• Trollet71

    Konstant lös mage

    Hej,

    Vår dotter på 15 månader har konstant lös mage, fast med lite olika variationer. Vi har provat att utesluta mjölk i kosten, men det gjorde ingen skillnad.

    När vi slutade med gröt och övergick till majsvälling blev magen bättre genom att hon gick från att bajsa 5-7 gånger per dag till att bara bajsa 1-3 gånger. Men hon har fortfarande lös avföring som emellanåt dessutom är mycket frätande, så att hon får sår även om vi byter blöja direkt.

    Vi har frågat BVC och dietist kopplad till dem, och förutom att testa att utesluta mjölk även provat att minska ner på fibrer i så stor utsträckning som möjligt.

    Bör vi försöka få till ett allergiprov ifall hon kan vara allergisk mot något, eller avvakta och fortsätta utesluta fibrer och hoppas på att det blir bättre? Har hört att vissa barn har problem med just fibrer och att det brukar gå bort runt 3 års ålder. Hon har haft problemen sen hon började äta annat än bröstmjölk.

    Tacksam för svar! // Åsa

  • Svar på tråden Konstant lös mage
  • Allergiexperten

    Hej! Ja visst kan hon reagera på fibrer. Många barn kan inte äta fullkornsfibrer i denna ålder, det blir helt enkelt för kraftigt för magslemhinnan och ger diarré. Ta bort allt fullkorn från kosten och se om magbesvären försvinner. Är hon glad och pigg och växer som hon ska behöver ni inte vara oroliga men om hon är trött, gnällig och har tappat, eller står still i vikt tycker jag barnläkare ska bedöma henne.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Konstant lös mage