Inlägg från: karinALICEsonny |Visa alla inlägg
  • karinALICEsonny

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    hej alla!

    har inte läst i tråden än.

    Idag fick jag veta att jag har GBS.. har varit inne och läst lite om det tidigare då jag misstänkt det.

    Eftersom jag började få kraftiga besvär av det så gjorde de en odling som då visade sig vara GBS, mycket sparsam. Jag fick antibiotikakur på 10 dgr och idag är sista dagen på kuren. Läkaren som skrev ut antibiotikan sa aldrig att det var GBS jag har utan det kollade min barnmorska upp idag åt mig... Jag är i v 38.

    Min barnmorska sa att det e massor med kvinnor som har detta under graviditeten och annars också... enligt henne är det absolut inget farligt och inget som kan skada fostret? Hon sa också att man blir aldrig av med det utan har man det så ÄR man GBS-bärare... det ligger latent i kroppen och bryter ut emellanåt men måste inte göra det heller...

    Nu ska jag läsa lite i tråden.
    Kram

  • karinALICEsonny
    L E A skrev 2010-04-15 12:43:27 följande:
    Hej!Vad fick du för besvär om jag får fråga?! Sen att din bm säger att det inte är fara för att bebisen ska skadas kan jag inte hålla med om. Förvisso så är risken liten när den ligger i magen att den ska smittas men går vattnet så är det fritt fram för bakterien att komma upp till barnet. Får man dessutom inte antibiotika i god tid före förlossningen löper man där också en risk att utsätta barnet för smitta. Tyvärr så tas hela gbs grejen inte på allvar av väldigt många bm. Det är så enkelt att säga att det inte är farligt. I dom flesta fall är det ju inte farligt men vi har bara i tråden en hel del som tyvärr smakat på gbesens värsta sida. Jag vill inte skrämma dig men jag tror att du genom att läsa i tråden och att läsa dom länkar som finns här kommer att lära dig en hel del. Det stämmer dock att man för alltid är gbs-bärare om man en gång får det. Gbsen finns inte bara i vaginan, den kan finnas i näsan, på  huden i analtarmarna och är inte farlig för oss vuxna. Fråga gärna för många här i tråden kan mycket.
    ok tack för ditt svar

    kan det göra någon skillnad om man har mycket sparsam tillväxt av GBS-bakterierna , alltså att det e mindre farligt eller nåt. För tydligen så var min tillväxt mycket sparsam.

    Jag började få väldigt konstiga flytningar. Gröngråa och jag kan inte ens förklara konsistensen på dem.. som trådiga tjocka klumpar typ, men trådiga i tjocka remsor.. ja usch ursäkta, vet det låter äåckligt och det var det också!! Pluss att vid sidan av dessa klumparna var det som rinnande vatten som var väldigt rikligt, därav trodde jag att det va vattenavgpång men det var det som tur var EJ.

    Nu efter antibiotikakuren känns allt väldigt bra och normalt igen, som det ska och alltid varit. Jag hade också liten tillväxt svamp, det känner jag nu med att jag har pga antibiotikan också, så ska ta en svampkur nu när antibiotikan gjort sitt...

    Jag e bara glad just nu att jag fick antibiotika så det e borta till förlossningen. Då kan väl inte barnet ta någon skada??
    Min bm skrev in i min journal så förlossningspersonalen vet om att jag e gs-bärare så ska man diskutera om jag ska få pencillin i dropp under förlossningen. Vad har ni för tankar om det? Någon med erfarenhet, vad bör man göra?

    jag har läst litegrann om detta men inte mycket. såg något barn som blivit smittat och höll på att dö osv, men är det fortfarande risk för att det förs över till barnet om man fått antibiotika? jag tänker på att det ligger latent i kroppen, men smittas des bara när det är en "aktiv infektion" eller vad man kallar det. När infektionen är aktiv? Eller är det ALLTID risk att barnet smittas även om man inte har besvär av det just under förlossningen?

    Ser att det är en del som är på G att föda här, vad roligt, stort lycka till! Snart e manju själv där... har 2 veckor kvar dock.

    kram
  • karinALICEsonny
    L E A skrev 2010-04-15 23:16:49 följande:
    Jo, en sak glömde jag skriva till dig innan och det är att du ska lämna en ny odling 1v-10 dagar efter avslutad pencillinkur. Hoppas det går bra för dig. Detta med dina flytningar tycker jag att du ska ta upp med din bm.
    men flytningarna har slutat nu efter pencillinkuren, tog precis sista tabletten i morse av en 10 dgrs kur med kåvepenin 500 mg.
    de tog på förlossningen cervixsekret och tog odling på det som visade sparsam tillväxt av GBS.

    vad är egentligen symptomen på GBS? för det enda besväret jag hade var mina flytningar.

    ska höra med min BM om att få göra en ny odling om 1 vecka då, tack för infon. Jag har ju BF om drygt 2 veckor. Men om den nya odlingen inte visar någon GBS är allt frid o fröjd för att föda då eller?
    Kram
  • karinALICEsonny

    ok, men jag har aldrig haft några symptom på urinvägsinfektion .. tror jag i alla fall.

    jag läste i någon tråd här att någon haft som strålningar i ryggen som gått längs sidorna fram på magen, så har jag också kännt men aldrig trott det va symptom som vid UVI... jag har alltid trott det har med min dåliga rygg att göra. tex igår när jag satt snedvriden i en soffa i en mycket dålig position så kändes det, och det har jag alltid tolkat som trötthet i ryggen.... kanske borde tänka om.

    jag ska kontakta min BM på måndag och be att få göra en ny odling då. Men jag komemr nog inte få provsvaren innan jag föder om jag inte går över tiden.

    Men jag funderade på att ringa till förlossningen och höra så de verkligen e med på att man ska få pencillin under förlossningen och höra när de tycker man bör åka in när dete dags.... någon som gjort så eller tror ni det e ok att ringa o fråga det?

  • karinALICEsonny
    Jessika82 skrev 2010-04-16 20:16:06 följande:
    Hej Jag hade gbs när jag var gravid med sonen är nu gravid igen och har massa funderingar. och hoppas att jag kan vara med här ..
    fick du penicllin under förlossningen när du födde din son?
  • karinALICEsonny

    gulligavera, 37+3? jag e 37+4! Spännande!

    Men jag har dock inga känningar på att förlossningen e på g tack o lov. hade förra helgen men det visade sig vara att bebisen vridit på sig, men oj vilka värkar jag fick.

    Alla här inne verkar ha/haft symptom som UVI... det har jag aldrig haft....

    Min GBS har tydligen inga symptom... och nu efter pencillinkuren e allting preciiis som vanligt. Inga besvär med underlivet överhuvudtaget..

    Idag ringde jag i alla fall till förlossningen där jag ska föda, fick prata med en supervänlig kvinna som lugnade mig totalt... jag blev lovad pencillin intravenöst under förlossningen, jag ska tala om för de en gång till närjag ringer när förlossningendragit igång att jag är GBS-bärare så de kan förbereda allt för min ankomst. Jag behöver inte tänka på något speciellt utan när det drar igång så ska jag ringa och komma in och när bebisen kommit ut ska de hålla extra koll på bebisen under 48 timmar. Det känns så jävla tryggt och precis så som jag önskat mig det. Hon lugnade mig också med att det är så liten risk men att de ändå gör allt för att eliminera den och så vidare....
    Känns som en tung sten fallit från mina axlar, e så glad att jag ringde och fick svar på mina frågor och nu känner jag mig så trygg så man slipper diskussioner under förlkossningen....

    Jag kommer inte göra någon ny odling nu efter min antibiotikakur. jag kommer inte hinna få provsvaren från den ändå, och vet ändå inte om jag tycker det är lönt nu när jag vet att jag kommer få antibiotika under förlossninge.. jag har ju inga besvär och kanske GBSen e borta för den häår gången ju, verkar ju i alla fall så. Och man ska ju inte ta antibiotika för mycket heller....
    det känns i alla fall bra och tryggt här nu =D

  • karinALICEsonny
    Pyzzlan skrev 2010-04-20 10:22:46 följande:
    Jag hade inga symtom på GBS under förra graviditeten. Man tog odlingar i 35+1 som var negativa och vattnet gick spontant i 35+5. Ändå misstänkte läkarna att det kan ha varit GBS'en som gjorde att vattnet gick. Jag vet sen många år tillbaka att jag är GBS bärare. Då har jag haft symtom i form av vaginit.Jag är nu i 38+1 som överskridit alla mina förväntningar  Har mycket värk i höfter och andra leder, speciellt nattetid men är mycket nöjd över att babyn stannat inne såhär pass länge.Gulligavera: Håller tummarna för dig! Kanske det är dags för babyn att börja komma nu?
    vad menas med vaginit??
  • karinALICEsonny

    idag har jag exakt 2 veckor kvar till BF! Börjar bli smått nervös, men känner mig tack o lov trygg med förlossningsavdelningen!

  • karinALICEsonny

    tjenixen! längesen jag tittade in, det har nämligen hänt en del!

    Vår alma föddes i v 38+5, den 27e april! Vattnet gick den 23e april kl 19. Kl 21 var vi på plats på förlossningen. Man konstaterade höga hjärtljud hos bebisen vilket kunde bero på stress. Antibiotika sattes in intravenöst då jag är GBS-bärare. Det skulle dröja knappt 4 dygn innan alma ville titta ut.... värkarna vägrade sätta igång och när de väl gjorde det stod jag stilla på 4 cm i drygt 2 dygn med smärtsamma värkar...
    men till slut gick allt jättebra, och idag e hon 11 dgr gammal! Hon mår superbra och är en fin och frisk, stark liten tös. Hon hade dock gulsot som håller på att gå bort, annars e allt super!!

    lycka till alla ni andra!!
    kramar

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*