• Emmenuz

    Blåsljud på hjärtat och är 1,5 år,vad händer?

    Min man var på Bvc med vårann 1,5 åring på koll idag. Läkaren hörde blåsljud på hjärtat och ska skicka en remiss till sjukhuset. Någon som har erfarenhet av blåsljud? Trodde bara det var nyfödda som kunde ha det...

  • Svar på tråden Blåsljud på hjärtat och är 1,5 år,vad händer?
  • Lycka80

    Dottern har blåsljud på hjärtat, som upptäcktes när hon föddes. Hon får gå på regelbundna kontroller och kontrollera ifall det växt ihop, det är iallafall inge farligt..


     


    Stolt Mamma till Fredrick 020226 & Moa 061008
  • Carr0n

    Man får gå på kontroller på sjukhuset och göra UL. Men dom gör ingenting åt det.
    Min ena pojke har det och han är nu 3 år, det påverkar inte honom alls.

  • Victoria84

    Hej Emmenuz!

    Var till läkaren idag för att få läkarintyg till försäkringskassan då sonen på 19 måndader haft ögoninfektion i tio dagar. När läkaren lyssnar på honom säger han, har någon sagt till er att han har blåsljud på hjärtat?

    Hm, nej det har ingen sagt eller upptäckt... Men läkaren var kanonbra, tog sig tid och förklarade hur hjärtat fungerar och vilka olika orsaker det finns till blåsljud. Men han kan ju inte säga vad som ligger bakom min sons. Han sa dock att det hördes runt om och att till och med jag skulle hört det om jag lyssnat.

    Nu ska han skicka remiss till barnkliniken på sjukhuset och de ska i sin tur skicka en kallelse för ultraljud av hjärtat. Tyvärr kunde det dröja tills efter sommaren. Läkaren sa att det inte var något att oroa sig för nu. Det kunde lika gärna vara strömningsljud (han jämförde det med det ljud som uppstår i en vattenslang när vattnet strömmar igenom). Men såklart så springer mina tankar iväg då jag också googlade på detta direkt när vi kom hem.

    Men, han har väl rätt, bara att ta det lungt tills de faktiskt kollat hjärtat...

    Kanske kan vi följas åt i det här?

  • Velveteen

    Jag hade blåsljud tills jag var ca 8-9 år och sedan växte det bort. Jag hade inga problem av det vad jag vet men fick gå på en del kontroller. Nu är jag gravid och funderar på om mitt barn också kommer att få det eller någon annan variant som ev är mer besvärlig. Men barnmorskan sa att det inte är ökad risk för det.

  • lugna gatan

    Det finns många orsaker till blåsljud. Jag har haft tre barn med blåsljud orsakat av sk öppen ductus (ett kärl från hjärtat till storakroppspulsådern som används av barnet i magen, efter förlossningen stängs kärlet och försvinner, så blodet nu går via lungorna och syresätts, och SEDAN ut i stora kroppspulsådern).

    En av flickorna växte det ihop på av sig själv efter några veckor.
    Den andra fick, av andra orsaker, hjärtmuskelinflammation, och då var man tvungen att operera.
    Den tredje flickan har fortfarande, tre år gammal, "sitt blåsljud", öppen ductus. Hon mår jättebra, lika pigg som vilken treåring som helst. Hon går på regelbundna, en gång om året på hjärtultraljud. Det känns tryggt. Men man avvaktar med operation eftersom hon inte är påverkad, skall hon opereras så blir det när hon når skolåldern.
    Men nu när de är större så görs det med titthålskirurgi.

    Våra flickor föddes förtidigt och då är det väldigt vanligt med just den komplikationen. Måste berätta att de hade läkarrond varje dag, flera ggr om dan i nio veckor, och det var många av specialistbarnläkarna som inte hörde blåsljudet, och de fick lyssna flera stycken flera ggr innan de nickade och sa "jo, det är kvar..."
    Så med tanke på bb läkarna och bvc läkarna som bara snabblyssnar, och bebisen kanske skriker, så är det många som missas. Detta har även vår hjärtspec. talat om.

    Det finns såklart en massa andra orsaker till blåsljud.

  • apanssonsmamma

    Jag föddes med det o har det fortfarande :)
    Hos mig har det inte varit nåt problem.


  • skyrocket

    Min sambo föddes 6 veckor för tidigt och hade då blåsljud på hjärtat. Fick gå på regelbundna kontroller tills han som 18åring friskförklarades. Han har själv aldrig märkt av det eller påverkats av det.

    Hoppas det går bra!
    Kram  

  • apanssonsmamma

    Dom sa att mitt vuxit bort vid en koll när jag va 18, det har det inte.

    Det hörs när jag är förkyld eller gravid, när kroppen är extra ansträngd.
    Men det är som sagt inget som jag lidit av eller som är farligt :)


  • Kilsbergen

    Samma hade min son vid den åldern och vi fick remiss för ultraljud av hjärtat. Hans hjärta var helt normalt och de såg inget konstigt! Det är jättejättevanligt med fysiologiska blåsljud på barn så vänta med att oroa dig för mycket. Fast jag vet hur det är jag var jättenervös innan, främst för att han hade blåsljud som nyfödd (ductus trol) som sen försvann efter några dagar.

  • Anbe

    På 3 av mina barn har blåsljud upptäckts vid olika tillfälle.Barn 1 på 6 månaderskontrollen,barn 2 och 3 vid läkarbesök vid 1 resp 1,5 års ålder.
    Den store pojkens blåsljud visade sig vara ett stort hål mellan förmaken samt ett mindre klaffel och han blev opererad eftersom han var så påverkad av det.
    Dom andra barnens blåsljud är sk ofarliga blåsljud och dom har kvar det än idag vid 18 resp 11 års ålder.
    Ska tilläggas att den store hjärtopererade pojken var mycket sjuk när han föddes och låg på neo.Röntgade både lungor och hjärtat och lyssnades på flera gånger men det upptäcktes inte förrän han var 6 månader.

  • Tändstickan

    Hur gick det TS? Vi var också 1,5 årskontroll och ska få remiss. Ingen läkare har märkt nåt tidigare, men nu är jag så orolig!

  • Velveteen

    Jag skrev i ett inlägg tidigare att mitt blåsljud hade växt bort när jag var 8-9 år men för två år sedan ungefär så var det en läkare som hörde det, jag blev förvånad, men det hade väl aldrig varit helt borta. Jag har aldrig haft problem med det, inga jag vet om i alla fall.

Svar på tråden Blåsljud på hjärtat och är 1,5 år,vad händer?