• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • abuelita

    Det här var nytt för mig om lustgas:

    .


    1. Lustgasen lagras i kroppen, den bryts inte ner.
      
       2. Om man har en B-vitaminbrist kan man få bestående neurologiska skador.

     
      3. Största riskgruppen är gravida kvinnor med B-vitaminbrist.

     
      4. Djurförsök har visat på fosterskador "


     Läs mer.....


    .

    Någon som fått den här informationen på mvc?, eller på  förlossningen?  
    Är det kanske fortfarande likadant som när jag födde barn, 1971 och -82?, att man får masken upptryckt i ansiktet utan att ens ha bett om det och utan att någon talat om vad det finns för risker.  Själv tänkte jag att; det där kan aldrig vara bra .  Blev faktiskt tvungen att knuffa bort masken , mitt under pågående värk.   Jag ville ju föda helt utan medicinsk smärtlindring, vilket jag talat om ordentligt när jag kom in, men ändå fick jag upprepade gånger ( varje gång under pågående värk, så att jag inte kunde prata)  knuffa/sparka bort petidinsprutor och div. annat bm försökte pracka på mig, liksom lustgasmasken. Jag var ju inte ens i behov av någon smärtlindring, utan  andades bra, var avslappnad och kände att jag klarade mig utan någon hjälp.

  • abuelita


    Projektet
     

    "Födelsehuset driver under 2013 ett projekt som heter ”Mänskliga rättigheter i mödra- och förlossningsvård”, med stöd från Rättighetskommittén på Västra Götalandsregionen. Denna hemsida är en del av detta projekt.
    .


    Projektet syftar till att lyfta fram rättighetsfrågor i samband med mödra- och förlossningsvård, och att informera om dessa. Många kvinnor vet inte att de själva har rätt att välja omständigheterna kring sin förlossning, enligt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Dessa frågor behöver därför lyftas fram, och innebörden av domen ”Ternovszky v. Hungary” i Europadomstolen behöver göras mer känd. De två huvudsakliga informationskanalerna i projektet kommer att vara denna hemsida, samt deltagande i MR-dagarna i Stockholm i november 2013.
    .


    I dag i Västra Götaland och de flesta platser i Sverige finns det mycket små möjligheter att påverka vilken form av förlossningsvård som erhålls. Det finns inga garantier för att den födande kvinnan ska få välja ens på vilket sjukhus hon ska föda, än mindre med vilken personal som kommer att vara där vid denna för henne så avgörande livshändelse.
    .


    WHO:s rekommendation är att den födande kvinnan själv ska besluta över var hon föder, och lämpliga platser kan vara antingen på konventionell avdelning på sjukhus, på barnmorskeledd enhet på sjukhus (tidigare kallad ABC-klinik, i aktuell internationell litteratur kallad Alongside midwifery led unit) på fristående barnmorskeledd enhet utanför sjukhuset (Midwifery led unit) eller i hemmet assisterad av en eller två barnmorskor. Detta stämmer väl överens med utslaget i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.
    .


    Vi vill lyfta fram olika aspekter på hur mänskliga rättigheter är relaterat – det handlar om barnets bästa möjliga start i livet, kvinnors rätt till respektfull vård och kroppslig autonomi, skydd av privatlivet, mm. Vi vill sprida kunskap om vilka rättigheter man har som gravid och födande kvinna. T ex att välja hur och på vilken plats barnet ska komma till världen. Syftet är också att öka medvetenheten hos beslutsfattare inom vården, om att gravida kvinnor är myndiga personer med sinsemellan olika behov och önskemål. Vården behöver organiseras med detta som utgångspunkt."

    ---------------------------------------------------------------------------

    .

    Senaste inläggen
     . 
     ◾Rätt att välja – inte bara sjukhus eller hemma

    Val av födsloplats – exemplet Danmark, del 3

    Patientmaktsutredningen

    Val av födsloplats – exemplet Danmark, del 2

    Val av födsloplats – exemplet Danmark, del 1


  • abuelita
    abuelita skrev 2013-06-15 11:37:04 följande:
    Säger "experterna" fortfarande att det är magknip/gaser i magen när så här unga bebisar skrattar/ler? (den här gladingen är bara ett par timmar gammal) , 
    .
    och att de "vädrar lungorna" när de är ledsna/förtvivlade/rädda och skriker?

    .

    Det sa nämligen "experterna" när jag fick mina barn,  och när jag jobbade på neo, bb och förlossning på 70- och 80-talet.
    Minns just nu en av mina första dagar på bb, när en liten flicka i barnsalen skrek förtvivlat efter sin mamma (så tolkade jag hennes skrik) och jag då frågade en av de gamla barnsköterskorna om jag skulle gå ut med henne till mamman , och hur tanten då sa , med barsk röst:  "Den bara vädrar" .
    .
    Men jag trodde dem aldrig.  

    .


    Kanske hon är så här nöjd och glad för att hon fick ligga kvar i mammas famn utan att någon var där och störde med avnavling, k-vitamin etc.?

    .
    .
    You know when doctors say that a baby's smile is just "gas". Well, I say, along with every mother on the planet: "Well, that's just nonsense."
    .
    "Here's my daugther, Jennifer, the happiest girl ever. She has laughed this hard since she was born. She's just a few hours old in this pic and still laughs this cute and much."~Sandra

    The Skeptical Mother


     


    Också magknip ??  


    "I love and adore these twins. The little boy has a big shaggy head of brown hair and his sweet sister is a red head along with her three older sisters. These two make me smile" -- The Skeptical Mother
  • abuelita
    abuelita skrev 2012-08-23 01:07:35 följande:

    Livräddning med intakt navelsträng

    2000-2010, Ongoing Insights:


    “While exploring the feasibility of saving placental blood for autolgous NICU transfusion, the author found a disturbingly obvious alternative:  If cord clamping is delayed to permit normal placental transfusion the need for newborn transfusion often could be eliminated.”

    Morley GM. Cord closure: Can hasty clamping injure the newborn? OBG Management, July 1998: 29-36.



    "With permission from DJR Hutchon & I M Thakur.  Dept. of Obstetrics and  Gynaecology and Dept of Paediatrics, Memorial Hospital, Darlington, UK "


    "Newborn baby on the Resuscitaire.  All equipment for resuscitation is available for use without severing the umbilical cord."


    "Newborn on the Resuscitaire with umbilical cord intact." 

    Med tanke på bl.a.  #7727  och #7731 tyckte jag det kunde vara dags att lyfta fram det här inlägget igen.
  • abuelita
    Dagens inlägg:

    Statens medicinsk-etiska råd del 1
    .


    "Slutsats: Eftersom födande generellt knyts till den medicinska disciplinen, oberoende av om det är en fysiologisk frisk process eller en mycket sjuk kvinna i behov av intensivvård som föder, menar vi att SMER borde göra en etisk analys av hur förlossningsvården bedrivs i Sverige idag."

    Läs mer..

  • abuelita

    Någon som vet hur det gick med det här projektet?


    , 2008-08-27


    Förlossningsvården ses över i hela landet
    .


    " Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, räknar med att cirka 25 procent av utbetalningarna varje år går till personer som skadats vid födelsen.


    Dessa insikter blev startskottet för ett nationellt projekt för att förbättra säkerheten på förlossningsklinikerna, och minska antalet barn som skadas i onödan. Projektet drivs av LÖF, som står för finansieringen, tillsammans med de professionella organisationerna Svenska barnmorskeförbundet, Svensk Förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, samt Barnläkarföreningens neonatalsektion
    .


    – Det största problemet i förlossningsvården i dag är inte att vi inte vet hur vi bör agera, utan att personalen inte följer de riktlinjer som finns."
    Läs mer....  


     

  • abuelita

    Ni som går på infomöten för blivande föräldrar, ställ tuffa frågor vetja!  Och om det då blir tryckt stämning och de skyndar sig att byta ämne (brukar fr.a. hända när frågor om avnavling kommer upp) ,  ställ frågan igen!

    .
    Läste nyss detta på Facebook:
    .


    Har just varit på informationsmöte för blivande föräldrar som ska föda på Danderyds Sjukhus (för "skojs" skull). Kan ju börja med att säga att de utelämnade all nödvändig information som krävs för att möjliggöra för informerade val genom förlossnings-, efterbördsskede och eftervårdstiden.


     Som förväntat tillämpar de fortfarande rutinintagningskontroller såsom urinprov, blodtrycksmätning, vaginal kontroll och CTG-kurva. På min fråga om vad de gör om man nekar dessa rutinkontroller svarade bm: "Då får man skriva på ett papper om att man ifrånsagt sig det, för det ses ju som en risk. Vi kan inte tvinga till något, men så fort barnet är fött kan vi behandla det mot föräldrarnas vilja" (!)  Kunde då inte hålla mig från att ge henne 'en blick' och klämma ur mig ett nedlåtande "Nej" . Snacka tryckt stämning det blev i aulan..."

  • abuelita
    abuelita skrev 2013-07-02 21:03:26 följande:



    Håller med  Sen avnavling for alle nyfødte barn | Facebook  om att den här artikeln borde ligga till grund för alla riktlinjer för avnavling:

    .


    Rethinking Placental Transfusion and Cord Clamping Issues

    .


    SUMMARY
    .


    "This article offers high quality evidence that shows that receiving a placental transfusion at birth protects the infant from low iron stores and anemia during the first 6 months of life-a time of maximum brain growth. Iron deficiency is associated with hypomyelination and less favorable developmental outcomes but long-term effects related to placental transfusion have not been studied. Techniques to facilitate placental transfusion at the time of normal birth as well as in complex practice situations needs the support of informed change agents to foster the introduction of practice change into all labor and birthing units. It is time to rethink the management of the umbilical cord during the critical time of fetal to neonatal transition. "
    Läs mer......


     

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över