• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • blehnda

    Kim: är säkert super individuellt. jag fick tok sänka alla doser under de första veckorna. först nu i v. 22 som jag måste börja höja. alla kroppar beter sig olika!

  • kim86

    Oki.
    Ja, för på natten så stiger det, o då vågar man inte riktigt somna om igen innan man ser att det börjar gå ner liksom.
    Men då är jag en som behöver massa insulin. =)
    Hmm, hoppas man inte bara skenar i vikt då redan. =)

  • Vilda Tiger

    Kim
    Jag fick höja alla dagdoser rejält i v 5-6 någon gång, sedan sänka dem igen och nu har jag höjt en en gång, stegvis. Dock ligger jag fortfarande låååågt nattetid och har ännu mycket mindre dos insulin då än vad jag har som ickegravid. Knepigt... förmiddagen är ju den tiden då vi diab ofta ligger som högst. Det har att göra med att väcka-kroppen-hormonerna som sprudlar då höjer sockret och gör oss mindre insulinkänsliga. Adrenalin och annat spelar väl in. Bra att du är medveten och höjer efter behov. Sockret är viktigare än vikten just nu. Och jag tror inte att man automatiskt behöver gå upp mer i vikt bara för att man då man är gravid kräver mer insulin. Det handlar ju om att man är mindre känslig för det insulin man får i sig och måste kompensera det genom att ta mer. Ang jobbet håller jag med dig; just nu känner jag att mitt socker och allt kring det tar myyycket energi, vilket det INTE har gjort på samma sätt de första tio veckorna av gravven. Då gick det mer på rutin, nu börjar min kropp spela mig spratt och höja och sänka sockret lite som den vill, tydligen.

  • sosso08

    usch, nu börjar jag bli riktigt less på mitt socker.
    Har haft riktigt bra värden senaste 3 veckorna men nu senaste veckan känns de som att sockret bara är högt högt högt hur mkt insulin jag än tar, värst är morgonen då jag kan äta en skål med lättfil och solrosfrön och en knäckemacka och efter de ligga på över 10 (10-13) och då tar jag ändå sjukt mkt insulin vanliga fall tar jag kanske 5eh men nu kan jag ta över 10eh utan att de märks, blir tokig.

    Är i vecka 25, nån som känner igen sig?! Kanske dags att göra en ordenlig höjning av lantusen?
    blir inte riktigt klok.

  • Vilda Tiger

    Sosso
    Jag har inte fått dubbla men jag har gott och väl fått höja mina doser markant sista veckan. Jag gick ini v 25 idag. Ligger ofta över 10 efter frukost så jag försöker jobba med förmiddagsdoserna mkt. Mitt stora problem är väl eg mitt ständiga småätade. Är inne i en period just nu då jag är rätt deppig och då äter jag jämt...

  • sosso08

    lite samma här med småätandet, är så himmla söt sugen just nu och det är inte de bästa kanske.  =/

    ska till spc.mvc på onsdag så får se vad som görs åt mina doser?!
    jobbigt bara att ligga högt när man är en som alltid ligger lågt annars.

  • flower79

    Hej på er igen socker tjejer!

    Ett tag sen hoppas det går bra för er och era magar?
    Här går det bara ok...Vill bara få bort min mage bestående av fett :( Tog ju enorma mängder insulin i graviditeten....300e dygn.Åt inget speciellt heller utan blev ju ressistent som bara den. Gick upp 30 kg på 38 veckor. Är det vanligt att vi med diabetes går upp mer än friska mammor i vikt under graviditet?
    Blir knäpp på det här lever på svält diet nu har gått ner 21 kg på 2 månader men jag känner vikt hetsen från alla håll och inte minst från diabetes centrum. :(
    Var inte överviktig innan jag blev gravid men vill ju självklart ner i vikt snabbt. Men hur bantar en diabetiker? Äter ju aldrig godis längre :(

  • Wille 2008

    Hey girls!

    Idag är det måndag igen. Tiden går såååå långsamt men samtidigt väldigt snabbt. Jag är nu i v. 39   och mår över lag fantastiskt! Tycker dock att vädret ute kan få bli liiiite vår-likare, precis som många av er andra. Fattar att du Blendha är rätt trött på snön och allt extra (tungt) arbete det medför för din del!
    Och jaaaa lite d-vitamin i form av en solstråle på den fräkniga nosen, vore kanske inte så tokigt, eller....?!

    Var hos bm idag igen...vi som bestämt att vi inte skulle ses mer... och alla värden var bra. Hade sänkt HbA1c igen till 4,6%. Trodde snarare på 5,6 eller nåt, men icke! Måste nog dock börja ta mej en sup blutsaft om dagen nu...låg lite under 120 och det KAN ju vara bra i förebyggande syfte, med tanke på att jag snart SNART ska föda barn{#lang_emotions_baby}!!! Enligt sf-måttet så har bebisen inte heller lagt på sig för mycket hull. Hade samma mått som för en vecka sen...så i alla fall inte 1kg på tvåveckor som UL-läkaren fick det till i förra veckan...hihi. För övrigt...4 cm mindre sf-mått gentemot förra graviditeten, samma tidpunkt!!!

    Kim och Sosso08: Jag säger som de andra sugarbabes:en att det är så individuellt det där med sänkningar och höjningar av insulin och NÄR. Det vettigaste rådet jag kan komma på är just det att bara häng med med kroppens hormoner. Det ÄR jobbigt att inte ha full kontroll när det är som viktigast att ligga bra, men det är i långa loppet det inte får skjuta iväg! Keep up the good work. Belöningen kommer snart{#lang_emotions_heart}.

    Vilda Tiger: Aj,aj,aj med dum foglossning. Kan du inte be att få gå till en annan sjukgymnast då så det inte behöver ta så lång tid innan du får hjälp.
    Jag spanar för övrigt allt efter dig i korridorerna nu, när jag praktiskt taget flyttat in på mottagningarna{#lang_emotions_kiss}, men än har jag inte sett dej!

    Masarin:  Om det nu skulle vara så att det är dags för ditt hemliga snitt i veckan så vill jag bara önska lycka till! Jag är allt lite smått avis även om jag också är nära. Vi väntar så klart med spänning på nedkomst-berättelsen sen {#lang_emotions_flower}.

    Nu ska jag gå och ta tag i den där roliga disken som står och väntar på mig på diskbänken innan jag skuttar iväg och hämtar min lilla solstråle på dagis!

    Förretsen...jag har bestämt mej. Jag är redo att föda mitt barn nu{#lang_emotions_cool}...

  • Wille 2008
    Flower79: Fy, vad jobbigt att känna så. Jag förstår dig!!! Fick problem med min sköldkörtel efter förra graviditeten så jag stod still i vikt i nästan ett år utan att kunna påverka en nedgång. Har de kollat de värdena på dig? Thyradea-värdena? Du kanske äter Levaxin sen tidigare? Att amma och banta är ju inte heller så bra, men när jag slutade amma så gick jag faktiskt till affären och köpte mej en Nutrilett Intensive kur. Äckligt värre, men det gav en boost åt min kropp så att den sen kunde göra sig av med resterande gravkilon....alla utom 2 som jag hade kvar efter ettan när jag blev gravid med tvåan!

    Men varför har du så bråttom? Det TAR tid, för de allra flesta! Du gör ju så gott du kan. Glöm inte det!!!!{#lang_emotions_flower}
  • Vilda Tiger

    Wille
    Jag ska inte till Östra förrän nästa onsdag, då jag ska träffa bm. Då har du förhoppningsvis fått din skrutt ju. Härligt att du mår så bra! Jag ska ringa Ami och fråga om det finns fler sjg att gå till, har hört att det ska finnas i Krokslätt med, vilket ju hade passat mig bättre geografiskt.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare