Inlägg från: mrs lundin |Visa alla inlägg
  • mrs lundin

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    har sytt mina första par muddbyxor! tänkte lägga in en bild, men kameran behövde lite kärlek först Har blivit så inspirerad till att börja sy sista tiden, bland annat från denna tråden och så massa fina bloggar. Börjat sy babykläder till "lilleman" som ligger i magen. Vi vet inte könet än, men jag håller på att kompletera den bas-gardrob som vi fått som dock innehåller mest (blåa) pojkkläder, och syr därför mest "unisex" i klara färger, gärna lite retro!

    Fråga: Hur skalar man ner mönster till en mindre storlek? Vill sy ett par plagg i st 50, men de allra flesta mönster är 56 minsta. Vet att inte alla barn har så små storlekar, men räknar med att lilleman kommer kunna ha det ett litet tag iaf. Var på TUL (tillväxt-UL) i förra veckan och då låg h*n 14% under genomsnittet i v 33.
    Av de kläder vi fick var där bara 3 body och ett par byxor i st 50, så lite mer vill jag gärna ha!

  • mrs lundin
    Du och Jag ver2 skrev 2011-02-18 20:23:46 följande:
    om du har mönsterarket med flera större storlekar så lägger du linjalen i varje hörn på mönstret - mäter skillnaden på storlekarna uppåt och mäter då in till den nya storleken. Hm, hänger du med!? Man kan alltså inte bara ta tex 1cm mindre runtom!

    Tänk också på att de flesta mönster är lite större än köpekläder - så 50cl (i hemmasytt) motsvarar ibland 56cl (köpt)!
    Tack, får prova det! Jo, märkte att byxorna jag sydde nog var ganska stora, jämförde med ett par köpta och de jag sydde såg helt klart större ut! Men det kan säkert va olika i olika mönster med.. (bara för att förvirra ännu mer...) 
  • mrs lundin

    här kommer mina första muddbyxor st 56, men stora om man jämför med några köpta jag hade. Ska se om jag kan minska ner mönstret för att göra ett par i st 50 med.


  • mrs lundin

    Hjälp!! Har suttit och fått sytt en sparkdräkt med öppning mitt fram. När jag nu allra sist hamrar i tryck-knapparna kommer en snett! (har inte varit med om det innan med prym-knapparna. Har dock ingen tång utan hamrar i dem) 2 utav 5 "piggar" har fäst, av de 3 andra sitter en mitt i hålet, och två utanför. Men knappen sitter fast iaf! Tänkte först att man kanske kunde knipsa av piggarna, men då en av dem sitter i hålet så passar ju inte andra delen ("hanen"). Vad gör jag nu? Hur får jag loss tryckknappen utan att förstöra tyget? 

  • mrs lundin
    Elias Emil skrev 2011-03-05 08:55:21 följande:
    Knipsa försiktigt av ringen så går det att få loss. Såg det i någon blogg.
    tack för tipset! lyckades få loss den utan att det gick sönder
  • mrs lundin

    Har tänkt sy en mössa till bebis som kommer om ca 3 veckor. Funderar på hur tjock den behöver vara, blir det för mkt att fodra med flecce? Kanske räcker med dubbelt tyg, tex muddväv/ribb? Så svårt att veta hur varmt det kommer va då! Och hur kall bebisen är om öronen.... bor i köpenhamn så jag räknar med att våren som börjar komma nu håller i sig! 

  • mrs lundin

    nån som provat att beställa hemliga stuvpaket hos jny design? Fick man många fina tyger? ska skicka iväg en beställning på lite tyger och funderar på om jag ska prova att beställa ett sånt paket med... eller kanske ett färdig klädpaket... hm...

  • mrs lundin
    Stormorsan skrev 2011-03-18 13:10:48 följande:
    Ja jag beställde 1 kg. Jag fick knappts en meter vardera av fyra olika trikå/mudd/interlocktyger + en rejäl bit velour.
    Det blev inget hemligt paket denna gången, köpte lite mer av reatygerna istället! Det är farligt med så mkt fina tyger, blir ju endel pengar iaf! Vill oxå ha det där pengaträdet!!  Men kan aboslut tänka mig att prova det en annan gång, låter som man kan få mkt tyg för pengarna i paketen! Var väldigt sugen på ett klädpaket med, men vet inte om det är en kille eller tjej som gömmer sig i magen, och unisex fanns bara st 56 kvar, vill hellre köpa lite större så kanske det räcker längre...

    Kom på en fråga till, ska klippa till ett kantband i trikå, och funderar på om jag måste se till att kanten som jag utgår från är helt rak? Eller funkar det iaf, så länge den har samma bredd hela vägen? Tycker flera av mina tyger blivit töjda och lite bubbliga längs kanten, vilket försvårar när man ska klippa till det. har tyvärr ingen skärmatta eller kniv, men iaf en bra skräddarsax  
  • mrs lundin

    gör ett nytt försök med min fråga: När man ska klippa till kantband i trikå, är det viktigt att kanten man utgår från är helt rak? eller gör det inget så länge bandet man klipper till är lika brett hela vägen?

    Har bara kantat med köpt kantband i trikå innan, men finns ju inte så många färger så tänkte ge mig på att klippa till själv och göra eget. 

  • mrs lundin
    Stormorsan skrev 2011-03-23 13:35:33 följande:
    Jag utgår alltid från en rak kant. Rullkniv, skärlinjal och skärmatta gör jobbet lätt.
    har tyvärr inte så fancy verktyg än så länge, får önska mig det i födelsedagspresent Men har iaf en bra skräddarsax. får lägga ut tyget och mäta med en tumstock så borde jag väl kunna få en ganska rak kant att ugtå ifrån. 
  • mrs lundin

    hur viktigt är det med trådrikning (och hur ska den eg vara) när man syr dregglisar? Har gjort ett eget mönster utifrån en som jag köpt, men första utgåvan blev väldigt "sladdrig" och uttöjd i kanterna, funderar på om det är trådriktningen som är boven i dramat. Måste va mer noga när jag syr med så jag inte drar i det för mycket. Har kikat på hur den jag köpt är sydd, och ska pröva att göra om det. Känns bara som man kan utnyttja tyget bättre om man inte måste klippa till det efter trådriktning... 

  • mrs lundin

    provade både att sy en där jag var noga med trådriktning och sen en till utan att bry mig om det, gjorde ingen skillnad på dregglisarna iaf. Handlar nog snarare om val av söm och hur mkt jag drar i tyget. Bara sicksack runt var ingen höjdare, sydde sen först raksöm och så sicksack efteråt, blev iaf bättre men inte helt bra. Syr på en gammal husqvarna och har inte så många sömmar att välja på. Men nu har jag istället blivit sugen på att köpa en overlock! Och maken tyckte faktiskt att det var en bra idé  Är mammaledig nu, och har ju tiden till att sy. Väntar jag till vi har mera pengar på kontot (när jag börjat jobba, är mammaledig från plugg nu) så kommer jag ju inte ha lika mkt tid. Så nu kikar jag runt på maskiner, funderar på en brother 3034, verkar som många på sysidan är nöjda med den iaf!  

Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd