• nausika

    ska man våga starta?????

    Nja, om du är lat är EC inte rätt för dig

    Det går absolut som du säger att köra EC vissa tider på dygnet. Barnet blir inte "förvirrat" om det är blöjfritt hemma och blöja ute. Det är ju precis samma sak med ytterkläder. Samma med blöja natt, det är samma "markering" som att pyjamasen åker på när det är dags att sova.

    Men om du ska vara konsekvent med blöjfritt på dagtid, eller del av dag, betyder det att det kommer komma kiss o bajs lite här och där, och att det kommer se väldigt olika ut olika månader. I början när den lilla enklast ligger med rumpan bar, eller med liten trosa, behöver det ju vara rätt varm innomustemperatur. Eftersom du bara kommer "fånga" en bråkdel av kissandet, och ev bajsandet, de första månaderna måste du alltså ha något, t.ex. en handduk, under hennes rumpa. När hon börjar krypa behövs mattor som är lätta att tvätta och några disktrasor i närheten för ev golvpölar. Det hör till EC att aldrig någonsin bli upprörd över pölar. Barnet får inte känna att det gör något fel. Det är fysiskt omöjligt för det att göra "rätt". Det är vi som ska hjälpa, guida och känna av.

    Jag tror de flesta som kör EC i Sverige kör light = att ha blöja ute och på besök hos andra. Sedan är det ju lätt att ta med barnet på toa när man själv går och erbjuda toalett.

    Att ha potta direkt går säkert, det är oväsentligt vilket kärl sakerna hamnar i. Det viktiga är att du och barnet är bekväma med sättet. Jag upplevde att det var väldigt olika olika perioder. Handfatet var suveränt för att jag kunde se i spegeln när kisset kom och då ge bättre service med papper i rätt sekund. Det tar ju ett tag innan barnet kan sitta tryggt och bekvämt på en potta. Jag använder bara toa (håller under armarna på min ettåring och kan ibland göra "panna mot panna" på skoj, för en lugn toastund). Det är irriterande med pottan eftersom jag då alltid måste tvätta den efter varje användning. När hon är lite större kommer jag slussa in pottan mer, så kan hon välja att sätta sig på den själv. Den står redan framme och är en bekant grej.

    Enklaste formen av EC är att göra blöjbytena vid bestämda tider (efter sov, efter mat) och att samtidigt hålla barnet över något och säja "sss" eller något liknande. Då kanske blöjan i alla fall inte behöver bli blöt just när det är påsatt. Med tiden kanske man lär sig se bajssignaler och då är det lätt att dra av blöjan och hålla upp barnet.

    Lycka till om du väljer att börja!

  • nausika

    Kan tillägga att det inte behöver bli så otäckt i handfatet som man kan tro. Kisset är när det kommer ut fritt från bakterier. Det har inte heller vuxenkissets färg eller lukt. När det kommit i handfatet - där det är lätt att pricka rätt om man har en tjej - är det bara att spola av med varmvatten.

    (ursäkta språket här i fortsättningen De som har blöjbarn tror ofta att barnets bajs liksom exploderar ut i ett enda mos.  Det är inte min erfarenhet. När det inte stoppas av blöja kommer en fin korv, dock riktigt lös för de minsta barnen, och inget kladd hamnar på barnets rumpa. Om man sett signalerna för bajs är det lätt att lägga en bit papper (toa-, hushålls-, eller rispapper som används i tygblöjor) i handfatet eller under rumpan på spädbarnet, om man valt att låta barnet ligga kvar och bara håller upp rumpan när det är bajsdags. Sedan räcker det att vika ihop pappret och spola ned.

    Att erbjuda toalett efter sovstund är, som du skriver, klurigt med barn som sover oroligt. Ofta vill man då att barnet ska somna om och så hinner kisset komma. Man kan använda det ljud man valt som "kissljud" när man förstår att barnet kissar i blöjan, t.ex. om man känner att blöjan blir varm av nytt kiss. Då blir det ett tillfälle till "ljudprägling" och den vuxne hjälper barnet att märka att kissning sker - vilket är ett av syftena med EC - alltså att se till att de moderna superblöjorna inte ska trolla bort kissupplevelsen och göra att barnen förlorar känslan för kroppsfunktionen.

  • nausika

    Det är nog mycket individuellt. Generellt upplever jag att EC lär en att bli ödmjukare. Ropar man Hurra! ena dagen blir det bara missar dagen efter. Att känna sig stressad eller prestationsinriktad kring EC'andet blir garanterat fel.

    Många vill nog att de ska "lyckas" lära barnet så fort så möjligt. Då blir det ju enkelt. Men EC är inte enkelt. I alla fall inte i ett i-land där vi flänger runt med barnen och inte har stora hushåll med flera gamlingar som kan sköta barnens toabesök. För så är det. Där inga blöjor finns är EC nödvändigt och ofta får äldre släktingar hjälpa till. En ensam mamma förväntas inte klara att springa med barnen på toa hela tiden.

    Hur länge man sitter på "toa" beror på barnet. Tycker nog att det brukar räcka med en halv minut. Men det beror på barnet. Vissa gillar att hänga i badrummet länge, andra vill aldrig vara still. På nätet kan man hitta tips om att sjunga en ramsa, rabla alfabetet, ha speciella pottleksaker etc.

Svar på tråden ska man våga starta?????