• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    ja88 skrev 2011-12-19 22:16:53 följande:
    Tack, du ger mig hopp om att allt ska gå bra! Det man är mest orolig för är ju det man inte kan kontrollera. Som att bakterierna ska äta hål på hinnorna och orsaka för tidig vattenavgång, eller ta sig in till fostret och infektera det i livmodern. Såna tankar som är läskiga. För vad jag har förstått så brukar det vara ganska höga halter då det väl börjar ge symptom som uvi och sammandragningar. Men man får väl vara superlyhörd och begära att få lämna odling så fort man misstänker något. Men efter att man börjat "misstänka" tar det ju i regel närmare en vecka innan man får svar på odlingen och kan börja behandla (om man tänker att man lämnar in odlingen dagen därpå och får svar 3-4 dagar senare beroende på helger osv). Ytterligare ett stressmoment...

    När du säger att du behandlades nästan hela graviditeten, menar du att du gjorde täta odlingar och fick en kur så fort det var positivt, eller fick du någon form av understödjande behandling? För jag har läst om vissa som till slut får antibiotika graviditeten ut, någon form av underhållsdos.

    Du tänker precis som jag tänkte o oroade mig under hela graviditeten. Det som var bra med min gbs pm man nu kan säga så om en lömsk bakterie var i alla fall att jag så fort halterna började stiga fick uvi. Uvi hos den gravida kvinnan ska ALLTID behandlas så jag fick pencillin direkt. Samma pencillin användes rakt igenom på mig och det var selexid (vet inte om jag stavar det rätt). I samband med uvi lämnade jag en odling som skickades iväg. Fick svar rätt snabbt då bm skickade ner den direkt. Då hade jag som sagt redan börjat behandlas med pencillin. Sen fick jag lämna ny odling 10 dagar efter avslutad kur. Kunde klara mig upp till 5-6v efter behandling innan det var dax igen.
  • L E A
    ja88 skrev 2011-12-20 10:42:28 följande:
    Ok, selexid är ju ett vanligt bredspektra, men Kåvepenin är väl annars vanligt mot streptokocker. Minns att jag fick selexid vid ett tillfälle förra grav och det hjälpte inte, symptomen försvann aldrig och nästa odling visade GBS, så då fick jag Kåvepenin.

    Här är rutinerna lite annorlunda, de skriver inte ut något förrän man fått svar på odlingen och den skickas till en annan stad så det tar ju någon dag extra pga det. Sen vill de inte ha kontrollodling efter behandling förrän 3 veckor efter avslutad kur...

    Jag tror att det finns skrivet vad som ska följas. Socialstyrelsen har nog rutiner kring det hela och där har jag för mig att det står att en ny odling ska tas 10 dagar efter behandling. Selexid hjälpte mig och jag fick inte annat än det. Rutinerna skiljer sig från sjukhus till sjukhus men att dom vet att dom ska hålla sig det som är skrivet. Det finns klara rutiner och föreskrifter så be din bm att ta fram vad det är som exakt gäller för ditt landsting för det har du rätt till. Sen kan du jämföra den med det som socialstyrelsen bestämt. Dom får nämligen inte avvika från den.
  • L E A

    Hej!
    Det du ska tänka på är att lyssna på din kropp. Minsta täcken på urinvägsinfektion eller annan sådan känning så ska du be om en odling.
    Tycker du ska göra upp med din barnmorska från början och be om att få lämna regelbundna odlingar. Många har inga känningar av sin GBs för det är en rätt lömsk bakterie.
    På mig yttrade sig ökade halter GBs i form av uvi. Jag fick lämna odling rätt ofta. Återkommer o skriver mer till dig från min dator. Kom ihåg att det är den oupptäckta gbsen som är farlig.

  • L E A

    På mig har dom aldrig tagit vaginala prover. Så fort mina gbs halter steg fick jag känningar för uvi. Det är inte alla som får det. Jag hade också urinträngningar och en olustig känsla i underlivet. När det hade gått för länge en gång kissade jag blod...

    Jag lämnade som sagt bara urinodlingar. Lämnade också 1v efter avslutad penicillin kur.

  • L E A

    Många har inga direkta täcken men på mig så yttrade sig dom förhöjda GBS halterna i urinvägsinfektion. Det sved när jag kissade och kändes allmänt rubbat i underlivet. Det är en väldigt lömsk bakterie som inte kan ses på vanliga stickor den måste odlas fram. Många går med GBS utan att veta om det och har inga känningar heller.

  • L E A
    kela81 skrev 2012-09-26 23:24:56 följande:
    Hej på er! Lever tråden fortfarande? Jag var med i den gamla då jag väntade dottern för två och ett halvt år sedan.åt otaliga kurer under graviditeten och hon föddes i vecka 36+2 pga obehandlad gbs ( läkaren ville hellre få hem tidigt på fredagen än att skriva recept)
    Nu hart jag precis plussat igen och jobbet inte ihåg alls vad jag bör kräva för hjälp av vården. Är i vecka 6 nu och känner redan av lite yvig symptom. Ska på inskrivning på fredag och undrar lite vad jag ska säga då....
    Grattis!

    Det du kan börja med är att be om att få lämna en odling. Tänk på då att det ska vara på morgonurin och lämnas in senast 1h efter (lägg det i kylskåp annars om det tar längre tid). Gör sen upp med din bm om att 1 gång i månaden lämna odling för att hålla koll på det hela. En gång GBS alltid GBS...

    Ju tidigare man upptäcker en förändring är det lättare att behandla. Mitt upptäcktes i v6 men började nog redan innan. Men min första hade jag ingen gbs...   
  • L E A
    martini bianco skrev 2012-08-22 14:49:02 följande:
    8 dagar efter avslutad kur på sjukhus så ger snabbsticka på urinet utslag för bakterier. Jag blir så matt! Har fortfarande sammandragningar med men dagens läkare jag träffade tycker att medicin är onödigt, men skulle ändå skicka urinet på odling för att se exakt vad som spökar denna gång. Min livmodertapp verkar fin, hela 34 mm lång idag. För två veckor sen var den 42, förra måndagen 37, och idag 34. Men som sagt, fortfarande "opåverkad" som hon sa. Har en ordinarie läkartid på måndag så får se vad soom sägs då. Åkte bara in idag för att jag har ont i magen, hade en blödning igår och viss ökning av sammandragningar.

    GBS måste odlas fram, det dom såg på stickan kan vara vanlig UVI. Ge dig inte kräv fler kontroller, odling från slidan bland annat.
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*