• Birry

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Hej, får man hoppa in här med några frågor?

    Jag är gravid för andra gången i v 12 nu, i min förra graviditet fick jag vattenavgång i 28+6 och fick min son i 29+6. "Orsaken" till vattenavgången var, som jag fått det förklarat, GBS (som jag hade på tappen, rektalt och i urinen visade det sig).

    Jag har, som så många andra, inte vetat något om GBS innan detta hände oss och som någon form av "flykt" har jag inte vågat/velat läsa på om GBS. 

    Men nu är jag som sagt gravid igen och idag hade jag en  (förlåt för detaljerna!) flyning som såg ut som gulgrönt snor + ont nere i magen, vilket är samma symptom som jag minns att jag hade innan vattenavgången (även om jag inte reagerade på dem då, tyvärr). När jag talade med sjukvårdsupplysningen så sa de att jag ska lämna in urinprov i morgon bitti. Jag kan inte hitta någon vettig info om vad urinprovet ska betyda eller varför man inte tar ett prov på cervix/inne i slidan - det är ju där bakterinerna gjort skada en gång tidigare?

    Är det vanligt med vattenavgång pga GBS eller ska jag inte oroa mig för just det?

    Är det någon här inne som vet och har lust att förklara för mig varför man "bara" tar urinprov? Eller ska jag kräva ytterligare provtagning? Behandling? (Jag har förskrivningsrätt själv och i panik är jag beredd att skriva ut antibiotika till mig själv om det skulle kunna hjälpa?)

    Jag vore så tacksam för tips och råd om någon orkar?
    Tack på förhand /Birry

  • Birry
    gulligavera skrev 2010-03-21 11:24:50 följande:
    Hej. Ska försöka svara så gott jag kan. Förtidig vattenavgång är det vanligaste som GBS orsakar, samt tidiga sammandragningar, UVI. Man tar odling på urinen det skickas iväg, har man mer än ett visst antal så får man antibiotika, Kåvepenin är det bästa. Men jag tycker att du ska kräva odling även från tappen om inte urinprovet visar ngt eller visar på för lite för att du ska få antibiotika. Jag har fått två omgångar Kåvepenin pga onda sammandragningar tidigt i graviditeten som sedan fortsatt. Nu får jag inte mer innan förlossningen, är ju i v.34 nu. Eftersom du fick så mkt förtidigt förra gången pga GBS så tycker jag att det är dåligt att du inte redan fått lämna odling på urinet. Hoppas allt går bra! :)
    Åh, tack snälla för snabbt svar!!

    Så det är vanligt med tidig vattenavgång pga GBS till och med!? Usch!

    När jag lämnar in urinprovet i morgon så ska jag försöka be att de provtar ytterligare om jag ej har "tillräckligt" med GBS i urinen. Det som känns obehagligt är att det går så många dagar från provtagning till provsvar - det kanske hinner hända något då?

    Vad skönt att höra att du gått såpass länge trots GBS, hoppas att du får gå hela vägen förstås! Varför får du inte mer Kåvepenin, är det för att de tycker att det är ok att bebben kommer redan nu?? Eller hjälper det inte mot för tidig vattenavgång? Många frågor, förlåt!
  • Birry
    gulligavera skrev 2010-03-21 15:09:52 följande:
    Penicillin hjälper ju för då försvinner GBS åtminstone tillfälligt, men sedan kan det tyvärr återkomma nästan direkt igen, men då har man ju köpt sig lite tid iaf! Ja det är läskigt att det tar lite tid att få provsvaret, men håller tummarna så hårt det går för att allt ska gå bra för dig o bebben! Ja nu börjar man kunna slappna av lite mer tycker jag! Dom tar inte GBS på allvar i mitt landsting så dom två ggr jag fått Kåvepenin har jag fått tvinga mig till det. Nu säger dom att dom inte tänker odla mer..men vi får se har mkt onda samman-dragningar. Den flytningen du talar om som du fick innan sonen, kan det inte ha varit slemmisen? Kramar
    Om det är så att antibiotika tar bort GBS:en tillfälligt, då skulle jag gärna äta antibiotika hela graviditeten... Men får väl börja med att lyssna på vad sjukvården säger.

    Jag har inte funderat på om det var slemmisen som kom då, det var (även då) mer gulgrönt än genomskinligt (som jag trodde att den skulle se ut). Men det kanske det var, och det kan det väl inte vara slemproppen redan i denna graviditet, har man ens slempropp i v 12?

    Superjobbigt att de ej tar dig på allvar i ditt landsting! Känner nu att jag varit alldeles för godtrogen och att jag måste läsa på så att jag kan ställa rätt krav på sjukvården här. Kanske är det någon från Dalarna här som vet hur de "brukar" bete sig vid GBS?

    Tack för att du tar dig tid!
  • Birry
    Zoorama skrev 2010-03-23 10:08:53 följande:
    Hej!! Kan bara lite lugnande säga att jag har haft precis sådana där flytningar som du nämner, och var och fick taget odling vaginalt (har tidigare testat positivt i ruinen och fått en omgång kåvepenin) men min odling veginalt var REN, och de "snoriga" flytningarna har kommit och gått sedan dess, så det behöver alltså inte vara något märkligt... men de tär ju bra att du lämnat urinprov, så får du se vad det säger...
    Åh, tack, det var skönt att höra att man Kan ha såna flytningar utan att det behöver betyda något! Har lämnat urinprov, som var helt negativt, ska försöka orka tjata mig till regelbundna cervixprov när jag har dejt med läkaren i början på april.
  • Birry

    Hej igen. Nu behöver jag er hjälp!

    Är i v 15 nu och fick mitt förra barn i 29+6 pga vattenavgång i 28+6 pga GBS. I går skulle jag träffa läkaren på specMVC för samtal om detta och hur jag ska provtas under denna graviditet. Jag var oerhört laddad och skrev upp frågor på lapp etc. När jag kom dit fick jag träffa läkaren i 14 minuter, hon förklarar att hon inte fattar varför jag ens skulle gå på ett läkarbesök ("att bebisen kommer för tidigt kan vi ju inte göra något åt") och deklarerar att jag ska få lämna urinprov varannan månad. That´s it och vips står jag ute i korridoren igen med mitt frågepapper fortfarande i fickan!!!

    Jag hann inte ens fatta vad som hände, men efteråt grät jag som en tok och ville bara glömma allt. Efter pepping från min fru (som tyvärr inte var med pga sjuka barn) så ringde jag min BM och berättade hur jag hade blivit bemött. Hon var chockad och erbjöd ny läkarkontakt (men en annan läkare!!!) snarast. Hon hade ingen förklaring till varför den första läkaren betedde sig som hon gjorde.

    Men, nu undrar jag, eftersom den nya läkaren har rätt att ändra "provtagningsplanen" som första läkaren satte: Vad är en rimlig provtagningsrutin tycker ni? (Jag hade liksom trott att jag skulle få höra det av min läkare, men inser att jag behöver hjälp av er som varit i samma sits som mig). Är varannan månad "ok" intervall? Lämnar ni urinprov som kollas med sticka och skickas för odling om det är utslag på något (jag hade 1+ på protein, men läkaren ville ändå inte skicka igår eftersom de odlat i mitten på mars - är det normalt?). Kan man ha neg på allt på stickan och ändå ha farliga halter GBS i urinen?

    Jag trodde nog att jag skulle få odling varannan vecka, oavsett urinstickan... Är det galet att tro?

    Är det någon som fått provtagning någon "annanstans" (tappen) regelbundet? Ska man kräva det? Jag har fortfarande svårt att köpa att urinodlingar kan säga hur det står till i vagina/ på tappen...

    Är det något annat jag ska be om/tänka på när jag träffar läkaren?

    Den första läkaren sa dessutom att det inte är säkert att jag får AB-dropp vid förlossningen eftersom jag ska snittas, om inte hinnorna är sönder, är det vettigt??

    Förlåt att det blev långt, hoppas att någon orkar/kan svara. Tack på förhand!

  • Birry

    Är också nyfiken om alla, (utom karinALICEsonny) haft symptom på sin gbs? Mitt enda "symptom" var att vattnet gick och det gör mig mycket nervös. Hur ofta behöver man provtas då för att inte gbs:en ska hinna göra skada?

  • Birry

    Intressant att det är fler som haft höga halter GBS utan symptom. Vad sjutton gör man då för att undvika att bebis kommer för tidigt? Någon som har råd inför läkarbesök i morgon? Ska jag kräva odlingar från andra ställen (vagina/tapp) eller är det meningslöst?

    Pyzzlan - skrämmande (men viktigt!) att höra att du var neg bara fyra dagar innan vattnet gick. Då faller hela min "odla ofta"-teori som jag tänkte framföra till läkaren i morgon.

    ia71 - jag är bara "nybörjare " i tråden, men som jag förstått det så är halten GBS i urinen ett mått på hur koloniserat "hela området" är. Dvs, mycket i urinen = förväntat att man har mycket i vagina (och på tappen?). Tydligen är läkarna inte så förtjusta i att odla från vagina/tapp, ska fråga i morgon och se om jag får ett vettigt svar. (Mitt vatten gick pga GBS i 28+6, så det kan absolut vara en orsak till det. Och din bebis infektion också, be att få ut journalen så att du kan läsa om de gjort odlingar på honom och dig)

    gulligavera - skönt att bebis mår bra, hoppas att du slipper vänta allt för länga på henom!

  • Birry

    Tack Pyzzlan! Jag har ju svårt att förstå att bakterier i urin skulle höra ihop med bakterier i vagina, även om läkaren säger så. Ska verkligen försöka få till även vaginala odlingar i senare delen av graviditeten. Och supertack för tips om mjölksyrebakterier, det känns som en sak som är "lätt" att göra kontinuerligt så kanske jag kan känna mig lite tryggare (när jag nu inte verkar få några symptom som varnar). UVI har jag aldrig haft, så det är jag inte så rädd för.

  • Birry

    Har du förresten tips på vilka mjölksyrakapslar man kan använda och var man köper dem?

  • Birry
    ia71 skrev 2010-04-22 10:44:34 följande:
    Birry - hur gick det i går hos läkaren. Fick du igenom att lämna vaginalprov? Jag har läst min journal från förra förlossningen där de tog vaginalodling och det står att jag har streptokocker typ G? vad är det? och hur hänger det i hop med att jag har streptokock B nu? Ser inte att de odlade något på sonen.
    Läkaren var faktiskt bra, men vaginalprov blir det inte Det var heeeelt onödigt och sa ingenting... :-/ Jag försökte tjata, men fick nöja mig med att jag själv får bestämma när jag vill lämna urinodlingar. Har remiss och rör med mig hem och när jag lämnar in dem ska jag få ny remiss på en gång så att jag kan lämna så ofta jag vill, eller om jag känner något. Så nu planerar jag att lämna var tredje vecka ungefär.

    Det är svårt att argumentera med läkaren när jag ej har studier/liknande att hänvisa till utan "bara" att jag vet andra som fått vaginalodlingar etc. (Länkarna i TS funkar inte för mig).

    Så nu sätter jag mitt hopp till urinodlingar och mjölksyrabakterierna som jag fick tips om.
  • Birry

    Jaha, då tror jag att jag haft mina första symptom på UVI... På fredag em fick jag "en känsla" långt nere i magen som övergick i att det gjorde lite ont. Var först osäker på om jag hade ont i något ligament eller vad det var. Men när det forstatte på lördagmorgonen bestämde jag mig för att jag inte orkade ringa sjukvårdsrådgivningen och bli ombedd att lämna ett urinprov på måndagen - för så länge vill jag inte vänta och det är det "råd" jag fått när jag ringt tidigare. (När mitt vatten gick med sonen hade jag (kanske) ont på torsdagen och på fredagen gick vattnet).

    SÅ (och snälla skäll inte på mig för detta!) jag tog saken i egna händer och skrev ut ett recpet på antibiotika själv (har förskrivningsrätt i mitt yrke) enligt vad jag läst på nätet att andra gravida med GBS fått... Så nu äter jag Amimox x2 i tio dagar. Smärtan i magen och (de eventuellt inbillade) urinträngningarna försvann på 24 och jag är ganska nöjd med mitt beslut, men samtidigt orolig förtstås. Helst hade jag ju velat ha ett urinprov innan jag började äta ab, men eftersom det var lördag kändes det omöjligt.

    Är det någon som har lust att dela med sig och berätta vad ni fått för ab och vilken dos (om ni minns) och hur många dagar - det jag hittade var en gammal GBS-tråd här på FL...

    Hoppas att det är bra med er alla och att ni som väntar på bebisleverans inte behöver vänta mer!

  • Birry

    Ocean WoW - TACK för svar!! Vad bra att du fått Kåvepenin, Amimox som jag tar, tar samma bakterier + några till. Tror att det var den tjejen som fått Furantin och sen Amimox som jag läste om när jag bestämde mig för Amimoxen. (Dessutom är Amimox en sån tablett som jag i min tjänst kan tänkas skriva ut, så att det ej skulle se suspekt ut... Men det är ju sekundärt.)

    Trodde faktiskt inte att man kunde spara prov så länge i kylen som lö-må, annars hade jag gjort det, för det är ju som du säger, jag vill gärna ha det i journalen.

  • Birry

    Tack för fler svar om ab och stort tack för att ni inte skäller! Har också googlat och letet på hur länge man kan spara ett urinprov. På djur (som jag arbetar med) så säger man 24 timmar i kyl, så egentligen tror jag inte att det är annorlunda på människa, men skulle gärna se det skriftligt. Ska fråga BM nästa gång jag träffar henne.

    Skövde-råden är verkligen upprörande, det är inte konstigt att vi måste hålla koll själva när sjukvården är så nonchalant!

    Lunaluna - hoppas att du fick KLOKA svar idag och att de inte tror att de kan skriva egna regler hos dig!

  • Birry

    Härligt karinALICEsonny att er Alma är här och att det gått bra (tillslut)! Grattis!!!

  • Birry
    systersandra skrev 2010-05-08 22:20:49 följande:
    Jag har GBS i urinen (haft de de två senaste odlingarna) och kommer inte få behandling för detta om jag blir planerat snittad(vilket jag ska bli av andra orsaker). Är det så överallt i landet? Finns det ingen risk att barnet blir smittat om man blir snittad då barnet inte kommer ut via vagina så att säga?
    Om hinnorna är intakta så ska det ej vara risk för ditt barn att bli smittat vid planerat snitt. Jag ska också bli snittad och det är det jag fått förklarat för mig (och kan väl på ett plan förstå att bebisen då befinner sig "en bit bort" från där GBS:en bor, känslomässigt vill jag ha ab för allt hela tiden...)
  • Birry

    Helene: Det låter iaf som att din BM har bra koll som sett till att du får både ab samt tips om mjölksyrabakterier (kolla i tråden, det har nämnts, men jag minns inte vad de hette). Chansen finns ju att din ab-kur tar bort GBS:en så att du inte har dem vid förlossningen (även om det tyvärr är så att "en gång GBS alltid GBS (vilande) i kroppen).

    Som jag har förstått det är det "farligaste" att ha lång vattenavgång då risken störst är att barnet smittas av bakterien, så om du brukat ha intakta hinnor länga så är det säkert bra för bebisen. Sen ska du ju som sagt få ab-dropp och det skyddar ju bebisen ytterligare. Jag tycker att du ska göra som Myran skriver och prata med förlossningen så att du känner att de har koll också.

    Vet inget ytterligare om igångsättning och hinnsvepning tyvärr- är ganska ny.

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*