Inlägg från: tigerkaka |Visa alla inlägg
  • tigerkaka

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    hej!

    tack för att ni har öppnat mina ögon med denna tråden :)

    jag kommer nog dock inte att tillhöra den skaran som får gå tiden ut tyvärr.
    är redan inlagd på sjukhus med lång tid kvar.

    har väldigt svårt att lita på sjukvården fullt då jag blivit dåligt bemött och då saker som kunde ha gjorts inte gjordes vid mina andra två graviditeter..

    så nu till min fråga , jag undrar om ni vet ngt om läkemedlet adalat? bra eller dåligt, letat på internet men knappt hittat ngt.

    läst i fass och jag är inte övertygad, men det är vad dom rekommenderar då jag har mkt sammandragningar och med stor sannolikhet kommer att föda alldeles för tidigt.

    denna gången håller mitt cerklage allt på plats än så länge. lustigt att det enda viktiga i mitt liv just nu
    är en tråd..

    får bricanyl då sammandragningarna blir för kraftiga. är sängliggande.

    så nu ska jag besluta om jag ska byta till adalat eller inte. man vill ju göra allt man kan men ändå inte skada på ngt vis. det är så jobbigt med alla dessa mediciner då man knappt vet ngt alls :(.

    hoppas att det finns någon som kan svara.

    ta hand om er ! o grattis till alla småttingar :)
    o tack för en bra tråd!

    kramar

  • tigerkaka
    Blgebo skrev 2010-06-23 23:27:20 följande:
    Adalat används för att minska kontraktioner i livmodern.
    Antar att du passerat v. 20. Risken med läkemedlet är för lågt blodtryck hos dig (men äter du Adalat kollar man ditt blodtryck ofta), att barnet blir tillväxthämmat (något som kan bero på att man riskerar för lågt tryck, och därmed "trögare" passage in genom moderkakan), och att barnet kan ha lågt blodsocker vid födelsen. Även lågt blodtryck hos barnet vid födelsen. Givetvis informeras neo-läkarna om att du fått läkemedlet i fråga, och då kan man behandla utifrån det.

    Det är skilnad på att ta ett läkemedel i början av en graviditet, mot att ta det senare. Missbildningar uppstår tidigt i en graviditet, när allt bildas, och det är inte lika känsligt när den delen väl är klar.

    Jämför man riskerna med att ta läkemedlet, mot nyttan det kan ha så överväger nyttan helt klart. Det är mycket högre risker förknippat med att barnet föds extremt prematurt, både på kort och lång sikt.

    Lycka till, och hoppas den lille får ligga kvar därinne länge till!
    hej på er!

    läst lite mera nu och jag antar att jag ska prova o se hur jag mår av medicinen. är i vecka 23 snart och har inte högt blodtryck :) , han får inte komma nu de är ju alldeles för tidigt !

    som sagt man får överväga nackdelar o fördelar. men eftersom de är i vecka 23 snart så hoppas jag att den lilla inte får nån skada, det mesta är ju utvecklat , inte lätt de här med beslut :)
    abuelita skrev 2010-06-24 00:46:32 följande:

    Blgebo, det var ju väldigt viktig information att  adalat ökar risken för lågt blodsocker och lågt blodtryck . Då är det ju ännu viktigare  att barnet inte blir tidigt avnavlat, eftersom det  ökar risken för  det.  

    Tigerkaka, har du hunnit prata med dina läkare än om sen avnavling?   I synnerhet för prematura barn är det  ju oerhört viktigt  med sen avnavling.

    We can now add to the list of potential benefits: less initial hypoglycemia (lågt blodsocker)   ”


    Iatrogenic Resuscitation
    Hypoglycemia: liver ischemia reduces production of glucose.  

     
    Sick neonates are one of the most heavily transfused groups of patients in modern medicine.” [13] “At risk” – sick neonates have routine ICC (Immediate Cord Clamping, alltså omedelbar avnavling) .  The symptoms and signs of nearly every child admitted to an NICU  (NEO)– pallor, weakness, inability to suckle, oliguria / anuria, hypotension, hypothermia, metabolic acidosis, anemia and hypoglycemia are those of hypovolemia and hypovolemic shock. "

     
     Risks associated with early cord clamping are
    •        Hypotension (low blood pressure)
    •        Hypovolemia (low blood volume)
    •        Anemia (low hemoglobin/iron)      
    •        Hypoglycemia (low blood sugar)
    •        Metabolic acidosis
    •        Respiratory Distress Syndrome
    •        Hypothermia (low body temperature when deprived of warm blood flow through the cord)
    •        Higher incidence of cardiac murmurs in the first 14 days of life
    •        Suboptimal flow of blood to the gastrointestinal tract increases risk of necrotizing   enteritis in preterm babies
    •        In the asphyxiated new born: Brain damage, including possibly cerebral palsy and autism


    Och  på den här videon här berättar en av de mest framstående forskarna på avnavling, Judith Mercer,  hur mycket bättre prematura barn mår när de får behålla sitt moderkaksblod.

    ">Helping Premature  Babies   Get Ahead


    har pratat lite med drn om det här med sen avnavling ,tyvärr verkar de vara en del olika besked om det så jag kanske redan nu måste börja påpeka exakt  hur jag vill ha det, man vet ju aldrig när han bestämmer sig för att komma ut :). då de är extra viktigt om han kmr för tidigt.

    tack för all hjälp ! nu känner jag mig lite lugnare :)

    hoppas ni får en underbar midsommar me trevligt sällskap god mat o fint väder!

    ta hand om er!

    massa kramar
  • tigerkaka

    Hej på er !

    följer tråden även fast min lille son nu har kommit ut =)
    fick som jag ville med sen avnavling, det var det enda jag tjatade om när han kom ut haha, sen blev det inget K-vitamin heller , barnmorskan tittade surt på mig och gav inget. men hon frågade en himla massor av gånger innan hon gav sig.
    Blev lite lustgas där med men inte så mkt mer då det inte hjälpte alls på slutet.

    Förlossningen gick rätt snabbt, nästan 5 timmar av intensiva smärtor haha. men glad ska man väl vara för det.
    Min graviditet har ju varit komplicerad och dom trodde länge att han skulle komma ut tidigt, men det gjorde han inte. han kom nästan exakt en vecka efter mitt cerklage borttagande, det sa bara plask där på morronen då vattnet gick sen satte värkarna i gång med mindre än 2 mins mellanrum, ringde förlossningen o dom sa att jag kunde vänta, de gjorde jag inte sån tur var för då hade han nog kommit ut hemma. Öppnade mig snabbt och jag tyckte det gick rätt så smidigt ändå för att vara första gången. litet problem där när han kommit ut  var att få ut livmoderkakan , dom verkade väldigt uppstressade över det hela att den inte kommit ut efter en halvtimme, men jag var lugn. i allafall så stack dom mig full med akupunkturnålar och  jag slapp den där sprutan för livmodersammandragande medel, då den kom ut av sig själv.

    En liten rolig grej var att när jag kom in så lämnade jag in mitt brev där det stod att jag absolut skulle ha sen avnavling, ingen k-vitamin och inga medicinsk smärtlindring förutom lustgas och att jag gärna ville föda så naturligt som möjligt.  sen när dom kopplade ctg och jag ligger där och kan verkligen inte ligga still så blir det skiftbyte och ett gäng med barnmorskor kommer in och ska frågar varför jag vill ha sen avnavling. det har tydligen blivit väldigt populärt sa dom och undrade vart jag hade hört det ifrån =D! så jag svarade halvsurt medans jag andades igenom värkarna, väntade då på att få komma in till ett förlossningsrum haha.

    Så nog börjar folket få upp ögonen för sen avnavling alltid =).

    Vad det sedan berodde på att jag fick två infektioner efter förslossningen har jag ingen aning om, men jag hoppas att jag kommer slippa det till nästa gång.

    min son gillar också mkt närhet så sjalen är ett måste.

    man skulle kunna säga back to nature i allmänhet alltså =).

    tack så mycket Abuelita för att du öppnade mina ögon !!
    jag kommer följa tråden vidare, kram på er allihopa !

    / maria mamma till lille  Aron född 13/10 2010

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över