• Anonym (Yrja)

    ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen

    Hej!

    Jag tänkte att vi kan ha en mötesplats för att diskutera livet med ADD/ADHD som vuxen. Både styrkor och svagheter. Bekymmer man stöter på hemma eller på jobbet. Tips på att få vardagen att fungera, mediciner, boktips osv. Hur utvecklar man de positiva sidorna?

    Alla är välkomna! Med eller utan diagnos. Anonym eller inte Glad

    För att diskutera symptom på ADD hänvisar jag till den här tråden: www.familjeliv.se/Forum-4-50/m55084114.html

  • Svar på tråden ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen
  • Anonym (Adhd-mamma)
    Anonym (oj) skrev 2010-12-10 23:55:19 följande:
    HAHA, det är ju mig du beskriver. Det är f.ö. jag som har scheman...
    Fixar ingenting alls utan listor, handla t.ex. går inte om jag inte skrivit upp vad jag ska ha.
    Glömmer bort vad jag ska göra om jag har sysslor att utföra, så för att minnas måste jag skriva upp.
    Almanackor, jag är expert på att börja skriva för att hålla ordning, sen glöms det bort och så vill jag ha en ny....
    ..alltid roligare med nya, som en nystart lixom, den här gången ska jag fixa det! Skrattande

    Men HUR orkar du skriva schema för hela dagen? Gör du det på morgonen eller på kvällen före? Fick du med dig något verktyg från kbt?
  • HaltaLotta
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-11 00:16:46 följande:
    ..alltid roligare med nya, som en nystart lixom, den här gången ska jag fixa det! Skrattande

    Men HUR orkar du skriva schema för hela dagen? Gör du det på morgonen eller på kvällen före? Fick du med dig något verktyg från kbt?
    Måse kommentera det där med listor o almanackor! Min sambo är likadan! Han älskar almanackor ! Går man in på Claes Ohlson och han försvinner.... ja, då hittar man honom bläddrandes bland olika block och almanackor!
    Han skriver alltid en lista varje kväll, för vad han måste komma ihåg morgonen efter.... längtst upp på listan stå det : OBS! Glöm ej läsa HELA listan!

    Negativa i det hela är at han bryter ihop totalt om han råkar skriva fel, och det är med bläck så han inte kan sudda utan måste stryka över, eller om hans "almanackapenna" är borta, och han måste skriva med en annan sort, kanske med fel färg! Då rasar hans värld, han stressar ihop och börjar stamma
    Två döttrar, En son, En sambo - mitt i skogen hittar ni mig! 1vuxen2barn.wordpress.com
  • Anonym (Adhd-mamma)
    HaltaLotta skrev 2010-12-11 00:20:44 följande:
    Måse kommentera det där med listor o almanackor! Min sambo är likadan! Han älskar almanackor ! Går man in på Claes Ohlson och han försvinner.... ja, då hittar man honom bläddrandes bland olika block och almanackor!
    Han skriver alltid en lista varje kväll, för vad han måste komma ihåg morgonen efter.... längtst upp på listan stå det : 

    Negativa i det hela är at han bryter ihop totalt om han råkar skriva fel, och det är med bläck så han inte kan sudda utan måste stryka över, eller om hans "almanackapenna" är borta, och han måste skriva med en annan sort, kanske med fel färg! Då rasar hans värld, han stressar ihop och börjar stamma
    Japp, block i alla format och färger! Var lika dan som liten. Ville alltid skriva dagbok som mina kompisar men jag orkade aldrig mer än ett par dagar, sen kunde jag inte fortsätta i den gamla dagboken så jag var tvungen att ha en ny dagbok så jag kunde skriva med samma färg och samma HANDSTIL.

    Jag tycker också det är grymt jobbigt när jag skriver fel i mina listor...Obestämd

    Humn, det var ju smart att skriva "OBS! Glöm ej läsa HELA listan!" Ha ha!
  • strulmaja
    TjockKatt skrev 2010-12-10 15:23:28 följande:
    Ser att ni skriver om att köra bil i mörker, är det bara jag som känner att jag inte ens kommer kunna ta körkort? Jag skulle aldrig kunna hålla reda på allt, dessutom är jag rädd att köra eftersom jag inte har koll på avstånd och liknande. Var livsfarlig på cykeln när jag var yngre, hann aldrig svänga i tid och körde upp för för stora trottoarkanter som jag trodde att jag skulle klara, men ramlade. Jag körde in i lyktstolpar för att jag trodde att jag kunde klämma mig förbi dom på trottoaren trots att jag inte kunde köra för nära kanten eftersom jag då skulle råka cykla av mitt i vägen...

    Dessutom undrar jag om ni som är diagnoserade haft något krångel med ert körkort? Jag vet en kille som inte får köra bil om han inte tar sin concerta tex. Å andra sidan hade han sin diagnos innan han tog kortet, kanske är annorlunda annars...
    Vägen till ett körkort var inte helt problemfri. Allt som allt tog jag 28 lektioner om jag minns rätt och det är ganska många, tror jag. Då hade jag ändå övningskört ganska mycket med morsan innan. Jag hade lite svårt med att få grepp om frikoppling, broms, gas och växla, det är ju som sagt en del att hålla reda på. Men när det väl satt så satt det. När det kom till själva körningen minns jag att jag hade problem med att reglera gasen, det blev antingen för lite = motorstopp eller för mycket så att motorn rusade. Första gången jag körde stadstrakfik med morsan kom jag på en 50-väg och skulle svänga höger. Jag bromsade inte in innan utan svängde bara och jag minns än idag hur mamma skrek att jag var galen och sedan tog hon över vid ratten.

    Innan jag fick körkort hade jag en moped. Vet inte hur många ggr jag körde omkull med den. En gång orsakade jag en liten bilolycka genom att göra en U-sväng. Jag smet från platsen och körde direkt hem och vad står på uppfarten om inte bilen som hamnade i diket p.g.a mig. Det visade sig vara en vän till pappa som hade kört bilen och han hade tydligen sett att det var jag, oops Skäms En annan gång blev jag bländad av solen precis innan jag skulle svänga höger men svängde för tidigt och körde rakt in i en stenmur. Jag klarade mig med bara något skrapsår men mopeden vart rätt illa tilltygad.
    "Problemet" (för det är ett problem på sätt och vis) är att jag alltid varit helt orädd. Orädd och nyfiken. För mig fanns ingen tvekan om att inte ta körkort, jag älskade ju höga farter. När jag väl fått körkortet i handen och lånade morsans bil till skolan var det en enormt skön känsla... frihet... och jag var inte det minsta rädd. Tvärtom.
  • strulmaja
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-10 23:19:09 följande:
    Hej!
    Vill ju presentera mig. Skäms Är ny här på FL... Känner igen mig i massor av det som skrivs. Jag har själv ingen diagnos, men har antagligen adhd. Varför känns det annars som att bestiga berg varje gång jag ska göra något tråkigt? Drömmer

    Min dotter har enligt utredning adhd-problematik. Det är för mig likamed lätt adhd. Jag har träffat barn som inte klarar av att gå på vanlig förskola pga sin adhd, det kan ju kanske betecknas som svår adhd. Något sånt kanske.

    Det ska bli spännande att följa tråden. Känner mig inte längre lika ensam efter att läst flera inlägg här. Det verkar finnas fler som mig...
    Hej och välkommen hit framförallt! Vill du berätta mer om din dotters problematik? Alltså, vad är det med henne som gör att dom bedömt henne som någon med adhd-problematik?
  • strulmaja
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-10 23:49:17 följande:
    Jag läste om någon som skrev att hon hade börjat med schema. Jag skulle verkligen behöva det!

    För mig är det en bedrift bara att duscha, borsta tänderna och klä på mig (eller snarare att välja kläder).

    Sminka mig gör jag sällan, förutom maskara som jag har insett att jag måste ha. Det är typ en oskriven regel har jag märkt. Men att sedan tvätta av mig det på kvällen, jag kan det bara inte! Känns som hela ansiktet håller på att trilla av, jag har väldigt svårt för att vara torr i ansiktet, det är en obehagskänsla som är näst intill okontrollerbar för mig. Dessutom är det SÅ jobbigt!  

    Duscha gör jag på morgonen, tack vare att jag har en frisyr som gör att jag måste blöta och föna innan jag kan visa mig. Ska jag inte ut hoppar jag ofta över duschen, men går då med en ständig oro över att någon ska komma och ringa på dörren.

    Jag vet inte hur många almanackor jag har köpt med tanken att "nu ska jag börja mitt nya liv" skriva upp allt jag ska göra, så som möten dagistider arbetstider osv. Men det slutar alltid med att jag inte orkar fortsätta med almanacka,. Det slutar dock ALLTID med att jag köper en ny.

    Jag älskar listor, har insett att jag arbetar väldigt effektivt när jag har listor. Om jag tex har en ledig dag mitt i veckan och ska passa på att städa (jobbar alltid bäst under en viss stress, trots att jag är stresskänslig, hur fungerar det?) skriver jag ofta listor över vad jag ska städa, i vilken ordning och hur lång tid det får ta. Orkar jag hålla mig efter den går det riktigt bra.

    Hos oss är det städdag på torsdagar. Är jag ledig en torsdag och har lovat att ha det fixat innan gubben min kommer hem kan jag börja kl, 9 på morgonen men finner alltid massor av annan jag "måste" göra, det resulterar i att jag gör 90 % timmen innan gubben min kommer hem. Men då är jag å andra sidan fruktansvärt effektiv. Trots det har ju hela dagen gått...

    Hur snurrigt blev inte det här?

    Jo, det jag ville veta är hur jag får ork/motivation att skriva schemat varje dag??
    Känner igen mig i precis allt förutom det här med listor. Det enda listan jag skriver är den när jag ska handla. Det här med almanackor är ju klockrent. Vet inte hur många sånna jag köpt genom åren där jag kanske antecknat på en eller två sidor/dagar och resten tom. Sen köper jag en ny till nästa årsskifte och gör likadant med den. Jag ska börja ett nytt liv, jag ska bli duktig, jag ska skärpa mig är sådant som jag intalar mig själv och TROR på. Men sen blir det ändå inte så. 

    Jag är förresten på jakt efter en ny almanacka nu men har inte hittat någon som faller mig i smaken än. Så än en gång är jag på väg att göra samma misstag och jag är MEDVETEN om det men ändå gör jag det!!?  
  • baxtalo
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-10 23:49:17 följande:
    Jag läste om någon som skrev att hon hade börjat med schema. Jag skulle verkligen behöva det!

    För mig är det en bedrift bara att duscha, borsta tänderna och klä på mig (eller snarare att välja kläder).

    Sminka mig gör jag sällan, förutom maskara som jag har insett att jag måste ha. Det är typ en oskriven regel har jag märkt. Men att sedan tvätta av mig det på kvällen, jag kan det bara inte! Känns som hela ansiktet håller på att trilla av, jag har väldigt svårt för att vara torr i ansiktet, det är en obehagskänsla som är näst intill okontrollerbar för mig. Dessutom är det SÅ jobbigt!  

    Duscha gör jag på morgonen, tack vare att jag har en frisyr som gör att jag måste blöta och föna innan jag kan visa mig. Ska jag inte ut hoppar jag ofta över duschen, men går då med en ständig oro över att någon ska komma och ringa på dörren.

    Jag vet inte hur många almanackor jag har köpt med tanken att "nu ska jag börja mitt nya liv" skriva upp allt jag ska göra, så som möten dagistider arbetstider osv. Men det slutar alltid med att jag inte orkar fortsätta med almanacka,. Det slutar dock ALLTID med att jag köper en ny.

    Jag älskar listor, har insett att jag arbetar väldigt effektivt när jag har listor. Om jag tex har en ledig dag mitt i veckan och ska passa på att städa (jobbar alltid bäst under en viss stress, trots att jag är stresskänslig, hur fungerar det?) skriver jag ofta listor över vad jag ska städa, i vilken ordning och hur lång tid det får ta. Orkar jag hålla mig efter den går det riktigt bra.

    Hos oss är det städdag på torsdagar. Är jag ledig en torsdag och har lovat att ha det fixat innan gubben min kommer hem kan jag börja kl, 9 på morgonen men finner alltid massor av annan jag "måste" göra, det resulterar i att jag gör 90 % timmen innan gubben min kommer hem. Men då är jag å andra sidan fruktansvärt effektiv. Trots det har ju hela dagen gått...

    Hur snurrigt blev inte det här?

    Jo, det jag ville veta är hur jag får ork/motivation att skriva schemat varje dag??
    haha exakt sådär är jag med med listor, almanackor, osv jobbar bäst under press, kan inte komma igång förrän det är ett måste!!!

    det värsta med adhd för mig är min enorma stresskänslighet...det bästa den stora nyfikenheten, kreativiteten och förmågan att tänka utanför ramarna som jag har.

    ang körkort...hade aldrig tagit det om jag inte haft en pappa som mer eller mindre tvingade mig. Är en dålig bilförare o ibland ser jag inte alls bilar som kommer från sidan etc. Har inte varit i nån olycka än!! men nära många gånger. Är rädd för omkörniingar o kan absolut inte fickparkera. ;)
  • Anonym (Yrja)
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-10 23:49:17 följande:
    Jag läste om någon som skrev att hon hade börjat med schema. Jag skulle verkligen behöva det!

    För mig är det en bedrift bara att duscha, borsta tänderna och klä på mig (eller snarare att välja kläder).

    Sminka mig gör jag sällan, förutom maskara som jag har insett att jag måste ha. Det är typ en oskriven regel har jag märkt. Men att sedan tvätta av mig det på kvällen, jag kan det bara inte! Känns som hela ansiktet håller på att trilla av, jag har väldigt svårt för att vara torr i ansiktet, det är en obehagskänsla som är näst intill okontrollerbar för mig. Dessutom är det SÅ jobbigt!  

    Duscha gör jag på morgonen, tack vare att jag har en frisyr som gör att jag måste blöta och föna innan jag kan visa mig. Ska jag inte ut hoppar jag ofta över duschen, men går då med en ständig oro över att någon ska komma och ringa på dörren.

    Jag vet inte hur många almanackor jag har köpt med tanken att "nu ska jag börja mitt nya liv" skriva upp allt jag ska göra, så som möten dagistider arbetstider osv. Men det slutar alltid med att jag inte orkar fortsätta med almanacka,. Det slutar dock ALLTID med att jag köper en ny.

    Jag älskar listor, har insett att jag arbetar väldigt effektivt när jag har listor. Om jag tex har en ledig dag mitt i veckan och ska passa på att städa (jobbar alltid bäst under en viss stress, trots att jag är stresskänslig, hur fungerar det?) skriver jag ofta listor över vad jag ska städa, i vilken ordning och hur lång tid det får ta. Orkar jag hålla mig efter den går det riktigt bra.

    Hos oss är det städdag på torsdagar. Är jag ledig en torsdag och har lovat att ha det fixat innan gubben min kommer hem kan jag börja kl, 9 på morgonen men finner alltid massor av annan jag "måste" göra, det resulterar i att jag gör 90 % timmen innan gubben min kommer hem. Men då är jag å andra sidan fruktansvärt effektiv. Trots det har ju hela dagen gått...

    Hur snurrigt blev inte det här?

    Jo, det jag ville veta är hur jag får ork/motivation att skriva schemat varje dag??
    Ja! Jag har jättestora problem att välja käder! Hittar aldrig något att ta på mig. Det händer ofta att jag vet vad jag vill ha på mig men så ligger det plagget i tvätten eller jag hittar bara inte igen det och då har jag svårt att släppa det och välja nåt annat.

    Sminka mig gör jag nästan aldrig. Jag fattar inte vitsen med det. Ja jag vet att det är en oskriven regel för kvinnor att sminka sig men jag fattar inte varför. Jag tycker människor (både män och kvinnor) är vackra naturlgt. 
  • Anonym (Men dt är ju jag)

    Har inte försvunnit, utan läser vad ni skriver och fortsätter känna igen mig.

    Jag har körkort sedan många år, från när jag var 18 och kunde ta det.
    Men det tog som du skriver Strulmaja många lektioner trots övningskörning med mina föräldrar.

    Känner igen mig i försöken med dagbok eller egentligen i att inte kunna göra ngt regelbundet under ett flertal dagar utan schemakrav.
    Yrja - Det där med kläderna ovan är klockrent jag, smink är inget som står högt på min lista heller förresten.

    Var på en första bedömning av vår son igår, men får inget ordentligt veta förrän i nästa vecka, något jag tycker är jobbigt .

  • TjockKatt
    strulmaja skrev 2010-12-11 00:36:49 följande:
    Vägen till ett körkort var inte helt problemfri. Allt som allt tog jag 28 lektioner om jag minns rätt och det är ganska många, tror jag. Då hade jag ändå övningskört ganska mycket med morsan innan. Jag hade lite svårt med att få grepp om frikoppling, broms, gas och växla, det är ju som sagt en del att hålla reda på. Men när det väl satt så satt det. När det kom till själva körningen minns jag att jag hade problem med att reglera gasen, det blev antingen för lite = motorstopp eller för mycket så att motorn rusade. Första gången jag körde stadstrakfik med morsan kom jag på en 50-väg och skulle svänga höger. Jag bromsade inte in innan utan svängde bara och jag minns än idag hur mamma skrek att jag var galen och sedan tog hon över vid ratten.

    Innan jag fick körkort hade jag en moped. Vet inte hur många ggr jag körde omkull med den. En gång orsakade jag en liten bilolycka genom att göra en U-sväng. Jag smet från platsen och körde direkt hem och vad står på uppfarten om inte bilen som hamnade i diket p.g.a mig. Det visade sig vara en vän till pappa som hade kört bilen och han hade tydligen sett att det var jag, oops Skäms En annan gång blev jag bländad av solen precis innan jag skulle svänga höger men svängde för tidigt och körde rakt in i en stenmur. Jag klarade mig med bara något skrapsår men mopeden vart rätt illa tilltygad.
    "Problemet" (för det är ett problem på sätt och vis) är att jag alltid varit helt orädd. Orädd och nyfiken. För mig fanns ingen tvekan om att inte ta körkort, jag älskade ju höga farter. När jag väl fått körkortet i handen och lånade morsans bil till skolan var det en enormt skön känsla... frihet... och jag var inte det minsta rädd. Tvärtom.
    Uhhhh! Jag kommer trampa fel hela tiden. Hjälp! Ungefär som du skriver föreställer jag mig att det skulle bli om jag fick körkort, fast värre! Jag kommer inte ens ihåg om cykeln jag sitter på har handbroms eller fotbroms och har flera gånger cyklat in i saker, samtidigt om jag cyklar bakåt med pedalerna. Tyst Skämmigt.

    Jag upprepar frågan, då ingen verkar ha svarat på den, är det någon som haft problem med att få köra bil efter att ni fått er diagnos? Att ni måste visa intyg eller liknande? Bara får köra om man tar sin medicin?
Svar på tråden ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen