• Anonym

    Råd tack!

    Vad kan vi som föräldrar ställa för krav på våra barns lärare,vad har vi för rättigheter/hjälpmedel

  • Svar på tråden Råd tack!
  • Folkpartiet

    Hej!
    Som förälder kan du ställa krav på skolans lärare och undervisningens kvalitet. Du kan och bör ställa krav t ex på att 
    - läraren har rätt utbildning, både när det gäller vilken åldersgrupp läraren undervisar och att han eller hon har behörighet att undervisa i ämnet.
    - rätt till stöd för ditt barn att nå kunskapsmålen och gå längre utifrån sina förutsättningar.
    - en lärare som ser och åtgärdar mobbning och andra ordningsproblem.

    Ett viktigt tillfälle där du kan ta upp dessa frågor till diskussion är vid barnets utvecklingssamtal. Om du inte känner att du blir lyssnad till bör du vända dig till skolans rektor.

    Som du kanske vet har Skolinspektionen ansvar för att granska att alla skolor följer läroplanen och andra bestämmelser. Myndighetens hemsida hittar du på webben.

    Låt mig avslutningsvis säga att vi tycker att lärarna är en av samhällets viktigaste yrkesgrupper. Vi vill höja läraryrkets status så att läraryrket attraherar de bästa studenterna. Folkpartiet har tagit initiativ till en lärarlegitimation ska införas från den 1 juli 2012. Det är ett sätt att ställa tydliga krav på vad en lärare ska kunna. Av lärarens legitimation ska det tydligt framgå i vilka skolformer som läraren är behörig att undervisa och i vilka ämnen. För att få lärarlegitimation ska krävas dels godkänd lärarutbildning, dels att läraren genomgått ett provår. Bara den som har legitimation ska få ges fast anställning.

Svar på tråden Råd tack!