Inlägg från: ixi |Visa alla inlägg
  • ixi

    Är det rätt att äta djur?

    JabbaTheHut skrev 2011-05-17 22:18:36 följande:
    Den mängden nötkreatur som finns i dag är uppfödda för att ätas av människan. För att människan tycker om köttet och vill äta de. Precis som människan gillar bilar och att använda den för att ta sej nån stans.
    Människan är inte heller en del av ett naturligt ekosystem längre.
    Äh, klart vi är. Vi är en del av evolutionen på den här planeten och även om mycket gått överstyr så är vi fortfarande en del av ekosystemet. 

    Definiera gärna din uppfattning om vad som är ett "naturligt" ekosystem...

    Jorden kommer klara sig utmärkt, det vi behöver fråga oss är snarare om vi själva vill leva vidare och isåfall hur.

    Att inte äta kött är för mig naturligt då jag anser att vi nu behandlar våra (slakt-) djur ovärdigt. Vi har kunskapen och medel att föda upp och slakta djur på ett sätt som tillåter dem ha ett gott liv, och jag tycker det är under vår värdighet att vi inte gör det. En dag kanske det visar sig att djurens alla utsöndrade stresshormoner och smärta stannar i deras kött och gör oss sjuka, vem vet...
    *sluta jiddra börja trolla*
  • ixi
    Sven Erik Johansson skrev 2011-05-18 16:15:04 följande:
    Ja, för mig känns det inte längre naturligt att äta kött vilket gör att jag kommer avstå även om all behandling av djuren blev värdig. Det finns ju redan nu djur som föds upp och slaktas på ett mkt bättre sätt än "mass-hanteringen", och även viltkött som levt ett fritt liv, men jag har som sagt blivit för ovan för att det ska kännas bra.

    Jag inser ju att allt uppfödande för att äta (och i övrigt använda) dem är att utnyttja djur för vår egen tillfredsställelse, och det är jag tveksam till. Tror dock inte att djuren som sådana skulle "må dålig" i en sån hantering. Men på ett djupare plan kan man fundera..

    Det vore ju bra på ett sätt om man kunde odla julskinkan, men då uteblir samtidigt själva frågan om hur mycket ansvar vi behöver ta för våra handlingar. Hur det än är bidrar ju idag de som äter kött (bortsett från tex vilt då) till djurs lidande. Alla vet om det, och ändå pågår det. Märkligt för mig.
    *sluta jiddra börja trolla*
  • ixi
    Taxi skrev 2011-05-18 16:18:01 följande:
    Jag förstår inte hur någon, någorlunda upplyst person, kan försvara den överkonsumtion av kött som sker i den här världen (och särskilt i den här delen av världen) idag. Miljö, hälsa, etik: om man funderar på de tre kan man, som jag ser det, omöjligt tycka att köttätande är bra.

    Jag har varit vegetarian/vegan i 15 år och har diskuterat med obildadde köttätare i öändlighet. Det ENDA argument för att äta kött som jag kan köpa är om någon tycker att kött är för gott för att sluta äta det och därtill kan erkänna att de äter kött för att de är själviska. Jag kräks nästa gång någon säger: jamen, vad ska hända med alla kor/grisar/kycklingar om vi slutar äta kött... GAAAAAH dumheten känner inga gränser.
    Eller den här "jomen jag älskar djur, och jag ÄR djurvän, men jag äter kött ändå" i diskussionen kring slaktdjurens uppenbara lidande. Ett något dubbelt budskap skulle jag säga.
    *sluta jiddra börja trolla*
  • ixi
    Sven Erik Johansson skrev 2011-05-18 16:34:35 följande:
    Du lämnar bra synpunkter tycker jag. jag har själv ätit vegetariskt, dvs varken landdjur eller vattendjur,ica 10 år, fast jag har fuskat vid vissa tillfällen när jag varit bortbjuden ibland(hos min faster eller mina föräldrar osv). Jag inspirerar nog mer andra till att pröva vegetariska rätter om jag inte ses som fanatiker än om jag
    slår bordsgrannen i huvudet.
    Ja, att slå varandra i huvudet med de egna åsikterna slutar mest med bulor...
    och är ett säkert sätt att få folk att gå i försvar och hamna i affekt, vilket jag inte tycker är meningsfullt. Jag respekterar vart och ens val, vi har vår egen väg här i livet. Tycker det är roligt att diskutera, på ett trevligt sätt.

    Fuskar gör jag oxå vid enstaka tillfällen, eftersom jag inte bara är idealist utan oxå pragmatisk. Jag gör mitt bästa för det mesta, det räcker fint om vi gör det tycker jag.
    *sluta jiddra börja trolla*
  • ixi
    JabbaTheHut skrev 2011-05-19 11:16:41 följande:
    "slaktdjurens uppenbara lidande"!?
    Vet du ens hur de går till?
    Varför skulle de vara ett dubbelt budskap att vilja ta väl hand om djuren och ändå äta dom?
    Du vet att de är lite som ett trädgårdsland va? Ju bättre du tar han om de, ju mer ogräs du rensar, ser till att de inte torkar ut m.m, desto bättre skörd får du.
    Samma sak med djur, ju bättre du tar hand om dom från födsel till slakt desto bättre kött får du.

    Dubbelt budskap tycker jag är folk som anser att man inte ska föda upp djur för människans skull men som sen sitter där med en hund eller katt eller annat kjeldjur som oxå är uppfött för människans skull.
    Ja, jag vet ens hur det går till. Och JA, så som det sköts på löpande band idag är det för mig ett uppenbart lidande.

    Bra liknelse där med trädgårdslandet, lika relevant i diskussion kring lidandes som att dra in Fablernas värld ungefär...

    Hett tips: jobba på din ton så kanske den är mindre nedlåtande i fortsättningen, och då blir du tagen på större allvar.
    *sluta jiddra börja trolla*
Svar på tråden Är det rätt att äta djur?