• Alisa

    Hur lär man ut respekt?

    h8him skrev 2011-02-07 09:07:30 följande:
    k girl skrev 2011-02-07 08:25:22 följande:
    Jag rekommenderar "visa endast"-knappen. Jag skriver i ett senare inlägg  Det är inte respektlöst att på ett vänligt sätt be sina barn dämpa sig för att man försöker sova (kanske de kan gå in på sina rum eller ut i trädgården och busa istället?) - det är att visa dem respekt att dämpa sig själv när de ber om detsamma. Förstår du skillnaden? och det är förhoppningsvis svar på din fråga.
    Jag har läst! Det var just det jag frågade om. Visar föräldrar samma respekt för sina barn? Jag har svårt att tro att föräldrar ber sina gäster dämpa sig klockan 20 för att de små vill få sova ifred. Men visst förekommer säkert det också.
    Så brukar vi göra om vi har folk hemma på vardagskvällarna (händer dock sällan), och även om vi brukar ses vid en sådan tid att det blivit dags för hemgång vid läggningstiden efter kl 20 händer det ibland att gästerna vill och får stanna längre. Då brukar vi däåmpa belysningen och inte prata alltför högljutt tills barnen sover. Fungerar väldigt bra  :)
  • Alisa

    Vi försöker förmedla respekt till våra barn, 2 och 10 år, genom att fa visa dem respekt. Sonen diskuterar vi ofta med, varför man gör si eller så, om någon gjorde något respektlöst mot honom, hur han kände sig då och hur personen skulle kunna göra annars. Dessutom om sonen beter sig respektlöst går vi igenom vad som hände och jag brukar härma honom (inte nedsättande utan med precis samma tonfall och attityd) och fråga vad han fick för intryck av det.
    Med dottern visar vi mycket mer än vad vi pratar och hon säger "tack tack" när hon får saker och är även givmild (ibland) när hon har majskrokar eller annat hon tycker om. Med henne handlar det om att vara tydlig och uppmuntrande.

    Respekt handlar om att ta hänsyn till den enskilda individen inom många områden. Vilken hänsyn man tar speglar också vilken form av relation man vill ha med människor. En del vill se andra människor växa och uppmuntrar och försöker hjälpa dem "lyfta" medan andra bara önskar leva parallella liv med sina vänner/bekanta. Att visa andra respekt  kommerför dessa personer att ge olika uttryck.

    Jag hade en diskussion om respekt med min moster om huruvida man ska lägga sig i andras liv när deras livsföring inte är skadlig, men om man själv tycker att de på något vis skulle kunna hnatera något annorlunda. Vi var inte ense i den diskussionen.

Svar på tråden Hur lär man ut respekt?