• Jaz1

    Mammatråden för tvillingar födda i februari/mars/april 2009

    Perfekt med ny tråd! Jag är med!

  • Jaz1

    Vi håller oss friska trots att vi antagligen får hem dagisbaciller från storebror varje dag. Vi är faktiskt sällan sjuka och jag vet egentligen inte varför, vi knaprar inga vitaminer eller äter extremt hälsosamt eller är motionsmänniskor. Vi har nog bara tur!

    Har äntligen slutat att ge de små nattflaska för snart 2 v sedan. Gick faktiskt bättre än förväntat. De två första nätterna var de vakna och protesterade ca 45 min två gåner på natten, men efter det har de inte protesterat så mycket men ändå sovit oroligt och velat ha nappen ofta. Igår natt var den första natten de båda två sov hela natten, fr 19-06! Tjohoo! Hoppas att det fortsätter så!

    När vi var på 1 års-kontroll för 2 v sedan så blev jag lite paff när sköterskan visade kurvorna och sa att Elias ligger precis på normalkurvan och Noah bara strax under. De vägde 8,3 kg och 8,0 kg och var 69.5 cm långa. Jag var tvungen att gå närmare hennes dator och kika och då visade det sig att hon enbart tittar på kurvan som mäter vikt i förhållande till längd och inte kurvan som baserar sig på vad en 1-åring "ska" väga. Mycket bra tycker jag!

  • Jaz1

    Lugnt som vanligt här. En matfråga. Vad äter era små för gröt nu? Jag köper fortfarande sådan 12 månadersgröt. Visst är det väl så att bvc rekomenderar att ge dem industrigröt upp till 1 år, eftersom den är extra berikad. Hur gör ni nu? Ger ni vanlig havregrynsgröt? Visst är det så att någon frukt (puré, skrap el mos) är extra bra att ha till, som gör att järnet lättare tas upp? Ger ni dem mjölk till gröten?

  • Jaz1
    Sleeping Beauty skrev 2010-04-01 22:34:42 följande:
    Fick precis svaret på vårt dna-test och våra tjejer är enäggstvillingar!!!! Vilken chock. Alla har hela tiden sagt att allt tyder på att de är tvåäggs!!! Vilken tur att vi köpte ett test i alla fall .Det har ju egentligen ingen betydelse för oss, men det är ju skönt att kunna svara på frågan och skönt även för tjejerna själva att veta när de växer upp...Mycket som snurrar i mitt huvud nu kan jag säga... Var så inställd på att de var tvåäggs...
    Spännande! Vi har inte dna-testat men eftersom de bara hade 2 hinnor i sin skiljevägg så ska de ju vara enäggs.
    thessires skrev 2010-04-06 10:45:54 följande:
    Ni andra som har barn födda i v.32-33. Känner ni att era är helt ikapp utvecklingsmässigt? Jag tycker fortfarande att man märker lite att Alex & Max är för tidigt födda men det suddas ut mer och mer för varje dag. Storleksmässigt tycker jag faktiskt att de är helt ikapp. De väger lite över 10 kg och är 75-76 cm långa. Visst är de små men ändå inom den "tillåtna" gränsen för en normalfödd 1-åring.
    Mina killar är ju födda v 32 och både neoläkaren och bvc-läkaren tyckte att de var helt ikapp. På 1-årskontrollen sa de att killarna "kan" allt det som en 1-åring ska kunna. De reagerar på sitt namn, säger olika ljud om än inte ord förutom mama och nej, vinkar, bygger torn av två klossar, sitter, står med stöd och kryper och växlar obehindrat mellan dessa. De går inte, men bvc-tanten sa att de flesta 1-åringar inte går. Vet inte riktigt någon statistik om detta, men det är ju ganska stor skillnad på ickeprematutra också, min systerson gick när han var 9 månader medan vår grannflicka gick när hon var nästan 17 månader.
    Goffer skrev 2010-04-06 12:41:22 följande:
    Nu känner jag att vi måste komma igång med att äta "själva". Jag e lite bekväm så jag sitter ännu och matar för det mesta...går ju faktiskt fortare.Har era kottar börjat äta själva med sked?Hej så länge.
    Mina äter bara själva när de får plockmat, men då med händerna alltså. Har provat lite att de ska äta med sked men N tuggar då bara på skeden eller kastar den på golvet medan E verkar förstå att man ska doppa den i maten och sedan stoppa den i munnen. Blir väldigt kladdigt... Det kanske är dags att vänja dem att äta själva men då måste jag nog köpa någon slags plastmatta som jag kan lägga på golvet under deras stolar och sedan bara skölja av i duschen...
  • Jaz1

    Jag tycker det går ganska bra om vi är på vår tomt. Vi bor i kedjehus med en liten tomt med altan och gräsmatta och med en häck runt. Tvillingarna går ju inte än vilket jag tror underlättar. De kryper omkring och jagar en boll eller sitter och pillar med någon pinne eller krafsar gräs. En del gräs och annat åker säkert in i munnen också när jag inte ser... Storebror på 4 år brukar oftats hjälpa mig under tiden med trädgårdsarbete eller så leker han med sina traktorer och grävmaskiner. Har precis köpt en sandlåda som jag ska ta och skruva ihop idag och det tror jag också blir toppen att ha på tomten. Men det blir problem och bökigt när jag måste in och byta blöja på någon av de små eller om stora killen behöver gå på toaletten. Ska nog börja med att byta blöja ute nu så jag slipper släpa in alla då.

    Om vi går till en lekplats så har tvillingarna än så länge fått sitta i sin vagn och titta och/eller äta kex eller frukt. De flesta lekplatser är väldigt öppna och då får jag för mig att tvillingarna kommer att krypa åt varsitt håll och "smita iväg". Förstår inte varför det inte är staket och grind runt alla lekplatser.

  • Jaz1

    Thessires, vi har åkt 80 mil som längst. Men då var småkillarna bara 6 månader så de sov ganska mycket. Men när de var vakna var de svåra att sysselsätta, det är mycket lättare nu när de kan sitta och leka med någonting en stund eller sitta och äta något. Nu i julas åkte vi 50 mil och då åkte vi på eftermiddagen när de skulle sova och sedan blev den en middagspaus och sedan en till kort paus. Efter det somnade de för natten och när vi kom fram bar vi in dem till sängen. Storebror på 4 år älskar att åka bil! Han tittar i böcker och tittar på film och så brukar vi ha med mat-termos till honom för han tycker att det är så mysigt att äta i bilen. Sedan så behövs ju lite mutor ibland förstås, både ätbara och nya spännande böcker eller leksaker och härlig musik så klart! Om vi skulle åka så långt som er så skulle jag nog föredra att resan tar en dag längre och att man kan ta långa mat-lek-upptäckar-pauser än att sträckåka på ett dygn.

  • Jaz1

    Bedövningssalvan Xylocain kan man smörja på om vattkopporna är riktigt besvärliga. Den kan man också ha på vattkoppor i munnen. Tror den är receptfri på apoteket ja. Vet dock inte om man kan smörja stora delar av kroppen med xylocain om man har många vattkoppor, det bör kollas upp med sjukvårdrådgivningen eller liknande. Ingen av barnen här har haft vattkoppor, men då det gick två rundor med vattkoppor på stora killens dagis så blev han inte smittad vad vi vet. Men eftersom det är så smittsamt hade han kanske någon koppa någonstans som vi inte såg.

  • Jaz1

    thessires, ang sen inskolning i augusti så brukar nog de flesta förskolor börja med inskolningen efter sommarsammanslagningen och efter det att 6-åringarna börjat fritids/f-klass. Har för mig att det var kring den 10:e för oss när storebror började. Då skolade de in 3 st den 10-13:e och så 3 barn till veckan efter för att slippa alla inskolningarna samtidigt. Så den 16:e är nog inte ovanligt, men om de kan neka en plats tidigare ver jag inte.

    Vi har ju flyttat till Norge och killarna har fått barnehageplats fr 2 aug. Storebror ska byta till samma dagis så det blir tre inskolningar för oss då. De har kortinskolning och räknar 3 dagar. Min sambo får "inskolningsledigt" fr jobbet och jag har inget jobb ännu. Ser ut som om jag kommer jobba som springvikarie i olika skolor för Manpower och kan ju då tacka nej några dagar om inskolningen skulle dra ut på tiden.

    Mina killar var sjuka när de skulle på 15 mån kontroll så jag vet inte riktigt vad de väger men skulle gissa på 8.5-8.8 kg och kanske 75 cm. Ganska små de också.

    Mina sover 2 tim på fm, 1 tim på em och sedan 19.30-06.00. Alltså ca 13.5 tim per dygn...

  • Jaz1
    Sleeping Beauty skrev 2010-05-13 19:53:13 följande:
    Våra tjejer sover allt som oftast 19-05.30 och sen 2-2,5 timme på dagen. Har vi tur så sover de längre på natten (dock aldrig längre än 06.30), men oftast vaknar Filippa utsövd redan vid 05.30 och då väcker hon Stella... .Det jag tycker är jobbigast med tre barn just nu är att det alltid är ngn som vaknar tidigt. En morgon sov tjejerna till 07, men då vaknade Sebastian redan 05 för att han råkat slumra till en stund i bilen mitt på dagen föregående dag... SUCK! Jag önskar mig en SOVMORGON och då är det inte till 10 jag menar utan till 07-07.30... ÅH så skönt det vore . Jag försöker att gå och lägga mig tidigare, men jag har svårt att somna före 22...
    Vi brukar ge varandra en sovmorgon till ca 9 på helgerna. Alltså att jag t ex får sovmorgon på lördagen och min sambo på söndagen. Hur skönt som helst! Våra småkillar får också för sig att vakna kl 05 ibland och då är jag helt i koma. Storebror däremot får vi väcka varje morgon för han är så morgontrött.

    Nu verkar vårvärmen äntligen ha kommit! Ha en härlig helg allihop!
  • Jaz1

    Vad har ni i vagnen nu när det blivit varmare? Förra veckan tog jag bort vinteråkpåsarna och nu sitter killarna på en ullfilt och har en vanlig bomullsfilt som täcke. Men jag tycker inte att det fungerar så bra. För det första så sparkar de bara av filten både när de sitter upp och när de ska sova och för det andra så så står ju inte filten emot vind alls. Är det någon av er som har någon slags allroundpåse eller fotsack som är bra? Tycker att de flesta ser så varma ut och passar inte nu när temperaturer ligger kring 10-20 gr. Tips?

    E hade ju 3 öroninflammationer när han var 5-9 månader och nu i veckan var vi till en öronspecialist som skulle göra en efterkontroll. Eftersom E inte haft öroninflammation sedan i oktober trots att han varit förkyld flera gånger efter det så trodde jag att allt skulle vara bra. MEN han har vätska bakom trumhinnan och läkaren sa att vi väntar till efter sommaren och om den inte försvunnit då så blir det till att "dränera" och sätta in rör. Även om det inte visade något negativt på hörseltestet som de gjorde så trodde läkaren att han har en reducerad hörsel med ca 30%, men tydligen så blir det helt bra när de sätter in rör. Visst var det någon mer här inne som har "öronbarn"? Var det du, thessires? Hur har det gått för er?

  • Jaz1

    Grattis mianna! Förstår att det känns underbart!


    thessires skrev 2010-05-21 19:46:56 följande:
    Jaz1: Ja, mina pojkar har haft flera öroninflammationer och ätit 2 penicilinkurer var nu under vintern/våren. Pojkarnas trumhinnor har spruckit 2-3 ggr och det har runnit var och vätska från öronen. *pepparpeppar* Nu har de inte visat några symptom på inflammation på ett tag. Hoppas att det aldrig kommer tillbaka, fy vad det var jobbigt för pojkarna att ha så ont. Och för mig som aldrig fick sova. . .

    Vi har inte varit på kontroll av öronen ännu. Håller tummarna att det ska vara helt läkt tills dess så vi slipper rör.

    Har du själv märkt av att han har nedsatt hörsel?
    Oj, E's trumhinnor har inte spruckit vad jag vet, men haft 3 öroninflammationer med penecillin som följd. Såg förresten ett inslag på nyheterna för några veckor sedan där de menade att man bara förkortar sjukdomstiden vid öroninflammation med 1.5 dagar om man får penicillin mot om man inte får medicin alls... Jag har inte märkt att han hör dåligt, man han kanske säger lite färre ord (ljud?) än N. Läkaren menade också att vid varje förkylning är det vanligt att hörseln blir mycket sämre och om han då är förkyld länge så kan det försena språkutvecklingen.

    Var på försenad 15-mån koll förra veckan. För första gången har nu N gått om E i vikt. N 8.6 kg och E 8.5 kg, båda 73 cm. Små killar och E har bara gått upp 200 g sedan februari, men han äter bra och mår bra så det är ingen fara.

    Igår var jag på infomöte på förskolan (eller barnehagen då eftersom vi bor i Norge) där killarna ska börja i augusti. Verkar väldigt bra. Ganska små lokaler men det kommer bara vara 9 barn (fem 09:or och fyra 08:or) och med 3 personal. Förskolläraren som kommer vara deras kontakt har själv tvillingar så det känns skönt!
  • Jaz1

    Nej det är den väl inte, men jag gissar att alla nu är upptagna med jobb för de stora och dagis för de små! Tror inte jag har så mycket att rapportera härifrån oss, allt som vanligt med full fart från kl 6 till kl 18.30! Både E och N är riktiga klätterapor och idag ramlade N på barnehagen och slog i pannan och det blev det 3:e läkarbesöket på en månad för honom. Har som tur är inte behövt sy någon gång utan det har räckt med sådan kirurgisk tejp.

    Kan ju slänga ut en fråga här för att se om det blir någon fart på tråden. Är era barn väldigt beroende av varandra? Delar ni ofta på dem, t ex att den ena är hemma med en förälder och att den andra är iväg med den andra. Jag menar både korta tillfällen  t ex att den ena åker och handlar eller går en promenad med en av er och även längre tillfällen som att den ena är borta en hel helg med en av er eller är på besök hos t ex mormor och morfar.

    Jag har väl alltid tänkt att vi ska dela på dem mer än vad vi gör. Det blir lätt så att en av oss tar hand om storebror och en om småkillarna. Men samtidigt så säger de på barnehagen att de inte alls är beroende av varandra så det är ju bra. De gör sällan samma sak där och är sällan i samma rum eller på samma ställe ute på gården. Vad har ni för tankar och funderingar kring detta?

Svar på tråden Mammatråden för tvillingar födda i februari/mars/april 2009