• Anonyhm

    Jag längtar till jul!!!

    Min kompis skickade följande länk till mig igårkväll och nu är det kört-

     
    ">



    Jag ÄLSKAR julen. På ett nästan lite sjukt vis. Jag älskar att pynta, jag älskar att spela julmusik, jag älskar att ha tomtar överallt, jag älskar hela julmystiken och december är en saga för mig. Förra julen var vår son 7 veckor gammal och allt var nytt och han bara sov. Denna julen kommer att vara den första julen med honom där han är uppe och glad och medveten. Och jaaa jag ska ljuga honom full av tomte. Jag är 26 år och tror fortfarande att världen är full av tomtenissar hela december. Det är mysigt

    Varje år den första advent gör vi samma sak. Går på julskyltning. Tre olika. I mannens hemstad, i min hemstad och i grannkommunen Efter det bär det av hemåt för att det ska städas ordentligt till julmusik på hög volym. Vi julpyntar tillsammans. Vi bråkar om ljus som inte fungerar, ljusstakar som inte passar julstjärnor, tomtar som inte kan sitta där fattar man väl osv. När kvällen kommer  kurar vi traditionsenligt upp oss i soffan med mängder av juleljus tända i hela huset och tittar på home alone, the santa claus, grinchen eller så kör vi sunes jul - maraton.   Allt med en mugg glögg eller ett glas iskall JULMUST i näven och pepparkakor på bordet. 

    Hemmet doftar apesin med kryddnejlika, pepparkakor och glögg. Vi känner oss som nyförälskade tonåringar och världen är underbar.

    Den andra advent bjuder vi hem alla våra närmsta vänner. Det är julgodisdax!  Vi dricker glögg och har julölsprovning medan vi kokar knäck, gör ischoklad och rischoklad i stora lass och sist men inte minst har vi pepparkakshusbyggningstävling parvis. Det är alltid en succé. Julmusiken dånar och gapflabben avlöser varandra medan pepparkakskåkarna klistras ihop och dekoreras. Som avslutning myser vi alla upp oss i vardagsrummet, tänder levande ljus överallt och garvar läppen av oss till tomten är far till alla barnen. En film jag stolt kan säga att jag sett 64 ggr.

    Jag längtar så fruktansvärt mycket till jul nu. Hur firar du din jul?  Vad har ni för traditioner och vanor kring denna magiska högtid?  

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 10:47
    jag är gift med tomten. Förra året började min man spara ut sitt skägg i slutet av maj månad. Enbart för att han skulle vara tomte till jul. Skägget skulle sedan blonderas vitt. Han hade i blonderingsmedel i både skägg och mustasch och satt och andades genom en lång papperstratt ut på balkongen.

    SÅ mycket går vi in för det!

  • Svar på tråden Jag längtar till jul!!!
  • Mariohn
    lugnåsbo skrev 2010-11-11 08:01:21 följande:
    Jag gjorde pepparkakekladdkaka igår och den var mumsig, barnen tyckte väl den var lite skarp med pepparkakskryddorna i men mmm så god, smaka som pepparkaksdeg =)

    2 ägg
    3 dl socker  vispa ihop poröst

    100 gram smör
    1,5 dl mjöl
    o,5 msk nejlika (malen)
    o.5 msk ingerfära
    o.5 msk kardemumma
    1 msk kanel
    0,5 tsk bakpulver

    grädda i typ 15 minuter i 200 grader
    Jag skulle iofs nog dra ner något på kryddorna i nästa kaka.
    Så kände jag också när jag hade käkat min. Det smakade nästan som stark pepparkaksdeg som varit i ugnen och fått en skorpa. Jag vill nog ha mer kladdkakssmak med en hint av pepparkaka
  • sassus
    lugnåsbo skrev 2010-11-11 08:26:01 följande:
    Läste lite bakåt och såg att nån fråga efter knäcktratt, minns dock inte vem??
    Jag beställde en häromdagen på kakburken.se men det heter chokladtratt =)
    Ska bli så kul att prova den i jul har velat ha en i flera år =)
    Åh, en sån ska jag beställa!
  • Guslageran

    Vi ska ha pepparkaksbak och Lussebullsbak den 20:e november.
    För att komma i rätt stämning så skulle jag vilja sätta upp adventsljustakarna samma dag..
    Känns lite tidigt, men det kanske finns fler som gör det? Tungan ute

  • Pigelinen

    pepparkakskladdisen har jag gjort många gånger frågan är vad jag ska ha för för- o hunudrätt till..


    Det som sägs på familjeliv stannar här!!!
  • Bjornis
    lugnåsbo skrev 2010-11-11 08:26:01 följande:
    Läste lite bakåt och såg att nån fråga efter knäcktratt, minns dock inte vem??
    Jag beställde en häromdagen på kakburken.se men det heter chokladtratt =)
    Ska bli så kul att prova den i jul har velat ha en i flera år =)
    Vilken grej. Aldrig sett förut. Fy fasen va najs. Måste beställas!
  • Sakuras
    Pigelinen skrev 2010-11-11 14:05:35 följande:
    pepparkakskladdisen har jag gjort många gånger frågan är vad jag ska ha för för- o hunudrätt till..
    Jag såg ett recept i senaste Allas, på något som kallas Adventskyckling. Det verkade jättegott, med kyckling marinerad i saffran, vitlök, sambal oelek och citron. Tillagades med potatis, palsternacka, rotselleri, rödlök och cocktailtomater och serverades med getostkräm och mandel och russin. Glad
  • Pigelinen
    sakurasaj skrev 2010-11-11 14:53:46 följande:
    Jag såg ett recept i senaste Allas, på något som kallas Adventskyckling. Det verkade jättegott, med kyckling marinerad i saffran, vitlök, sambal oelek och citron. Tillagades med potatis, palsternacka, rotselleri, rödlök och cocktailtomater och serverades med getostkräm och mandel och russin. Glad
    Men gud vad det lät gott... Det receptet skulle jag vilja ha var det hel kyckling el fileér? Hel är ju inte så ofta jag gör men det brukar ju bli väldigt saftiga...
    Det som sägs på familjeliv stannar här!!!
  • Sakuras
    Pigelinen skrev 2010-11-11 15:34:23 följande:
    Men gud vad det lät gott... Det receptet skulle jag vilja ha var det hel kyckling el fileér? Hel är ju inte så ofta jag gör men det brukar ju bli väldigt saftiga...
    Det var filé, så det är ju smidigt! Det var ganska långt men jag kan skriva av det:

    Adventskyckling
    Tid ca 1 tim

    500 g kycklingfilé

    Marinad:
    1/2 kuvert saffran
    1 stor vitlöksklyfta
    3 msk olivolja
    1 tsk sambal oelek
    finrivet skal av 1/2 citron
    sal, peppar

    6 potatisar
    2 palsternackor
    200 g rotselleri
    1 rödlök
    1 msk olivolja
    salt
    250 g cocktailtomater
    1 1/2 dl svarta oliver

    Getostkräm:
    150 g bredbar getost
    1 dl turkisk yoghurt
    salt, peppar

    Tillbehör:
    50 g sötmandel
    1/2 dl russin

    1. Skär kycklingen i bitar. Blanda saffran, pressad vitlök, olivolja, sambal oelek, citronskal, salt och peppar i en skål. Blanda i kycklingen.
    2. Skala och skär potatisen i klyftor, palsternacka och rotselleri i bitar. Klyfta rödlöken. Bred ut potatis, palsternacka och rotselleri i en ugnssäker form. Ringla över olivoljan. Salta.
    3. Ugnsbaka rotfrukterna i 225 grader ca 40 min. Lägg på kycklingfilén i sin marinad, rödlöken, cocktailtomater och oliver när det återstår 7-8 minuter. Stek allt den återstående tiden. Kontrollera att kycklingköttet är färdigt.
    4. Blanda getost, yoghurt, salt och peppar till en röra. Skålla sötmandlarna.
    5. Servera kycklingen och grönsakerna med getostkrämen, mandlar och russin!
  • Pigelinen
    sakurasaj skrev 2010-11-11 16:30:56 följande:
    Det var filé, så det är ju smidigt! Det var ganska långt men jag kan skriva av det:

    Adventskyckling
    Tid ca 1 tim

    500 g kycklingfilé

    Marinad:
    1/2 kuvert saffran
    1 stor vitlöksklyfta
    3 msk olivolja
    1 tsk sambal oelek
    finrivet skal av 1/2 citron
    sal, peppar

    6 potatisar
    2 palsternackor
    200 g rotselleri
    1 rödlök
    1 msk olivolja
    salt
    250 g cocktailtomater
    1 1/2 dl svarta oliver

    Getostkräm:
    150 g bredbar getost
    1 dl turkisk yoghurt
    salt, peppar

    Tillbehör:
    50 g sötmandel
    1/2 dl russin

    1. Skär kycklingen i bitar. Blanda saffran, pressad vitlök, olivolja, sambal oelek, citronskal, salt och peppar i en skål. Blanda i kycklingen.
    2. Skala och skär potatisen i klyftor, palsternacka och rotselleri i bitar. Klyfta rödlöken. Bred ut potatis, palsternacka och rotselleri i en ugnssäker form. Ringla över olivoljan. Salta.
    3. Ugnsbaka rotfrukterna i 225 grader ca 40 min. Lägg på kycklingfilén i sin marinad, rödlöken, cocktailtomater och oliver när det återstår 7-8 minuter. Stek allt den återstående tiden. Kontrollera att kycklingköttet är färdigt.
    4. Blanda getost, yoghurt, salt och peppar till en röra. Skålla sötmandlarna.
    5. Servera kycklingen och grönsakerna med getostkrämen, mandlar och russin!
    Gud vad du är gullig TUSEN TACK!!!!!!!
    Det som sägs på familjeliv stannar här!!!
  • Pigelinen

    Pratade just med mamma, det är min far o hans nya fru som ska komma på lördag o äta o då sa jag att jag hittat så gott recept, då sa mamma att pappa itne gilalr saffran.. suck... funderar på att göra detta ändå men att göra två varianter, en med saffran o en utan, vi blir totalt 6 vuxna... o jag ÄLSKAR saffran... Funderar dock på om jag ska köra fläskfile istället för kylling, har nämligen det hemma


    Det som sägs på familjeliv stannar här!!!
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!