Inlägg från: lennartsdotter |Visa alla inlägg
  • lennartsdotter

    Naturen, harmonisk och likriktad?

    Rödnäbba skrev 2010-04-17 20:16:51 följande:
    Ett belägg skulle ju kunna vara att den har överlevt framgångsrikt i ett antal miljarder år. Det ligger väl i varje djurs "natur" som det heter att veta precis vad den ska göra för helhetens bästa.
    Nej, det ligger inte i något djurs natur att veta vad det ska göra för helhetens bästa. Varje organism är självisk och gör det som gynnar individen i situationen.

    Läs gärna Dawkins "Den själviska genen". Då tror jag att du kommer ge upp tänket om en gemensam strävan.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-17 20:37:10 följande:
    Men kom igen. Tror knappast det laget hade hållit sig kvar i allsvenskan någon längre tid. Knappast flera miljareder år.
    Jodå, bara de som vill vinna är grymma fotbollsspelare.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-17 20:41:48 följande:
    Ah, Dawkins och "illusionen om att jorden skulle leva även om alla delar av helheten motarbetar varandra" . knappast.
    Nej, du har missförstått helt. Att vara självisk är inte detsamma som att motarbeta alla andra. Det går mycket väl att gynna andra men fortfarande vara självisk.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 11:59:38 följande:
    Du får läsa på om ekologi och naturligt urval. Det blir för låg nivå på det här annars.
    Får man säga dito på det?
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 16:42:30 följande:
    Jasså. och vad består skillnaden i?Djuren eller växterna skulle inte kunna agera på ett sätt som var skadligt mot naturen. Om de så gjorde så skulle naturen dö ut. Hur pass medvetet det är kan vi lämna utanför diskussionen.
    Hur agerar en organism enligt dig om den agerar skadligt mot naturen? Organismerna ÄR naturen (även människan) och varje enskild organism agerar för sitt eget bästa. Inte för allas bästa.
  • lennartsdotter

    Nej, djur skaffar inte så många avkommor som är lämpligt för naturens fortlevnad. De skaffar så många avkommor de kan, punkt.

    Att begränsa antalet avkommor (som människan gör) kan mycket väl vara framgångsrikt. Det är mycket möjligt att det är ett framgångskoncept att investera mer i få avkommor än att yngla av sig och inte kunna investera lika mycket i var och en. Det beror såklart hemskt mycket på i vilken miljö arten lever.

  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 18:09:55 följande:
    Ja, hur som helst så verkar det fungera bra så som djuren gör.Det människorna håller på med håller på att förstöra hela  planeten.
    Människan är ett djur. Om vi förstör planeten får som du säger tiden utvisa.{#lang_emotions_wink} Jag tror inte att vi kommer göra det.

    Vi kan säkerligen komma att utrota allt fler arter och åstadkomma enorma förändringar i ekosystemen men jag tror inte att vi kommer förvandla planeten Tellus till en steril mineralklump.
  • lennartsdotter
    far skrev 2010-04-18 19:01:33 följande:
    I frågan om djurens anpassningsförmåga, är det interessant, men sorgligt att se hur de på många platsar, börja ta' tillbaka sina skövlade habitat;- Elefanter som vältar omkull byar, Björnar som blir tama och lever bland människorna, stora ödlar som snor picknickmat från badgäster. Och pingviner som blandar sig med folk på stranden..... Apor i städer, och tom gamar. Detta är ett sjukt bevis på hur vi människor tat för os utan att tänka på dem vi snor av. Jag kan inte se andra varrelser än människan, som rubbar balansen på jorden.
    Tja, de djuren tar ju för sig utan att tänka på oss också. Eller hur?
  • lennartsdotter
    far skrev 2010-04-18 19:23:23 följande:
    Men fattar du inte att vi har tagit deras Hem i från dem?, och klampat in med motorsågar och gjort vägar och byggt hus? Det visar ju att djuren inte har något val, pga. os, men blir tvingade till att anpassa sig, för att överleva.
    Ja? Det händer hela tiden. Det är inte bara människor som tränger undan djur och växtlighet från deras hemområden. Studera ogräs i rabatten utan att lägga dig i så ser du samma fenomen. Ogräset konkurrerar i värsta fall ut plantorna du planterat helt och hållet.

    Alla organismer tvingas anpassa sig för att överleva. Det är det survival of the fittest handlar om!
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 19:27:29 följande:
    Vilka enastående kommentarer man får läsa här!Så om jag flyttar in i ditt hus och bygger om det och förstör det mesta så är det DU som tar för dig och inte tänker på mig om du tar lite från kylskåpet?
    Om jag inte lyckas försvara mitt hem och blir utkonkurrerad av dig innebär det att du har vunnit, för stunden. Om jag så lyckas tvinga mig in igen har jag lyckats återerövra den bit jag lyckas sno åt mig.

    Nu har ju människor utvecklat sociala regler och lagar så du åker ju dit så det svänger om det om du ens försöker men hade vi inte utformat dessa sociala regler så hade mitt fd. hem varit ditt om du lyckats tränga ut mig, ja.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 19:51:58 följande:
    ah, djuret hade inga lagar och regler att visa upp och alltså är det rätt att göra så?
    Nej, vi har inget socialt kontrakt med andra djur. Om man tycker att det är moraliskt rätt att tränga undan andra arter från sina habitat kan såklart diskuteras.

    Det verkar dock som att en del glömmer bort att det inte bara är människan som är egoistisk. En del verkar tro att bara människan skor sig på andra arter, när så inte är fallet.
  • lennartsdotter
    far skrev 2010-04-18 20:06:14 följande:
    Men om inte fru Hansson hade planteratblommor i just den rabatten, då hade just DET ogräset fått växa ostört, därför att det vär dets naturliga plats från början. Om det däremot blir en smällkall vinter under ett år, kommer kanske stora delar av vissa populationer att stryka med, samtidigt som andra kan gynnas, men då sker det just i "harmoni", utan det är naturens eget sätt att upprätthålla "urvalet", eller "the survival of the fittest", så har jag tolkat det. Om det finns 200 björnar i en skog, kan endast människan bestämma, med sin tanke, att det bara skall finnas 25. Och då blir det som människan vill, och inte som naturen. Människan ÄR den enda varrelsen som kan rubba balansen, och naturkatastrofer har alltid funnits, och är därför en del av balansen.
    Men människan är ju en del av naturen. Varför ska inte fru Hansson plantera blommor i den rabatten när hon bygger bo?

    Människan är en del av naturen och allt vi gör påverkar den på ett eller annat sätt. Naturen har ingen vilja. Naturen är bara ett faktum. Någonting som består av en mängd samlade organismer.

    Vad ska människan göra? Bygga en bubbla av luft, utanför naturen, och självdö? Så att vi inte påverkar naturen.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 20:10:45 följande:
    vem var det som planterade rabetten då? Var det inte en människa kanske?himla bra exempel du
    Det är skitsamma. Det är vad som sker som är det viktiga. Ett konkret exempel på hur tom. växter konkurrerar med varandra. Ett konkret exempel på hur växter kan utrota andra arter, lokalt eller totalt.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 20:31:57 följande:
    Nej, det var ett exempel på hur människor utrotar andra arter.
    Nej, det var ett exempel på hur nya arter intar nya eller nygamla områden. Om människan bakom rabatten planterar A och sedan inte gör någonting och växten B tar sig in i rabatten och konkurrerar ut A har inte människan utrotat någon art. Det är B som har utrotat A.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 21:34:25 följande:
    Inte om B var där först. Då är det människan som tar B's plats eftersom. Och eftersom B inte hade några regler och lagar att visa upp så ansåg människan att detta var rätt.
    Då kan vi i enkelhetens namn säga att B inte var där först. B kunde inte leva där innan människan gjorde en rabatt (grävde lite, lade dit bark och jord och gödslade). Människan gjorde det helt enkelt möjligt för B att leva där och B råkade vara lite bättre på att leva där än plantan A som människan planterade.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-18 20:27:51 följande:
    Vad människor ska göra? Tänka till lite kanske innan hon har asfalterat hela jorden eller planterat begonior för då lär det vara för sent. Det är nämligen sin egen mat hon utplånar. Inte så smart.
    Utplånar vi vår mat dör vi ut. Problem solved. Så kan vi inte påverka mer. Jag tror dock inte att det kommer ske.

    Människan är en del av naturen och vad vi gör eller inte gör påverkar naturen. Självklart kan vi göra mer eller mindre skada men jag ogillar när man sätter människan utanför naturen och försöker få det att verka som att människan är den enda egoistiska arten på jorden och vi kommer förstöra hela planeten.
  • lennartsdotter
    far skrev 2010-04-18 21:42:51 följande:
    Men det handlar ju om HUR människan ingår som en del av "naturen". Inga andra arter, har samma förutsättningar som människan, till att bestämma och forma sin omgivning efter sina egna själviska önskemål. Ingen annan varrelse skulle "tillåta" att t.ex "föda upp boskap", på bekostnad av andra individers överlevnads möjligheter. Et djur jagar sitt byte för att överleva. Det stärkaste djuret får det största bytet. Alltså ett helt naturlit betende. Karl johan har 100 kossor i ett stall, som han matar med en eller två sorters grödor, från flera 1000km2  åkermark. Sen transporteras hans kött från skåne till hapranda, för att Oskar och Ida skall kunna äta sig tjocka, och feta, på bekostnad av dem som inte fick någon mat alls den dagen. Människan är så sannerligen en del av naturen, helt korrekt, men det jag försöker att slå fast, är att endast människan, som art, kan rubba balansen, just genom sin förmåga att bestämma sina handlingar på förhand. Ett lejon får vittring på ett byte, och ett samspel börjar i flocken där alla vet sin plats. Den som är svagast för minnst mat. Människan får inte vittring, männinskan har redan bestämt hur hon skall skaffa sin föda. Så möjligtvis kan man påstå att de människor som lever utan för "välfärden", i långt större utsträckning ingår i ett mer "balanserat" system, just därför de inte kan förutbestämma sina vilkår för överlevnad.
    Ingen art har samma förutsättningar som en annan.

    Jag undrar vad det är för balans ni talar om. Hur ser världen ut när "balansen" infinner sig? Hur måste människan leva för att "balansen" ska infinna sig?

    När blev världen "obalanserad"? Kom den i takt med att människan evolverade? Kom den senare, vid industrialiseringen eller liknande?

    Naturen är inte konstant. Den är dynamisk och det sker saker hela tiden. Arter dör ut, nya uppstår. Vi ser det oftast inte men det innebär inte att det inte händer och varje sådan liten förändring kan vara ett steg i ledet till en drastisk förändring i ett ekosystem.

    Jag håller med om att människor ibland tar okloka beslut och gör saker som kommer slå tillbaka på oss själva men det är inte så att resten av världen är perfekt och försöker uppehålla en slags (av människan) romantiserad bild av hur naturen ska se ut.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-04-19 20:02:30 följande:
    Balans är det när naturen och människorna mår bra. Obalans är när naturen och människorna mår dåligt.Obalansen började när människorna slutade respektera naturen.
    Delar av naturen kommer alltid att "må dåligt" eftersom alla arter konkurrerar med varandra. Även om människan försvinner från denna planet.
  • lennartsdotter
    far skrev 2010-04-19 20:32:24 följande:
    lennartsdotter. Oavsett hur många bladlöss myrorna "tar hand om", eller hur många små lejonungar som får svälta ihjäl, därför att "pappalejon" MÅSTE överleva..... Då är detta betéende 100% naturligt. Därför de har inget val! Men människan som art, har fått de möjligheter till överlevnad som ingen annan art på jorden. Vår fysiologi, vår hjärnkapacitet, övergår alla andra arter. Därför är vi överlägsna, och kan därmed rubba "balansen". Om vi fortfarande hade varit jägare och samlare, DÅ hade vi inte haft någon annan funktion, än, just en liten del av det naturliga samspelet. Harmonin. Men vi kan åstadkomma samma förödelse som naturkatastrofer, med vår möjlighet att förutbestämma våra handlingar. Vi kan slänga atombomber i huvud på folk, eller vi kan kolonialisera vissa delar av jordklotet, för vår egen vinst. Vi kan hänsynslöst tömma hav på fisk, för att vi inte kan hålla vår egen art i någon balans. VI skal vara 8 milljarder, men det skall endast finnas 20 vargar i DEN skogen. DO YOU UNDERSTAND ME NOW? Men så beter sig ALDRIG de andra arterna, De bara överlever. Vi vill mer än det. VI VILL HA' ALLT! Vi vill ha' de andra arternas teritorium. Vi vill ha' de andra planeternas resourser. Vi ÄR en naturlig del av evolutionen, men vi är så överlägsna andra arter, att endast vi, "homo sapiens sapiens" kan rubba balansen. Alla processer som sker utöver dem "vi" sätter igång", är 100% naturliga. Och med "likriktat", har jag uppfattat det så, att "saker och ting jämnar ut sig, - anpassar sig".......
    Om andra arter hade människans möjlighet att använda sig av jordens resurser skulle de göra det.

    Jag tycker det är tragiskt att det finns människor som anser att människan bör gå tillbaks till jägar- och samlarsamhället. Har du läst om hur människorna lokalt lyckades utrota mammuten? Även på denna romantiserade tid gjorde människan stora avtryck i de ekologiska systemen. Pga. vår enorma kapacitet kan man nog faktiskt uttrycka det som så att det är naturligt för människan att göra större avtryck på på ekologiska system än andra arter. Just för att vi kan. För att vi tar till vara på vår kapacitet.

    Jag anser absolut att vi riskerar att göra oss själva en stor otjänst när vi tex. fiskar ut hav och förstör bottenvegetation. Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Därmed inte sagt att vad vi får nödvändigtvis måste vara sämre.
Svar på tråden Naturen, harmonisk och likriktad?