• Blgebo

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    abuelita skrev 2012-02-09 15:06:21 följande:
    Saxat ur Sheila Kitzingers bok Home birth (1991).

     “Shoulder dystocia may occur because the woman has had oxytocin (pitocin) which has produced artificially strong contrations that have forced the pace, propelling a big baby along the birth canal before all the tissues have fanned out. The head shoots out and the shoulders are impacted.”
    Smal, normalviktig kvinna som fött flera barn helt normalt och lätt tidigare.
    Normal graviditet, ingen diabetes.
    Inget värkdropp.
    Ingen smärtlindring.
    Helt naturligt förlopp som inte stördes, det var väldigt samspelta och lugna föräldrar.

    Helt oväntat med andra ord.
  • Blgebo
    abuelita skrev 2012-02-11 14:06:44 följande:
    Blgebo
      Håller med om att det låter oväntat.  Är detta den skulderdystocin som du närvarade vid?     

     En annan fråga; Eftersom du jobbar på förlossningen,   har möjlighet att ställa frågor till  dina chefer och kollegor och  ta  reda på det som  MammaTillEnPrins undrar över i   #4041  ?   
    Det vorde verkligen värdefullt  att få veta om det  här går att genomföra på svenska sjukhus.
    Ja, det var det. Det var helt oväntat...det var så lugnt och fint - och i nästa sekund en katastrofsituation...

    Det blir isf. en barnläkare jag får fråga.
  • Blgebo
    liji77 skrev 2012-02-13 12:20:53 följande:
    Jag tänker på en annan sak också. Man ska visst förbereda sig och fundera över sin förlossning, men om man tror att man kan bestämma hur den ska bli då tycker jag att man lurar sig själv. Jag hade då verkligen inte planerat att få en son extremt för tidigt född. Jag planerade inte heller att den andra sonen skulle födas med navelsträngen runt halsen. Man ska visst ha önskemål. Men att ex ha önskemål på hur rummet är utrustat - varför det?

    Jag vet ju hur det såg ut runt min son när han föddes - det var fem personal runt honom. Avancerad utrustning för att kolla hans parametrar och för att få honom att andas. Man måste kunna defibrilera hjärtat om det behövs. Jag vet ju också hur det ser ut när jag på mitt arbete står vid ett larm. När någon håller på att dö. Jag förstår att jag låter som en översittare - men där måste jag/vi få bestämma hur det ska se ut. Våra maskiner, vår arbetsmiljö.
    Finns studier som visar att äldre och/eller högutbildade har bättre upplevelser av förlossningsvården än de som är unga och/eller lågutbildade. Jag tror inte det har att göra med vårt bemötande, snarare på hur man förbereder sig och vilken förförståelse man har.

    Abuelita...
    Ibland blir du något kategorisk i dina uttalanden. Det kan ibland bli farligt.
    Ibland blir det smutskastning, på gränsen till förtal, av vissa yrkesgrupper (däribland min egen). Inte heller det främjar de föräldrar som läser här.  - Vad händer om man inte känner att man kan lita på att personalen kan sin sak? skapar inte det mer oro, som i sin tur leder till ökad komplikationsrisk, som i sin tur leder till att vi måste göra fler interventioner, som leder till en negativ upplevelse....
  • Blgebo
    MammaTillEnPrins skrev 2012-02-13 20:01:34 följande:
    Kanske du skulle ta o kolla med personalen på förlossningen istället för att veta hur de ställer sig. Min erfarenhet är att MVC inte alla gånger är så uppdaterad på rutinerna på förlossningen.

    Jag hade skrivit att jag inte ville ha den sprutan och det va ingen som tvingade på mig. Jag gick med på livmodersammandragande medel efter en stund då jag blödde mycket. Men fortfarande va de mycket vänliga och på intet sätt påtvingande, det va helt mitt beslut! Kanske att din MVC uttalar sig efter hur det va på hennes tid? Eller menade hon en akutsituation där du håller på att förblöda?

    För ett tag sen va det uppe i tråden att värkdropp kunde medföra att man behövde livmodersammandragande medel, om jag förstod det hela rätt. Kommer inte ihåg precis när det skrevs eller av vem. Men det kanske är något för dig att kolla upp. Jag blev igångsatt och hade värkdropp hela förlossningen och kanske va det därför jag blödde mycket. Jag har inte riktigt koll på hur allt funkar. Kanske Blgebo kan svaret? Men det kan nog finnas tillfällen då det där medlet är bra. Själv är jag bara emot att det används på alla utan att man konstaterat ett behov och att man vill avnavla tidigt för att kunna ge medlet.
    Man kan alltid skriva in i sitt förlossningsbrev att man inte vill ha syntocinonet efter förlossningen.
    Om det blir ngn diskussion, kan du ju säga att du kan omvärdera beslutet om du nu skulle börja blöda efteråt och verkligen behöver det. De flesta får inga större blödningar ändå trots att de inte får läkemedlet. Sen vet jag ju inte - du kanske är en riskpatient? Har du fött typ 5-6 barn tidigare, lider du av fetma, har du tvillingar i magen? Blir man uttröttad, och värksvag så är också det en risk. (Se till att dricka, och att få i dig ngt annat än enbart snabba kolhydrater från läsk och saft...) Både långdragna förlopp och störtförlossningar är riskfaktorer för stor blödning.

    Jag vet att vi haft patient (-er) som inte velat ha syntocinon efter förlossningen, och det har respekterats. Sedan har de kunnat omvärdera när/ om  de har börjat blöda.
  • Blgebo
    EnPrimaUnge skrev 2012-02-13 21:23:04 följande:
    Jo jag trodde det gick att göra så, men vart på föräldrautbildningen informerad om att de ger den till kvinnan genom infarten som redan satts i handryggen utan att fråga eller säga till, och det brukar bara vara partnern som märker att de gör det då kvinnan är upptagen med barnet hon nyss fått upp på bröstet.

    Det och utbrottet min BM fick idag gör att jag vill vara tydlig med att säga nej, och kommer jag blöda mycket så får jag omvärdera då. Min BM gjorde även klart för mig att jag inte har något val om jag förlorar mycket blod, så vad det verkar som så kommer de ändå inte fråga mig om så skulle ske.
    Man behöver inte ha en infart i handryggen heller, om man nu inte ska ha EDA förstås, då vill man att du har en. Jag har själv vägrat PVK vid förlossning, av den anledning att jag tyckte den var i vägen, och att det går snabbt att sätta en om det skulle behövas (blir det katastrof så är narkospersonalen rätt duktiga på att sätta nålar...).
  • Blgebo
    abuelita skrev 2012-02-16 21:20:18 följande:
    Försöker  bara se till att det inte ska  falla i glömska,  det här att  järnbrist, som leder till ADHD,  förebyggs med  sen avnavling .     

      

      Den här insändaren fick jag in i GP april 2010   Autism/ADHD av för tidig avnavling?  (kommer inte ihåg vad det var för rubrik, men den här  var det inte)

     


    Sen ska vi även påpeka att sen avnavling inte är någon garanti för att barnet inte får ADHD/Autism ändå.
    Min äldsta är sent avnavlad (på ett liiiitet landsortsjukhus, där det absolut inte fanns något prat om stamceller osv, över 10 år sedan), och hon har Asperger/ADHD. (För att inte skuldbelägga de föräldrar som inte visste att tidig avnavling kan vara skadligt, och som har barn med "bokstavsdiagnos").
  • Blgebo

    Abuelita, du har på flera ställen skrivit att det inte finns pulsationer i navelsträngen vid snitt. Ffa. inte om mamman är sövd. Kan du förklara/utveckla, för jag känner att jag förstår inte vad du menar med det...

  • Blgebo
    happysunday skrev 2012-02-21 20:41:45 följande:
    Det stämmer inte. Pulsationerna kommer från barnets hjärtslag och styrs inte av placentan. Livmodern drar ihop sig när barnet är ute för att stöta ut placentan då kan jag tänka mig att en  extra skjuts med blod kommer till barnet om inte navelsträngen fallit samman än, men detta har inte med pulsationerna i navelsträngen att göra.
    Vid ett snitt pulserar navelsträngen som vanligt. Det är bara om barnet är dött alternativt att navelsträngen av någon anlednng inte fungerar som den ska (i kläm, trasig osv) som pulsationerna är dåliga eller obefintliga.
    Det var så jag alltid fått lära mig att det fungerade..tyckte det lät så konstigt med ett pulslöst barn...
  • Blgebo

    Finns det inte en pågående studie där man utvärderar cytotec jämfört med gel?

    BTW så finns även andra läkemedel som används i vården som inte är godkända för det ändamålet. Ta ex. betapred som vi ger till mödrar med hotande förtidsbörd...det är inte godkänt för att påskynda lungmognaden hos barnet, men det fungerar. Frågan är om det ens finns något annat preparat som gör samma nytta? Jag vet faktiskt inte.

  • Blgebo
    O Hanna O skrev 2012-02-27 10:56:16 följande:
    Hur är det med falun?
    När det gäller induktion?
    Det är antingen propess, ballong eller amniotomi+syntdropp, beroende på hur mogen tappen är.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över