• KiLi

    Hur går man vidare efter sen abort? Fortsättningstråd

    Hej alla vackra änglamammor!

    Här kommer fortsättningen på vår underbara, läkande tråd. Här, precis som i den första tråden är det högt i tak och vi dömer ingen för hur man tänker eller handlar. Vi berättar och lyssnar och läker lite i sänder... Massor av tankar, värme och kraft till alla er där ute som tvingats skiljas från era små alldeles för tidigt.

    Min historia och många andras hittar ni i ursprungstråden:

    www.familjeliv.se/Forum-10-206/m48168094.html

  • Svar på tråden Hur går man vidare efter sen abort? Fortsättningstråd
  • Manna0305

    Jag fick själv avbryta min graviditet i v 18/19. Vår älskade dotter saknade underben och hennes ena hand va missbildad. Detta va vår första gravidtet. Va va så lyckliga när vi kom på UL i v18. Men jag vet inte hur jag kom där ifrån. Vi funderade ett par dagar innan jag svalde den hemska tabletten.  Detta va i maj 2002- sept 2002 blev jag gravid igen. Jag va liv rädd att något skulle vara fel på barnet. Så jag gick på fler kontroller. Gjorde bl.a nupp testet. Men jag har aldrig kunnat njuta av mina graviditer. Efter vad som hände 2002.  Jag mår fortfarande ibland jätte dåligt av det. Jag tänker ofta fattade vi rätt beslut.

    Manna

  • LR1013

    Hur går man vidare efter en sen abort? Jag vet inte. Det var också min första graviditet. För mig blir dagarna mindre mörka men jag har fortfarande mina mörka stunder. Om jag gråter händer det när jag är ensam eller när jag går till sängs. Vi besöker vår dotters grav nästan varje dag och jag kämpar fortfarande med skuld över det vi gjorde, om vi gjorde rätt och hur kommer det att vara nästa gång. Vissa dagar känner jag starkare än andra och vågar lita på min kropp vid nästa graviditet. Andra dagar vet jag inte om jag har den styrka som krävs för att försöka.
     
    Ett annat stort problem för mig är arbetet. Jag har en arbetskollega som var jämlik med mig i sin graviditet. Vi pratade om våra bebisar, förväntningar/förhoppningar och att vi kanske skulle vara på BB samtidigt. Det gör ont att se henne och bli påmind om det jag har förlorat och jag har ingen aning hur jag ska hantera den här situationen annat än att låsa i mig på mitt arbetsrum.
     
    Det gör ont i själen men det blir ljusare sakta men säkert. Att sysselsätta mig själv verkar fungera. Det blir intressant att höra vad andra har att säga.

    Kram

  • sotig

    Jag miste också ett vår pojke den 18/1 i v. 21, och det var min första graviditet. Känner mycket igen mig i att humöret och tankarna skiftar väldigt mycket. Några dagar är jag så ledsen och sorgen övertar hela mig, andra dagar kan jag vara riktigt arg på livet, för det känns så fruktansvärt orättvist och onödigt (om man kan kalla det så) att personer som oss ska bli tvugna att gå igenom den här smärtan som det är att mista sitt barn. Så finns det ett fåtal dagar där jag känner en liten strimma hopp om att någon gång kunna få barn och en stor kärlek till min änglason, till min sambo och familjen. Men jag är livrädd för att mista igen, jag tror inte att jag skulle kunna klara det om det hände.

    Har inte börjat jobba igen, men har också en arbetskompis som skulle ha barn nästan samtidigt som mig, och jag är rädd för hur jag ska hantera det. Jag har tyvärr inte ens möjligheten at stänga in mig på kontoret, för hon delar kontor med mig! Vi hade pratat så mycket om våra graviditeter och om vad vi skulle hitta på när vi var mammalediga, och hon väntar också en son, precis som jag gjorde. Men jag tror att jag ska prata med henne om det om det känns för jobbigt, jag har berättat för alla på jobbet vad som har hänt och har valt att vara öppen om det och sagt att de inte ska vara rädda för att prata med mig om det som hänt. Jag kommer säkert också gråta en del i perioder, men det tror jag också är viktigt att göra, även på jobbet om det känns för hårt.

    Annars har jag haft stor hjälp att prata med andra, både vänner, familj och kurator. Forum som det här, och att höra om andra som upplevt detsamma och vågat gå vidare i livet är också tröstande för mig. Sen kan det hjälpa att bara gå en promenad, att ta hand om sig själv och känna efter vad man orkar. Men det känns fortfarande mycket tungt vissa dagar och timmar.

    Stora kramar till er!

  • tankar2009

    Äntligen hittade jag fortsättningstråden till förra tråden för oss som gått igenom det ofattbart jobbiga; att behöva ta ett omänskligt beslut. 


    Den senaste veckan har varit påfrestande med mycket oro och nervositet. Igår gjorde vi moderkaksprovet vi väntat på i princip sedan förra gången vi gjorde det. Det var för snart ett år sedan vi fick avbryta vår första och efterlängtade graviditet. Dagen D var så igår kommen och en mängd scenarion spelades upp i min och min sambos huvuden, där ingen av oss vågade hoppas på ett "bra" scenario. Levde den fortfarande, hur såg värdena ut på ultraljudet, hjärtat, osv. MEN det bästa scenariot inträffade faktiskt och allting såg jättebra ut och alla var så positiva. Det gick knappt att förstå. Vi fick med oss två jättefina ultraljudsbilder som jag inte kan sluta titta på... Men självklart finns ju rädslan och skräcken kvar "tänk om den är sjuk igen och jag måste genomlida det fruktansvärda igen". Vi står ju fast vid våra tankar om att inte sätta ett sjukt barn till livet med allt vad det innebär, men klarar man av att gå igenom det en gång till om det skulle visa sig vara sjukt? Just nu orkar jag inte tänka på det utan försöker intala mig om att allt såg bra ut när vi gjorde provet igår och att oddsen är minimala att vi ska ha samma otur igen. Men det finns ju inga garantier. Men nu hoppas vi innerligt att vi ska få ett bra svar på posten om någon/några dagar, hoppas!!!!
    Många tankar har farit igenom våra huvuden den senaste tiden som sagt och till alla er som undrar hur man går vidare efter att ha gått igenom det vi alla gått igenom vill jag bara säga att det hjälper jättemycket att prata, skriva och älta. Låt tårarna rinna men man MÅSTE försöka att få undan sina skuldkänslor. Det är SÅ viktigt! Jag pratade med min kurator om just själva "skulden" som jag kände otroligt mycket efter förra upplevelsen. Hon frågade vem det var som var "domaren" i den här skulden och hur länge jag skulle behöva sona mitt brott (för det var ungefär som jag kände det). När skulle jag bli "fri"? Där gick det upp för mig att det inte skulle kunna gå att jag kände skuld för evigt, utan man måste förhålla sig till det som har hänt och acceptera att man gjorde det bästa man kunde i stunden. Att man tog det rätta beslutet man kände i stunden. Det är viktigt att komma ihåg varför man tog beslutet och inte ifrågasätta varför man gjorde det. 
    Kram till er alla!
  • tankar2009
    "Jag håller mina tummar för dig och hoppas att moderkaksprovet går finfint! Är själv gravid nu igen (6 fulla) och funderar på hur vi ska göra med prover och så... Du får gärna dela med dig om hur det gick och kändes etc om du vill... Skulle så gärna vilja våga eftersom man kan få veta så tidigt att det kanske går att göra en kirurgisk abort om ngt skulle visa sig vara fel men är rädd precis som du... Lutar väl åt det ändå... kanske..."

    Tack sångerska!!!! Hann ju aldrig svara i den första tråden... Grattis till din nya graviditet! Själva provet gick jättebra, trots att min moderkaka låg i bakvägg vilket kan försvåra chanserna till provtagning. De sticker in en supertunn lång nål genom magen (antar som vid fostervattensprov eller?) och följer hela tiden processen med ultraljud. Sen suger de ut en bit av moderkakscellerna. Allt gick över på max en minut (tror ca 40 sek) och gjorde inte alls ont. Visst sticker det till lite när nålen sticks in och visst känner man själva "suget", men det är allt. Läkaren sa att man kunde känna som "mensvärk" efter ingreppet, men jag har ta i trä inte känt någon värk alls. Har dock tagit det jättelugnt både igår och idag och har tagit ledigt från jobbet även imorgon. Har mest legat och vilat för att vara på den säkra sidan och inte utmana ödet. Kirurgisk abort gör man väl t.o.m. v. 13 tror jag så det är om man gör mkp i de tidigaste veckorna, dvs. vecka 11-12. Samtidigt sa de till mig att den "bästa" tiden är dock att göra provet just i vecka 13. Lycka till i ditt val och fråga mer om du undrar över något!

    Kram!
  • KiLi

    haha... tack tankar... Hann precis ställa om samma fråga i din inbox. Tack för grattis och tack för info... Lova att berätta om du vill när du får besked...

    KRAM

  • tankar2009
    KiLi skrev 2010-01-28 21:20:43 följande:
    haha... tack tankar... Hann precis ställa om samma fråga i din inbox. Tack för grattis och tack för info... Lova att berätta om du vill när du får besked... KRAM
    ...och nu har jag svarat dig i din inbox! Kram!
  • tankar2009

    Nu har vi fått besked!!! Inga kromosomavvikelser!!! Äntligen har ett ton tegelsten lossat från våra axlar och vi kan nu börja förstå att det är på riktigt. Dessutom fick vi reda på att det är en liten kille. Underbart!!! {#lang_emotions_laughing} All oro och nervositet som vi har känt ända sen för ett år sen då vi var med om det jobbiga har äntligen börjat släppa lite. 


    Jag håller tummarna för att ni andra också får chansen att gå vidare snart!
    Kram på er mina medsystrar!
  • nonayti

    Jag förlorade min ängel juli 2008. var tvungen att avbryta i vecka 21+. det värsta jag har varit med om. hon saknade njurar, hade en sjukdom som kallas för polycystisk njursjukdom. efter genetisk rådgivning fick vi veta det värsta, att vi bär en risk på 50% att det händer igen, hennes pappa har njursjukdomer som går i familjen, Vet inte vart styrkan kom ifrån, men vi bestämde oss att försöka igen. nov 26:e upptäckte vi att vi väntade syskon till Safa min ängel. Safas bror Jones föddes juli 2009, frisk och i livet. han är vår mirakel på jorden.

    ni hittar vår historia på min profilsida.

    kram alla underbara mammor

  • Tessan28

    Hejsan allihopa..  har läst lite på tråden här och även i den gamla.. Först och främst måste jag säga (hoppas jag inte upprör någon nu =(..) att vilket fruktansvärt beslut ni fick ta när ni väntade era änglar!! Jag är så ledsen för er skull..

    Vi förlorade vårt första barn i v20 November 2009.. Min BM upptäckte inte hjärtljud på bebisen på en rutinkontroll.. Den resan vi fick gå igenom kommer man aldrig att glömma... I går var vi på återbesök på sjukhuset där vi var och födde fram vårt barn.. Det fanns inga "fel" på vårt barn.. De kunde inte ge oss några svar på VARFÖR!!! Visst samtidigt är jag "glad" (eller vad man ska säga) att det inte var något jag hade gjort eller något ärftligt/genetiskt..jag har min egen sanning om varför vårt barn drogs i från oss, vilket jag aldrig kommer att få svar på.. Men det värsta är nog att de inte hade svar på om det var en pojk eller flicka!!! Det kommer vi alltid att undra.. Hur vågar man försöka igen?? Usch..

    Var bara tvungen att få detta ur mig!!!!

    Kram till er alla där ute!!!

Svar på tråden Hur går man vidare efter sen abort? Fortsättningstråd