Inlägg från: vintjej |Visa alla inlägg
  • vintjej

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    Att de inte passar in i rekryterares mall. 20-någonting,med fet examen och minst 5 års arbetslivserfarenhet, som gillar att arbeta utan balans mellan arbete och fritid.
    Man får inte vara överkvlificerad och inte underkvalificerad.

  • vintjej
    Hallonröd skrev 2011-01-16 12:02:03 följande:
    Jag har varit arbetslös och vet hur svårt det är att få jobb!

    Har varit långtidsarbetslös t.o.m. och räknar man bort mammaledighet i lite över 1 år och utbildning i 1 år så blev det totalt 4 år!  Var i Jobb- & utvecklingsgarantin i fas 2. Som tur var hittade jag ett jobb i maj förra året och fick det. Men det är inte lätt alltså och det är tyvärr inte heller bara att ta vilket jobb som helst för mig då jag är ensam med barnen. Obekväma arbetstider funkar inte utan måste ha 7-16 eller 8-17 jobb. Annars fanns det ju fler jobb man kunde söka och öka sina chanser!

    Sedan är det inte som det var för 25-30 år sedan,  då man kunde få "vilket jobb som helst", t.ex städjobb. Inte ens det går att få idag för man måste ha flera års erfarenhet och t.o.m. utbildning i många fall. Sökte flera sådana jobb när jag var arbetslös utan framgång. När arbetsmarknaden är som den är så är t.o.m. de s.k. "skitjobben" svåra att få. De är redan upptagna av andra. Och nej - jobb utan någon slags erfarenhet och/eller utbildning finns inte...har aldrig sett något! 
     
    Är du berättigad till något slags bidrag så kan det gå lättare att få ett jobb eftersom många arbetsgivare vill ha folk som de kan få bidrag för. Jag har nystartsjobb och hade jag inte varit berättigad till det så hade jag aldrig fått jobbet!!
    Trist men sant att många arbetsgivare ser till det först och främst än till utbildning och meriter nu förtiden!

    2009 sökte jag ett jobb som jag hade turen att få men det ändrades till 3 mån. praktik först och sedan skulle det bli anställning. Men det var tack och hej när de 3 mån. hade gått och så tog de in en ny praktikant! Det var inget seriöst företag och de blev  svartlistade på AF sedan eftersom de satt det i system att få gratis arbetskraft! Tyvärr hade de 25-30 olika bolag i andra namn som AF inte kände till så de kunde fortsätta på samma sätt ett bra tag till!

    Praktikplats sökte jag också flera, flera stycken...inte ens det är lätt att få! Annars är ju det en bra väg in i ett jobb om det sköts på rätt sätt! Men många gånger så handlar det bara om att arbetsgivaren vill ha gratis arbetskraft en tid. Det är inte många idag som tar in en praktikant för att de ser en potentiell arbetstagare som ev. kan få en anställning sen. 

     Vet inte hur många jobbsök, spontanansökningar och praktikplatssök jag gjort men det är åtskilliga under dessa år. Har ändå fått mitt CV godkänt av proffs på AF likaså har de kollat hur jag skrivit mina ansökningar - inte heller där fanns det något att klaga på. Idag kan man ha relvant utbildning och erfarenhet men inte få jobb ändå och det beror på att det är för många sökanden om samma jobb. Det finns inte tillräckligt med jobb helt enkelt. Inte ens hos bemanningsföretagen är det lätt att få ett jobb.

    Att vara arbetslös är skit rent ut sagt!! Inte nog med att ekonomin bir dålig, man blir dessutom för jävla dåligt behandlad och idiotförklarad av andra som har sitt på det torra och som tro sig veta varför man inte jobbar: 

    "Man är lat jävel som bara vill parasitera på samhället helt enkelt..."

    Men det är ju konstigt att det fortfarande finns en hög arbetslöshet i landet trots försämringar i gällande a-kassa osv. som skulle se till att "de lata" gick ut i jobb...

    Folk som inte vet hur det är för gemen man har ingen rätt att döma. Kliv ner från de höga hästarna och se verkligheten som den är istället för att vara självgod och klappa sig på magen och skrika parasit till den som inte har ett jobb...

    Nu är jag på den "andra sidan" - jag har ett jobb! Jag hade den otroliga turen att få ett jobb och jag är så otroligt glad för det. Jag kan försörja mig och mina barn och jag gör nytta varje dag, mån-fre,  8-17. 

    Men jag skulle aldrig drömma om att döma ut er som inte har jobb...för jag vet hur det är - jag har varit där....
    Ja, jag kan inte annat än hålla med.Har också räknats som långtidsarbetslös.Eller arbetsslö, då enligt vissa. Ej anställningsbar efter avslutade efter aslutade studier och graviditet och sedan inte efter lång föräldraledighet. När jag började söka jobb efter föräldraledigheten, varj arbetslös ett halvår. .Och åldersdiskrimineringen är ju uppenbar. T ex inom IT-branschen, står det väldigt ofta i annonserna att man ej ska varaäldre än 28 t ex.
    Jag hade samma tillvägagångssätt som du. Sedan fick jag en av de praktiktplatser jag själv raggat upp (sprnag på så många intervjuer för PRAKTIKPLATS). Det i sig var tillräckligt för att bevisa att jag faktiskt kunde uppdateramina IT-kunskaper. Så hann bara vara där en månadinnan jag blev erbjuden jobb. Nu har jag flyt, har en tillsvidareanställnig som det jag ville jobba som.
    Och nu blir jag headhuntad. D v s det kommer förfrågningar till jobb jag inte ens sökt. Jag har även en rekryterare som bevakar intressanta jobb för mig och pitchar min profil mot jobb - för jag tycker fortfarande jag kan hitta något ännu bättre.
    Med liknande erfarenhet som du, vet jag att det verkligen inte behöver ligga personlig lättja bakom arbetslöshet,men NU förstår jag också att det är otroligt många kandidater som långtidsarbetslösa ska ta sig förbi. Egentligen tycker jag att det är sjukt att jag,som har bra jobb, ska ligga i någon sorts gräddfil till attraktiva jobb. Men tydligen vill alla rekryterare främst ha kandidater som redan jobbar
  • vintjej
    lycklig90 skrev 2011-01-16 13:16:59 följande:

    Jag tror vi hade haft betydligt mindre lediga arbeten ifall vi inte hade bidrag till de arbetslösa. Nu tänker jag på hur många lata människor det finns, som väljer att leva på soc/ få bidrag från AMS osv istället för att ta det där jobbet i gatuköket eller att dela ut reklam.

    Jag har många vänner som gått arbetslösa i över ett år nu efter att de gått färdigt gymnasiet. Alla säger att de
    -  ska söka jobb
    - att de har sökt jobb men att ingen arbetsgivare vill ha dem 
    - Att man måste vara utbildad för att få något jobb ens
    - Att arbetsförmedlingen suger, de hjälper ingenting.
    Sen frågar man dom ifall dom har sökt på t.ex MAX, Sibylla, Frasses, McDonald's och alla de "mindre bra" jobben - Nej! Inte en enda har sökt ens! Jag själv arbetar på McDonald's och har bett alla söka där, jag kan faktiskt rekommendera dem för arbetsgivaren till och med.. men nej, det "passar" inte dom. Hur kan dom veta det? Och dessutom handlar det inte om att passa "in", de har nyss gått ut skolan.. de förväntar sig att bli advokater(?) direkt efter gymnasiet eller vad?

    Samtidigt sitter dessa människor och gnäller över att de bara FÅR 3000kr/månad, "det är ingenting".. Dom FÅR pengar! Hade de fått välja mellan att bo på gatan eller arbeta på Mcdonald's så tror jag fan att dom hade valt jobbet på McDonald's!


    I dessa fall har ju AF gjort fel.
    Men i de fall AF inte lever upp till det de ska göra, så kan man säkert klara sig undan på det viset.Sedan håller jag med dig att man måste vara otroligt korkad om man hellre "lurar" AF än skaffar sig ett jobb.
    Däremot anser inte jag att FÖRSÄKRINGARANA (inte bidrag) skall upphöra att gälla för att det finns en andel som lurar systemet (har du några siffror på hur många det är?).
    Jag tror inte heller att dettagäller allalångtidsarbetslösa. Tror kanske det ärlättare att göra så när man är ung och aldrig har jobbar och inte heller har familj att ta hand om.
  • vintjej
    Hallonröd skrev 2011-01-16 13:17:24 följande:
    Grattis...vad kul!! Glad

    Jo det brukar ju vara så att det är  lättare att få ett jobb om man redan har ett annat...fast det beror väl lite på vilken bransch man är i och vilken postion man har. också Flört
    Tack och grattis själv.;)
    Ja, endast en tredjedel av de tillgängliga jobben anmäls till arbetsföremdlingen.Såman förstår ju vilka som får "doldisjobben".:(
  • vintjej
    umaia skrev 2011-01-16 14:59:17 följande:
    i allafall hos de som har jobb hos Höga Hästar AB
    Är så tröttpå detdär nyliberala flosklerna.
    "Alla har samma förutsättningar."
    "Nej, det har de inte."
    "Jodå,det hade iaf jag."
    "Alla har det inte som du."
    "Jaså, då får de skylla sig själva!"
  • vintjej

    Vill bara inflika att det faktiskt inte är lätt att få underkvalificerade jobb.
    Både jag och bekanta har sökt sådana vid arbetslöshet. Men de flesta rekryterare och arbtesgivare är mycket tveksamma till att ta in folk de tror inte är intresserade av arbetsuppgifterna på riktigt (hur intresserad man än visar sig), inte ens för vik.
    Sedan tror de ju också att man kommer att sluta så fort man hittar något bättre. Och det stämmer ju oftast.
    Sedan finns de som aldrig söker utanför sid "comfort zone", tycks ju vara högst individuellt hur höga krav handläggarna på AF ställer. De människorna förstår jag mig inte på. Det ser alltid bättre ut att ha jobbat, än att inte ha jobbat alls.

  • vintjej
    Fru U skrev 2011-01-17 20:28:04 följande:

    Nu pratar vi visserligen arbetslöshet här i tråden men det verkar finnas några som är mer kunniga på utbildningsmöjligheter än jag själv är (och just den biten är jag hopplös på att googla).


    Vad ska man läsa om man vill bli informatör/kommunikatör eller projektledare? Finns det ky-utbildningar eller är det enbart högskola som gäller?


    http://www.kyutbildningar.se/__projektledare___.html

    Jag tror att några finns på distans också.
    När jag ville bli det för måånga år sedan, fanns det inga sådana.Jag läste in ekonomi, OL,och management och arbetsmarknadskunskap (de två sistapå universietet.)
    Kombinerar med min tekniska bakgrund och erfarenhet av att arbeta i projekt har det funkat.
    Nuförtiden när jag säger att jag villgå en kurs i SCRUM t ex,säger alla att "ähh,har man jobbat praktiskt med det behövs det inte."
  • vintjej
    Argo skrev 2011-01-18 16:49:15 följande:
    Det finns KY-utbildningar inom media och kommunikation. Till exempel:
    www.kyutbildningar.se/Medieinstitutet__b2479....

    Projektledare däremot, det känns mer som en yrkesroll än en yrkestitel.

    Först har man en utbildning inom någonting och därefter blir man projektledare inom detta. Att bara gå en kurs i projektledning och sedan komma till ett valfritt företag och säga: "Hej! Jag kan projektleda åt er!", är nog rätt dödfött, antar jag. 
    En del utbildningar för projektledare ger faktiskt jobb direkt, mer eller mindre. kanske inte de jag länkade till, men har man t ex utbildat sig hos kaospiloterna så kan man få tunga projekt  direkt efter avslutad utbildning.
    Kunde jag göra om min ungdom, skulle jag definitivt ha sökt den utbildningen, men nu är jag ju teknisk projektledare ändå.:)
  • vintjej

    Det har nämnts några gånger att man ska bli förskollärare eller barnskötare, för då får man jobb direkt.
    Är jag den ende som inte villlämna barn till en person som motvilligt ha valt att ta hand om barn, utan endast gör det för att "ha ett jobb". Flexibilitet i all ära, men vi har en sådan på dagis och han ärinte bra för barnen, kan jag säga. Alla ärmissnöjda med honom,men tyväär har han ju tillsvidareanställning,så honom får vi dras med.
    Jag tycker man ska sansa sig lite nä rman anser att alla skall göra exakt vad som helst. Eget intresse spelar faktiskt in förkvaliteten på jobbet man utför.

  • vintjej
    hemljuvahem skrev 2011-01-18 22:19:26 följande:
    Så rätt.. känns jädrigt ointelligent att slänga ur sig en sådan kommentar. Bli städare, bli förskolelärare eller whatever. Sådana jobb kräver sin man. Det krävs MER än bara önskan om att jobba som förskolelärare. Något jag ser som en av de tuffaste sociala jobben någonsin. Att ha hand om någon annans guldklimp, lätt synad under luppen.
    Exakt. Vi pratar faktiskt om att jag lämnar "det värdefullaste vi har" till förskolan.Som det står i läroplanen för förskolan.
    Och like lite skulle jag vilja bli ompysslad på min ålders höst av någon som helst söver ner,mig för det ärså jobbig/tråkigt t att ta hand om gamlingar.
    Men även andra "lätta-att-få-jobb" kräver ett visst engagemang. Och tyvärr är de lätta att få för att de är slitiga och underbetalda och personalomsättningen är stor. Därförär det inte lätt att som överkvalificerad att bara "ta ett skitjobb".Som rekryterare i tråden påpekat, villman faktiskt ändå ha en person som har intresse för arbetet och som inte drar så fort de får ett bättre jobb.
    Det kan faktiskt vara precis lika svårt att få jobbet om man är överkvalificerad, som om man är underkvalificerad.
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?