Inlägg från: Mornie Alantie |Visa alla inlägg
  • Mornie Alantie

    Baby led weaning

    Jag har några frågor angående min 8-månaders. Vi har kört lite blandat här hemma, mosad mat ibland och plockmat ibland. Det har gått utmärkt, hon har gillat den mosade maten och efter en långsam start börjat äta ganska bra. Oftast har jag matat henne till lunchen och sen kört plockmat på kvällen. Hon har börjat bli mer ointresserad av amning på dagen och har börjat vägra bröstet från ca 9.30 till 16. Däremmellan är hon för pigg och har inte alls tid med amning.

    Nu senaste dagarna har hon tvärvägrat att bli matad. Jag testade att lägga upp en klick såsig mat åt gången framför henne, och genast blev det roligare. Hon fick i sig ganska mycket med hjälp av en sked (skaftet i och för sig, men vad gör det ) och händerna. Köket, hennes stol och hon själv krävde dock en ordentlig sanering efteråt.

    Ur kladdsynpunkt är ju lite fastare mat att föredra. Hon gillar att få ärter, kidneybönor, majs, broccoli och liknade i en hög framför sig, och lite äter hon. Pincettgreppet har just kommit och hon har ganska bra koll. Mängden blir dock inte till närmelsevis så mycket som när hon gick med på att bli matad. Det skulle ju inte göra så mycket om hon kunde tänka sig att ammas istället, men det vill hon inte heller. Därför har hon ätit väldigt lite på dagen senaste dagarna. Hon har gått upp lite dåligt i vikt tidigare och därför oroar jag mig lite. Hur skulle ni göra?

    En annan sak jag undrar är hur ni får in fett i plockmaten? Jag brukar tillsätta lite rapsolja i purématen men det går ju inte om man lägger en hög ärter och spaghetti framför henne.


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie

    Jag har som sagt inte kört ren BLW. Vi hade redan börjat med en del puré när jag hörde talas om BLW så eftersom hon inte hade något emot att bli matad fortsatte jag med lite av varje. Hon var väldigt långsam att komma igång med maten. Hon verkade tycka att det mesta var gott men efter en matsked eller så var det bra. Det var inte förrän hon var 7.5 månader som hon kom upp i 1/2 dl per måltid. Då lossnade det lite och hon började äta ungefär så här (vilket höll i sig i 2 veckor kanske):

    Fri amning på natten, oftast någon gång runt 2 och så igen mellan 5 och 6, då hon även vaknar för dagen.
    1/2 dl havregrynsgröt (som jag matat henne med) mellan 7 och 8, lite broende på när hon vaknat.
    9.30 tupplur och amning
    11.30-12 lunch, ca 1/2 dl hemmagjord mat och ett par matskedar fruktpuré till efterrätt (jag har matat henne)
    ca 14.30 amning. Det har minskat mer och mer och hon har inte alls velat ligga still så senaste dagarna har hon fått lite fruktbitar och en smörgås då. Mycket uppskattat och hon har fåtti sig en del (mest pålägg, men hon har blivit nöjd).
    16.00 tupplur och amning igen. Då äter hon massor i sömnen.
    18.00 middag, plockmat. Hon tycker det är kul men får inte i sig mycket.
    19.30 sover för natten och ammas massor.

    Nu vägrar hon som sagt bli matad så gröten och lunchen är mycket mindre (och kladdigare...). Mellanmålet har blivit större men annars samma mängd amning. Är lite orolig att hon inte ska gå upp i vikt ordentligt som sagt. Jag hoppas att det är en övergående fas.

    De flesta i mammagruppen med barn i samma ålder har slutat amma helt så dem kan jag ju inte jämföra med. Annars känner jag inte så många i samma ålder så vet inte riktigt hur mycket man kan förvänta sig att de äter.


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    dripdrop skrev 2012-02-05 11:09:33 följande:
    Mornie Atlantie: jag tycker inte alls din verkar långsam med maten. Tror L kom upp i den mängden kring 9 mån...fast absolut inte varje dag.
    Tack för svaret! Ja, du kanske har rätt. Det är mitt första barn och jag har inte mycket att jämföra med. I mammagruppen skryts det mest om hur mycket barnen äter och hur lätt det varit att sluta amma. Så var BVC på mig om hur mycket hon äter eftersom hon tappat en kurva på vikten.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    Irit skrev 2012-02-05 12:52:42 följande:
    BVC har nyss varit på mig också, fast Tzirel ammas mycket mindre. Det blir ungefär två gånger på nätterna, annars vägrar hon tutte. Men hon får i sig rätt bra med mat, tycker jag. Köpegröt matar jag henne faktiskt med, morgon och kväll. Hon klarar var mellan en halv och tre fjärdedelars portion, sen är hon mätt. Så hon är mätt på rätt lite. Får se hur det blir med bvc- de skulle ringa mig och eventuellt boka tid med dietist (eftesom vi inte är, och därmed inte äter som, "normalsvenskar", och det måste ju vara farligt...) så då får jag väl gå in på vad blw är för något. Det tror jag inte det vet.
    Vi ska väga igen om ett par veckor. Jag hoppas hon har gått upp bra då. BVC-sköterskan är inte så rabiat som vissa verkar vara så jag hoppas på det bästa. Är ni icke-normala på annat sätt än att ni kör BLW eller räcker det för att bli UFO-klassad? (Menat på bästa tänkbara sätt, är själv inte alls normal )

    Hur stor är en portion köpegröt ungefär? Jag har aldrig köpt någon, bara gjort egen.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    aud skrev 2012-02-05 18:48:33 följande:
    På tal om det: hur stor är en portion öht? Någon som vet? Jag frågar av ren nyfikenhet. Läser ofta om att folks barn äter si och så många portioner men det säger mig ingenting.
    Jag brukar tolka det som folk menar ungefär en burk. Men jag kan ha fel.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    dripdrop skrev 2012-02-05 19:21:38 följande:
    Barnmatsburkar är väl kring 200g. Antar att det är en portion?
    (Känns jättemycket för kiddo dock...hon har aldrig ätit ens i närheten xD)

    Gällande gröt minns jag att vi gjorde typ 3 msk pulver till 1/2 dl vatten när hon åt det. Det var en halv portion enligt Semper
    Ja, det är jättemycket. När man läser om smakisar står det att man ska börja med en tesked första dagen och öka succesivt till några matskedar efter någon vecka. Det tog 2 månader för min tjej att komma upp i den mängden.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie

    Hur gör ni med maten när ni inte är hemma? Det blir ju, milt uttryckt, lite kladdigt när en bebis på 9 månader äter själv. Hemma är en sak, men jag har svårt att se hur det ska gå till om man är borta och det kanske inte ens finns en barnstol. 


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-26 10:39:50 följande:
    Hur gör ni om ni erbjuder era barn mat som är svår att hålla i? Moa tycker verkligen om avocado, men blir väldigt frustrerad när den bara halkar ur händerna på henne. Jag skär i stavar, men de går ju sönder ganska snabbt, och när det blir mindre bitar så får hon inte riktigt tag på dem.. Jag brukar ta en bit och hålla fram åt henne, då tar hon tag i min hand och äter direkt ur handen på mig.. Men då blir det ju som att jag sitter och matar henne, jag stoppar visserligen inte in maten i munnen på henne, det får hon sköta själv, och så fort hon inte visar intresse så tar jag bort handen.

    Det är inte jobbigt att göra så, och det är ju på hennes villkor.. men har ni nåt tips på hur man kan göra med avokado så att den är lättare att hålla i? Eller får vi helt enkelt göra så här tills hon lär sig hur hårt hon ska hålla? 
    Jag skär avokado i små kuber, ca 1x1x1 cm. Det kan man dotter plocka i sig utan problem. Men det beror väl på åldern också, min är 10 månader.

    Jag matar också på det viset ibland. Ibland med fingrarna, ibland spetsar jag små saker på en gaffel och så plockar dottern av dem. Jag håller gaffeln stilla, och så lutar hon sig fram och tar matbiten med läpparna. Hon tycker det är jättekul och brukar skratta när hon gör det. Vill hon inte ha så tar hon det inte, precis som du skriver, så det är helt på hennes villkor. Jag ser inget fel med att göra så. Det är ju fortfarande hon som bestämmer vad hon vill ha.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 11:00:13 följande:
    Vad ger ni till frukost?  
    Smörgås. Hembakat bröd med smör och ost, lägger ihop till en dubbelmacka och skär i små kuber. 
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 14:33:45 följande:
    Moa äter inte heller gröt, hon petar bort den från skeden och tuggar på skeden istället. Får hon in gröt i munnen så grimaserar hon och spottar ut.

    Jag tycker det är svårt med pålägg på smörgåsen, vi äter  också mjölkfritt, men jag är inte så förtjust i att ge henne margarin, vill ju helst ge henne riktigt smör, men det går ju inte..
    Jag har gett henne leverpastej, men vill inte ge henne det varje dag då det innehåller en del salt..
     
    Vi har inte börjat rosta bröd, men tunnpaltbrödet är så tunt och blir mjukt så fort det hamnar i munnen på henne, så där är jag inte så orolig... 
    Har du testat egna pastejer? Då kan man ju skippa saltet.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 15:05:56 följande:
    Nej, det har jag faktiskt inte gjort.. det kanske vore nåt? Brukar du göra det, och har du ett bra recept?
    Jag är vegetarian och har gjort bönpastej ibland, dock är det länge sedan nu. Då tar man olika sorters bönor efter smak och finfördelar. Köttkvarn är bra, men matberedare går också. Blanda ner en ordentlig klick matfett, smör, margarin eller kokosfett fungerar. Jag tror att det blir bäst med mattfett som stelnar, alltså inte olja. Krydda och tillsätt lite vatten om det behövs för att få en hanterlig smet. Den ska vara ganska fast men ändå smidig. Lägg smeten i smorda brödformar, täck med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen (150 grader ungefär) tills pastejen släpper från formens kanter. Det tar ganska lång tid. 

    Det är en del jobb, men man kan göra stor sats och frysa in i lagom stora bitar. Jag tror att principen är densamma även för andra pastejer men eftersom jag är vegetarian har jag inte så bra koll på tillagning av kött
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    Giraff skrev 2012-04-07 21:18:41 följande:
    Vi brukar för det mesta lägga maten direkt på bordet eller på brickan till IKEAs Antilop-stol. När vi varit borta har vi lagt mat på en vanlig lite större bricka istället för på en tallrik.  
    Så gör vi också. Dottern har inte förstått poängen med tallrikar, så de åker i golvet efter ca 10 sekunder. Vi lägger fram kladdig mat också, hon gillar sås. Visst blir det kladdigt, men hon äter i alla fall. Ett tips är att lägga en billig vaxduk (vi hittade en på metervara på IKEA) under stolen. Då slipper man moppa 4 gånger per dag. Vaxduken går att tvätta i maskin när den blir för kladdig. Får hon extra kladdig mat får hon sitta i bara blöjan och äta också så slipper vi tvätta kläderna.

    Jag matade med puréer i början och jag tycker faktiskt inte det blir så mycket mer kladd när hon äter själv. Dessutom får man ju äta i lugn och ro själv, så på det stora hela är det mindre jobb med BLW tycker jag. 
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    Michelle90 skrev 2012-04-28 15:03:02 följande:
    Vad är BLW? :)
    Läs tråden

    Kort sagt så låter man barnet lära sig äta helt i sin egen takt, med amning eller ersättning vid sidan om. I stället för puréer ger man mat som barnet själv kan plocka och äta med händerna.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Mornie Alantie
    SolSolSol skrev 2012-04-30 09:51:56 följande:
    När ni gör pannkaka, använder ni komjölk då? Hur gamla var era bebisar när de började få komjölk? Jag har fått rekommenderat att inte börja med komjölk förräns bebisen är 1 år.
    Mjölk i maten går bra. De ska dock inte dricka komjölk till maten eller äta stora mängder yoghurt eftersom det konkurrerar ut annan mer järnrik mat. Det är inget farligt med mjölk (om inte barnet är allergisk såklart).
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
Svar på tråden Baby led weaning