Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    ett bra tips för minnessaker kan faktiskt vara att göra ett enklare album/pärm för såna saker. Då får man två flugor i en smäll - man har minnet kvar samt att man har ordning och reda på sakerna.

    Tex om man har fotografier och vykort, tågbiljetter, flygbiljetter, vimplar från konserter och liknande.

    ta ett styvare pappersark, häfta fast föremålen ordentligt eller lägg i plastfickor. Skriv tydligt på arket/fickan vad det är för årtal och vilket minne det är frågan om.

    Sortera in i flikar på tex "mamma" - "sommaren 1987" eller vad det nu kan vara...

    På så sätt håller man skåp och lådor rena från skräp som bara ligger och blir förstört. = mer utrymme att lägga saker på platsen där dom SKA ligga!

    ----------

    Vi praktiserar även 15 min städning.

    15 min innan sängdags stängs allting av. Radio, datorer, tv, spel osv... och sen tar HELA familjen och samlar ihop dagens aktiviteter och tar med det till respektive rum/plats.
    På en kvart har vi 130 kvadratmeter hus städat!

    --------

    Barnen har en egen tvättkorg. Istället för att leta smutstvätt över hela huset har alla barn varsin tvättkorg som dom ansvara för att lägga i tvätten och säga till när det behvös tvättas. Och en enkel regel : Det som inte ligger  tvättkorgen blir inte heller tvättat. Punkt.
    ----------

    Nu vet jag inte hur just du har det Ts med tvätt och sånt men jag har ett system hemma här att jag tvättar alltid så fort jag får ihop en hel maskin tvätt. På så sätt har jag aldrig stora högar med tvätt. En maskin tvätt att hänga tar 2 minuter. Att vika ihop samma tvätt tar max 5 min. Sen är högen slut...

    ....................

    Rensa!!  Du får bättre plats om du rensar. en familj på 4 personer klarar sig utmärkt med 12 handdukar för dusch och hårtvätt. Man måste inte ha en hel garderob med matchande handdukar, tvättlappar och badlakan i mängder med färger och storlekar och antal.
    Ta för vana att lägga handdukarna i tvätten en viss dag i veckan så får du snurr på rena/smutsiga handdukar.

    gör samma system med sängkläder, man behöver inte mer än högst 3 uppsättningar sängkläder för varje säng. En uppsättning ligger i sängen, en i tvätten och en är manglad och klar i garderoben.
    ----------

    Rena kläder är rena kläder!

    Provar man kläder är dom fortfarande rena, då lägger man tillbaka kläderna i garderoben och INTE i en rugelhög på en stol eller på golvet .. kläderna går inte självmant tillbaka till garderoben...  det tar 30 sekunder att hänga tillbaka en ren blus... en skrynklig blus på golvet måste först tvättas, strykas, hängas tillbaka..
    Så vad väljer du??

    ------------

    Krångla inte!!

    Lägg inte ner onödigt krångel på att ha ordning o reda. Gör det enkelt. Gör EN sak i taget och lär in från början att man gör klart det man sysslar med , lägger tillbaka det och sen tar man något nytt. Svårare än så är det inte.

    ---------

    ha samma system överallt.

    Som sagt ovan - krångla inte till det i onödan. Ha samma system på ordningen överallt oavsett om det handlar om att sortera toarullar eller sortera kartonger i förrådet. Stort som smått - ha samma system!


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-02 22:19:21 följande:
    Jag är nyfiken. Vad menar du med samma system?
    jag menar att man ska ha samma system på ordningen oavsett storleken på det som behöver sorteras/vara snyggt.

    Man kan tex inte sortera sina papper i pärmar i bokstavsordning om ens egen garderob ser ut som Hiroshima.. - Det går inte helt enkelt. För då ger man snart upp och så hamnar räkningarna återigen på köksbordet en vecka senare. Ska man sortera sina papper måste man göra även likadant i garderoben.

    Har man ordning överallt vill man inte ens börja röra omkring det hela. Man kan liksom inte fuska sig till ordning och snyggt genom att bara fixa en pärm och tro att resten fixar sig utan man måste köra hela vägen ut från början till slut.

    Så oavsett om man sorterar hårnålar eller flyttkartonger måste man ha samma tänk. Börjar man ha ordning i ena hörnet måste även andra hörnet vara lika ordnat.

    ----

    Ett annat bra tips är att ALDRIG skjuta upp på något. Det finns inget som är sååå viktigt att något annat blir uppskjutet.
    Jag kan tex inte förstå dom som samlar på sig två veckors post INNAN man börjar sortera sina papper.

    Man tar sin post och öppnar den , läser, agerar . på 5 sekunder har man antingen en räkning som ska betalas eller ett reklamblad man läst och som kan kastas.
    Post och reklam är sånt man dessutom kan ägna sig åt medans man gör en massa andra saker. Sitter man och kissar har man all tid på sig att läsa igenom dagens postskörd utan att bli störd av en massa annat.

    --------

    Effektivitet är faktiskt ganska kul... Prova och se hur effektiv och smart du kan vara genom att göra flera saker samtidigt.

    Sitter man på toaletten kan man tex: byta toarulle, skölja ur handfatet, snygga till mattan, knyta ihop soppåsen, fylla på kattsand...

    i köket kan man plocka undan disk och mat medan man står och väntar på att nästa ingrediens ska ner i grytan.

    I väntan på att tvättmaskinen ska centrifugera klart kan man plocka ner föregående torra tvätt, tömma ur tvättmedelspaketet , torka rent tvättmaskinen ovanpå, sortera stryktvätt

    osv osv osv...

    Bli effektiv och få ordningen helt gratis!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Analoga skrev 2010-03-04 09:17:28 följande:
    Jag gjorde ett ryck häromdagen och rensade kassen där jag slängt ner diverse papper + en annan pappershög! nu återstår bara en nätt liten hög som ska till sina diverse "hem". Det är dock en kategori jag inte vet vad jag ska göra med: papper som ska vara "under bevakning" eller vad man ska säga, tex kallelser, papper från dagis man ska fylla i och lämna in os v. Sätter jag dem i en pärm så glömmer jag garanterat bort att titta i pärmen Så var ska man ha såna här papper? Kallelser tex fyller jag direkt tiden i almanackan men andra papper kan man ju behöva spara på något bra ställe.
    skaffa en riktigt bra anslagstavla för enbart detta ändamål.

    Så har vi hemma och det fungerar jättebra.

    Anslagstavlan sitter på en av köksväggarna och där sätter vi upp allt som är pågående: VAB-anmälan, föräldrapenning, tandläkartider, dagispapper, bilbesiktning, inbjudningskort till bröllop/dop/barnkalas osv osv..

    när sånt här betas av grej för grej så åker papprena in i pärmar som "åtgärdat".

    Och nej - vi sätter inte upp något annat på denna anslagstavla. Det är totalt förbjudet.

    Saker som pizzalistor, telefonlappar och sånt sitter på ett helt annat ställe.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Ett bra tips är också att inte bara ha ordning utan också att plocka undan och plocka bort.

    Ett kök blir hundra ggr lättare att göra rent och hålla rent om det inte är belamrat med prylar och möbler.

    Förvaring i all ära men man kan inte förvara ned till minsta lilla tändsticksask i en snygg hög.

    Så mitt tips: Rensa köket från ALLT - sen börjar man ställa in det som behövs: köksbord, stolar, barnstolar.  Sen tar man bänk för bänk. Det som används dagligen kan stå framme som kaffebryggare och tekokare. Sånt som bara används ibland och nån enstaka gång tar man undan som tex fritös, mixer, grillverktyg.

    Big no-no i ett kök är tidningskorgar/hyllor, leksaksbackar, hundens sovkorg och diverse telefonhyllor/hallmöbler - sånt samlar bara mer skit. Ta bort!

    Man kan inte ha framme allt bara för att det är exklusivt och snyggt. Har man inte plats så har man inte. basta.

    Tänk också på att ju mer förvaring du har - ju mindre utrymme får du på arbetsytorna. Så banta ner förvaringen till det som faktiskt bara behövs och plocka undan resten. Man behöver inte 6 burkar med änglamotiv som bara används till hälften och bara rymmer en massa skit. Ha framme EN burk och fyll den med något vettigt. Ta bort resten.

    På så sätt blir det genast mycket lättare att hålla bänkarna rena och snygga efter avslutad måltid och det går mycket fortare att rensa undan när man håller på att laga sin mat. Då slipper man ångest över att städa köket på kvällen eftersom köket i princip "städar sig själv".


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    En annan bra grej är också att faktiskt använda rum och utrymmen till det som är avsett...

    Korkat kanske det låter men jag tror att många faktiskt glömmer bort saker som är självklara.. man ser inte skogen för alla träden ni vet... 

    Man har inte sandleksaker i en back i badrummet
    Man har inte tre uppfällda barnvagnar i köket
    Man ställer inte strykbrädan uppfälld i sovrummet med tre trådbackar ovanpå
    Man har inte barnens cyklar och uteleksaker i vardagsrummet
    Klädhögar är inte någon möbel som ska ligga vecka ut och vecka in
    badrummet är inget förråd för flyttkartonger och färgburkar

    ja ni fattar...

    visst vet jag att folk bor i lägenhet och inte har förråd att tillgå och vissa bor trångt och har dåligt med utrymme den vägen - men man kan göra så gott man kan utifrån sina egna förutsättningar och hitta bra lösningar.

    Man kan sortera, vika ihop, fösa undan, stapla, rulla ihop, skruva isär,ställa ut, ställa undan, ställa in - för att få plats och få bättre ordning. Bara för att saker står framme måste dom inte vara uppställda/uppfällda.. om ni förstår..


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-06 21:42:12 följande:
    Själv har vi fortfarande problem med att barnen så snabbt drar fram alltför mycket grejer. Någon som har några tips? Ofta måste de städa innan de får se på tv (med hjälp från en av oss), men sedan är det ofta något som händer som gör att just den kvällen blir ett undantag. Det råder så att säja undantagstillstånd på uppstädning av leksaker just nu .
    Det är det som är problemet. Det finns inga undantag. Det finns inget som är så viktigt att man struntar i att plocka undan efter sig. Basta!!

    om tv-programmet börjar om 5 minuter - ja shit happens- det är bara att städa på tills det är klart. Använd inspelning på dvd:n! Titta på programmet när ni städat färdigt.

    Och även om saker ohappandes händer så behöver ju inte hela familjen bli lamslagen bara för det. Nån får fixa det som händer, resten städar precis som vanligt.

    och sen gäller det ju att man faktiskt har LIIIITE framförhållning med informatioin och sånt så inte lilla Axel står kl 22 på kvällen och "plötsligt" kommer på att han ska ha matsäck med sig till skolan nästa dag....  sånt funkar inte,

    Om man vet att det är plock och städ som gäller varje kväll - då får man planera utifrån det så man inte också kommer på att ojdå om en kvart ska vi lägga oss och inget är gjort...

    planering, planering, planering.. det är liksom ingen nyhet att det ska städas varje kväll..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Thursday skrev 2010-03-07 11:58:29 följande:
    Fast hu... inte vill jag leva ett liv där det som står absolut högst på listan över vad som är viktigt i livet är Städning. Nej, då får det hellre vara lite skitigt Till en rimlig gräns förstås!
    ja men skitigt och stökigt är inte samma sak..

    Och jag tycker att man ska ha som rutin att varje kväll ta undan det man gjort under dagen - har man det som rutin blir det allt mindre att plocka undan för varje kväll eftersom man lär sig med tiden att plocka undan vartefter man är klar.

    För mig är det inget konstigt att ägna sista kvarten om dagen åt att plocka undan och förbereda för dagen. Vad kan vara mer viktigt än det - egentligen?
    Varför skulle ett tv-program som går i repris fyra ggr nästa vecka vara mer viktigt än att vakna upp till ett hem som är hyggligt snyggt och ordningsamt? - Det är ju det som tråden handlar om - att man inte ska ta några genvägar..

    börjar man hoppa över en massa plock och skapar en massa regler och undantag - ja då har man snart behovet av att återigen skapa en tråd som denna..

    5 minuters plock idag - då slipper man en halvtimmas storstädning imorgon...
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Mycket elände slipper man också genom att låta hela familjen vara en självklar del av det som ska göras.

    Det finns ingen orsak att man själv ska stå och göra precis allt i hemmet ifrån att köpa tandborstar till att rensa avlopp.

    Är det bara en som städar och håller ordning så blir det aldrig ordning. Tyvärr enkel logik.

    Så sluta curla era karlar och barn och låt dom få sin del av det som ska göras.

    Man kanske inte behöver göra ett schema men att alla har varsin grej som sin som ska göras och att man hjälps åt hela tiden underlättar jättemycket och man slipper alla dessa eviga högar som aldrig tar slut.

    Underlätta för hela familjen genom att göra allting mer tillgängligt även för deras del. Kanske barnen kan ha en egen tvättkorg på rummet tex?


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Feline skrev 2010-03-07 21:02:06 följande:
    Hur ofta gör ni sånt som inte ingår i dagliga rutiner? ...som t.ex. att byta sängkläder, våttorka golv, städa badrum, panta flaskor och allt vad det nu kan vara.
    Byta sängkläder, byta handdukar i badrummet, städa badrummet - sånt gör jag samma dag med allting. Ca varannan vecka och då menar jag grovrengöring av badrummet som att skura kakel, städa under badkaret och sånt. Lättare städning som att skura ur toastolen och torka speglar görs varannan-var tredje dag i samband med att man duschar tex.

    Våttorka golv blir efter behov. Köket torkas varje kväll då det är det rum som alla samlas i flera ggr varje dag. Smulor kan jag leva med men inte klistriga golv. Sånt avskyr jag.  I övrigt blir det våttorkning i huset en gång i veckan eller efter behov och då kan det bli oftare eller mer sällan.

    Panta flaskor görs samtidigt som vi kör saker till sopsorteringen då affären ligger precis brevid. Så den intervallen varierar kraftigt och styrs av hur mycket reklam man fått i lådan, om man har kartonger som behöver kastas eller att påsen med glasburkar blir full..

    Och därmed får ni ett tips till - att göra vissa saker samtidigt gör allting mycket lättare. Och allt blir lättare också att komma ihåg.

    Byt tex sängkläder samma dag ni byter badrummets handdukar.. Plocka undan barnens smutstvätt och leksaker samtidigt som dom sitter i badet. Gå ut med soporna och torka köksbänkarna medans ni väntar på diskmaskinen osv..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Lite mer tips här..

    nåt jag reagerar över hos en del kompisar och bekanta är att många faktiskt inte tycks veta hur man städar och det gör givetvis att mångas hem ständigt är stökiga då dom faktiskt inte vet hur saker ska vara.

    Jag blir lite förvånad när man städar/plockar saker bara halvvägs och sen blir det liksom stopp för man vet inte hur man gör resten.

    det känns tråkigt för det innebär ju att personen i fråga aldrig kan få ett rent och undanplockat hem.

    alla kan lära sig städa, det är ingen som är född med en stökighetsgen, utan det handlar om vad man fått lära sig hemifrån helt enkelt. det är svårt att motivera ett snyggt hem om ens egna föräldrar alltid levde i stök och bök - jovisst finns det folk som blivit undantag men inte heller där handlar det om några speciella gener utan snarare mer att man gör revolt...

    ett bra tips att lära sig städa grundligt i både plockning och renlighet så gäller det att man lär sig städa systematiskt. man kan inte torka köksbordet samtidigt som man hänger gardiner i vardagsrummet samtidigt som man rensar barnens garderober och tvättar en maskin tvätt.. då blir man aldrig klar och det blir heller aldrig någon riktigt ordning om man bara hysteriskt springer runt och drar i allt och inget.

    Ta ett rum i taget - gå från höger till vänster och plocka undan och plocka rent. Häng ut mattorna, dammtorka, dammsug, våttorka golvet - KLART!


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...