• Lady Dahmer

    Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)

    Jag är gravid för andra gången och tänker således ganska mycket på min kommande förlossning. Och jag tänker en hel del på förra vändan.

    Det är ju så mycket man egentligen inte har en jävla aning om och jag tänkte lista mina egna överraskningar:

    1. Avslaget: Wft? Det slemmar och blöder och äcklar och STINKER från snipperiet i typ två månader. Man skulle kunna tro att en ökenråtta krypit upp och dött om man ska bedöma den odör som ångade från snippan under denna tid. Rutten död råtta. I dubbel bemärkelse. Sen som en biverkning på det fick man som det så fint kallas "obalans i underlivet". (Tack gud för de där vaginalgeggan man kan köpa på apoteket. Fixade råttan på nolltid.)

    Detta LÄSTE jag om ca 2 veckor (!) innan jag födde. Inte en föraning hade man. Ingen varning. Ingen som berättade. Köpte hem always ultra slim eller va fan de nu heter, förberedde mig liksom lite inför detta mystiska avslag. Överraskning #2. Avslaget är inte som mens. Fick skicka maken på apoteket för att införskaffa de största vuxenblöjor han kunde hitta. Härligt. Vuxenblöja.

    2. Bruten/knäckt svanskota. VA FAN?! Detta kom som en total överraskning. Snacka om att känna sig helt tagen på sängen då jag dan efter vaknade och upptäckte att jag inte kunde sitta utan att vråla. De efterföljande tre och en halv månaderna var lika illa de med. Fick halvligga 24/7. Glöm att kunna gå. Grät av värk på kvällarna. Skulle ha köpt en badring att sitta på om jag vetat, men nej. Inte ett pip om detta.

    3. Värkarna. Jag väntade mig mensvärk x 100 typ. Kramper i MAGEN. I livmodern. Nej. Bajsnödig är ledordet. Det kändes ungefär som att jag var "havande" med en fem kilos bajskorv som tryckte på i röven. Precis så. Ingen magvärk, bara ett rövtryck som hette duga. En timme innan jag skulle börja krysta: Kan jag få lavemang? Läkarn ba: Du, det är lite för sent att tänka på det nu va?

    4. Efterföljande toalettbesök. Att kissa efteråt var det skönaste jag upplevt. Vad jag inte visste då var att man förlorar krystförmågan efter förlossningen. Detta upptäckte jag dagen efter då jag var bajsnödig. Jo. jag var det. Jag erkänner. Jag ville bajsa. Men tji fick jag! Jag satte mig på toan, tänkte att jag skulle "hjälpa till" lite och...... ingenting. Nej. Man kan inte krysta. Jag blev sittandes, Helt chockad. Och nödig. Och inget hände. Det var bara att ge upp och dra på sig brallorna igen. Det tog tre dagar innan korven till slut kom ut av sig själv. Tre ångestfyllda NÖDIGA dagar.
    Confessions of a Neurotic Attentionwhore - ladydahmer.blogg.se/
  • Svar på tråden Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)
  • frukarlssonn
    URmama skrev 2010-02-19 10:02:37 följande:
    Bra skrivet, det är precis det här det handlar om var och ens egna berättelse. Alla har inte superjobbiga förlossningar, jättesvårt att amma och hemorrojder stora som golfbollar. Men denna tråd ventilerar de saker som kom att chocka en som förstföderska då man trodde man läst till sig all nödvändig fakta. Men såhär efterhand kan jag ärligt påstå att jag inte hade trott folk om de basunerat ut detta till mig i 8 månaden eller så. Man filtrerar och när du närmar dig nedkomst så går du in i dig själv och mentalt förbereder dig, till slut vill du bara ha ut den där klumpen till vilket pris som helst. Alla har alltid fått höra att förlossning gör ont..JA men att bryta benet gör oxå ont men inte kommer det något gott utav det. Du är fokuserad på målet och trots smärtorna så kommer du klara det galant för du får din belöning i slutet Ska göra om detta igen i augusti nångång  Lycka till!
    Håller med. Jag kände redan en vecka efter fl att jag skulle göra om det utan att tveka! Man glömmer, inte alla för jag har kompisar som inte skulle kunna tänka sig genomlida en fl igen på flera år, men många glömmer alla jobbigheter ganska snabbt!
    ♥ Olivia 090610 ♥
  • Nightswimmer

    Vad jag inte riktigt var beredd på var:

    1. Att man kan reagera på smärta med att kräkas. Någongång, någonstans, hade jag väl läst att man kunde må illa under utdrivningsskedet. Men att man kunde kräkas som en kalv under hela öppningsskedet var jag inte beredd på.

    2. Att muffen skulle bli SÅ svullen! Ni vet hur babianarslen ser ut? Så kändes min muff!! (Såg säkert ut så också, men jag vågade inte titta efter...) Svullen och konstig. Det gjorde inte ont, men var väldigt ömt. Det värsta var inte att kissa - även om det sved en del eftersom jag syddes med 9 stygn - utan att torka sig! Fick liksom badda lite, eftersom ingenting kändes som det skulle.

    3. Att det faktiskt kunde gå så lätt att bajsa efteråt! Första gången jag gjorde det var ca 15 timmar efter förlossningen och det var nemas problemas. Inte ens det beryktade sjukhustoapappret var någon fara.

    4. Att barnet kan vara sjukt, trots full pott på apgarskalan. Det visade sig att sonen hade svalt fostervatten med mekonium i + att han hade en hålrum mellan hjärta och lungor (pneumothorax) så vi blev kvar för observation i 10 dagar. Över huvud taget hade jag inte tänkt mig att barnet kunde vara "bara lite sjukt". Jag hade liksom fått för mig att man antingen fick en kärnfrisk unge, eller en som var allvarligt sjuk och skulle leva sitt liv som en grönsak. Nu räckte det med antibiotika och syrgas i några dagar + observation av andningen några extra dagar.
     
    5. Att sjukvårdpersonal kunde vara SÅ underbar! Jag har tidigare haft ganska hemska upplevelser med sjukvårdpersonal, men ALLA jag träffade i samband med förlossning och eftervård var helt suveräna. Då hann vi ändå med tre team under förlossningen och ännu fler under de 10 dagar vi blev kvar efteråt.

    4. Att bröstvårtorna inte alls måste bli helt förstörda av amningen. Jag ammade i sju månader, och hade på den tiden ett enda sår på bröstvårtan. En liten blåsa, som läkte på någon dag.


    Man äger icke snille för det att man är galen
  • Ksomikatt

    Det här var inte JAG beredd på vid min första förlossning:

    1. HAHA...Först måste jag hålla med om TS´s kommentar om känslan av bajsnödighet. Kunde inte förstå vad BM dillade om när de hela tiden "krävde" att jag skulle krysta. Kunde inte fatta hur de menade att jag skulle göra. FÖr hur jag än bar mig åt så kändes det bara som att jag försökte klämma fram världens största bajskorv. Inte sjutton var det något på väg ut den rätta vägen inte.

    2.  Som förstföderska blev jag matad med att jag skulle gå över tiden, döm av min förvåning när förlossningen startade 9 dagar för tidigt, på natten efter att jag gått och stått en hel dag på mellandagsrean och var helt utmattad. Jag hade inte haft en enda förvärk under graviditeten så jag var helt säker på att det bara var förvärkar.

    3. Att allt skulle gå så galet fort, från första svaga känslan av värk tills bäbisen borde ha kommit (då krystvärkarna började) tog det bara 6 timmar. Själva förlossningen i sig tog  någon timme längre eftersom jag var helt utmattad pga dagen före samt att kroppen inte hann med i det snabba skeendet.

    4. De förjävliga eftervärkarna. Helt galet kan tyckas, men att föda barnet gjorde inte särskilt ont , trots bara lustgas.(jag vet att jag var helt borta pga av de starka smärtorna som kom så fort han liksom aldrig fatta att jag hade ont innan det var så ont att jag var borta) men eftervärkarna...OHHH... jag kan ärligt säga att om något under förlossningen skulle göra mig tveksam till fler barn, så är det eftervärkarna. Jag hade dem tätare än vad som är vanligt, och MYCKET kraftigare. Barnmorskorna stod som handfallna och visste inte vad de skulle göra. Jag fick den kraftigaste smärtlindringen de kunde ge, så tätt som det gick. Men den hjälpte inte. Jag hade så ont att varje gång de kom låg jag på golvet och skakade och var nästan avsvimmad.

    Helt underbart att veta att förvärkarna är vanligt att de blir värre för varje barn. Längtar! ...ehum

    Men...för att inte skrämma skiten ur er gravida eller tänkta gravida *ler * så verkar det vara ordentligt ovanligt att det är så hemskt som jag hade. Ingen förlöst kvinna jag talat med kunde/kan  förstå vad jag menar.

    4. Att det skulle kännas så normalt och liksom "så här har det alltid varit" när bäbisen kommit. Förväntade mig en massa oro och känslor av jaha..vad händer nu då? Men allt bara flöt på som om det var det naturligaste i världen. Trots svårigheter med ammning och gulsot.
    väldigt härligt! :)

  • mammavixen
    AlmaMatilda skrev 2010-02-19 10:27:23 följande2. Att muffen skulle bli SÅ svullen! Ni vet hur babianarslen ser ut? Så kändes min muff!! (Såg säkert ut så också, men jag vågade inte titta efter...) Svullen och konstig. Det gjorde inte ont, men var väldigt ömt. Det värsta var inte att kissa - även om det sved en del eftersom jag syddes med 9 stygn - utan att torka sig! Fick liksom badda lite, eftersom ingenting kändes som det skulle.

    HAHAHAHAHA JAG DÖR!! TS har oxå skrivit så att jag nästan kissar ner mig av skratt!!
    Ja, vad visste man med första barnet??
    Med andra hade man lite koll på vad man ska ha och förbereda sig på.
    TAck tjejer för att ni förgyllde min dag!!
  • idisb

    något som jag inte fick veta innan förlossningen eller under det va hur man skulle få ut moderkakan. jag trodde den bara skulle komma ut av sig själv, mm eller hur. Hade en jätte jobbigt förlossning och ut kom den inte. flera läkare och bm va inne och drog i den för att få ut den men ut kom den inte, höll på att hamna på op när jag till slut tänkte att undra va som händer om ja krystar lite... poff kom den. kunde ingen med detta?

  • BrunoBus

    Vilken undebar tråd, sitter och skrattar när jag läser, inte för att det är roligt med alla hemska smärtor, men för att jag känner igen mig så himla väl... :) Har en ny med BF i maj och det ska bli spännande att se hur det blir, men som sagt ni har verkligen prickat rätt i era förklaringar! :)

  • IdaVasterflo
    idisb skrev 2010-02-19 11:31:11 följande:
    något som jag inte fick veta innan förlossningen eller under det va hur man skulle få ut moderkakan. jag trodde den bara skulle komma ut av sig själv, mm eller hur. Hade en jätte jobbigt förlossning och ut kom den inte. flera läkare och bm va inne och drog i den för att få ut den men ut kom den inte, höll på att hamna på op när jag till slut tänkte att undra va som händer om ja krystar lite... poff kom den. kunde ingen med detta?
    haha, men gud! Bad de dig inte krysta då? Fick du liksom räkna ut det själv? 
  • saltflingan

    Att det inte alls behöver göra ont när huvudet står i öppningen. Kände inte ett smack! (Hade bara lustgas som bedövning.)

  • Drom

    Jag är nog mest förvånad över hur mycket man glömmer. När jag läser om era upplevelser (tack för att ni delar med er!!) kommer en del tillbaka, men annars måste jag säga att det mesta av förlossningen, akutsnittet, smärtor efter det och sömnbristen i början seglar runt i minnet i ett luddigt rosa skimmer.. Hormoner är fina grejer :) Minns inte värksmärtorna (gjorde det verkligen ont?), minns ingen oro (kanske inte kände någon, personalen var jättebra trots dippande hjärtljud på vår dotter), minns vagt att det var plågsamt att ta sig ur sängen de första veckorna och att jag inte insåg hur starka värktabletterna var innan jag slutade ta dem) och att även efter snitt (var 8 cm öppen i några timmar innan dess) känns allt ganska ommöblerat och det känns som om det trycker på konstigt när man ska bajsa..

    Det som var klart jobbigast var amningen. Jag visste att det kunde vara ett elände eftersom min bästa kompis haft det så, men är fortfarande rätt arg på att ingen av de föräldrakurser vi gick på sa något om hur fruktansvärt smärtsamt och jobbigt det kan vara. Varför är man öppen om förlossningssmärtor men inte om amningssmärtor (visst, de drabbar tack och lov inte alla, vilket ju värkarna gör). Grät floder, höll på att kräkas av smärta, hade öppna sår i åtta veckor (jäkla läkare som inte tog mig på allvar - varför är det så mycket jobbiga saker man får stå ut med som nybliven mamma bara för att de anses normala? tror de på allvar att man bara sjåpar sig när man ammar barnet blod vecka ut och vecka in?). Att man kunde få svamp på brösten (herregud vilken smärta, och den pågår i veckor och kan komma tillbaka hur många gånger som helst) var också en överraskning, liksom att man kan få mindre stockningar (men ack så smärtsamma) ett oräkneligt antal gånger. Vaknade mer än en morgon och undrade om det fanns någon jag kunde övertala att dubbelamputera mig inom en kvart - och menade det till hundra procent. Den allra största överraskningen kanske ändå var hur envis jag var med att fortsätta - är inte alls säker på att det var det bästa för oss egentligen, men jag kunde inte förmå mig att ge upp trots att jag innan talat massor om hur jag skulle amma bara om "det funkade"..

    En häftig grej var dock att jag plötsligt en dag visste att nu var amningsproblemen över, kände mig helt säker, och faktiskt hade jag inga som helst problem efter det (ammade i sex-sju månader till efter det). Och då var det plötsligt jättejättemysigt att amma :) - efter tre-fyra månader av elände. Har fortfarande ganska blandade känslor inför mina bröst (låter jag helknäpp nu ;), tyckte liksom de svek oss, fast sen kom de igen lite.

  • saltflingan

    Ohhh att ingen berättat att rosafärgade flytningar kunde vara vattnet! Inte ens när jag ringde till förlossningen så sa de något om att det kunde vara vattnet. Och vad är det för bullshit att det ska lukta som sperma? Det luktade ingenting. Flytningarna var som en mens mängdmässigt och jag var tvungen att ha binda.

    Min bm reagerade på det på efterkontrollen. Men herregud vid blödning måste man åka in för en kontroll! Men nej, de sa det inget om när jag ringde till förlossningen.

    Att man inte alls måste ha förvärkar, det kan dra igång pang bom. Var inte alls beredd på att jag skulle föda barn i 36+3, trodde ända in i det sista att det bara var förvärkar och att man skulle ha det så i några veckor till.

Svar på tråden Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)