukar  bli ca 15 per dygn i bland ännu fler. Vid min förra grav. var det likadant, jag snittade kanske 18 per/dygn. Vid min förra grav var det inga problem att få bs-stickor utskrivna, men det är det nu!
    På spec.mödra säger de att den "normala" beställningen ligger på 8/dygn, jag fik tjata mig till att få 10/dygn, vilket ändå är alldeles för lite för mig!!!!
    Försökte lägga in en ny beställning nyss, men då gick inte det förrän i slutet av augusti! Bor i Sthlm så här kan man inte hämta ut på apoteket som man gjorde förut.
    Jag har köpt en egen mätare nu och har handlat egna stickor på apoteket (svindyrt) bara för att kunna dryga ut med dem.
    Men jag känner mig så stressad över det här! BS är ju det viktigaste under en grav och jag vill ha koll, men om man svänger som sjutton räker det ju inte med att ta 8 per dygn, eller är det jag som är helt överdriven med att ta så många prover?????
    Är det någon som har samma problem med att inte få ut det man behöver????

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare