Inlägg från: Anonym (Adhd-mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Adhd-mamma)

    ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen

    strulmaja skrev 2010-12-10 13:28:41 följande:
    ÄH! Det jag funderade på var väl egentligen skillnaden mellan lätt och svår ADHD... vad som räknas som lätt och vad som räknas som svår. Nån som vet? Eller bedöms det hela individuellt?
    Hej!
    Vill ju presentera mig. Skäms Är ny här på FL... Känner igen mig i massor av det som skrivs. Jag har själv ingen diagnos, men har antagligen adhd. Varför känns det annars som att bestiga berg varje gång jag ska göra något tråkigt? Drömmer

    Min dotter har enligt utredning adhd-problematik. Det är för mig likamed lätt adhd. Jag har träffat barn som inte klarar av att gå på vanlig förskola pga sin adhd, det kan ju kanske betecknas som svår adhd. Något sånt kanske.

    Det ska bli spännande att följa tråden. Känner mig inte längre lika ensam efter att läst flera inlägg här. Det verkar finnas fler som mig...
  • Anonym (Adhd-mamma)

    Jag läste om någon som skrev att hon hade börjat med schema. Jag skulle verkligen behöva det!

    För mig är det en bedrift bara att duscha, borsta tänderna och klä på mig (eller snarare att välja kläder).

    Sminka mig gör jag sällan, förutom maskara som jag har insett att jag måste ha. Det är typ en oskriven regel har jag märkt. Men att sedan tvätta av mig det på kvällen, jag kan det bara inte! Känns som hela ansiktet håller på att trilla av, jag har väldigt svårt för att vara torr i ansiktet, det är en obehagskänsla som är näst intill okontrollerbar för mig. Dessutom är det SÅ jobbigt!  

    Duscha gör jag på morgonen, tack vare att jag har en frisyr som gör att jag måste blöta och föna innan jag kan visa mig. Ska jag inte ut hoppar jag ofta över duschen, men går då med en ständig oro över att någon ska komma och ringa på dörren.

    Jag vet inte hur många almanackor jag har köpt med tanken att "nu ska jag börja mitt nya liv" skriva upp allt jag ska göra, så som möten dagistider arbetstider osv. Men det slutar alltid med att jag inte orkar fortsätta med almanacka,. Det slutar dock ALLTID med att jag köper en ny.

    Jag älskar listor, har insett att jag arbetar väldigt effektivt när jag har listor. Om jag tex har en ledig dag mitt i veckan och ska passa på att städa (jobbar alltid bäst under en viss stress, trots att jag är stresskänslig, hur fungerar det?) skriver jag ofta listor över vad jag ska städa, i vilken ordning och hur lång tid det får ta. Orkar jag hålla mig efter den går det riktigt bra.

    Hos oss är det städdag på torsdagar. Är jag ledig en torsdag och har lovat att ha det fixat innan gubben min kommer hem kan jag börja kl, 9 på morgonen men finner alltid massor av annan jag "måste" göra, det resulterar i att jag gör 90 % timmen innan gubben min kommer hem. Men då är jag å andra sidan fruktansvärt effektiv. Trots det har ju hela dagen gått...

    Hur snurrigt blev inte det här?

    Jo, det jag ville veta är hur jag får ork/motivation att skriva schemat varje dag??

  • Anonym (Adhd-mamma)
    Anonym (oj) skrev 2010-12-10 23:55:19 följande:
    HAHA, det är ju mig du beskriver. Det är f.ö. jag som har scheman...
    Fixar ingenting alls utan listor, handla t.ex. går inte om jag inte skrivit upp vad jag ska ha.
    Glömmer bort vad jag ska göra om jag har sysslor att utföra, så för att minnas måste jag skriva upp.
    Almanackor, jag är expert på att börja skriva för att hålla ordning, sen glöms det bort och så vill jag ha en ny....
    ..alltid roligare med nya, som en nystart lixom, den här gången ska jag fixa det! Skrattande

    Men HUR orkar du skriva schema för hela dagen? Gör du det på morgonen eller på kvällen före? Fick du med dig något verktyg från kbt?
  • Anonym (Adhd-mamma)
    HaltaLotta skrev 2010-12-11 00:20:44 följande:
    Måse kommentera det där med listor o almanackor! Min sambo är likadan! Han älskar almanackor ! Går man in på Claes Ohlson och han försvinner.... ja, då hittar man honom bläddrandes bland olika block och almanackor!
    Han skriver alltid en lista varje kväll, för vad han måste komma ihåg morgonen efter.... längtst upp på listan stå det : 

    Negativa i det hela är at han bryter ihop totalt om han råkar skriva fel, och det är med bläck så han inte kan sudda utan måste stryka över, eller om hans "almanackapenna" är borta, och han måste skriva med en annan sort, kanske med fel färg! Då rasar hans värld, han stressar ihop och börjar stamma
    Japp, block i alla format och färger! Var lika dan som liten. Ville alltid skriva dagbok som mina kompisar men jag orkade aldrig mer än ett par dagar, sen kunde jag inte fortsätta i den gamla dagboken så jag var tvungen att ha en ny dagbok så jag kunde skriva med samma färg och samma HANDSTIL.

    Jag tycker också det är grymt jobbigt när jag skriver fel i mina listor...Obestämd

    Humn, det var ju smart att skriva "OBS! Glöm ej läsa HELA listan!" Ha ha!
  • Anonym (Adhd-mamma)
    strulmaja skrev 2010-12-11 00:41:07 följande:
    Hej och välkommen hit framförallt! Vill du berätta mer om din dotters problematik? Alltså, vad är det med henne som gör att dom bedömt henne som någon med adhd-problematik?
    Tack!

    En av anledningarna tror jag beror på att dom ogärna "sätter" en diagnos. Eller så uppfyller hon inte alla kriterier. Tror snarare på det första, har nämligen träffat fler med den erfarenheten.

    Hon äter Strattera och svarar riktigt bra på den, äntligen.

    Hon är hyper enligt testen men mer med tal än att hon är i rörelse.
  • Anonym (Adhd-mamma)

    För min del handlar det här med almanackorna och alla listor tror jag iaf om att försöka hitta en struktur, något som ordnar upp allt kaos ( framförallt i huvudet) men tyvärr slutar det alltid med att jag misslyckas. Men envis är mitt mellannamn så jag fortsätter.

    Är nyfiken på er med scheman...har ni skrivtligt, olika varje dag, samma för återkommande sysslor såsom morgonhygien osv? Vart förvarar ni dom. Jag menar dom måste väl vara rätt synliga för att ha någon verkan eller?

    Jag har ju som sagt ingen diagnos. Men är rädd för att förlora allt vackert jag har åstakommit med familj man och hem om jag inte gör något åt mitt problem. Vart vänder jag mig för en ev. utredning?

  • Anonym (Adhd-mamma)
    Anonym (oj) skrev 2010-12-11 23:21:24 följande:
    Det är samma här, och jag misslyckas ofta med att upprätthålla ordningen jag så fint strukturerat upp på schema. Men denna gång har jag lyckats hålla tiderna ungefär, det handlar om min son nu och det tar jag på mycket större allvar än mig själv... Typiskt mammigt va?

    Jag har dels skrivit ett schema som rör sonens mat och sov-tider, det behöver jag ju bara göra ett av och köra på så länge det passar honom och hans ålder, det sitter på insidan av luckan till det skåp där hans vällingflaskor och andra matgrejer står.
    Sen har jag försökt göra ett veckoschema som sitter på väggen i köket, men det lyckades jag bara hålla en vecka. Jag ska göra ett nytt när vi kommer hem till sthlm igen, nu är vi bortresta.

    Jag SKULLE behöva göra ett schema till mig själv, och där skulle jag alltså behöva skriva så simpla saker som tandborstning, avsminkning o.s.v. och försöka hålla det så exakt det bara går, jag behöver verkligen struktur för att fungera, och struktur är det sista jag har när det gäller mig själv.

    Men jag kämpar på med min sons struktur och rutiner, och där är jag stolt över mig själv. :o)

    Jag har vänt mig till en privat klinik för utredning, ska på bedömning i slutet av jan.
    Tills dess så skriver jag upp all problematik jag stöter på i vardagslivet, så jag inte ska sitta där med hjärnsläpp när det väl är dags att redogöra för hur jag mår.
    Smart! Av någon anledning är det svårare att fixa allt som rör sig själv än barnen.  Men det blir jobbigare ju äldre barnen blir. När dom är små så har man ju så mycket ruiner för mat och sovning, när dom är äldre är det svårare eller det krävs mer energi av oss föräldrar....nä nu är jag trött och känner att jag svävar. Undrar om du förstår ngt av det jag skriver Obestämd 

    Smart att skriva upp problemen man stöter på. Tack! Glad
    Hur mkt kostar en privat utredning? Vad för typ av klinik?
Svar på tråden ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen