• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • MissHellen
    FMEmbla skrev 2010-05-13 23:16:59 följande:
    MissHellen: ..men Varför tror du att du chansen är liten till att du får operation?
    För att en bekant till mej fick precis ett nej till op.. Läkaren sa att man måste ha högt blodtryck, diabetes och BMI över 40. Och jag har "bara" BMI över 40..
    +att dom ska göra massa besparingar på sjukhuset, hit och dit.

    Jag vill inte hoppas för mycket (vilket jag egentligen redan gör..) och bli sjukt besviken..
  • Mli79
    FMEmbla skrev 2010-05-13 20:39:26 följande:
    Mli79: Liten fråga bara, jag har för mig du berättat, men nu hittar jag inte inlägget. Använde du dig av fritt vårdval eller vårdgaranti?  Jag såg i nåt inlägg att du inte har behövt vänta så länge på op. Kommer du att behöva betala nåt själv nu eller? (Sen står det "Behörighet saknas" i din blogg, men det kanske bara hör till desigen, eller är det nåt login man behöver för att kunna läsa flera inlägg? Jag gillar att läsa bloggar!)
    Jag använde fritt vårdval eftersom de på Landskrona sa att vårdgarantin med stor säkerhet inte kunde hållas. Jag får "bara" OP betalt av Landskrona, resor får jag ordna själv. För mig blir det ingen extrakostnad heller med boende inför OP eftersom min släkt bor i sthlm. All uppföljning kommer att hållas i Skåne, så jag behöver inte bekosta mer än den resan till och från själva OP.
    Konstigt att du inte kan se min blogg, är det mlibroberg.blogg.se du inte kommer in på? Inte för att det är så mkt att se, har precis börjat att blogga.
  • vänat
    FMEmbla skrev 2010-05-13 22:22:41 följande:
    Jamen svart är ju superbra! (Jag ska ta på mig vitt när jag ska till vc. ) Ok, med andra ord ska man lyssna noga på vad de säger om vilken tid det är på mitt sjukhus, för jag vill ju inte först VÄNTA och se om mitt sjukhus klarar tiden och SEN söka mig vidare. Det måste man väl kunna göra på direkten. (Sorry, jag vet att jag är lite trög och att jag ältar det här med VG och FVV, men jag måste ha koll. *kontrollfreak*)
    Du bara kolla med ditt sjukhus på en gång remissenkommit in om de klara av att hålla opertionern inom de så kallde vårdgartin annras ber att att få remissen skickad til annt sjukhus som klara av vårdgartin eller välje valfriheten i vården och de kan du som sagt göra så fort din remiss kommit till sjukhuset och är registard du behöver allas inteväntaför att se om de klara av  de först de förlorta du ju bara tid på.
  • vänat
    litenkisse skrev 2010-05-13 22:32:51 följande:
    Ni med titthål, hur länge hade ni kvar agrafferna? Till mig sa de 17/5, då har det gått tretton dagar. Nu tycker jag dock att det kliar nåt förfärligt runt dem + att det blivit rött runt "hålen" på ett par av dem. Själva såren är ju helt läkta och fina. Tror ni jag kan ringa Vc imorgon och få bort dem? Det har ju ändå gått tio dagar då.
    Att de klira kan vara antingen at de håller på att läka men även evtuellt överkänslighet.
  • Echidna
    Malleballebuse skrev 2010-05-13 23:22:15 följande:
    Jeanette 79: jag ska operera mig på Calanderska den 15/6 men har redan haft min inskrivning och fått all info. Så på sådana frågor kan jag svara med lite tur Med andra får du vänta lite. Till dig vars nick jag glömt : vilken rar vän du är som bryr dig på ett så gulligt sätt. Jag brukar fråga om vi ska dela på en lunch då det brukar räcka till oss båda.
    Antar att det är mig du menar. Ja, jag bryr mig för jag ser hur hon mår och hur hon ser ut. Dessutom har jag sett hur de som genomgått en sån här operation mått efter sin period av flytande så jag vill gärna hjälpa henne att nå dit. Men att dela på en lunch är ju smart, ofta är de ju oversizade ändå. Lycka till alla ni som genomgår/ska genomgå denna operation, visst är det en enorm omställning för resten av era liv - men det är det värt rent hälsomässigt även om jag inte tycker att alla behöver vara "smala".
    Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra.
  • vampyria2
    Fragile Angel skrev 2010-05-13 22:22:46 följande:
    Underbart .
    Tack
    yakuzapixel skrev 2010-05-13 22:23:08 följande:
    Hmm kunde inte citera ditt inlägg {#lang_emotions_surprised}  Men jag var också helt säker på att jag inte skulle gå ner och varje dag som jag inte gick ner så trodde jag att nu är det slut. Men tusan vad det har gått undan   Jag tror att alla tänker som så att man kommer att vara bland dem som inte går ner men de flesta gör ju det.
    Nu tänker jag som så att går jag inte ner mer så är jag nöjd ändå, väger 71 kg nu och de mål jag hadde innan operation är gjorda, jag är inte super smal men inte fet heller {#lang_emotions_dreamer}
    Kämpa på för även om det känns tungt så är det en så otoligt liten del av ditt liv (även om det känns långt) och du vinner så mycket för resten av livet.
  • ChokladMoshin
    litenkisse skrev 2010-05-13 22:32:51 följande:
    Ni med titthål, hur länge hade ni kvar agrafferna? Till mig sa de 17/5, då har det gått tretton dagar. Nu tycker jag dock att det kliar nåt förfärligt runt dem + att det blivit rött runt "hålen" på ett par av dem. Själva såren är ju helt läkta och fina. Tror ni jag kan ringa Vc imorgon och få bort dem? Det har ju ändå gått tio dagar då.
    JAg skulleha mina i 14 dgr, av mina 15 agraffer var 13 infekterade och var jättefula, men dom sa att så länge man inte har feber och blir dålig ska man ha dom kvar.
    Men visst kliar det och är jobbigt, jag fick dessutom allergi mot dom.
    Jag skulle nog låta dom sitta tills din tid du fått.
  • lyckligjanuari
    vampyria2 skrev 2010-05-13 21:12:28 följande:
    Halloj var ett tag sen jag var här inne, men var kul att låsa ikapp lite Jag har nu gått ner 30 kilo sen 25/2 2010 och kan ärligt talat säga att jag har fått ett helt nytt liv, så ni som håller på att kämpa med flyt och för att få gå egenom en operation kämpa på det är helt klart värt det Vet att det är jobbigt men helt plötsligt så är operationen gjord och man har gjort det tyngsta. Jag kan ju erkänna att jag har det jobbigt när jag äter får ofta ont och har kräkts en hel del, men det tar inte bort glädjen.Jag kan nu ha kläder från vanliga avdelningen i klädaffärerna, har storlek L eller 42/44,, hadde 50/52 innan. Jag kan cykla, vara ute och leka med mina barn på ett helt annat sätt, orkar springa, tränar styrketräning 1½ tim var annan dag, jag är piggare och trivs bra med mig själv på ett helt annat sätt, hmm för att inte tala om sexet Nått som är skummt är när man känner på sig själv, jag känner hårda ben där jag inte har känt dem på länge, halsen känns så konstig utan alla hakor och valkar, knäna är smala och när jag ligger och ska sova så känner jag ben som sticker ut och blir obekväma Önskar att de lägger resurser så att köerna till dessa operationer minskar fort, det är så viktigt att alla som behöver den får den så fort de bara kan.Kram på er alla och fortsätt kämpa och grattis till er alla som redan är på andra sidan
    Härligt att läsa
  • Lännat

    Gick till vårdcentralen 27/11 -09
    Remiss finns i Värnamo 30/11 -09
    Bedömning 23/2 -10
    Flyttas till Sophiahemmet 15/4 -10
    Operation 11/5 -10

    Så allt tog inte ens 6 månader...

    Är ganska tagen av min op men allt gick bara bra,den tog 45min och efter någon timma var jag uppe i mitt rum igen..

    Har lite svårt just med att få i mig allt vatten om dagarna men det kommer nog bli bättre med tiden..

    Är så glad att det är gjort nu!!
    KRAM!!!

  • J L86

    Hej

    Fick ett mejl från sjukhuset som fått min remiss. såhär stog det


    Din egenremiss är just nu bedömd till den 20 juli.
     
    Du får gärna maila oss senare för din vidare planering, vi har för tillfället ännu inte satt upp dig på väntelista. Det kommer att bli i dagarna. Vi bokar dig därefter för mott besök. Op-plan bedöms vid detta besök.

    Betyder detta att dom inte ens kommer att läsa min remiss förens 20juli????

    vad gör jag nu.... känns som om detta kommer ta lååång tid...! =(
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)