Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Hemutredningen våren 2010

    wiralira skrev 2010-03-20 22:08:52 följande:
    VI har precis varit på ett första möte på socialkontoret. Måste göra föräldrautbildningen innan vi kan gå vidare. Tyvärr får vi vänta på den eftersom ingen annan än oss har anmält oss....annars får vi söka oss någon annanstan, till en annan kommun! ELler möjligen intensivkurs. Priserna är dock otroliga. HUR kan det vara rättvist att denna kurs ska kosta så mycket pengar när en kurs för föräldrar till 1-3. 3-12 eller tonåringar får sin föräldrautbildning GRATIS.ÄR något förtvivlad i nu läget eftersom jag börjar bli "till åren" och vår utredning helt enkel MÅSTE komma igång snart. Någon annan som hamnat i denna sits?
    Det är säkert många som, liksom ni, hamnat i föräldrautbildningen som en "propp" för medgivandet. Pga de senaste årens betydligt färre sökande till adoption är det nämligen svårt att få ihop grupper på många håll i landet - trots att kommunerna numera är bra på att samarbeta om detta ....

    Ställ krav på kommunen att hitta er en útbildning någon annanstans i landet som de godkänner, det är deras jobb! Och börjar du bli till åren så propsa på att få lämna in ansökan innan du blir 43 - den kan de inte vägra att ta emot, även om ni inte kan få medgivandet förrän utbildningen är klar .... 
  • en glad
    chatnoir skrev 2010-03-20 23:35:30 följande:
    Av ren nyfikenhet, vet du vad det beror på att det har blivit färre sökande? Är det 42-årsgränsen som sätter stopp för många?
    Ja, det kan absolut vara en faktor - några andra kan vara de galopperande väntetiderna, allt färre barn tillgängliga för adoption ute i världen (i alla fall de barn som mest efterfrågas), samt att det blivit allt svårare att uppfylla ursprungsländernas höjda krav ... kanske lågkonjunkturen och en otryggare arbetsmarknad spelar roll också - tror nog ingen vet säkert ....
  • en glad
    augustibruden skrev 2010-04-07 14:31:46 följande:
    Princess77: Vad skönt att det gick bra med hembesöket. Vad händer vid besök nr 2?Skaffade ni utdraget från försäkringskassan själva?Vad det gället referenser, ska det vara 2 personer var? Kan båda personerna vara familjemedlemmar?
    Varj medgivandeutredare "kör sitt race" - det är inte givet i vilken ordning informationen samlas in/vad som händer vid samtal nr 2! Inte heller vilka referenter medgivandutredaren vill använda sig av - det kan skilja sig från person till person - så fråga er utredare direkt hur h*n vill ha det!
  • en glad
    Lapinette skrev 2010-04-09 12:06:49 följande:
    Jag räknar med att det kommer att ta 6 månader så i september hoppas jag att vi är godkända och klara. En sak som förbryllade mig idag var att hon sa att vi skulle beägra ett utdrag från F-kassan på 10 år. Jag är ganska så säker på att vår kursledare sa 5 år och när jag googlar hittar jag (några år gammalt) diskussioner om 3 år. Är det olika beroende på vilken kommun, utredare man har? Varför jag undrar är för att jag för att jag dessvärre var långtidssjukskriven i december 2001.
    Sedan 2008 är riktlinjen att man skall ha utdrag från försäkringskassan för de senaste 10 åren ... men som vanligt Ålen, så är inte alla medgivandeutredare helt uppdaterade!
  • en glad
    Lapinette skrev 2010-08-02 10:11:46 följande:
    Hello girls,

    Hoppas ni haft en superhärlig sommar. Själv bytte jag dator och så kunde jag inte komma in här längre men nu tog jag mig i kragen och bad om ett nytt lösenord.

    Enligt vår soc. dam så är utredningarna ålderslösa numera men hon har angett att vi helst önskar ett litet barn (tror hon skrivit under 1,5 år). Kanske ligger det oss i fatet om vi en dag ändrar oss men enligt henne så är det bra om man har bestämt sig för en ålder och håller sig till den.

    Ni som har fått era utredningar ... gjorde ni mycket ändringar i texten? Vår är mycket positivt skriven om oss (låter nästan som vi är helt felfria! ) men däremot så retar jag mig på hennes svenska och radbyten. Fast sådana petitesser ska man kanske bara låta vara för det är ju innehållet som är det väsentliga. Hon har dock sagt att vi får göra så mycket ändringar vi vill. Ska titta på det ikväll och efter att ha läst igenom i helgen så hittade jag bara ett par små sakfel. Vårt ärende ska upp i nämnden om ca 3 veckor.
    Ja, radbyten är kanske "overkill" att anmärka på - den svenska texten skall ju ändå översättas till ursprunglandet ....
  • en glad
    Namaste72 skrev 2010-08-02 16:27:31 följande:
    Lapinette: Tänk bara på att ni blir väldigt begränsade om ni har så lågt medgivande + att ni måste vara hemma i Sverige innan barnet fyllt 18 månader annars måste ni söka nytt medgivande hos nämnden (om det nu står i medgivandet och inte bara i utredningen)

    Eller har jag missuppfattat?
    Att ålder nämns i själva utredningstexten har ingen betydelse. Det som gäller i Sverige är beslutsformuleringen ....
Svar på tråden Hemutredningen våren 2010