Inlägg från: VNmamma |Visa alla inlägg
  • VNmamma

    Är det rätt att äta djur?

    JabbaTheHut skrev 2011-05-04 10:41:13 följande:
    Anledningen till att vi inte har samma syn på det hela är för att du inte vet hur det går till och att du tror att det skadar djuren.
    Simpelt..
    Och du vet? 

    Jag föreslår att du läser boken "Monsterbiff till middag"* så får du en introduktion hur skötare stimulerar kloaken på t ex kalkoner för att dessa ska kunna befruktas. Hur det går till när suggor ska insemineras. Etc.

    Kanske jobb för dig att söka? 

    * Författarna är inte vegetarianer. Därmed kritiska till dagens djurhållning. 
  • VNmamma
    VNmamma skrev 2011-05-04 13:42:27 följande:
    Och du vet? 

    Jag föreslår att du läser boken "Monsterbiff till middag"* så får du en introduktion hur skötare stimulerar kloaken på t ex kalkoner för att dessa ska kunna befruktas. Hur det går till när suggor ska insemineras. Etc.

    Kanske jobb för dig att söka? 

    * Författarna är inte vegetarianer. Därmed kritiska till dagens djurhållning. 
    DÄREMOT kritiska till dagens djurhållning ska det stå.
  • VNmamma

    Vad som är värdigt eller inte är förstås subjektivt.
    Jag skulle tro att zoofiler inte ser något ovärdigt i till exempel följande:

    Ett vanligt sätt att få galtars sperma är att låta dem jucka mot en metallatrapp. En djurskötare sitter bredvid och håller galtens penis och väntar på att den ska "skafta" (styvna). När galten ejakulerar leder djurskötaren sperman ner  i en behållare.
    När suggan insemineras stimuleras hon samtidigt av  djurskötaren för att livmodern bättre ska suga upp sperman. Stimulansen sker genom att djurskötaren sätter sig grensle över suggan, trycker mot hennes rygg och sätter knäna i ljumskarna för att simulera galtens rörelser.

    Sugen på mer?

    Kalkontuppar mjölkas på sperma genom att djurskötaren masserar tuppens penis.
    Ytterligare stimulans måste till för att få tuppen att lämna sperma; 
    "Man lägger upp tuppen, håller den och masserar tuppen i kloaken. Du kan också föra ned fingret på tuppens sädesledare.
    (Ur boken "Monsterbiff till middag, Torbjörn & Ylva Esping)

     

  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-04 19:01:40 följande:
    Nej okej du använde våldtäkt, men att påstå att det är våltäkt att betäcka ett djur som vill bli betäckt är befängt.

    Nej vist, vi kan sluta föda upp djur och låta hela sverige växa igen istället, de tycker du vore fint? Ser du inte nyttan i bettande djur? Tycker inte du att de är fint på sommarn att se en välskött björkhage med enar? Eller att överhuvudtaget se nått annat än skog?
    Jag tycker det är helt underbart att åka och se en omväxlande natur med hagar, skog, åker om vart annat men du verkar ju inte värdesätta det alls.. Himla synd måste jag säga.
    Jag kan upplysa dej om att det faktiskt är våra djur som ser till att det inte blir skog i hela sverige till störstar del.
    "Jag kan upplysa dej om att det faktiskt är våra djur som ser till att det inte blir skog i hela sverige till störstar del."

    Skojar du?! 
    Största delen av köttet vi äter kommer från djur utomlands. Inte 17 håller de några svenska haglandskap öppna!
    Det gör inte heller de svenska grisarna och kycklingarna eftersom de så gott som alltid hålls instängda. Till och med lamm börjar man hålla inomhus för att folk ska kunna käka färskt lamm året runt.
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 11:57:25 följande:
    spännande att du hänvisar till en bok. har du nån gång varit ute på gårdar och sett hur de går till?
    Varför kan man inte hänvisa till en bok av något som man inte har någon egen erfarenhet av?
    Har du själv erfarenhet av kalkon- resp grisavel som motsäger det som står i boken? Berätta gärna i så fall. Berätta gärna också vad du anser om tillvägagångssättet som beskrivs i boken.

    Författarna är pålästa och med stor erfarenhet av svenskt lantbruk. Den ena är journalist på ATL. Varför misstror du dem?

    För övrigt har jag varit på mjölkproducerande gårdar och jag har släktingar som är mjölk- resp köttbönder. 
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 20:33:09 följande:
    För att när man läser något i en bok kan man vinkla det som man själv väljer. Det är inte säkert att du vinklar de på samma sätt som författaren menar.
    Tillvägagångssättet som beskrivs i boken vet jag inte hur de är mer än så som du skriver, grisavel har jag viss erfarenhet av men kalkonavel noll.

    Hur man bär sej åt när man seminerar suggan finns nog nästan lika många varianter som de finns grisgårdar.
    Men även det du ser med egna ögon vinklas. Utifrån de erfarenheter och uppfattningar du har.
    Låt säga att du och jag bevittnar slakt på Scan. Jag är ganska säker på att vi upplever den olika och också beskriver den på olika sätt.

    När det gäller "Monsterbiff till middag" har den ett tydligt budskap: Djurskyddet måste bli bättre. Också i Sverige. Fler alternativ för konsumenten att välja på. Den som t ex vill äta svensk kalkon har i dag bara en ras att välja på. British united turkey som är framavlats så att hönorna och tupparna blivit så olika att de inte kan para sig (därav inseminationen). 

    Det finns säkert många olika sätt att stimulera suggan när hon insemineras. Författarna nämner en massagesadel med namnet Mr Stimuli som sätts på suggans rygg men den har tydligen inte fått så stor spridning ännu.

    Ska man tro författarna så är hanteringen inom kalkon- och grisaveln inte något man gärna talar om inom jordbruket. De som håller på med det skäms vilket märks i de intervjuer som görs i boken. Kanske inte så konstigt, sexuell kontakt mellan djur och människa är mycket tabu. 
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 11:48:43 följande:
    SVerige är självförsörjande på kött mellan 45-50%. En hel del av det köttet expoteras utomlands för att svenskarna är för SNÅLA för att köpa svenskt kött, många köper hellre brasilianskt eller argentisnskt.

    Så vem påstår du det är som håller betermarkerna öppna då om de inte är de djuren som produceras i sverige? Tror du de är nån dumjävlel med röjsåg?
    Om du är emot att grisar och kycklingar hålls instängda så får du köpa ekologiskt, det är lagkrav på att de ska ut.
    MEN om du kollar sjukdomsstatistik på de djuren som går ute kontra de som är inne av grisar och kyklingar så är de som är ute mer sjuka än de andra.

    Anledningen till att man föder upp lamm året runt är för att konsumenter kräver de, producerar vi dom inte i sverige med svaenska lagar och regler, köps de mer från andra länder, men de kanske du tycker är ok?
    Lamm föds upp på 120 dagar vilket skulle göra det möjligt att låta dom höst och vinter födda gå på bete. Har man dom så dom kan gå ut får dom ofta en hel del problem med klövröta eftersom dom inte klarar fukt.

    Nått mer?
    Eftersom den här tråden handlar om det är rätt att äta kött eller inte ville jag bara påpeka att en stor del av det kött som äts i Sverige inte betyder ett dugg för att hålla landskap öppna. Dels det importerade köttet som enl Svenskt Kött består av 50% av nötköttet, 35% av grisköttet och 63% av lammköttet under 2010. Dels allt svenskt kött från djur som aldrig betar.

    Det är fint med öppna betesmarker och jag är övertygad om att man hittar sätt att behålla ett varierat landskap även om vi i framtiden blir vegetarianer/veganer allihop. Dit är det långt. Låt oss börja med att mindre kött, varför t ex inte enbart kött från betande svenska djur? 
  • VNmamma
    Sven Erik Johansson skrev 2011-05-08 22:04:30 följande:
    Och ändå levde korna längre i en tid när inseminering inte var lika vanligt som nu och där det var vanligare med ett faktiskt möte mellan tjur och ko. Mitt alternativ på lång sikt är att göra alternativ till kött och mjölk så populära att det  allt enligt marknadens lagar inte föds så många kalvar överhuvud taget, vare sig pga insemination eller parning.
    Helt krasst är det väl så att det enda som är intressant i en högt uppdriven mjölkproduktion är hur mycket mjölk en ko ger, inte hur länge hon lever.
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-09 10:29:36 följande:
    En stor del av detsvenska  köttet som äts i sverige idag är från mjölkkor. Och till största del är de just mjölkkor och ungdjur som håller markerna öppna.
    Hur kan du ens säga att det kött som produceras i sverige inte har ett dugg med att bidra till öppna marker att göra? Tror du djuren äter grus? Eller vart tror du vi får deras foder ifrån? Vilka tror du de är som håller naturbetena öppna?

    Det är nötkött från betande djur som hamnar i butik. De nötdjur som oftast inte får beta är tjurar. Tjurar anses ha det bästa köttet och blir oftast gourmet klassat. Det är de köttet som restauranger köper in och det köttet som exporteras.
    Så du kan lugnt äta köttet som säljs i butik. Sen finns de även företag som skylltar med att deras kött kommer från djur som betat. Du kanske har hötr talas om tax Kaprifolkött och naturbeteskött?
    Hej igen!
    Jag är vegetarian och äter inget kött oavsett märkning. Men jag är glad över utvecklingen mot ett bredare sortiment som gör att konsumenter kan välja ett "schysstare" kött.
    Jag håller på och avvecklar mjölkprodukter också eftersom de, precis som du skriver, är en del av köttindustrin. Som du säger bidrar de till att hålla landskapen öppna men många mjölkkor går ute en väldigt kort tid på året och ibland bara under en kort del av dygnet, t ex natten. Jordbruksverket är villiga att ge dispenser så summa summarum blir det inget vidare uteliv för mjölkkorna.
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-09 10:35:29 följande:
    Det är inte helt sant.
    Man eftersträvar alltid mer hållbara djur eftersom det är mer ekonomiskt att hålla en ko som blir äldre än att slakta ut henne som 1akalvare. En kviga går i två år innan hon kalvar första gången och under den tiden innebär hon bara kostnader, ju fler äldre kor vi kan hålla kvar och ju färre kvigor vi behöver föda upp, desto bättre för ekonomin.
    Men för att kunna ha kvar en ko längre måste hon ha bra ben, bra juver, bra kropp och en hyfsad produktion.
    Nej, det är inte helt sant. Men som princip. Om man t ex kunde avla fram en ko som ger låt säga ger 6 ggr mer mjölk men lever färre år än en "normalko" så blir hon mest lönsam. För det är väl det totala antalet liter mjölk per liv som avgör hur lönsam en ko är? 
Svar på tråden Är det rätt att äta djur?