Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    Jag längtar till jul!!!

    molly50 skrev 2014-09-04 13:02:33 följande:
    Ja,det skulle jag också vilja veta. Brukar ofta sitta med magkatarr lagomt till jul. Inte roligt.
    Här är mitt bästa tips: plan the work, work the plan.

    September:
    Gör en lista i september på ALLT som ska göras (även julmaten). Lägg undan den, men inom räckhåll så den kan kompletteras

    Oktober:
    Ta fram listan igen första veckan i oktober (vilket i år då är vecka 40), om du har en dag i veckan då du sysslar med pappersarbete så ta fram den då. Dela upp listan i kategorier (julmat, pynta, julklappar osv) helst 4 kategorier (en för varje vecka i oktober), och skriv upp allt från den stora listan till kategorilistorna.

    Ta den kortaste listan och gör upp en plan för sakerna på den listan. Till exempel om det enda du har under "pynta" är "pynta rum X, pynta rum y" så är det dags att göra en detaljplan. Skriv upp allt pynt du vill ha i varje rum. Ta fram en almanacka och hitta en dag i början av november (vecka 45) då du kan gå igenom allt julpynt (inklusive gardiner, dukar, what have you), dela upp det i lådor för varje rum (om du inte redan har det, ha en extra ful julgranspynt, om du har/använder det).

    Andra veckan i oktober (v41 i år) tar du nästa lista, till exempel julklappslistan. Knepig lista, men den måste också göras. Skriv upp alla som ska ha julklappar (överdriv inte, alla i hela släkten och vänkretsen behöver faktiskt inte julklappar av dig). Skriv upp alla julklappar du kommer på, även om det bara blir i stora drag, skriv även VARFÖR de ska få det, (mormor ska få en upplevelse, får hon kommer så sällan ut på roligheter, syrran ska få en flaska vin, för syrran samlar på viner). Kommer du på julklappar så gör research på en gång, mer exakt vad du vill ge, vad det kostar, var man kan köpa det. När ideerna tar slut, lägg undan listan, innom räckhåll, så du kan fylla på. Ta fram varje vecka för att fundera (MAX 10 minuter totalt på funderingar per gång du sitter med pappret framför dig) och göra research på sånt du kommit på sen sist. Ta fram almanackan och boka tider när du kan handla julklapparna och när du kan så in de (även om det bara är på väg hem från jobbet, skriv upp den 10-min omvägen)

    Tredje veckan i oktober (v42) tar du fram nästa lista, till exempel matlistan. Det här är oftast den största listan, massor av saker som ska göras och lagas. Här är ju mycket beroende på vad du gör själv och vad du köper färdigt, vad du har som kan lagras länge, osv. Den här veckan, dela upp listan med recept i kategorier, och gör en notering på varje recept, "kan göras långt i förväg", "kan göras en vecka i förväg", "kan frysas", "måste göras max två dagar innan". Kom ihåg att både deg och till exempel köttbullar kan frysas råa. Gör även en liten notering om du vill testa ett recept eller tre i förväg. Ta fram almanackan och boka en dag för varje test-recept i mitten av november (v46 - 47)

    Fjärde veckan i oktober (v43), om du har en till kort lista (som inte är mat), ta fram den och gör upp en detaljer plan för den. Har du ingen mer lista, ta fram matlistan med bara "färdigmat", ta fram en inköpslista till mobilen eller surfplattan (out of milk är min favorit), skapa en inköpslista i den med en bra titel, fyll upp den med det från din andra lista, inklusive priser (surfa in på någon av köpsiterna, typ mathem, cooponline). Skriv också en liten anteckning i inköpslistn när de bör inhandlas (sillen kan du köpa på måndag, men skinkan kanske ska vänta till sista advent). Skriv inte upp mer än 10 saker idag, om du pillar på matlistan. 

    Sista veckan i oktober, v44, är det dags för ett brejk. Det är halloween och alla helgona, då lägger vi julen åt sidan. Gör en pumpapaj istället Solig

    November

    v45
    Medans du går igenom pyntet, skriv upp om något behöver bytas ut.

    När genomgången är klar, sätt dig vid datorn och leta efter sakerna som behövde bytas, se om du hittar var du kan köpa nya saker och vad de kostar. Ingen panik om inget hittas, pröva igen om en vecka. Allt du hittar som du behöver köpa, skriv upp det, plats och pris, och kort beskrivning, Ta även fram almanackan igen och boka in shopping och tvätt av jultextilier, senast 1a advent (som för övrigt kan vara en urmysig shoppingdag, om man vet om platser/affärer där det inte är knökfullt med folk första advent. Passa på att ta en julfika på stan Solig)

    v46
    Dags att ta itu med matlistan igen. Gör klart listan med "färdiglagad" mat. Gör en ny inköpslista där du fyller på ingredienserna till det som kan frysas och lagas långt i förväg (om du lägger in sill själv "på riktigt", till exempel). Glöm inte att skriva in priser och göra lite anteckningar. Ta fram almanackan och boka in dagar då du kan laga mat. De här rätterna kan du laga eller i alla fall förbereda vilken dag som helst innan Lucia.

    Om du orkar, gör även listan för "en vecka före" och "max två dagar före". Glöm inte att boka köptillfällen, och glöm inte heller att ibland kan det vara guld att handla mat över nätet istället för att ge sig ut i julstressen (till exempel den brådaste, två-dagar-före-listan. kan vara skön att få hemkörd sista dagarna före jul)

    v47-52
    Nu är det bara att köra på. Allt är planerat och klart. Plan the work, work the plan. 
    Ta ett rum i taget när du pyntar och städar.

    Glöm inte att engagera familjen, hela familjen, om du har en. Låt de vara med, både i planeringen och utförandet, även barnen kan hjälpa till (en egen kartong med julsaker, vilken unge vill inte ha detSolig)

    Ursäkta uppsatsen. Hoppas den är någon till hjälp i alla fall, för jag VET att den största stressen kommer från att känna att man inte har kontroll, tiden springer iväg och så står man där helt lost)
    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee
    molly50 skrev 2014-09-04 21:14:39 följande:
    Du har rätt! Att göra upp en plan i förväg kan nog vara en bra idé.
    Jag planerar ofta i huvudet,men skriver aldrig ner det. Ska nog börja med det.

    Vi brukar oftast inte vara hemmas på julafton så vi brukar inte laga så mycket mat.
    Bara åt oss själva i så fall eller om vi bjuder hem någon innan jul.
    Vi brukar mest stå för julgodis och så´nt.
    Men du har rätt. Jag ska försöka planera lite bättre i år så kanske jag slipper stressen och magkatarren som kommer som ett brev på posten.

    Tack för tipset!
    Solig

    Planeringen är det viktiga, och skriva ned är nästan det viktigaste. Du får väl en liten matlista (kanske godislista, snarare än matlista. =P) Bara att anpassa planeringen efter era behov. Börja med att skriva in en dag då du planerar varje vecka i oktober, med larm på mobilen (varje torsdag, kanske? eller vilken dag som passar)

    Lycka till och försök ta det lugnt i julstöket. Ta en promenix på 20 minuter innan, kom in, tänd ett doftljus och sätt dig och planera/ställ dig och sortera/eller vad du nu tänker pyssla med Solig Belöna dig själv med en kopp choklad eller nåt.
    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee

    Jag ska göra det där inlägget till en TS.....


    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee
    molly50 skrev 2014-09-04 21:30:50 följande:
    Jag har alltid velat sitta och mysa med familjen framför brasan i kaminen en kall vinterdag,och dricka choklad.
    Tror jag ska försöka med det den här vintern.
    Men, har du kamin, nu också? *avis* Drömmer

    Låter som en bra idé tycker jag =P
    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee

    Fråga till er som kanske går till systemet liiiite oftare än jag: FINNS det glögg på systemet än? Jag skulle behöva en flaska för att testa ett recept till min julkokbok.


    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee
    molly50 skrev 2014-09-09 18:33:22 följande:
    Jag tror inte att det fanns här i alla fall,när jag var in för några dagar sedan.
    Men jag kan ju ha missat nå´t.
    Pigelinen skrev 2014-09-09 18:04:01 följande:

    Nu är även jag på gång igen... med julfeelingen;)
    Men en fråga... någon som vet om det finns en grupp på facebook för oss julnördar? 
    Lite lat kanske men använder mest mobilen att surfa med nu och då är det så smidigt med fb;)


    Här är några exempel. https://www.facebook.com/julpyssel

    https://www.facebook.com/juligen.se?fref=ts

    https://www.facebook.com/pages/Jul-f%C3%B6r-alla/675815959095179
    MissFrost skrev 2014-09-09 20:28:24 följande:
    Där jag bor finns det glögg att köpa redan nu Glad
    =) Jag får väl kila in på fredag och kolla. Tack!

    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee
    Baktakt skrev 2014-09-09 18:53:52 följande:

    Någon som har en bra dag-för-dag-planering? I år kommer jag att ha en nyfödd och en vild fyraåring, så jag känner att det kan bli svårt att ta saker efter hand som lusten faller på när man inte vet hur mycket ork man har. Man vill ju hinna njuta lite av julefriden, men lite bak och stök vill man ju ha för myset och dofterna.


    Vad vill du hinna med? Lite basic:

    Sätt upp julgardiner och ljusstakar den 30 nov (första advent). Baka eventuellt en laddning pepparkakor (annars, ta de helgen 6-7 dec, andra advent)

    Gör en sats lussebullar helgen 13-14 dec (lucia+tredje advent).

    Veckan efter kan du ju göra lite pyssliga saker, typ julkorgar, smällkarameller och sånt (håll koll på saxen).

    Helgen 20-21, gör lite julgodis. (4:e advent)

    Vad vill du göra själv till julbordet? Eller känns det som att allt köps i år? Vill/orkar du/ni laga mat så sprid ut det över ett gäng dagar, en del kan liga ett antal dagar i kylen. (Om du skriver vad du vill laga så kan jag tipsa om vilken dag du kan göra sakerna).

    Glöm inte att engagera vildingen, och vildingens andra förälder. Men... akta små fingrar från knäck och brända mandlar Solig
    When you laugh, laugh like hell. And when you get angry, get good and angry. Try to be alive. You will be dead soon enough
  • Aniiee
    Baktakt skrev 2014-09-09 22:49:35 följande:
    Låter ganska lagom. Ännu så länge är det julbord hos endera mina, eller mannens föräldrar, så mer än något julgodis behöver jag inte leverera.

    Vildingen får gärna vara med på lussebullebaket, men då måste papsen vara hemma och ta bebisen och han älskar ju också att baka, så risk för krig (Asch! Han får ta pepparkakorna. Det är mer hans grej ändå). Tänker att om man förbereder degen och bara gör halv sats, så kan kanske vildingens tålamod räcka hela baket utan att någon får ett sammanbrott.

    Tänkte att adventspyntandet kan påbörjas under veckan innan, så man hinner handla ev. kompletteringar innan allt ska tändas. Sen ta en sak i veckan, ungefär som du skriver. Köpa julgran får man & storasyster göra, så plockar jag fram matta, fot, belysning och pynt hemma med lillan. Som jag längtar efter grandoften! Och pepparkaksfoften! Och glöggen! Lavendelglögg lät ju spännande

    Funderade på paketkalender till stora i år, men tror det får bli en färdig prylkalender istället. Så kan jag köpa material till en åt lilla på rea och roa mig med att göra den klar inför nästa jul när jag går hemma. Sprida jobbet över året och förlänga julkänslan m.a.o.

    Det märks kanske att jag är gravid och boar? ;-D
    Det låter som en bra plan, tycker jag Solig
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee

    Hörnini med era paketkalendrar. Hur fixar man en paketkalender till en 13åring som absolut vill ha en, men utan att skämma bort ungen alldeles? Det går ju inte att lägga hockeyutrustning i den direkt......

    Har ni förslag till 12-åringar, 10-åringar och 5-åringar också så tackar bror min och tar emot.


    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    Liljan77 skrev 2014-09-16 21:53:40 följande:
    En sån här kanske, för vem säger nej till choklad? Skrattande

     


    Nej,d e har tröttnat på chokladkalendrar, därav önskan om paketkalendrar. chokladkalendrar får de av faster varenda åååååår jueh!
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!