• leiapp

    Baby led weaning

    Vår son är 7 månader och hans absoluta favorit är frukt av alla de slag. Han kan äta en melonklyfta eller en halv banan t.ex utan problem. Däremot annan mat än frukt är han inte lika bra på att få i sig och är inte ens i närheten vad gäller mängd. Jag tror att det är en kombination av att det smakar gott och att han kan hantera frukt bra i munnen. Får han en bit i munnen som han inte kan svälja börjar han tjoa och vi måste ta ut den, han kan inte spotta ut den. Det kan ju inte vara så kul för honom men med frukt får han inte det problemet. Vi vill gärna att han ska prova annat för att hitta andra favoriter, han har några förutom frukt. Därför brukar vi vänta med att plocka fram frukten tills han åtminstone provat det andra eller visar missnöje vid bordet. Det här har ju såklart lett till att han vet att han får frukt om han tjoar till. Idag coolade han ner bara hans pappa ställde sig upp och gick iväg mot köket. Sen drog han i sig massa melon men han hade knappt smakat på den andra maten han fått. Hur skulle ni ha gjort? Han älskar ju frukt och vi vill gärna att han får i sig nånting och får en positiv upplevelse av måltider och att sitta vid bordet.

  • leiapp
    lotta78 skrev 2012-09-18 11:44:32 följande:
    Jag fick tips om denna tråden för min 8 månaders som inte vill äta och jag har nu börjat läsa på och anamma denna metod. Helt suveränt!!! Dock kan jag känna att jag vill ha lite mer inspiration för mellanmål och frukost. Är det någon som kan tipsa om bra bloggar eller liknande?
    Tack på förhand! 

    Jag tycker att en av de bästa grejerna med BLW/plockmat är att man kan äta samma mat alla i familjen. Han brukar få lite eget sen plockar han gärna från oss och våra tallrikar. Ibland kan man väcka hans intresse genom att hålla matbiten med munnen så får han ta den och smaka på den. Lutar man huvudet nära för att ge en puss eller säga nåt vill han ibland mata en och det är ju bara sååå gulligt. Då är det bara att smaka från hans kladdiga smörgåsrån och se glad ut och säga mmmm ;) Det enda han aldrig får smaka är honung (men det äter inte vi heller) annars går ju t.ex. lite rödbeta bra om nu det är vad som skulle intressera på vår tallrik.

    Vi lägger alltid fram ca 3 olika att plocka med. Alltid något vi vet att han gillar det stillar hungern lite och får upp intresset för det andra. Sen två ytterligare och det kan för all del också vara nåt han gillar men ofta får han prova nya saker också. Vi har nog inget speciellt för frukost eller mellis utan ger av det vi äter eller sånt han gillar. 

    Vad tycker din bebis om att äta?
  • leiapp
    lotta78 skrev 2012-09-18 11:44:32 följande:
    Jag fick tips om denna tråden för min 8 månaders som inte vill äta och jag har nu börjat läsa på och anamma denna metod. Helt suveränt!!! Dock kan jag känna att jag vill ha lite mer inspiration för mellanmål och frukost. Är det någon som kan tipsa om bra bloggar eller liknande?
    Tack på förhand! 

    För att få vår son att prova nya saker hjälper det om han är i famnen på nån av oss och vi äter av det vi vill han ska prova. Vi kom på det av en slump när han snodde en pasta penne av sin pappa och sen åt han 7 på raken. Nu greppar han pastan när den serveras vid bordet men innan har han varit skeptisk.
  • leiapp

    Blir ni också bjudna av era småttingar på det som de sitter och smaskar på? A vill gärna att man lutar sig fram till honom så han får ge en tugga av sin mat till oss, sen tar han en själv, bjuder igen och på så sätt delar vi mat. Såååå underbart härligt!

    Vi har inte sett skymten av så många lugna, långa familjemåltider för A blir klar vid bordet snabbt men han äter verkligen det är kul att äta en måltid med honom.
     
    Vi ÄLSKAR blw/plockmat i vår familj! Det borde introduceras bredare av barnhälsovården det är så bra på så många sätt och vis.

  • leiapp
    Lilapenny skrev 2012-10-03 17:41:40 följande:
    Tack för tipsen nu har vi lite att prova :)

    Riktigt mogen frukt var det första vår son kunde riktigt ÄTA av. Banan, persika, melon se till att det är riktigt moget så det inte bryts sönder i bitar utan mosas när bebisen stoppar det i munnen. Inte för att de sätter i halsen utan för att det är mer lättätet själv. Vår son älskar t.ex. plommon. Alltså såna svenska vanliga trädgårdsplommon. Skalar man dom är de väldigt lättätna. Och tar bort kärnan förstås! Det är inte säkert att du måste skala vår kille grejar att gnaga bort köttet och spotta ut skalet.  Vill tillägga att de blir han inte lös i magen av :) Måste tydligen vara katrinplommon. 

    Var det just grönsaker du tänkte på kanske? I så fall vill jag tipsa om att ånga zucchini det blir jättegott, även för vuxna! 

      
  • leiapp
    Apopan skrev 2012-10-09 00:46:53 följande:
    Klart det fanns en sådan här tråd också :D
    Jag började med detta lite ofrivilligt då min då strax över 6månaders vägrade gröt, välling och puréer. Mat skulle ätas själv med händerna, eller så skulle det ammas. När jag efter en månad hade börjar få idétorka på ny spännande plockmat så googlade jag efter lite tips, stötte då på detta med blw, och jag utbrast att det var det vi sysslat med hela tiden.

    Idag är lillen strax över 10månader och äter såklart exakt det vi äter, och saltar gör vi på egen tallrik. Jätteskönt men samtidigt svårt. Har pluggat rejält med näringslära när det kommer till barn, och så även extra mycket om att ge barnet vegetariskt (då vi äter vegetariskt hemma), och barnmorskan vi har är jättepositiv. Visst önskar en ibland att han kunde äta en portion gröt då och då (sambon försöker då och då fortfarande), men överlag så känns det som det bästa alternativet för just vårt barn :)
    Är det för näringen ni vill ge gröt?

    Min man bakar eget bröd på grötpulver jag tänker att näringämnena i pulvret pallar det eftersom de är tänkta att blanda med hett vatten.

    Är det bara järnet man är ute efter kan man mala paltbröd till mjöl och baka bröd (eller ge paltbröd, haha) eller baka bröd på bovete, hirs eller skrädmjöl.

     
  • leiapp
    Nemi76 skrev 2012-10-14 09:41:53 följande:
    Måste börja följa den här tråden känner jag men får se om jag får tid att läsa igenom alla 113 sidor A är 6 månader och vi har gett lite "smaksensationer" sedan hon var ca 4,5 månader. Det var då hon började visa intresse för mat. Hon vägrar konsekvent att bli flaskmatad men jag känner att det vore skönt om hon åt lite bättre på kvällen så slapp hon vakna så ofta på  natten. Hon vaknar idag ca 4-8 gånger varje natt.

    Puréer är inte hennes grej alls har jag förstått. Har testat med gröt och bra dagar har hon fått i sig 2-3 teskedar. Annars brukar hon äta en halv sked och sedan vill hon inte ha mer. Att leka med skeden med lite mat på fungerar bättre. Smörgåsrån och majskrokar fungerar jättebra. Hon fick kokta morotsstavar en gång och det tyckte hon var kul.

    Jag var inne på att testa BLW när hon var nyfödd och läste lite om det men kände att en kombination av puréer och BLW hade fungerat bäst för oss, men tydligen verkar inte det fungera bäst för A   

    Tills jag har läst hela tråden tar jag gärna emot lite tips för oss nybörjare

    Sambon gav henne förresten en liten, liten flis jordnötsring och hon diggade det stenhårt! Så jag kom att fundera lite på jordnötssmör, om man gör det själv alltså, att bre på mackor och ge henne. Men hur fasen hittar man osaltade jordnötter? Inte det lättaste tydligen. Fick en lite desperat tanke att man kanske kunde skölja saltade jordnötter men de har väl redan dragit åt sig massa salt så det är kanske inte så käckt. Osaltade cashewnötter verkar lättare att hitta, man kanske kan göra cashewnötssmör istället....
         
    Det kan såklart hjälpa bebisar att sova bättre om det är mätta men det behöver inte vara det. För oss var 4-7 måander bara ett enda långt utvecklingssteg. Det var motorik och sociala förmågor och joller och äta själv osv osv. Släng in ett par förkylningar och lite tandsprickning i leken också så fattar du. Poängen är att under dessa månader hann han äta både mer och mindre på dagarna och hade inte så stor inverkan på nätterna. Nu är han snart 9 månader och nätterna är bättre.

    Du kanske har ett barn som är sjukt nyfiken på omgivningen och tar in allt som en liten svamp? Lär sig snabbt?Min teori är att såna barn har lite oroligare nätter det är så mkt som ska bearbetas. Andra barn klarar av det i långsammare takt och allt är lika bra bara annorlunda :)

      Har er dotter
  • leiapp
    Nemi76 skrev 2012-10-14 10:55:46 följande:

    När hon vaknar så brukar hon bara äta och sedan somna om så jag har liksom trott att det är därför hon vaknar ofta. Men kanske inte då...hon är ju sjukt nyfiken på omgivningen. Hon sover i vår säng också så jag inbillar mig att hon vaknar lättare då också.... Funderar på att låta henne sova i egen säng precis intill min sida men än så länge är det ganska smidigt att ge henne mat när hon sover i samma säng.


    Visst kan det vara så att hon är hungrig och förr eller senare ska de ju äta bara på dagen :) 

    För mig har det varit livsnödvändigt att försöka se NÅT positivt med att ha ett barn som vaknar mycket på natten. Självklart provar jag alla snälla metoder som kan hjälpa honom att sova bättre men det verkar som om han är sån här då får man ta det och tänka att förr eller senare blir det bättre. Dessutom har de visat att de kan sova i längre svep ibland är det ju bara en tidsfråga innan de gör det varje natt! Hoppas jag, haha.

    jag minns när vår son fyllde 6 månader och jag tänkte att nu ska han äta annat och bli mätt och jag får sova mer. Det blev ju inte riktigt så... Jag var så besviken! Det tog ett tag att smälta och ibland är det fortfarande för mycket. I tisdags vaknade han 22.45 och var störtledsen. Förkyld. Så får jag höra av en kompis att hennes barn sover MER när han är förkyld. ??? Det är inte sån sort på min son helt enkelt. Se till att dela med din partner. Och det kommer bli bättre.

    Plockmat är suveränt och har hon redan kommit igång bra är det nog bara en tidsfråga innan om hon kan äta sig mätt. Vår son var ca 7 månader när han åt sig mätt på banan tror jag det var. Han blir 9 mån snart. Nu jobbar jag och på dagarna äter han bara plockmat. Vägrar sked. Om det inte är rapsolja på. Har du testat ge det?
  • leiapp
    Apopan skrev 2012-10-14 10:51:40 följande:
    leiapp: Gud vilket bra tips! Har en sambo som är lite småförtjust i att baka bröd och han nappade direkt. För ja, det skulle kännas tryggt rent näringsmässigt att få i honom en portion gröt eller välling då och då. Nu ammar hans iofs fortfarande, men de kommer jag inte göra för alltid liksom ^^

    Är lite restriktiv med fullkorn då min kille nästan bara äter vegetariskt. Blir så mycket om han skall äta bönor, linser och sen ett grovt bröd (vad jag har läst iaf) Men de dagar han äter t.ex fisk och kyckling som proteinkälla så kan en ju ge ett lite mustigare bröd också. Är ju som sagt viktigt med järnet. Speciellt då han inte får i sig hemjärn. Vilket gör det extra viktigt att han äter mycket frukt och grönt också.

    Nemi76: osaltade jordnötter brukar jag stöta på i storpack med skalet kvar rätt ofta. De är inte jättejobbiga att skala så det lär ju vara lättare än att skölja dem iaf :)

    Jag visste iof det som tutubi skriver om järnet men jag vill gärna få i honom extra järn för hans pappa och farmor har så högt blodvärde. därför tänker jag att han behöver mycket järn.
  • leiapp
    betula skrev 2012-10-26 17:04:14 följande:
    Någon som har tips på energirikt snacks som är kladdfritt o bra att äta i vagnen? E hade inte gått upp tillräckligt i vikt nu sist enligt bvc och är inne i en period då han knappt vill äta nåt (tror det är tänder på väg) och ända gången han tycks äta bra är på hundpromenaden i vagnen, men då blir det ju typ bara majskrokar, rån eller hårdbröd utan nåt på.

    pasta typ henne eller skruvar gillar vår son. Det är väl hyfsat energirikt. Gillar han mjukt bröd kan du ju baka eget med massa rapsolja i. Visst det kan bli smuligt men det går att borsta bort. Hur funkar det om bebisen får sitta i ert knä och äta? A sitter gärna i knäet ibland och äter.
  • leiapp
    betula skrev 2012-10-27 20:46:01 följande:
    Nja, det blir för kladdigt. Smothies käkar han mkt hemma, men det skall kladdas en del med :P Och han ÄLSKAR att hälla ut saker, så i vagnen skulle det bli katastrof. Leverpastej och smör äter han helst direkt från kniven, brer man det på mackan vill han inte ha :P Han är bestämd vår lille herre och har en hel del konstiga ideer för sig :D

    Angående ägg så har jag blivit varnad för gulan, att den kan vara lurig och lätt att sätta i halsen, men inget som har m allergier att göra.

    Sätta i halsen vet jag inte men vår son tycker inte om konsistensen. Tror det är för torrt?
Svar på tråden Baby led weaning