• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Miniigirl skrev 2010-04-26 08:53:30 följande:
    Usch, jag vet inte riktigt hur jag ska göra...hoppas på att kanske kunan få något tips härifrån:D Min son har ju varit jättehård i magen sedan han började med mat, han blir 1 år i maj, så det är ju några måander nu. Bvc har sagt åt mig att ge laktulos vilket han får varje morgon, funkade ganska bra ett tag, men nu sista vekcan har han varit vädligt hård igen och i förrgår kom det massor med jättelöst bajs, och små jättehårda klumpar blandat(han brukar få så emellanåt, antar att det är såkallad förstoppningsdiarre?) Igår åt ha nen banan runt 2, och efter det tyckte jag att han såg så uppblåst ut över magen, spänd och stor. och vi åkte iväg med bilen och plötsligt spydde han massor. sen var han itne så sugen på middagen  och senare vid 8 på kvällen(hade han fortfarande inte ätit något) och då spydde han upp massor med banan igen, den var helt obearbetad...vet inte om det är "normalt" men känns så konstigt att den inte blivit någe berarbetad på 6 timmar?! ibland har han även bajsat ut mat som sätt lite tuggad ut bara men, hursomhelst till mitt problem...Jag har INGEN aning om det är magsjuka eller om kräkorna beror på förstoppning?! känns ju dumt att ge microlax om det är magsjuka... igår innan han la sig åt han ca 120ml ersättning, och i morse har han ätit en flaska ersättning oxå och det har han då fått behålla. Själv känns det ju som det borde vara pga förstoppning, men han har aldrig förut spytt av det,inte vad jag vet ifall, men å andra sidan han han ju spytt enheldel under sitt första halvår å även efter det
    På det du beskriver så tycker jag helt klart det låter som förstoppningsdiarré. En banan ska ju helt klart vara bearbetad på 6 timmar! Jag skulle öka laktulosen och ge resulax till honom och se om edt blir bättre. Vår stora son kan också kräkas ibland pga förstoppning.

    OM han nu skulle vara magsjuk så är det ju inte hela världen om du gett honom resulax men om du däremot inte gett honom något och han är så förstoppad så han kräks så tycker jag synd om honom. så som sagt öka laktulosen och ge resulax och se hur det artar sig. Ibland behöver man ge mer än ett lavemang när de är så förstoppade! men det märker du ju om bajset börjar bli normalt igen eller fortfarande är klumpar i.
  • EL I
    Miniigirl skrev 2010-04-26 10:10:11 följande:
    Tack för svar! har känt mig ganska säker på att det har med förstoppningen att göra, men ändå väldigt osäker! Du har nog rätt i att det är bättre att ge microlaxen trots magsjuka, än att man skippar den och det faktiskt är så att han är förstoppad! Nyss hade han bajsat massor i blöjan(jättelöst) så jag tvätta av han å så, och lagom tills jag var klar bajsa han ner hela rummet(ännu lösare) som vatten nästan, men väldigt grynigt! usch, nu känner jag mig sådär förvirrad igen! resulax, är det bättre än microlax? vad är skillnaden? Hans mage är väldigt spänd fortfarande, men inte sådär uppsvälld som igår iafall! Känns väldigt konstigt om det är magsjuka, då ingen av oss andra känner något, och vi har inte träffat någon på flera dagar! känns ju som det har med magen att göra, men kan man verkligen bajsa så extremt löst av det? så det lixom står en fontän ur rumpan?!
    Resulax är lite mer mängd än mixrolax. Micorlax är mer "frätande" mot slemhinnan än Resulax (eller klyx också för den delen) trots att det är större mängd. Det är ingen fara att ge microlax, jag har gjort det till minabarn också MEN barnläkare brukar alltid rekommendera antingen resulax eller klyx (120 ml) för att det är mildare för barnens tarmar.

    Ja det kan bli så vid förstoppningsdiarré även om det inte är jättevanligt. Svårt att veta. Har han kräkts nåt mer? Mer diarré? Vanligtvis så börjar barns magsjuka med att de kräks 1-2 ggr och sedan övergår det till diarré men givetvis kan det se annorlunda ut också. Verkar han må dåligt i övrigt? Äter han nåt? Dricker? Feber?
    Jag hade testat microlax om du har det hemma och se vad osm händer.
  • EL I
    Miniigirl skrev 2010-04-26 13:24:55 följande:
    Okej, då ska jag nog köra med resulax eller klyx sen...lät ju inge bra detdär:-O har visserligen inte använt mig av microlax heller, eftersom det aldrig behövts utan det brukar lösa sig själv när han haft förstoppningsdiarre några dagar.Men det är det jag har hemma. Inge mer kräk(men en himla massa uppstötningar har han) och inge mer diarre heller! just nu sover han, och han har varit som vanligt! strax innan han spydde andra gången satt han i min famn och betedde sig precis som han bruakr när han ska bajsa(när han är förstoppad) bara det att han inte krystade på lixom...vet ju inte om det berodde på att han mådde ilal kanske. Och hans mage var ju väldigt uppsävld igår, och idag har den varit väldigt spänd, men nu efter han bajsade sådär mycket har den känts mer som vanligt. när han har förstoppningsdiarre så ser bajset ut på ett sätt, och det är ju precis så det sett ut nu sista dagarna, det brukar ge med sig efter några dagar, men nu upplever jag ju bara att det blivit värre och värre Ringde iafall barnkliniken idag, och har fått en tid till imorogn!Jag hoppas verkligen att vi får bra hjälp! vore så skönt att få hjälp med hans mage, slippe klara allt själv(känner ju inte att jag har kontroll på situationen) bara en sådan sak som vad man ska använda, microlax,klyx eller resulax bvc har ju bara sagt åt mig att ge honom mycket att dricka och ge han laktulos lixom sen ska det vara bra enligt dom!!!
    stackarn! då låter det helt klart som förstoppning. Jag skulle INTE låta det "fixa sig själv" det är inte bra om han går med full tarm så han inte kan tömma den ordentligt. Om jag får gissa så "löser det sig" inte alls av sig själv efter några dagar utan det sitter säkert en klump kvar där men att den inte är lika stor så det blir inte diarré som kommer ut. tror helt klart han behöver nåt mer laxerande uppifrån och sen att han får ordentligt rensning nedifrån samtidigt så ni liksom börjar på ny kula!

    Skönt att ni fått tid, stå på dig, inte alltid att man får bra hjälp med förstoppning så stå som sagt på dig!!! Lycka till!
  • EL I

    Miniigirl: men om han är magsjuk bör du ju inte ta honom till läkare!! Inte juste varken mot läkare eller andra parienter. Tycker du bör resta om det sitter nån klump iför först.

  • EL I
    Miniigirl skrev 2010-04-26 16:49:03 följande:
    hur ska jag veta om det sitter någon klump i då?! Har velat fram och tillbaka med hur jag ska göra, just med detdär att magsjuka är så smittsamt, men igentligen har jag ju svårt att tro att det är magsjuka, varför känner ingen annan av det? och vart tusan skulle han fått det ifårn då vi inte träffat någon?! men, ajg känenr mig jättekluven! tidigare idag var han väldigt slö av sig, så jag tänkte att då åker jag till läkaren oavsett, då jag är rädd han ska bli uttorkad efterosm han inget vilel dricka eller äta, men nu har han både druckit och ätit och är oxå piggare! Jag vet inte alls hur jag ska veta om det är magsjuka eller ej!JAg känenr bara att det är väll bättre att vi åker in och det visar sig att det är magsjuka, än att vi sitter hemma och så är det en förstoppning som bara blir värre och värre lixom! men, det kanske är dumt resonerat!
    alltså är han dålig så är det ju klart ni ska åka in,  magsjuka eller ej! äter han eller dricker han inte o verkar slö så ska ni självklart åka in vilken sjukdom det än är han har!!

    däremot låter det ju mer troligt att det är förstoppning eftersom ingen annan blivit sjuk. Alltså om du ger ett större lavemang typ klyx så kommer det troligtvis komma ut en stor (hård) klump med lavemanget och sen kommer resten som ett brev på posten, men det ÄR svårt. Jag vet!!! Tycker jag med. Men verkar han inte må så dåligt nu så vänta tills i morgon och åk till sjuhuset och se vad de säger..
  • EL I
    Miniigirl skrev 2010-04-26 17:34:14 följande:
    Gav han ett microlax förut, men det kom ingenting...lite pruttar bara Vi får se...nu har vi kommit på en teori om att han kan ha ätit något olämpligt.
    ja det är verkligen svårt det där när de själva inte kan berätta hur det är. hoppas läkaren är bra i morgon!!! lycka till!!
  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-27 20:20:53 följande:
    Är era smås magar svullna med?La in bilder på dotterns mage från nu ikväll i mitt galleri under starka bilder. Hon har försökt bajsa 2 ggr ikväll men kommer inget, så imorgon kommer jag öka dosen laktulos, så får vi hoppas de hjälper!! Ska även köpa hem resulax el mikrolax på fredag så vi har hemma ifall de behövs i helgen.Tycker så synd o henne:( Måste göra jätteont i magen!
    Stackars liten!! jättesvullen mage ju!
    Stora sonen har nästan aldrig svullen mage men lilla sonen har det rätt ofta men i hans fall vet jag inte om det är pga att han får gaser eller om han är förstoppad, tror mer på det första i hans fall.

    Hur länge sen var det hon bajsade`??
    Jag skulle köpa hem resulax i MORGON om hon ser ut som hon gör!! Microlax finns attt köpa på ica nuförtiden i värsta fall i fall ni inte har möjlighet att komma till apoteket innan fredag. Jag tycker helkt klart ni ska göra nåt åt hennes mage innan fredag!!

    hoppas det löser sig. hur stor dos laktulos får hon nu??
  • EL I
    Miniigirl skrev 2010-04-28 08:11:36 följande:
    Det gick bra hos läkaren igår! Hon kunde inte känna att han hade någon förstoppning nu, så troligtvis sa hon att han fått ur sig då den dagen han ahde sådanna diarrer, eller så var det helt enkelt att han ätit något olämpligt eller en släng av magsjuka! Nu känenr jag att vi fått bra hjälp! Hon trodde att han kunde vara mjölkallergiker, så nu ska vi köra helt mjölkfritt här framöver, och hon sa även åt mig att höja laktulosdosen. Så, nu hoppas jag på att det ska bli bättre med hans mage:) Blir det inte bättre ska vi få komma tillbaka och få mer hjälp! Dom tog en massa prover igår oxå, men jag har ingen aning om vad:-O Men, det känns bra och det känns som ajg fått bra hjälp:D...komemr även få hjälp med hans sömn! åh, jag hoppas dom kan hjälpa oss:D
    skönt att ni fick hjälp och att han är bättre!!!
    Bra att ni testar mjölkfritt, kom bara ihåg att det kan ta ganska lång tid innan man ser helt resultat!
    Mystic skrev 2010-04-28 02:11:01 följande:
    Hon bajsade massor igår. Hon drack mjölk till kvällsmaten och de har hon inte gjort på några dagar,börjar undra om de var mjölken som gjorde så magen blev så svullen igen, har varit bra ett tag. Men de känns inte rätt att börja testa med mjölkfritt igen förrän vi gett magen en chans att vänja sig vid laktulosen, svårt och veta isf om de är lakulosen som hjälper eller för att vi skippar mjölken. Provade mjölkfritt i december men de var ingen skillnad då. Får 10ml laktulos, pratade med sköterskan och hon tyckte vi skulle avakta en dag till med 10ml och är hon fortfarande hård till och från så öka dosen på torsdag till 12.5ml
    Ja det är smart att ta en sak i taget så ni vet vad som är vad.
    Om jag ska vara ärlig så tycker jag att en ökning med 2.5 ml är som en piss i mississippi men gör det som känns bäst för er hoppas det löser sig!!

    Min
  • EL I

    Hmm blev nåt fel så det skickades i väg innan jag var färdig.

    Skulle skriva att vi testar att glesa ut movicolen hos stora sonen nu. han får ungefär var tredje dag. han har inte ont i magen men det är mest små pluttar som kommer. avvaktar lite till så får vi se vart det leder!

  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-28 11:36:42 följande:
    mm, de verkar som alla ger sina barn väldigt mycket högre dos än vad vi ger, men alla kanske fått öka i början, inte vet jag men jag tycker inte de verkar bli nån skillnad men så har vi ju bara gett 4 dagar än så länge men jag var väldigt skeptiskt till de från början och kan ju säga att nån mirakelmedicin verkar de inte vara för vår dotters mage än! Men om man har problem pga gluten/mjölk och ger laktulos kommer "symtomen" försvinna då, alltså fattar ni hur jag menar, om man har förstoppning pga ex glutenintolerans och man får laktulos som "tar bort" förstoppningen men glutenintoleransen finns ju kvar! Vad händer då undrar jag? Nån som varit med om det? Eller nån som vet?
    alltså om du "bara" har symtom som förstoppning så kommer det ju bli bättre med laktulos oavsett om du tar bort det du inte tål eller ej (oftast i alla fall) MEN du kommer ju aldrig kunna dra ner på laxermedel eftersom "boven" till förstoppningen finns kvar.

    Den enda allergin (som man vet i dag i alla fall) där man ska vara TOTALT strikt i sin kost och ta boort det man inte tål är glutenintolerans eftersom gluten förstör tarmen om du äter det och inte tål det och detgår inte att reparera.
    Däremot sså får man ju i övrigt ta bort så mkt så barnet mår bra.

    Min s tora son t ex tror de ju är mjölkallergisk och han har "bara" symtom som förstoppning och för honom funkar det ju så länge han får movicol OCH mjölk men tar vi bort movicolen så  blir han ju dålig med en gång. hoppas du förstår vad jag  menar...
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade