Inlägg från: sara1974 |Visa alla inlägg
  • sara1974

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hejsan

    Hoppar in här jag med :)

    Är 40 år, gravid med andra barnet, och diagnostiserad med diabetes typ 1 i april i år.

    Första barnet föddes i juni 2013, och med henne fick jag graviditetsdiabetes i vecka 28. Den var relativt lättskött, men tul visade på att hon låg ca 30% över normal viktkurva. Nu föddes hon redan i vecka 36+4, så hon vägde 3360 & var 50 cm lång. Det var en komplikationsfri vaginal förlossning, och hade inga problem med blodsockret under de 17 timmarna. Bebisens blodsocker låg även bra de tre dygn vi blev kvar på bb, och likaså mitt, graviditetsdiabetesen försvann direkt efter förlossningen, som den ska göra.

    Men, 10 månader senare fick jag alltså diagnosen diabetes typ 1. Den har hittills varit väldigt lättskött. Tar 12E lantus till kvällen, och 3-4E apidra till måltiderna. Hittills har jag inte behövt höja doserna, men är bara i vecka 10+2 ännu, så det kommer väl. Hba1c låg för två veckor sen på 34, har sjunkit vid varje mätning sen diagnos, så har inget riktigt normalvärde att jämföra med.

    Det enda jag upplever hittills som jobbigt är illamåendet. Skulle helst knapra salta kex & dricka apelsinjuice hela dagarna, men det är ju inte så lämpligt :P Äter nu riktig mat var fjärde timme ca, och tar insulin till. Mellanmål kan jag inte äta utan att ta insulin (stiger av minsta lilla äpple, och proteinrik mat kan jag inte äta just nu...), så därför gör jag så här. Men illamåendet blir ju värre när jag är hungrig, så sista timmen där innan mat brukar bli jobbig. Men, det ska väl snart släppa hoppas jag!

  • sara1974

    LouiMar - Tack :) Jag är fortfarande mammaledig, och det är skönt eftersom jag märkt att mitt bs påverkas väldigt mycket av stress. Kommer inte börja jobba något innan det är dags för bebisen att titta ut heller, så det blir en låååång mammaledighet :)

    Hoppas att jag inte heller behöver höja doserna förrän i vecka 24 någonting.

  • sara1974

    Vilda Tiger - Finncrisp med lagrad ost på blev min räddning genom illamåendet :) Nu har det tack och lov släppt, så kan äta lite mer som vanligt igen. I vecka 13 nu (12+2, så jag räknar som du). Nästa besök på specialstmödravården nästa vecka, får se vad som hänt med hba1c då. Tycker jag ligger bra. Oftast mellan 3-4 innan måltid, och 4-5 två timmar efter. Lågt bs känner jag inte av förrän det går ner mot 1,5 - 2. Men där hamnar jag väldigt sällan som tur är.

  • sara1974
    Lerumsmamma skrev 2014-08-31 07:08:22 följande:

    Tul i fredags visade en pigg liten krabat på 3200 gram ca (+14%) vilket ju var riktigt bra enligt läkaren :) var inställd på +20% eller mer innan jag kom dit eftersom sonen låg +23% i samma vecka. Ctg såg jättefint ut oxå och blodtryck och övriga prover ???? behöver jag då verkligen göra ctg redan på tisdag igen då jag ska dit på torsdag oxå lch göra ctg!?? Känns väldigt överdrivet när både jag och bebis mår bra och han inte är över det normala i storlek?


    Vad skönt att allting såg bra ut.

    Vet inte hur "noga" de är med de där 2 ggr i veckan ctg:erna. Hann bara göra ett med dottern då hon kom i vecka 36+4. Ser iaf inte fram emot att behöva göra 2 i veckan. Har 15 mil tur och retur till specialistmödravården så det blir ju en del åkande...
  • sara1974

    Vilken fin mage Vilda Tiger :)

    Längtar tills min blir lite mer framträdande. Är iofs ganska stor redan nu i vecka 15, men känner mig ändå mest bara som att jag skulle ätit lite för mycket :P

  • sara1974

    Lillan86 - Första graviditeten fick jag gå över till att jobba dagtid, 8-16. Vet inte hur mycket det påverkade mina värden, eftersom detta skedde nästan på en gång efter att diabetesen upptäckts (graviditetsdiabetes då, som sen utvecklades till en typ ett...). Men läkarna var iaf stenhårda på att denna ändring skulle ske, hade inte arbetsgivaren gått med på det hade de sjukskrivit mig. Så, jag antar att det påverkar mycket.

    Denna graviditet är jag fortfarande mammaledig, och det är jätteskönt att ha tid till att planera måltider och äta på regelbundna tider.

  • sara1974

    Vilda tiger - Låter verkligen som du har det jobbigt just nu :( Hoppas du får tidigare igångsättning om det inte blir bättre.

    Själv är jag i bästa tiden av graviditeten just nu. Vecka 20. Illamåendet borta, blodsockret stabilt, har endast behövt höja måltidsinsulinet ett par enheter. Sover bra då nattkissandet har gått över. Passar på att njuta helt enkelt :) RUL imorrn, ska bli spännande!

  • sara1974

    Lillan86 - Vad konstigt, det där med att barnet skulle kunna skadas om man har för låga värden. Har aldrig mitt diabetesteam sagt något om, och jag ligger oftast lågt. Det enda de sagt om det, är att vara uppmärksam så det inte blir FÖR lågt, men det är inga problem, tappar känseln i överläppen när det går neråt 2,5 :P

    Vilda Tiger - Stort grattis till fina killen!

  • sara1974

    Hello.

    Nyss varit på första tillväxtultraljudet, vecka 28+1. Låg 12% under medel, vilket ansågs bra. Hade dock mycket fostervatten, men det är tydligen vanligt för diabetiker.

    Någon som legat under medel på de tidiga tillväxtultraljuden, men sedan dragit iväg på vikt senare? Med dottern låg jag mycket över i samma vecka, men där konstaterades inte diabetesen förrän i den veckan, så hon hade ju blivit "gödd" med socker ett tag... Nu ligger jag bra i hba1c, runt 34, men har fått höja doserna rejält senaste veckorna.

  • sara1974

    Väntanochlängtan - Jag gjorde inget VUL alls. Vid första besöket på specialistmödravården gjorde de dock ett vanligt ultraljud för att bekräfta graviditeten, och kolla så att veckan stämde. Jag var då i vecka 9 har jag för mig.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare